Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Civic VIII - benzyna czy diesel?

Featured Replies

Napisano

Witam,

przyszedł czas na zmianę ... zastanawiam się nad zakupem Civica VIII, ale mam dylemat czy kupić 1.8 w benzynie i założyć LPG czy zakupić 1.8 diesel. Dużo czytałem na tym forum i innych ale nie mogę podjąć decyzji. Samochód będzie potrzebny dla 3 osób (2+1), jeżdżę w 75% po mieście reszta trasy. Budżet to ok 33-34tys. Rocznik najchętniej od 2006. Zastanawiam się czy w tej kwocie pojawiające się okazjonalnie diesle są godne uwagi czy to zazwyczaj tzw"okazja" aby się przejechać???? Podobno te silniki są niezawodne, nie tak awaryjne jak silniki Opla czy Forda? A na dodatek wyczytałem, ze te silniki nie mają FCS?

Co do benzyny ... to rozwiązanie jest najbardziej ekonomiczne smile.gif

PS. patrzyłem jeszcze na mazdę "6" ale wszystkie które oglądałem są już z rudą frown.gif Zastanawiam się także nad Saabem 93. Kumpel znalazł i jest bardzo zadowolony smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> przyszedł czas na zmianę ... zastanawiam się nad zakupem Civica VIII, ale mam dylemat czy kupić 1.8

> w benzynie i założyć LPG czy zakupić 1.8 diesel. Dużo czytałem na tym forum i innych ale nie

> mogę podjąć decyzji. Samochód będzie potrzebny dla 3 osób (2+1), jeżdżę w 75% po mieście

> reszta trasy. Budżet to ok 33-34tys. Rocznik najchętniej od 2006. Zastanawiam się czy w tej

> kwocie pojawiające się okazjonalnie diesle są godne uwagi czy to zazwyczaj tzw"okazja" aby się

> przejechać???? Podobno te silniki są niezawodne, nie tak awaryjne jak silniki Opla czy Forda?

> A na dodatek wyczytałem, ze te silniki nie mają FCS?

> Co do benzyny ... to rozwiązanie jest najbardziej ekonomiczne

> PS. patrzyłem jeszcze na mazdę "6" ale wszystkie które oglądałem są już z rudą Zastanawiam się

> także nad Saabem 93. Kumpel znalazł i jest bardzo zadowolony

> Pozdrawiam

Diesel jest 2.2 blush.gif

Zajefajny silniczek ale w tym budzecie to bedzie ciezko cokolwiek z VIIIgena wyhaczyc w sensownym stanie (nie mowie o 1.4 bo to porazka).

Odnosnie diesla, to wez pod uwage, ze on mial dosc wysoka cene w PL, a sprowadzane czesto sa do oplat, a jak sa juz rejestrowane to policz sobie ile kosztowalo auto przed dodaniem prawie 20% akcyzy i zerknij po ile sprzedaja sie egzemplarze na mobile czy autoscoucie.

Napisano
  • Autor

> Diesel jest 2.2

> Zajefajny silniczek ale w tym budzecie to bedzie ciezko cokolwiek z VIIIgena wyhaczyc w sensownym

> stanie (nie mowie o 1.4 bo to porazka).

> Odnosnie diesla, to wez pod uwage, ze on mial dosc wysoka cene w PL, a sprowadzane czesto sa do

> oplat, a jak sa juz rejestrowane to policz sobie ile kosztowalo auto przed dodaniem prawie 20%

> akcyzy i zerknij po ile sprzedaja sie egzemplarze na mobile czy autoscoucie.

A to fakt 2.2 a nie 1.8 smile.gif Na mobile civici stoją po ok 30kzł. A jaka panuje opinia o silnikach diesla? Czy faktycznie sa takie niezniszczalne?

Napisano

> A to fakt 2.2 a nie 1.8 Na mobile civici stoją po ok 30kzł. A jaka panuje opinia o silnikach

> diesla? Czy faktycznie sa takie niezniszczalne?

silniki diesla najlepsze aktualnie na rynku

a 1.8 i(eco)Vtec też jest kozak, przy 140km spokojna jazda po mieście 7.5l, bardziej agresywna 8.7l, jazda na trasie 5.5

Napisano

> silniki diesla najlepsze aktualnie na rynku

> a 1.8 i(eco)Vtec też jest kozak, przy 140km spokojna jazda po mieście 7.5l, bardziej agresywna

> 8.7l, jazda na trasie 5.5

ja mam po krk ~8, na trasie mi sie udalo zejsc 5.7

Napisano

> A to fakt 2.2 a nie 1.8 Na mobile civici stoją po ok 30kzł. A jaka panuje opinia o silnikach

> diesla? Czy faktycznie sa takie niezniszczalne?

Nie sa. Potrafi sie tam wysypac to co w innych dieslach, czyli turbina, wtryski, itd. Poczytaj sobie tez na temat wady kolektorow, warto interesowac sie autem juz z wymienionym (byla na to akcja serwisowa). Poza tym fajny silniczek o dosc wysokiej (jak na diesla) kulturze pracy i umiarkowanym spalaniu.

Jak konieczniech chcesz iCDTi, to raczej unikaj pierwszych wypustow, no i trzeba byc przygotowanym, ze to jednak zaawansowana konstrukcja - takze w naprawie.

Napisano

> ja mam po krk ~8, na trasie mi sie udalo zejsc 5.7

a ja po wawie 10.5 zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> przyszedł czas na zmianę ... zastanawiam się nad zakupem Civica VIII, ale mam dylemat czy kupić 1.8

> w benzynie i założyć LPG

Soichiro Honda w grobie się przewraca! Jak wiadomo Honda robi najlepsze silniki benzynowe wolnossące na świecie i "modyfikowanie" gazownią jest PROFANACJĄ!!!

Napisano

W tym budżecie diesla nie szukaj bo może być na bank zonk grinser006.gif

Zaden współczesny t. diesel nie jest niezniszczalny i nie sprawdza się do końca w mieście.

Za to 1.8 benzynę w tym przedziale cenowym można już trafić w niezłym stanie-co przy spalaniu Pb 95 jaki podają Koledzy(Mój Type R) pali~ 11l Pb98 przy normalnej jeździe wink.gif nie kombinował bym żadnego gazu nawet super hiper sekwencji.

Napisano

> Soichiro Honda w grobie się przewraca! Jak wiadomo Honda robi najlepsze silniki benzynowe

> wolnossące na świecie i "modyfikowanie" gazownią jest PROFANACJĄ!!!

jasne. masz tez w domu oltarz z logo hondy na ktorym zawsze plonie swieca?

Napisano

> kup dacie logan. do hondy wstyd jak beret zakładać gaz do benzyny...

dlaczego ?

Napisano

> dlaczego ?

bo silniki benzynowe jak sama nazwa wskazuje są silnikami na benzynę a nie na gaz od zapalniczek, poza tym jak się upierasz to kup hondę city, tam już można wsadzić zlosnik.gif bo brzydka jak noc wink.gif

Napisano

> Jak wiadomo Honda robi najlepsze silniki benzynowe

> wolnossące na świecie

Robiła.

Napisano

> bo silniki benzynowe jak sama nazwa wskazuje są silnikami na benzynę a nie na gaz od zapalniczek,

tak a diesel jest do traktorow ... grinser006.gif

Nie rozumiem, dlaczego inni czuja sie gorzej widzac zagazowany taki (Honda) czy inny samochod. Nie chcesz nie gazuj, ale skoro to technicznie mozliwe ja nie widze przeciwskazan..

> poza tym jak się upierasz to kup hondę city, tam już można wsadzić bo brzydka jak noc

jezeli o mnie chodzi to gdyby Accord mial odpowiedni bagaznik to jak najbardziej by mnie interesowala opcja 2.4 + LPG biglaugh.gif

Napisano

wypowiem sie jako swiezo upieczony wlasciciel type s czyli 1.8 benzyna 140km.... jak chcesz na trasy w zadnym wypadku nie poleam beznzyny!! Na trase jest slabo, bo twardy zawias i silnik ktory pali 8-10 l (to oj pierwszy samochod, gdzie robilem redukcje z 6 na 3 :D).

Na miasto super samochod, bo jest fun z krecenia, ale na trasie robie nie nudne trzymanei caly czas powyzje 4kprm.....

Porownuje do porzedniego samochodu, gdzie bylo TDI i mozna bylo tempomat ustawic na 180 i sie jechalo, tutaj nie da sie zrobic takiej predkosci przelotowej :/

Napisano

> wypowiem sie jako swiezo upieczony wlasciciel type s czyli 1.8 benzyna 140km.... jak chcesz na

> trasy w zadnym wypadku nie poleam beznzyny!! Na trase jest slabo, bo twardy zawias i silnik

> ktory pali 8-10 l (to oj pierwszy samochod, gdzie robilem redukcje z 6 na 3 :D).

Wybacz, ale czego sie spodziewales? To auto ma 140KM a wazy okolo 1300kg. Myslaes, ze przy 180 kmh bedziesz mial 1500RPM i 6l/100km? To typowy benzynowy silnik i tyle.

Redukowac trzeba bo zarowno 5 jak i 6 bieg sa juz przelozenbiami typowo autostradowymi.

> Na miasto super samochod, bo jest fun z krecenia, ale na trasie robie nie nudne trzymanei caly czas

> powyzje 4kprm.....

Fun z krecenia po miescie jest sredni bo auto za slabe.

> Porownuje do porzedniego samochodu, gdzie bylo TDI i mozna bylo tempomat ustawic na 180 i sie

> jechalo, tutaj nie da sie zrobic takiej predkosci przelotowej :/

Dlacezgo sie nie da? ustawiasztempomat na 180 i lecisz- Sprawdzone wielokrotnie.

Napisano

> Wybacz, ale czego sie spodziewales? To auto ma 140KM a wazy okolo 1300kg. Myslaes, ze przy 180 kmh

> bedziesz mial 1500RPM i 6l/100km? To typowy benzynowy silnik i tyle.

> Redukowac trzeba bo zarowno 5 jak i 6 bieg sa juz przelozenbiami typowo autostradowymi.

niczego sie nie spodziewalem, kupilem ten samochod bo chcialem samochod tani w utrzymaniu i bezawaryjny, ktory spedzi 95% zycia w miescie. A ze trafila sie trasa po zakupie to ostrzegam od razu, ze w trasy sie nei nadaje.

> Fun z krecenia po miescie jest sredni bo auto za slabe.

w zakretach jest ok, a moc jest w porzadku jak na miejski daily driver.

> Dlacezgo sie nie da? ustawiasztempomat na 180 i lecisz- Sprawdzone wielokrotnie.

bez sensu pod katem ekonomiki podrozy i halasu

Napisano

To wychodzi na to,że 50% samochodów się w tresę nie nadaje grinser006.gif,bo z 5-ki trzeba redukować,tfu z 6-ki. grinser006.gif

Napisano

> To wychodzi na to,że 50% samochodów się w tresę nie nadaje ,bo z 5-ki trzeba redukować,tfu z 6-ki.

to prawda, oczywiscie i matizem mozna pojechac w trase oraz kajakiej przeplynac ocean, tylko pytanie po co wink.gif nasze trasy maja to do siebie, ze wymagaja doskonalych parametrow takich jak przyspieszenie 80-120, 100-130, aby czuc sie bezpiecznie i komfortowo, bo mialem w tym roku przyjemnosc jechac nowa fiesta 100km w 4 chlopa i wraenie podczas wyprzedzanai tira bezcenne :D

Napisano

> silniki diesla najlepsze aktualnie na rynku

> a 1.8 i(eco)Vtec też jest kozak, przy 140km spokojna jazda po mieście 7.5l, bardziej agresywna

> 8.7l, jazda na trasie 5.5

w warszawie miasto 9-10

Napisano

> niczego sie nie spodziewalem, kupilem ten samochod bo chcialem samochod tani w utrzymaniu i

> bezawaryjny, ktory spedzi 95% zycia w miescie. A ze trafila sie trasa po zakupie to ostrzegam

> od razu, ze w trasy sie nei nadaje.

Jak wiekszosc kompaktow kolego. Cudow nie ma.

> bez sensu pod katem ekonomiki podrozy i halasu

ekonimika na trasie to obroty ponizej 3500 RPM. Wtedy mozna liczyc na 6l/100km.

Napisano

> To wychodzi na to,że 50% samochodów się w tresę nie nadaje ,bo z 5-ki trzeba redukować,tfu z 6-ki.

U mnie nie trzeba yay.gif

Napisano

> Jak wiekszosc kompaktow kolego. Cudow nie ma.

Nie prawda, jechalem ostatnio BMW 1 w dieslu 18X KM i naprawde przyjemny pozeracz kilometrów. Takich przykladów mozna mnozyc. To co probuje powiedziec ze types jest samochodem malo uniwersalnym, o ile w miescie zawze powoduje banana na twarzy tak w trasie mniej wink.gif

> ekonimika na trasie to obroty ponizej 3500 RPM. Wtedy mozna liczyc na 6l/100km.

Jadac gorszymi drogami, zrobilem 7.2 w trasie, wtedy przeletowa predkosc byla kolo 90, wiec jak najbardziej. Tylko gdzie wtedy przyjemnosc z jazdy wink.gif

Napisano

Żadna benzyna N/A jeszcze 16v do tego nie będzie poniżej 3tys. obr elastyczna-redukujesz i but.gif,a jak masz inny styl jazdy kupujesz T. bezynę albo mocnego diesla-wtedy jak turbinka dmuchnie wyprzedzasz bez redukcji. wink.gif

Napisano

> Nie prawda, jechalem ostatnio BMW 1 w dieslu 18X KM i naprawde przyjemny pozeracz kilometrów.

Jedz w trasie BMW 1er ale o mocy 140KM. smirk.gif Zobaczymy wtedy czy bedzie milo, fajnie a kilometry beda szybciutko uciekac smirk.gif

> Takich przykladów mozna mnozyc.

Mnoz prosze. Pokaz inne kompakty o mocy 140KM, ktorymi mozesz "pozerac" trase ok.gif

>To co probuje powiedziec ze types jest samochodem malo

> uniwersalnym, o ile w miescie zawze powoduje banana na twarzy tak w trasie mniej

Kolego, typeS to zwykly Civic 3D. Przeciez on sie technicznie NICZYM nie rozni od normalnego 5D. Cala jego sportowosc sprowadza sie do mniejszej ilosci drzwi.

jest samochodem bardzo uniwersalnym. Ma zawieszenie tak samo twarde jak rodzinny Civic 5D. Ma bagaznik tak samo duzy jak rodzinny 5D, pali tak samo malo jak rodzinny 5D, prowadzi sie rownie latwo jak rodzinny 5D, w srodku jest rownie cicho jak w rodzinnym 5D. To jest auto uniwersalne... Tak samo uniwersalne jak kazdy inny kompakt z silnikiem o tej mocy.

> Jadac gorszymi drogami, zrobilem 7.2 w trasie, wtedy przeletowa predkosc byla kolo 90, wiec jak

> najbardziej. Tylko gdzie wtedy przyjemnosc z jazdy

Tzn? Jak ta przyjemnosc ma wygladac?

Napisano

> wypowiem sie jako swiezo upieczony wlasciciel type s czyli 1.8 benzyna 140km....

Type S to po prostu 3d cool.gif byly tez 1.4 typeS i 2.2 iCTDi TypeS

Napisano

> Żadna benzyna N/A jeszcze 16v do tego nie będzie poniżej 3tys. obr elastyczna

Prosze?

Akurat ta benzyna majaca 16v ma naprawde plaski wykres momentu. Od 2500 RPM masz do dyspozycji stale prawie 80% maksymalnego momentu obrotowego. Brak elastycznosci? od 50kmh mozesz plynnie przyspieszac na 6 biegu.

civic181.png

Uploaded with ImageShack.us

>-redukujesz i ,a jak

> masz inny styl jazdy kupujesz T. bezynę albo mocnego diesla-wtedy jak turbinka dmuchnie

> wyprzedzasz bez redukcji.

Tak, tylko najpierw musisz sie doczekac zeby dmuchnela...

Napisano

Bo ma zmienne fazy rozrządu,w type r-ce też mogę przyspieszać na szóstce od 50-do 180,a zajmuje mi to tyle samo co przykładowo klasycznej 150konnej 2.0l.16-ce na 4-ce. ok.gif

Post był ironiczny,dla mnie fun z jazdy to lekki kompromis-po to wybrałem takie a takie auto-ma jechać górą jak bbq.gif,ale normalnie użytkowana nie może dostać czkawki,jak t.d czy t.b ok.gif

że od 2000-3500-do dyspozycji 350nm poniżej i powyżej kit,czy adekwatnie 3-5,5 tys. obr.

Napisano

> Bo ma zmienne fazy rozrządu,

Ktore przy depnieciu do deski wcale sie nie przelaczaja hehe.gif

>w type r-ce też mogę przyspieszać na szóstce od 50-do 180,a zajmuje mi

> to tyle samo co przykładowo klasycznej 150konnej 2.0l.16-ce na 4-ce.

Tyle, ze to NIE jest TypeR, to nie jest DOHC VTEC. Tutaj masz bazowe krzywki jak w kazdym innym r4. A oprocz nich masz dodatkowe krzywki dla zakresu 1500-3500RPM dzialajace gdy ECU wykryje BRAK obciazenia. Innymi slowy, jesli jadac swoim TypeS trzymasz gaz w podlodze to niestety zadne krzywki sie nie przelaczaja i to niezaleznie od obrotow.

Nie chce mi sie szukac wykresow seryjnych silnikow 16v, ale wiekszosc ma podobny wykres momentu obrotwego.

Napisano

No zgodzę się to jest cywil, iVtec to trochę co innego.

Wykresy klasycznych 16v benzyn masz na stronie chojnackiego i np. taka Astra G 1.8 1.6v czy nubira 2..0 16v w serii mają dołek poniżej 3tys. obr. w serii.

Napisano

> No zgodzę się to jest cywil, iVtec to trochę co innego.

> Wykresy klasycznych 16v benzyn masz na stronie chojnackiego i np. taka Astra G 1.8 1.6v czy nubira

> 2..0 16v w serii mają dołek poniżej 3tys. obr. w serii.

A np taki seryjny fiat 2,0 16v takiego dolka nie ma i wykres jest bardzo rowny wink.gif

Napisano

no to się odniosę do swojego Civica VTi - 1.8 VTEC DOHC 16V... 172 PS przy 7570 obr/min, 170 Nm przy 6450 obr/min..

75% momentu jest przy 2300 obr/min dzięki czemu nie ma potrzeby kręcić silnika w jeździe miejskiej. Spalanie przy masie 1340 kg wynosi 9,9l w mieście, 7,9l w trasie... czyli minimalnie więcej niż każdy kompakt średniolitrażowy. Konstrukacja z lat 90tych całkowicie bezawaryjna. Gdybym dużo jeździł i chciał oszczędzać kupiłbym sobie Skode Octavię 1.6 z gazem grinser006.gif

Napisano

> no to się odniosę do swojego Civica VTi - 1.8 VTEC DOHC 16V... 172 PS przy 7570 obr/min, 170 Nm

> przy 6450 obr/min..

> 75% momentu jest przy 2300 obr/min dzięki czemu nie ma potrzeby kręcić silnika w jeździe miejskiej.

> Spalanie przy masie 1340 kg wynosi 9,9l w mieście, 7,9l w trasie... czyli minimalnie więcej

> niż każdy kompakt średniolitrażowy. Konstrukacja z lat 90tych całkowicie bezawaryjna. Gdybym

> dużo jeździł i chciał oszczędzać kupiłbym sobie Skode Octavię 1.6 z gazem

generalnie silniki Hondy maja bardzo ladne wykresy momentu, chociaz obiegowa opinia mowi cos innego.

Napisano

Nigdy nie twierdziłem,że hondy nie mają płaskiego przebiegu momentu;a to,że w praktyce czuje się,że jadą górą wynika ze stosunkowo małego zasobu nm/km i stąd wrażenie,że jak but.gif to nie pojedzie dodadtkowo potęgowane bbq.gif na wysokich obrotach.

Napisano

> Nigdy nie twierdziłem,że hondy nie mają płaskiego przebiegu momentu;a to,że w praktyce czuje się,że

> jadą górą wynika ze stosunkowo małego zasobu nm/km

Problem polega na tym, ze one wlasnie maja duzy zasob zarowno Nm jak i KM.

Po prostu stwierdzenie "16v nie jest elastyczne" to takie troche jak dobre 10 lat temu. Wtedy mowilo sie, ze jak sie kupi Astre 8v to bedzie jechala dolem a jak 16v to gora hehe.gif

> i stąd wrażenie,że jak to nie pojedzie

> dodadtkowo potęgowane na wysokich obrotach.

Po prostu liniowo rozwijaja moc i tyle.

Napisano

Teraz tak,ale depnij sobie takiego civ'a VII type R czy jeszcze lepiej integrę to o liniowym rozwijaniu mocy nie ma co pisać.

grinser006.gifTak wiem podałem skrajne przykłady,ale to też cywilne auta wink.gif

Napisano

> Teraz tak,ale depnij sobie takiego civ'a VII type R czy jeszcze lepiej integrę to o liniowym

> rozwijaniu mocy nie ma co pisać.

> Tak wiem podałem skrajne przykłady,ale to też cywilne auta

Jest linia z podbiciem przy wejsciu na agresywna krzywke wink.gif

Moje byle K20

hondatavsseriaresize.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Seria vs Hondata + CAI 270751858-jezyk.gif

Po modach przy 2krmp wiecej momentu niz w peaku w serii.

i lagodniejsze wejscie w VTECa 893goodvibes.gif

Obecne B18 ma malo wyczuwalne wejscie na VTECa, prawdziwego kopa czuc jak otworza sie klapki IAB w dolocie food.gif

Napisano
  • Autor

> Teraz tak,ale depnij sobie takiego civ'a VII type R czy jeszcze lepiej integrę to o liniowym

A teraz specjalne pytanie do znawców tematu smile.gif

Dlaczego w tym Civicu jest czerwona wstawka na kierownicy a na innych jest biała? http://otomoto.pl/honda-civic-salon-polska-C20573136.html

Czy z tym modelem jest wszystko ok?

Pozdro

Napisano

> no to się odniosę do swojego Civica VTi - 1.8 VTEC DOHC 16V... 172 PS przy 7570 obr/min, 170 Nm

> prz

To i ja sie wtrace

Imo tym autem nie da sie jezdzic ponizej 4krpm, na dole to jest straszny mul.

Fajny silniczek ale na krotka mete, ile czasu mozna krecic go powyzej 6 zeby jakos to jechalo.

Od razu uprzedze pytanie - tak, mialem

Napisano

W k24 moc rozwijana jest bardzo lagodnie.

Konstruktorzy troche oswoili ten silnik i juz nie jest to taki hardkor jak np. w b18 z cifa vti i CTR 7gen

I jeszcze troche glupie pytanko : czy k24 jest w stanie dotrzymac kroku dla CTR 8gen?? palacz.gif

Napisano

> To i ja sie wtrace

> Imo tym autem nie da sie jezdzic ponizej 4krpm, na dole to jest straszny mul.

> Fajny silniczek ale na krotka mete, ile czasu mozna krecic go powyzej 6 zeby jakos to jechalo.

> Od razu uprzedze pytanie - tak, mialem

Być może są to Twoje subiektywne odczucia. Ja jeżdząc na codzień po mieście do pracy i z powrotem nie przekraczam 2500 obr/min i normalnie samochód się rozpędza i też tyle spala jak zwykły 1.8 benzyna. Oczywistością jest żeby się pościgać to trzeba go trzymać na zapiętym vtecu (up to 6000 rpm).

Napisano
  • Autor

> Być może są to Twoje subiektywne odczucia. Ja jeżdząc na codzień po mieście do pracy i z powrotem

> nie przekraczam 2500 obr/min i normalnie samochód się rozpędza i też tyle spala jak zwykły 1.8

> benzyna. Oczywistością jest żeby się pościgać to trzeba go trzymać na zapiętym vtecu (up to

> 6000 rpm).

... a co z tym czerwonym znaczkiem - tak sie zapytam wink.gif Moze ktoś wie?

Napisano

> ... a co z tym czerwonym znaczkiem - tak sie zapytam Moze ktoś wie?

na allegro takie widziałem smile.gif

Napisano

> wypowiem sie jako swiezo upieczony wlasciciel type s czyli 1.8 benzyna 140km.... jak chcesz na

> trasy w zadnym wypadku nie poleam beznzyny!! Na trase jest slabo, bo twardy zawias i silnik

> ktory pali 8-10 l (to oj pierwszy samochod, gdzie robilem redukcje z 6 na 3 :D).

lol?

img1005gm.jpg

> Na miasto super samochod, bo jest fun z krecenia, ale na trasie robie nie nudne trzymanei caly czas

> powyzje 4kprm.....

no to ja gratuluje jak na trasie chcesz kręcić powyżej 4k rpm

> Porownuje do porzedniego samochodu, gdzie bylo TDI i mozna bylo tempomat ustawic na 180 i sie

> jechalo, tutaj nie da sie zrobic takiej predkosci przelotowej :/

a tutaj się nie da?

ciekawe

Napisano

> W k24 moc rozwijana jest bardzo lagodnie.

> Konstruktorzy troche oswoili ten silnik i juz nie jest to taki hardkor jak np. w b18 z cifa vti i

> CTR 7gen

> I jeszcze troche glupie pytanko : czy k24 jest w stanie dotrzymac kroku dla CTR 8gen??

o jakim K24 mowisz? w Accordzie na przyklad?

http://www.zeperfs.com/en/duel1088-1595.htm

CTR jest szybszy.

Natomiast jak zrobisz z CTRowego K20 z frankensteinem (dolem od K24) to ta roznica jest jeszcze wieksza grinser006.gif

Napisano

> To i ja sie wtrace

> Imo tym autem nie da sie jezdzic ponizej 4krpm, na dole to jest straszny mul.

> Fajny silniczek ale na krotka mete, ile czasu mozna krecic go powyzej 6 zeby jakos to jechalo.

> Od razu uprzedze pytanie - tak, mialem

Przesadzasz. B18 na dole jezdzi mniej wiecej tak samo jak R18, z tym ze R18 nie ma gory, a B18 ma grinser006.gif

I to sprawia, ze trzeba krecic 270751858-jezyk.gif Przynajmniej ja czuje wewnetrzny przymus, zeby dac sie wydrzec VTECowi hehe.gifdrive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.