Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeżdżę nieprzerejestrowanymi...

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - wożę się dwoma autami.

Skoda - w DR mam stary adres ale w obrębie tego samego miasta. Tak samo póki co w polisie OC - zgodna z właścicielem i rejestracją pojazdu, nie zgadza się adres.

MB W124 kombi nabyty na potrzeby gospodarczo - budowlane na początku lipca 2011 r. w innym województwie.Zapłacony podatek do US, ubezpieczenie ważne do XII 2011 r. przepisane na mnie. W dowodzie wożę kopię umowy KS.

Przeprowadziłem się i zameldowałem pod nowym adresem początkiem września. Do tego czasu jakiekolwiek ruchy z rejestracją byłyby stratą czasu i pieniędzy.

Pod obecnym adresem (w obrębie tego samego miasta) będę mieszkał 1,5 do maksymalnie 2 lat, później zmieniam powiat i tam zamieszkam na dłużej.

I teraz pytania:

- Skodą nie mam sobie zamiaru zawracać głowy do przeprowadzki na nowy adres za maksymalnie 2 lata - nawet w WK mi to delikatnie zasugerowali - tak więc za chwilę będę miał inny adres w dowodzie osobistym i na polisie OC, a inny w DR. Wytrzyma ten stan 2 lata?

i odnośnie MB

-czy ktoś z was słyszał o wiarygodnym przypadku nałożenia jakiejkolwiek kary za nieprzerejestrowanie pojazdu?

-czy w tym wypadku jest szansa wytrzymać 2 lata - jak się wprowadzę na kolejny adres, to grzecznie biegnę z obydwoma DR do wydziału Komunikacji;

-jak widzicie szanse rejestracji W124 kombi w stanie oryginalnym rocznik '88 na żółte tablice - jeśli nie dziś, to w jakiej perspektywie czasowej - jeśli nie zamorduję autka na budowie przyczepką ( a raczej nie, bo dbam o autka, zarówno o stan techniczny, jak i czystość i stan wizualny), to chciałbym go zachować jako klasyka - jest w naprawdę dobrym stanie, 100% fabryka i bardzo lubię go do jazdy na krótkich trasach i po mieście.

Namieszałem, ale może mimo wszystko coś poradzicie grinser006.gif

Napisano

> MB W124 kombi nabyty na potrzeby gospodarczo - budowlane na początku lipca 2011 r. w innym

> województwie.Zapłacony podatek do US, ubezpieczenie ważne do XII 2011 r. przepisane na mnie. W

> dowodzie wożę kopię umowy KS.

> i odnośnie MB

> -czy ktoś z was słyszał o wiarygodnym przypadku nałożenia jakiejkolwiek kary za

> nieprzerejestrowanie pojazdu?

W jaki sposób chcesz podpisać polisę ubezpieczeniową OC, jeśli samochód nie jest przerejstrowany?

Napisano
  • Autor

> W jaki sposób chcesz podpisać polisę ubezpieczeniową OC, jeśli samochód nie jest przerejstrowany?

Długopisem. A poważnie: zgodnie z umową kupna - sprzedaży jestem właścicielem, więc zawieram polisę OC na pojazd będący moją własnością o numerach rejestracyjnych...

Dokładnie na takiej samej zasadzie, jak robią to niektóre komisy, handlarze aut i cała rzesza ludzi, która aut nie przerejestrowuje, bo im się normalnie nie chce.

Napisano

> W jaki sposób chcesz podpisać polisę ubezpieczeniową OC, jeśli samochód nie jest przerejstrowany?

A co to za problem?

Przecież polisa przypisana jest do pojazdu, który identyfikowany jest po nr VIN, a nie do nr rej, który to może się zmieniać choćby i 3x dziennie.

Analogicznie - do konkretnego VIN przypisany jest konkretny właściciel, zgodnie z umową K-S.

Napisano

bez problemu, sam jeździłem ze 3 lata nieprzerejestrowanym samochodem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Czyli co - dowodu rejestracyjnego skody nie ruszać na pewno, a Mercedesa prawie na pewno zlosnik.gif

Napisano

> Namieszałem, ale może mimo wszystko coś poradzicie

ja mam 3 samochody w tym każdy ma tablice EL nie mam zamiaru tego zmieniać bo szkoda mi kasy żeby przerejestrowywać, dowód już sobie osobisty zmieniłem bo się przydaje ale sensu zmiany tablic nie widzę, tym bardziej, że auta szybko mi się nudzą więc sprzedam któregoś z nich niebawem.

Napisano

> ja mam 3 samochody w tym każdy ma tablice EL nie mam zamiaru tego zmieniać bo szkoda mi kasy żeby

> przerejestrowywać

> nie widzę, tym bardziej, że auta szybko mi się nudzą więc sprzedam któregoś z nich niebawem.

Owszem, nie ma z tym problemu , tylko trzeba trzymać cały, ciągły łańcuszek umów przenoszących własność od właściciela widniejącego w DR do właściciela faktycznego.

Jak się choć jedna zagubi to przy sprzedaży będzie problem, lub kupujący (jak gapa) będzie miał problem. Do rozwiązania, ale problem.

Napisano
  • Autor

Przepis istnieje - ale po pierwsze zdaje się miśki z niego nie umieją korzystać - bo jest niejednoznaczny.

Po drugie przewertowałem net i nigdzie nie znalazłem opisu, żeby ktoś dostał taką karę - czyli jakby co, mam szansę być pierwszy... chaja.gif

Napisano

ja tak jeżdżę ponad rok, i nie zamierzam przerejestrować, z ubezpieczeniem nie ma problemu pojazd należny do mnie wiec ubezpieczam go na siebie a ze w dowodzie inny właściciel nie ma znaczenia mam umowę kupna

Napisano

> ja tak jeżdżę ponad rok, i nie zamierzam przerejestrować, z ubezpieczeniem nie ma problemu pojazd

> należny do mnie wiec ubezpieczam go na siebie a ze w dowodzie inny właściciel nie ma znaczenia

> mam umowę kupna

Jeśli tylko trafisz na kumatego miśka, któremu się będzie chciało, to powinieneś mieć zatrzymany dowód rejestracyjny. Podstawa prawna: art. 132 ust. 1 pkt 7 Ustawy prawo o ruchu drogowym.

Co ciekawe, jeśli nie będziesz okazywał umowy k-s w której widniejesz jako nowy właściciel, tylko oświadczysz, że auto jest pożyczone, to nie ma mozliwości zweryfikowania tego w miejscu kontroli. Oczywiście można jeszcze sprawdzić polisę, o ile jeździsz autem na tyle długo, żeby mieć nową juz na siebie. U mnie wzbudziłoby to już owo uzasadniione podejrzenie smile.gif

Okazanie umowy policjantowi powinno skutkować zatrzymaniem DR w związku z w/w przepisem. O ile oczywiście minęło 30 dni od jej zawarcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.