Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PII 1.2 8V - wyciek oleju

Featured Replies

Napisano

dziś przejechaliśmy z moją serce.gif jakieś 170km jej Puntongiem i po dojechaniu do domu zauważyłem że auto zostawiło za sobą mokrą ścieżkę z oleju, krople dość gęste - widać było że sporo musiało zacząć kapać. Na szczęście sprawdziłem drugim autem i przejechalismy tak tylko ok 1km wiec silnik chyba ocalał...

Auto ma przejechane 80kkm, silnik jest dość mokry (cieknie spod pokrywy zaworów) ale to chyba nie jest przyczyna aż takiego wycieku? Zauważyłem że bardzo mokry jest filtr oleju, tak jakby olej intensywnie ciekł po nim... jakie są newralgiczne punkty/uszczelnienia tego silnika i co sprawdzić? icon_rolleyes.gif

Napisano

Wymieniałeś ostatnio olej z filtrem oleju?

Do P2 1.2 8V szły jak dobrze pamiętam dwa rodzaje filtrów oleju, jeden miał średnicę mniejszą od drugiego i ledwie stykał się ze ścianką karteru...

PS. mam gdzieś ten węższy filtr, nówka sztuka - jak komuś przyda się mogę oddać za przysłowowie 20.GIF.

Napisano

> Wymieniałeś ostatnio olej z filtrem oleju?

> Do P2 1.2 8V szły jak dobrze pamiętam dwa rodzaje filtrów oleju, jeden miał średnicę mniejszą od

> drugiego i ledwie stykał się ze ścianką karteru...

Też pomyślałem o przeciekach przy filtrze oleju.

Ja myślałem jednak o wadliwym filtrze ale Twoja sugestia może być wysoce prawdopodobna ok.gif

Napisano

> Wymieniałeś ostatnio olej z filtrem oleju?

> Do P2 1.2 8V szły jak dobrze pamiętam dwa rodzaje filtrów oleju, jeden miał średnicę mniejszą od

> drugiego i ledwie stykał się ze ścianką karteru...

Zgadza się : jakiś tekst

Choć może i oring cewek lub okolice miski olejowej hmm.gif

Napisano

> Auto ma przejechane 80kkm, silnik jest dość mokry (cieknie spod pokrywy zaworów) ale to chyba nie

> jest przyczyna aż takiego wycieku? Zauważyłem że bardzo mokry jest filtr oleju, tak jakby olej

> intensywnie ciekł po nim...

Przy wymianie nie zalałeś za dużo oleju? W takim przypadku może wywalić uszczelnienie wałka rozrządu i cieknie od góry aż po filtrze.

Napisano
  • Autor

> Przy wymianie nie zalałeś za dużo oleju? W takim przypadku może wywalić uszczelnienie wałka

> rozrządu i cieknie od góry aż po filtrze.

nic takiego nie zrobiłem :-)

dzięki wszystkim za sugestie, kupiłem dziś nowy filtr oleju oraz uszczelke pokrywy rozrządu i będe dziś wieczorkiem z tym walczył w garażu ;-) Wymienie przy okazji olej, mam nadzieję że będzie OK

Napisano

> nic takiego nie zrobiłem :-)

> dzięki wszystkim za sugestie, kupiłem dziś nowy filtr oleju oraz uszczelke pokrywy rozrządu i będe

> dziś wieczorkiem z tym walczył w garażu ;-) Wymienie przy okazji olej, mam nadzieję że będzie

> OK

W razie czego zeszlifuj odrobinę tych "nóżek" dekla, żeby lepiej docisnęło waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Usterka usunięta?

zeszlifowałem pokrywę i złożyłem na nowej uszczelce na silikonie. Wymieniłem filtr oleju i olej.

Przestało cieknac aczkolwiek mokry jest jeszcze dół skrzyni...

generalnie ten silnik to trochę dziurawy jest... spineyes.gif

Napisano

> zeszlifowałem pokrywę i złożyłem na nowej uszczelce na silikonie. Wymieniłem filtr oleju i olej.

> Przestało cieknac aczkolwiek mokry jest jeszcze dół skrzyni...

> generalnie ten silnik to trochę dziurawy jest...

łączenie skrzyni z blokiem się poci wink.gif

ale na bagnecie nie ubywa z tego powodu zlosnik.gifok.gif

Napisano

> łączenie skrzyni z blokiem się poci

> ale na bagnecie nie ubywa z tego powodu

Olej moze uciekac niekoniecznie z silnika, a ze skrzyni biegow przez uszczelniacz na walku sprzeglowym.

Napisano

> Olej moze uciekac niekoniecznie z silnika, a ze skrzyni biegow przez uszczelniacz na walku

> sprzeglowym.

Zgadza się, dlatego warto poszukać "źródełka" problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.