Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Civic VIII - benzyna czy diesel?

Featured Replies

Napisano

> Soichiro Honda w grobie się przewraca! Jak wiadomo Honda robi najlepsze silniki benzynowe

> wolnossące na świecie i "modyfikowanie" gazownią jest PROFANACJĄ!!!

Ale najlepsze pod jakim względem?

Napisano

> Przesadzasz. B18 na dole jezdzi mniej wiecej tak samo jak R18, z tym ze R18 nie ma gory,

Dokladnie. R18 pod koniec obrotomierza jakby lapie drugi oddech a tu rev limiter. Mam wrazenie, ze z tego silnika mozna by wyciagnac sporo wiecej gdyby zastosowac jakas wydajniejsza glowice.

Napisano

> Dokladnie. R18 pod koniec obrotomierza jakby lapie drugi oddech a tu rev limiter. Mam wrazenie, ze

> z tego silnika mozna by wyciagnac sporo wiecej gdyby zastosowac jakas wydajniejsza glowice.

ztcp to tam jest slaby kolektor wydechowy, a jest on zintegrowany z glowica i tym samym nie ma mozliwosci "odetkania"

Napisano

> o jakim K24 mowisz? w Accordzie na przyklad?

> http://www.zeperfs.com/en/duel1088-1595.htm

Dokladnie o tym

> CTR jest szybszy.

> Natomiast jak zrobisz z CTRowego K20 z frankensteinem (dolem od K24) to ta roznica jest jeszcze

> wieksza

Faktycznie z danych wynika, ze jest szybszy ale na ulicy wcale mi nie odchodzil w przeciwienstwie do tego starszego, od ktorego zebralem lomot.

>Być może są to Twoje subiektywne odczucia. Ja jeżdz

Pewnie tak

Napisano

> lol?

> no to ja gratuluje jak na trasie chcesz kręcić powyżej 4k rpm

> a tutaj się nie da?

> ciekawe

nie zaczepiasz kapeluszem o dach wychodzac z samochodu?

Napisano

Nazwa modelu wyraźnie określa jego charakter. Ten trzydrzwiowy wariant popularnej Hondy Civic ewidentnie różni się od wersji pięciodrzwiowej, zwłaszcza pod względem stylistyki i specjalnych nastawów zawieszenia.

Napisano

> Nazwa modelu wyraźnie określa jego charakter. Ten trzydrzwiowy wariant popularnej Hondy Civic

> ewidentnie różni się od wersji pięciodrzwiowej,

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Oplulem monitor bo dawno nie slyszalem tak dobrego dowcipu.

zwłaszcza pod względem stylistyki i

To znaczy jakiej stylistyki? Bo poza innym minimalnymi roznicami sa dokladnie takie same. Fotele, aluminiowe nakladki na pedaly, kierownica itd - wszystko jest tak samo sportowe jak w 5D.

> specjalnych nastawów zawieszenia.

A to ciekawe bo z tego co wiem fabryczne numery podzespolow sa takie same... Roznica jest JEDNA, ale jest tak minimalna, ze jej nie czuc nawet przy bardzo ostrej jezdzie. smirk.gif

Napisano

> nie zaczepiasz kapeluszem o dach wychodzac z samochodu?

Ja nie zaczepiam a mam spalanie na trasie wieksze o litr niz to co zaprezentowal kolega.

Mozesz mi powiedziec jaka srednia predkosc pokazuje twoj komputer pokladowy po kilkuset kilometrowej trasie?

Napisano

> silniki diesla najlepsze aktualnie na rynku

hąda dżihad detected

> a 1.8 i(eco)Vtec też jest kozak, przy 140km spokojna jazda po mieście 7.5l,

hehe.gif

> bardziej agresywna 8.7l,

rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Jak wiadomo Honda robi najlepsze silniki benzynowe wolnossące na świecie

RO-BI-ŁA

Niestety, bo jestem wielkim fanem Hondy...

Napisano

> hąda dżihad detected

Yarek, zdefiniujmy miasto ....

Napisano

> nie ja to pisalem to cytat

> http://honda.pl/pl/samochody/modele/civic-type-s.html

> po prostu nie lubie jak ktos pierdoli ze nie ma roznic a potem sie roznice znajduja jednak

Wodzu, jezdzilem oboma autami. jedno posiadam. Kupujac je rozwazalem rowniez wersje TypeS.

Dokladnie zbadalem temat przeszczepu zawieszenia z wersji TypeS liczac, ze bedzie to fajna, tania opcja na sportowy zawias. Niestety, dzial techniczny Hoindy uswiadomil mnie, ze zawieszenie nie rozni sie niczym.

Roznice wstylistyce to minimalne inne zderzaki i koncowki wydechow. W srodku roznic poza materialem na poszyciach foteli brak. Poza tym kompletnie wszystko jest identyczne.

Moze dla Ciebie kolor fotela przeklada sie na osiagi i sportowy charakter samochodu - dla mne nestety nie. podobnie owe sportowe nastawy zawieszenia. Szkoda tylko, ze amortyzatory i sprezyny sa te same. Co jest wiec inaczej ustawione? Rozmiar kol jest ten sam. Uklad kierowniczy jest ten sam. Uklad wydechowy jest ten sam (blendy wydechu to elementy zderzaka), wiec TypeS nawet nie brzmi bardziej sportowo od 5D.

Przykro mi - TypeS to zwykly Civic majacy troje drzwi.

Napisano

8.7L - może oleju... tego nie dopisał smile.gif

Napisano

> Yarek, zdefiniujmy miasto ....

W żadnym mieście, przy "agresywnej jeździe" ten Cif nie będzie palił osiem i pół litra. tongue.gif

Napisano

> 8.7L - może oleju... tego nie dopisał

jak juz to napedowego wink.gif

Benzynowy 1,8 pije go malo. Przy ostrym traktowaniu w ciagu 20tys km znika okolo 0,5 litra. Nie dolewam bo spadek z 3/4 na 1/3 miedzy wymianami mnie jakos nie przeraza wink.gif

Napisano

> nie ja to pisalem to cytat

> http://honda.pl/pl/samochody/modele/civic-type-s.html

> po prostu nie lubie jak ktos pierdoli ze nie ma roznic a potem sie roznice znajduja jednak

jest takie magiczne slowko MARKETING oink.gif

Jak powiedza, ze po tygodniu stosowania krem wygladzi zmarszczki a pasta wybieli zeby to tez uwierzysz wink.gif

Prawda jest taka, ze w VIII gen napis TypeS nie oznacza absolutnie niczego innego jak bude 3 drzwiowa blush.gif i delikatnie zmieniony design elementow stylistycznych - zderzaki, felgi, tapicerka.

Napisano

> W żadnym mieście, przy "agresywnej jeździe" ten Cif nie będzie palił osiem i pół litra.

no chyba, ze masz dwie ulice na krzyz

Napisano

> RO-BI-ŁA

> Niestety, bo jestem wielkim fanem Hondy...

oj tam, moj sie fajnie wkreca na 15 krpm

Napisano

> oj tam, moj sie fajnie wkreca na 15 krpm

Ty masz Hondę z innej kategorii, za mało kół zlosnik.gif

Napisano

> Ty masz Hondę z innej kategorii, za mało kół

mi wystarcza hahahahah

Napisano

> RO-BI-ŁA

> Niestety, bo jestem wielkim fanem Hondy...

Sicho, dalej robi, tylko nikt nie wie o nich bo ich nie prezentuje zlosnik.gifok.gif A tak serio - to 1.8 nie jest złe, ale robiąc dawniej ~ 180 km z takiej pojemności a dziś 140 - coś jest nie tak.

Napisano

> nie zaczepiasz kapeluszem o dach wychodzac z samochodu?

kapelusza nie noszę wink.gif

Napisano

> hąda dżihad detected

w porównaniu z podobno najlepszą das deutsche mutterland engineering auf der diesel motor to jest to zupełnie inna klasa

jak się stoi koło auta to nie słychać 'klekleklekle'

Napisano

> W żadnym mieście, przy "agresywnej jeździe" ten Cif nie będzie palił osiem i pół litra.

moja 'bardziej agresywna' to na pewno nie twoje pałowanie do końca obrotomierza widać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.