Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeszczep dachu

Featured Replies

Napisano

Jak najlepiej zrobić przeszczep dachu? Czy trzeba ciąć słupki i na słupkach wstawiać cały dach czy można wyciąć samą górę tj. płaszczyznę dachu i jakoś to zamontować?

Napisano

> Jak najlepiej zrobić przeszczep dachu? Czy trzeba ciąć słupki i na słupkach wstawiać cały dach czy

> można wyciąć samą górę tj. płaszczyznę dachu i jakoś to zamontować?

na słupkach tj. ok 20-30 cm poniżej linii dachu waytogo.gif

Napisano

> na słupkach tj. ok 20-30 cm poniżej linii dachu

Ale po co przeszczep dachu?

Sam się zastanawiałem czy u siebie nie zrobić ale jednak za nisko słupki się połamały i próg i tylny błotnik... naprawa przerosłaby wielokrotnie koszt całej budy.

Napisano

zależy ile i co jest uszkodzone

może najlepiej w rynienkach zrobić cięcie, które zasłoni potem uszczelka/relingi

zdejmij podsufitkę i pooglądaj jak jest pozgrzewana blacha

Napisano

> zależy ile i co jest uszkodzone

> może najlepiej w rynienkach zrobić cięcie, które zasłoni potem uszczelka/relingi

> zdejmij podsufitkę i pooglądaj jak jest pozgrzewana blacha

Ale spawy jak zeszlifujesz i dasz szpachlę to nic nie trzeba zasłaniać a wygodniej na płaskim ciąć i spawać niż w rynienkach.

Napisano

> Ale po co przeszczep dachu?

założyłem, że JFK chce wymienić dach na taki z fabrycznym szyberdachem waytogo.gif

Napisano

> założyłem, że JFK chce wymienić dach na taki z fabrycznym szyberdachem

Chyba że tak waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> założyłem, że JFK chce wymienić dach na taki z fabrycznym szyberdachem

dokładnie tak, znalazłem uniaka z fabrycznym szybrem i chciałbym przeszczepić. czyli co? Najlepiej ciąć na słupkach i przekładać całość?

Napisano

> dokładnie tak, znalazłem uniaka z fabrycznym szybrem i chciałbym przeszczepić. czyli co? Najlepiej

> ciąć na słupkach i przekładać całość?

przy oryginalnym szyberdachu inaczej są zrobione wzmocnienia w dachu ok.gif

moim zdaniem tańszym rozwiązaniem byłoby założenie uniwersalnego szyberdachu w jakiejś firmie, która się w tym specjalizuje waytogo.gif

Napisano

ciecie slupkow oslabia konstrukcje nadwozia, blacha jakkolwiek by nie byla spawana jest w tym miejscu przegrzana,

Napisano

> dokładnie tak, znalazłem uniaka z fabrycznym szybrem

nie utrudniaj sobie życia wink.gif

załóż uniwersalny vide SieneK i będzie Pan zadowolony wink.gif

Napisano

> ciecie slupkow oslabia konstrukcje nadwozia, blacha jakkolwiek by nie byla spawana jest w tym

> miejscu przegrzana,

Czyli sugerujesz, że przy dachowaniu może się w tym miejscu zgiąć? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> nie utrudniaj sobie życia

> załóż uniwersalny vide SieneK i będzie Pan zadowolony

problem chyba sam się rozwiązał, bo doszło do mnie (czego wczesniej jakoś nie ogarnąłem), że ten uniak z szybrem jest 3D, a mój 5D i słupki są w innych miejscach także przeszczep z słupkami odpada. Jestem ciekaw za to czy dałoby się przełożyć sam mechanizm.

Nie zależy mi jakoś specjalnie na szyberdachu więc takiego uniwersalnego raczej zakładał nie będę.

Napisano

> problem chyba sam się rozwiązał, bo doszło do mnie (czego wczesniej jakoś nie ogarnąłem), że ten

> uniak z szybrem jest 3D, a mój 5D i słupki są w innych miejscach także przeszczep z słupkami

> odpada. Jestem ciekaw za to czy dałoby się przełożyć sam mechanizm.

> Nie zależy mi jakoś specjalnie na szyberdachu więc takiego uniwersalnego raczej zakładał nie będę.

bez sensu sciana.gif

znalazłeś oryginalny szyber z dachem

trza było ciąć swój i poczekać na przesyłkę

a potem ...

ale jazda biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> bez sensu

> znalazłeś oryginalny szyber z dachem

> trza było ciąć swój i poczekać na przesyłkę

> a potem ...

> ale jazda

byłoby pierwsze cabrio biglaugh.gif

Napisano

> byłoby pierwsze cabrio

Mogę zrobić w każdej chwili smile.gif

Zmienię tylko amora i można śmigać, w sumie to i przednie słupki mogę wywalić bo i tak szyby nie ma hehe.gif

Sorry za spam.

Napisano

Najlepiej rozwiercić zgrzewy i wycinać w rynienkach. Wtedy nie naruszasz konstrukcji. Wymieniasz tylko największy płat to co między rynienkami. To najsensowniejsze wyjście jeśli bardzo ci na oryginale zależy.

Napisano

> Nie zależy mi jakoś specjalnie na szyberdachu więc takiego uniwersalnego raczej zakładał nie będę.

Nie zależy Ci na szyberdachu, ale chciałeś ciąć dla niego wszystkie słupki?

Co do samej przekładki dachu dla szybru to kuzyn chciał coś takiego robić w hondzie po dachu, ale problematyczne było by poprowadzenie kanalików, którymi by spływała woda z szyberdachu i zrezygnował.

Napisano
  • Autor

> Nie zależy Ci na szyberdachu, ale chciałeś ciąć dla niego wszystkie słupki?

tak, już nawet pociąłem słupki facepalm%5B1%5D.gifscrewy.gif

zapytałem tylko jak to można zrobić najlepiej, a to co innego.

Nie zależy mi na uniwersalnym, a jakby się dało w miarę bezinwazyjnie przełożyć oryginał to czemu nie.

Napisano

> przy oryginalnym szyberdachu inaczej są zrobione wzmocnienia w dachu

jak robiłem podsufitkę, to między przednim wzmocnienem a środkowym było sporo miejsca na szyber hmm.gif

w sumie wartałoby to pomierzyć i w razie czego przeszczepić samą blachę wierzchnią z szybrem jak wcześniej podpowiadałem cfaniaczek.gif

a z odpływani trzebaby pomyśleć, taki problem, to nie problem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> jak robiłem podsufitkę, to między przednim wzmocnienem a środkowym było sporo miejsca na szyber

> w sumie wartałoby to pomierzyć i w razie czego przeszczepić samą blachę wierzchnią z szybrem jak

> wcześniej podpowiadałem

> a z odpływani trzebaby pomyśleć, taki problem, to nie problem

też tak właśnie myślałem nad przeszczepem samej blachy, jak będę mial okazję to podjadę pomierzyć co i jak, może się uda

Napisano

Licz sie z tym ze jak wymienisz plat dachowy to przy ponownym zgrzewaniu jest bardzo duze prawdopodobienstwo wciagniecia blachy a co za tym idzie potrzeba szpachlowania dachu.zastanow sie wiec czy dla jakiejs szybki w dachyu chcesz miec auto ktore wygladac bedzie jak by jakies drzewo na nie spadlo grinser006.gif

Napisano

no właśnie, może to to potem nie wyjść i wyklądać jak pół d*** zza krzaka

jednak przypomniało mi się, jak byłem na praktykach jeszcze w szkole średniej, to w Tico wymieniali na blacharni dach w postaci samego płata i nic się nie pogięło przy montażu

co lepsze, dach występował właśnie w takiej postaci jako oryginalna część zamienna i niewiele kosztował w ASO, skąd go klientowi ściągaliśmy

moze w Uno tez taki numer przejdzie, a JFK będzie nam to mógł udowodnić grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no właśnie, może to to potem nie wyjść i wyklądać jak pół d*** zza krzaka

> jednak przypomniało mi się, jak byłem na praktykach jeszcze w szkole średniej, to w Tico wymieniali

> na blacharni dach w postaci samego płata i nic się nie pogięło przy montażu

> co lepsze, dach występował właśnie w takiej postaci jako oryginalna część zamienna i niewiele

> kosztował w ASO, skąd go klientowi ściągaliśmy

> moze w Uno tez taki numer przejdzie, a JFK będzie nam to mógł udowodnić

jak znajdę magika, który sie tego podejmie to będę się zastanawiał czy przekładać sam płat dachowy. Najpierw musze poszukać takiego odważnego blacharza biglaugh.gif

Napisano

> Czyli sugerujesz, że przy dachowaniu może się w tym miejscu zgiąć?

nie moze zgiac tylko peknac i nie koniecznie przy dachowaniu

Napisano

Najsensowniejsze wyjście, to zrobić tak jak mówi Drupi, choć trzeba pokombinować ze wzmocnieniami trochę, bo z tego co wiem to nieco inne są niż w Uno bez szybra.

Napisano

Jeśli dobrze pamiętam ostatnie zdjęcia tu wklejane obu daszków to całe wzmocnienie znajduje się jedynie wkoło wnęki szyberka. Wiec myślę że blacharz który wie co robi będzie wiedział jak się do tego zabrać. Co do uszczelniania rynienek. Poza zgrzewami jest tam masa uszczelniająca. Nie widzę problemu położyć tam nowej warstwy. Innym problemem mogą się okazać te dzyndzelki do mocowania plastykowych listew. To cholerswto malutkie i w razie uszkodzenia można dostać szewskiej pasji przy próbie odtworzenia. spineyes.gif

Napisano

> Jeśli dobrze pamiętam ostatnie zdjęcia tu wklejane obu daszków to całe wzmocnienie znajduje się

> jedynie wkoło wnęki szyberka. Wiec myślę że blacharz który wie co robi będzie wiedział jak się

> do tego zabrać.

Tak ale nie wiem czy też wzmocnienia boczne trochę się nie różnią z racji poprowadzenia tam odpływów. Ale być może wszystko jest tak samo. Nie chcę wprowadzać w błąd.

Napisano

> No nie wiem. Odkopać tamte foty by wypadało i się przypatrzeć.

P3150111.JPG

P3150114.JPG

tu macie takie dwa zdjecia z mojego starego

Napisano

no i wężyki trzeba poprowadzić w słupkach, tylko gdzie one wychodzą? nigdy tego nie widziałem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no i wężyki trzeba poprowadzić w słupkach, tylko gdzie one wychodzą? nigdy tego nie widziałem

Wężyki to jest jakieś popier**** rozwiązanie, bo one właściwie to nie robią za odpływy tylko chyba za odpowietrzenie. Dwa wychodzą mniej więcej na wysokości dolnego zawiasu drzwi, ale są w środku słupka A i nie są wyprowadzone na zewnątrz, pozatym końcówka węża jest taka dziurkowana (perforowana czy jak to się nazywa), pozostałe dwa wychodzą w tylne błotniki, też nie są wyprowadzone na zewnątrz i końcówki wyglądają tak samo.

Napisano
  • Autor

> Wężyki to jest jakieś popier**** rozwiązanie, bo one właściwie to nie robią za odpływy tylko chyba

> za odpowietrzenie. Dwa wychodzą mniej więcej na wysokości dolnego zawiasu drzwi, ale są w

> środku słupka A i nie są wyprowadzone na zewnątrz, pozatym końcówka węża jest taka dziurkowana

> (perforowana czy jak to się nazywa), pozostałe dwa wychodzą w tylne błotniki, też nie są

> wyprowadzone na zewnątrz i końcówki wyglądają tak samo.

Czyli skoro nie robią za odpływ wody to możnaby je teoretycznie pominąć?

Napisano

> Czyli skoro nie robią za odpływ wody to możnaby je teoretycznie pominąć?

U chemicqa w volvo chyba właśnie nie robią spineyes.gif

Napisano

robią za odpływ - jeśli faktycznie kończą się tam gdzie opisano wcześniej to woda ścieka do słupka a potem wypływa na zewnątrz otworami w progach

pozdr

Napisano

Robią ale tylko wtedy gdy np. szyber jest uchylony i zacznie padać deszcz lub coś w tym stylu. Normalnie to szyba jest dociśnięta do uszczelki na rancie i nie ma tam jak woda się dostać jeśli uszczelka jest OK.

Napisano

> robią za odpływ - jeśli faktycznie kończą się tam gdzie opisano wcześniej to woda ścieka do słupka

> a potem wypływa na zewnątrz otworami w progach

> pozdr

U mnie tak się kończą jak mówię i na bank nikt tego nie przerabiał. A woda nimi nie ścieka raczej, bo jest tak jak napisałem w odpowiedzi dla JFK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.