Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzęsie autem powyżej 120km/h

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem ostatnio, że po przekroczeniu 120-130km/h czuję wibracje przodu auta, które czuję też na kierownicy.

Poniżej tej prędkości tego nie czuć.

Wibracje występują tylko podczas przyspieszania. Po ustabilizowaniu prędkości wibracje znikają.

Gdzie szukać? Znalazłem informację, że może to być przegub ale w razie czego chciałbym znać też inne możliwości.

Napisano

> Zauważyłem ostatnio, że po przekroczeniu 120-130km/h czuję wibracje przodu auta, które czuję też na

> kierownicy.

> Poniżej tej prędkości tego nie czuć.

> Wibracje występują tylko podczas przyspieszania. Po ustabilizowaniu prędkości wibracje znikają.

> Gdzie szukać? Znalazłem informację, że może to być przegub ale w razie czego chciałbym znać też

> inne możliwości.

jakie masz felgi, fiatowskie?

koła wyważone?

Napisano
  • Autor

Fiatowskie, były wyważane chociaż mam oponę ściętą po uszkodzonym wahaczu.

Ale gdyby to było koło to raczej byłoby cały czas a nie tylko i wyłącznie przy przyspieszaniu.

Napisano

walczyłem z tym przez trzy lata, podejrzane było wszystko od wyważenia koła, przez przegub wewnętrzny etc.

pomogło przetoczenie tarcz hamlcowych z porzodu, co ciekawe pojawiło sie nagle i bez sensu w suchy i pogodny dzień bez śladu wody na jezdni i nawet bez gwałtownego korzystania ze "spowalniacza", ot tak sobie dojazd do skrzyżowania spoko a następne 120 na zegarze uraczyło nas telepawką. pierwszy wniosek: " serce.gif... coś sie spi....ło, pewnie przegub bo już ma swoje lata...." przegub nadal w aucie i śladu telepania.

może ta droga pomoże.

Napisano

Jak już poprzednicy mówili, tak właściwie przyczyn może być wiele, a na odległość nikt nie zdiagnozuje, a i "dotykając" może być ciężko oink.giftongue.gifzlosnik.gif

U mnie różnie bywało, ale w pierwszej kolejności sprawdziłbym to, co MirekD podpowiada -ja również uświadczyłem takiej przypadłości ze strony hamulców (z tym, że najmocniej szarpało/trzęsło przy lekkim przyhamowywaniu, ale przy przyśpieszaniu również zdecydowanie wyraźniej aniżeli przy jeździe jednostajnej).

Napisano

> Zauważyłem ostatnio, że po przekroczeniu 120-130km/h czuję wibracje przodu auta, które czuję też na

> kierownicy.

> Wibracje występują tylko podczas przyspieszania. Po ustabilizowaniu prędkości wibracje znikają.

> Gdzie szukać? Znalazłem informację, że może to być przegub ale w razie czego chciałbym znać też

> inne możliwości.

Te same objawy miałem. Rok szukania i wymieniania. Jak tylko kielich został, a mechanicy mówili, że ta część jest niewymienna. Naszczęście uparłem się aby na moją prośbę wyjeli kielich ze skrzyni biegów i okazało się, że był zżarty przez rdzę od środka, wybity, wytoczony w pewnych miejscach przez krzyżak. Oczywiście krzyżak też jest z automatu do wymiany.

Od wymiany jak ręką odjął.

Kielich skrzyni biegów - w serwisie koszt 300 zł, ale jest możliwość oddania starej części i dostania nowej za kwotę 150 zł

Napisano
  • Autor

Czy takie wibracje może powodować ślizgające się sprzęgło?

Wczoraj podczas trasy zauważyłem, że przy maksymlanym momencie (2k obr) po wciśnięciu mocno gazu obroty idą na 3 tyś i spadają a z autem nic się nie dzieje więc chyba sprzęgła już nie mam horse.gif

Napisano

> Czy takie wibracje może powodować ślizgające się sprzęgło?

> Wczoraj podczas trasy zauważyłem, że przy maksymlanym momencie (2k obr) po wciśnięciu mocno gazu

> obroty idą na 3 tyś i spadają a z autem nic się nie dzieje więc chyba sprzęgła już nie mam

JA TAK SAMO MIALEM SPRZEGLO I DWUMAS

Napisano
  • Autor

> JA TAK SAMO MIALEM SPRZEGLO I DWUMAS

A też Ci trzęsło autem przy przyspieszaniu powyżej 120km/h?

Napisano

> A też Ci trzęsło autem przy przyspieszaniu powyżej 120km/h?

tak ok 120 pózniej ja przekroczylemta predkosc bylo ok

bo na pewno masz chipa a u kogo robiony

Napisano
  • Autor

Niestety jeszcze chipa nie mam i pewnie dlatego sprzęgło klękło dopiero po 173tys km zlosnik.gif

Napisano

Miałem to samo, drgania na kierownicy było czuć tylko podczas przyśpieszania. Pomogło wyważenie kol w innym warsztacie.

W czasie przyśpieszania obciążenie na kołach jest większe i dlatego tylko wtedy było czuć drgania.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> kierownicy.

> inne możliwości.

A sprawdź jeszcze górne mocowania tylnych amortyzatorów. Ja je miałem wybite i telepało całym autem powyżej pewniej prędkości.

Napisano

ja bym nie szukał tak daleko tylko martwił się o ścięte opony jak masz możliwość załóż inne opony/koła ja miałem podobne objawy jednak nie nasilały się podczas przyspieszania

Napisano
  • Autor

Panowie problem zniknął po wymianie kół na zimowe smile.gif Tamte po prostu były niewyważone smile.gif

A ścięte miałem od walniętego wahacza który już wymieniłem na TRW smile.gif

Napisano

> kierownicy.

> inne możliwości.

przegub, albo lozysko podpory dluzszej polosi.

Napisano

jesli przegub, to bedzie szarpal pod obciazeniem na kazdym biegu.

jesli telepie przy 120km/h to to jest ta predkosc przy ktorej auto wpada w rezonans przy krzywej/uszkodzonej feldze/oponie.

moze byc jeszcze zerwana poduszka i silnik zaczyna nadmiernie szarpac w pewnych warunkach (obroty/obciazenie).

Napisano

> moze byc jeszcze zerwana poduszka i silnik zaczyna nadmiernie szarpac w pewnych warunkach

> (obroty/obciazenie).

Więc to można sprawdzić na postoju, gazując.

Napisano

> Więc to można sprawdzić na postoju, gazując.

albo i nie. obawiam sie, ze nie ma zasady co do tego.

Napisano
  • Autor

Panowie ale przecież napisałem, że przyczyną było źle wyważone koło i po wymianie opon na zimowe wszystko wróciło do normy icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.