Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienie świateł

Featured Replies

Napisano

Jest sobie auto, Fiat Grane Punto, które ma właściwie ustawione światła. Obniżyłem te auto o 7 cm z przodu i z tyłu.

Niech mi ktoś wytłumaczy, że teraz dalej mam dobrze ustawione światła i nie muszę ich podnosić.

Ps, odkąd obniżyłem to nie jechałem po zmierzchu

Napisano

> Jest sobie auto, Fiat Grane Punto, które ma właściwie ustawione światła. Obniżyłem te auto o 7 cm z

> przodu i z tyłu.

> Niech mi ktoś wytłumaczy, że teraz dalej mam dobrze ustawione światła i nie muszę ich podnosić.

> Ps, odkąd obniżyłem to nie jechałem po zmierzchu

a co tu tłumaczyć?

światła ustawia się w stosunku do wysokości klosza, to jest ustawienie kątów odbłyśnika, jak równo obniżyłeś P/T czyli nie zmieniłeś pochylenia auta to nic w światłach się też nie zmieni

Napisano

> Jest sobie auto, Fiat Grane Punto, które ma właściwie ustawione światła. Obniżyłem te auto o 7 cm z

> przodu i z tyłu.

> Niech mi ktoś wytłumaczy, że teraz dalej mam dobrze ustawione światła i nie muszę ich podnosić.

a naprawdę jest to problem, żeby zajechać na SKP i sprawdzić ustawienie świateł ?

Napisano
  • Autor

> a naprawdę jest to problem, żeby zajechać na SKP i sprawdzić ustawienie świateł ?

od środy mam obniżone i nie miałem czasu podjechać

Napisano
  • Autor

> a co tu tłumaczyć?

> światła ustawia się w stosunku do wysokości klosza, to jest ustawienie kątów odbłyśnika, jak równo

> obniżyłeś P/T czyli nie zmieniłeś pochylenia auta to nic w światłach się też nie zmieni

Wg mnie lampa wraz z końcem wiązki tworzy trójkąt prostokątny. Zmniejszając wysokość lampy to ona nie może świecić w to samo miejsce co przed zmniejszeniem wysoskości

Napisano

jedz ustawic swiatla ale tak po 500 km jak sie sprezyny uloza , mimo zw 7 przod i 7 tyl auto moze usiasc lekko inaczej zazwyczaj przod siada troche bardziej ale to glownie zalezy od silnika i jakosci sprezyn

Napisano
  • Autor

> jedz ustawic swiatla ale tak po 500 km jak sie sprezyny uloza , mimo zw 7 przod i 7 tyl auto moze

> usiasc lekko inaczej zazwyczaj przod siada troche bardziej ale to glownie zalezy od silnika i

> jakosci sprezyn

Zawieszenie gwintowane ustawione maksymalnie nisko

Napisano

> Zawieszenie gwintowane ustawione maksymalnie nisko

nie ma znaczenia czy gwint czy inne musi sie ulozyc i gwarantyje Tobie ze auta ma napewno lekko inny kat zazwyczaj obniza swiecenie chyba ze masz szczescie i nie trzeba bedzie ustawiac ale i tak bym skontrolowal

Napisano

> Zawieszenie gwintowane ustawione maksymalnie nisko

Takie szybkie (niedokładne i nie profesjonalne 270751858-jezyk.gif) sprawdzenie świateł:

jeśli samochody z naprzeciwka migają Ci lub nie widzisz granicy światła i cienia na drodze to masz zbyt wysoko światła

A jeśli w nocy światła kończą Ci się kilka metrów przed samochodem to masz zbyt nisko ustawione światła.

Napisano

> Wg mnie lampa wraz z końcem wiązki tworzy trójkąt prostokątny. Zmniejszając wysokość lampy to ona

> nie może świecić w to samo miejsce co przed zmniejszeniem wysoskości

a wg Mnie konstrukcja lampy wymaga określonego kąta źródła światła/odbłyśnika w stosunku do nawierzchni zapewniając odpowiednie ukształtowanie wiązki światła padającego na drogę.

Jeśli zakładamy, że równo obniżyłeś P/T to ten kąt nie uległ zmianie, czyli reflektor świeci wg parametrów homologacyjnych.

Nie bez przyczyny urządzenie do sprawdzania poprawności ustawienia świateł ma regulowaną wysokość.

Napisano

> przodu i z tyłu.

Masz źle ustawione światła!, ale to nie jest takie istotne, bo nie będziesz oślepiał jadących z przeciwka. Najważniejszą rzeczą jest (przynajmniej dla mnie) widok GP obniżonego o 7cm icon_eek.gifhehe.gif, koniecznie zapodaj jakieś zdjęcia! yikes.gif

Napisano

Światła masz ustawione "dobrze", z tym że ich zasięg jest teraz mniejszy niż przed modami zawieszenia wink.gif

Napisano
  • Autor

> Światła masz ustawione "dobrze", z tym że ich zasięg jest teraz mniejszy niż przed modami

> zawieszenia

No to właśnie źle ustawione.

Światła mają świecić na określoną odległość i nie oślepiać.

s

Napisano

> No to właśnie źle ustawione.

> Światła mają świecić na określoną odległość i nie oślepiać.

Oślepiać nie będzie, ale drążąc temat - fabrycznie miał dobrze ustawione, obniżył cały samochód więc ma źle. Teraz jak podniesie wiązkę do góry to (chyba) dalej będzie miał źle, bo będzie za nisko i w górę. Jego światła są teoretycznie nieustawialne! Niech się tutaj wypowiedzą spece biglaugh.gif od oświetlenia samochodowego old.gif.

Napisano

> przodu i z tyłu.

Ale i tak nie uwierzę, że równo samochód opuściłeś o 7cm z przodu i 7cm z tyłu nono.gif

a skąd wiesz, że obniżyłeś o 7cm? mierzyłeś?

Nawet jakbyś założył nowe oryginalne sprężyny to i tak mogłaby być minimalna różnica przed wymianą i po.

Napisano

> No to właśnie źle ustawione.

> Światła mają świecić na określoną odległość i nie oślepiać.

> s

Oślepiać nie bedziesz bo masz niżej niz miałeś. Jedynie musisz podjechać do jakiejś SKP i zwiększyć kąt padania wiazki na droge ok.gif

Napisano

bedziesz mial krotszy zasieg. czym nizej reflektor znajduje sie od "asfaltu" tym gorzej oswietla droge. podniesiesz wiazke bedziesz olsniewal jadacych z naprzeciwka. ile tam w GP jest 1%.

Napisano

> ile tam w GP jest 1%.

Pewnie 1,2 jak wszędzie.

Napisano

> bedziesz mial krotszy zasieg. czym nizej reflektor znajduje sie od "asfaltu" tym gorzej oswietla

> droge. podniesiesz wiazke bedziesz olsniewal jadacych z naprzeciwka. ile tam w GP jest 1%.

Z tym krótszym zasięgiem to się zgadza, natomiast reflektor niżej umieszczony gorzej oświetla drogę ale pod warunkiem że zachowamy przepisowe odległości rozsyłu światła, a nie kąt pochylenia (zwiększa się kąt padania światla na drogę - podobne zjawisko jak zmiana kąta padania promieni słonecznych w ciągu roku). Jednak można tak podnieść wiązki aby zwiększyć zasięg i nie oślepiać - wg rysunku tutaj link Czyli z lewej strony na 30 m , z prawej na ok. 75m. Czyli pojechać w nocy na jakąś drogę ze słupkami km i ustawić. Wg mnie powinno być tak jak w załączniku

post-147237-1435251419337_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Z tym krótszym zasięgiem to się zgadza, natomiast reflektor niżej umieszczony gorzej oświetla drogę

> ale pod warunkiem że zachowamy przepisowe odległości rozsyłu światła, a nie kąt pochylenia

> (zwiększa się kąt padania światla na drogę - podobne zjawisko jak zmiana kąta padania promieni

> słonecznych w ciągu roku). Jednak można tak podnieść wiązki aby zwiększyć zasięg i nie

> oślepiać - wg rysunku tutaj link Czyli z lewej strony na 30 m , z prawej na ok. 75m. Czyli

> pojechać w nocy na jakąś drogę ze słupkami km i ustawić. Wg mnie powinno być tak jak w

> załączniku

Właśnie o takie coś mi chodziła

Napisano

z przyrzadem dokladniej ustawia sie swiatla razem z ich geometria. ale swiecenia sobie nie poprawi bedzie widzial w nocy krocej. dlatego np swiatla dlugie w multipli tej przed liftingiem to zajefajna sprawa dlatego ze sa wysoko.

zreszta w GP sa H4 - typowe swiatla do jazdy po oswietlonym miescie noca.

aha, w polsce znaki sa dosc wysoko montowane wiec w trasie moze je srednio dobrze widziec. wg mnie na najlepszej wysokosci znaki sa we francji.

Napisano

> z przyrzadem dokladniej ustawia sie swiatla razem z ich geometria. ale swiecenia sobie nie poprawi

> bedzie widzial w nocy krocej.

jak sobie policzymy, to wychodzi że zasięg skróci się o wartość (0,07*75)/h = 5,25/h [m] gdzie h to wysokość środka reflektorów przez obniżeniem zawieszenia. Czyli o kilka metrów

Napisano

> jak sobie policzymy, to wychodzi że zasięg skróci się o wartość (0,07*75)/h = 5,25/h [m] gdzie h to

> wysokość środka reflektorów przez obniżeniem zawieszenia. Czyli o kilka metrów

dokladnie, ale trzeba pamietac, ze dzisiejsze reflektory tak daleko wcale nie swieca (mowa o H7, H4, H1, H11 itp). niby powinny mijania na 100 m oswietlac droge przed kierowca a faktycznie ledwo do 50 m dociagaja.

Napisano

> Najważniejszą rzeczą jest (przynajmniej dla mnie) widok GP obniżonego o 7cm ,

przez progi zwalniające przenosi auto... hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> przez progi zwalniające przenosi auto...

Jak na razie sprawdzałem na trzech progach w mojej okolicy i przejeżdżam normalnie

Napisano

> Jak na razie sprawdzałem na trzech progach w mojej okolicy i przejeżdżam normalnie

Z tego co słyszałem to progi legalnie mogą mieć do 10cm wysokości! I tak mi się nasunęło, jeżeli mój Sedici ma ok 20cm to Kropek, IMO ok 15-17cm nie więcej! No więc 17-7=10cm plus ewentualne nawet lekkie ugięcie springa po zjechaniu z progu, wyszło mi, że przywali lekko brzuchem! hmm.gif

No chyba, że trafiłeś do tej pory na niższe progi. I takich ci życzę, bo -7cm to niezły hardkocore na polskich drogach. palacz.gif

Napisano

> Obniżyłem te auto o 7 cm z przodu i z tyłu.

Lekki OT... Nie przyjeżdżaj do Jaworzna wink.gif Zostaniesz na pierwszym "podnoszonym" przejściu dla pieszych.

Napisano
  • Autor

> Z tego co słyszałem to progi legalnie mogą mieć do 10cm wysokości! I tak mi się nasunęło, jeżeli

> mój Sedici ma ok 20cm to Kropek, IMO ok 15-17cm nie więcej! No więc 17-7=10cm plus ewentualne

> nawet lekkie ugięcie springa po zjechaniu z progu, wyszło mi, że przywali lekko brzuchem!

> No chyba, że trafiłeś do tej pory na niższe progi. I takich ci życzę, bo -7cm to niezły hardkocore

> na polskich drogach.

No jest dosyć nisko, spójrz na centomanie, tam to mają nisko posadzone auta.

U mnie jest tak

dscn1095rozdzielczopulp.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

> No jest dosyć nisko,

Najgorsza będzie zima i początek wiosny jak dziury powyłażą. Paręnaście lat temu już, u Niemców widziałem fury obniżone tak, że pudełko zapałek na sztorc ledwo wchodziło, ale to inna klasa dróg, parkingów itp. itd.... waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Najgorsza będzie zima i początek wiosny jak dziury powyłażą. Paręnaście lat temu już, u Niemców

> widziałem fury obniżone tak, że pudełko zapałek na sztorc ledwo wchodziło, ale to inna klasa

> dróg, parkingów itp. itd....

Zawieszenie gwintowane ma to do siebie, że kilka minut kręcenia i jest wyżej

Napisano

> dokladnie, ale trzeba pamietac, ze dzisiejsze reflektory tak daleko wcale nie swieca (mowa o H7,

> H4, H1, H11 itp). niby powinny mijania na 100 m oswietlac droge przed kierowca a faktycznie

> ledwo do 50 m dociagaja.

A własnie. Tak sobie liczyłem i cosik mi sie nie zgadza. U mnie wysokośc środka reflektorów nad jezdnia wynosi 0,66m (z kierowcą w srodku auta). Natomiast instrukcja serwisowa Kia podaje kąt pochylenia wiazki 1% . Czyli zasięg świateł z lewej powinien być równy 0,66/0,01=66m. A ma byc 30 (wg tego rysunku na wikipedii). Jak łatwo policzyć 30m uzyskamy przy pochyleniu 2,2%. Gdzie tu tkwi błąd? shocked.gif

Kopie instrukcji ustawiania wstawiłem tutaj http://www.sendspace.pl/file/454b6edc97a554cdb70cffc

Napisano

wikipedia nie jest wyznacznikiem wiedzy.

lepiej popatrz w ksiazki specjalistyczne badz skrypty z jakiejs politechniki.

juz pisalem wczesniej - dobre swiatla mijania powinny miec zasieg 100 metrow - czesto jest to 50 m lub mniej. sa swiatla sa liczy sie sztuka.

Napisano

> wikipedia nie jest wyznacznikiem wiedzy.

> lepiej popatrz w ksiazki specjalistyczne badz skrypty z jakiejs politechniki.

> juz pisalem wczesniej - dobre swiatla mijania powinny miec zasieg 100 metrow - czesto jest to 50 m

> lub mniej. sa swiatla sa liczy sie sztuka.

na razie znalazłem tylko oryginalny tekst

Ten zasięg rozumiem ze ma być z prawej strony? zlosnik.gif

Co do tych 75 m z prawej to coś mi się kojarzy, że te żarówki typu + 50 (60, 90 itp.)% dają zwiekszone natężenie oświetlenia własnie 75m przed autemi to z prawej strony, więc rysunek chyba nie kłamie

Napisano

chodzi o prawy pas jezdni ktorym sie poruszasz. np te 75 metrow to tak po srodku Twego auta powinno byc przed Toba. pamietaj ze w polsce wiekszosc drog to czarna nawierzchnia. na "szarej" jest lepszy kontrast noca i "lepiej" widac.

zarowki +%% daja jasniejsze swiatlo i bardziej poprawiona oraz dokladniejsza jest geometria zarnika. tak efekty sa widoczne ale nie przekladaja sie na droge w takim procencie jak na pudelku jest napisane. do z zuzytych reflektorow za bardzo nie ma sensu takich zarowek wstawiac, bo im tak nic nie pomoze tylko wymiana na nowe.

reflektory sie strasznie degraduja podczas jazdy 24h na swiatlach mijania.

Napisano

> Z tego co słyszałem to progi legalnie mogą mieć do 10cm wysokości! I tak mi się nasunęło, jeżeli

> mój Sedici ma ok 20cm to Kropek, IMO ok 15-17cm nie więcej! No więc 17-7=10cm plus ewentualne

> nawet lekkie ugięcie springa po zjechaniu z progu, wyszło mi, że przywali lekko brzuchem!

> No chyba, że trafiłeś do tej pory na niższe progi. I takich ci życzę, bo -7cm to niezły hardkocore

> na polskich drogach.

ja mialem -7cm i niski profil i na kazdym progu zwalniajacym ocieralem brzuchem, jak zajechalem na kanal to przetloczenia podlogi najnizej polozone wyszlifowane byly do golej blachy. auto cinquecento. mimo wszysto bylem mlody glupi i SZCZESLIWY

niektorzy maja nizej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.