Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najechanie na tył

Featured Replies

Napisano

Dziś miałem klasyczną sytuację - chcąc skręcić w prawo z drogi podporządkowanej na tą z pierwszeństwem, auto stojące za mną wjechało w mój kufer (kierowca się zagapił w lewo i myślał że już wyjechałem na drogę z pierwszeństem, a w rzeczywistości stałem).

Jego prędkość minimalna.

Mój samochód to Peugeot 206, jego Suzuki Splash.

Na moim zderzaku żadnych śladów, podłoga w bagażniku prosta, mocowania zderzaka też wydaje mi się że nie ucierpiały.

W samochodzie sprawcy wgięta do środka plastikowa kratka/grill i lekko pogięta tablica.

Oczywiście spisane oświadczenie + wszystkie dane.

Pytanie teraz, czy zgłaszać szkodę do ubezpieczyciela sprawcy (OC), czy zostawić i zapomnieć?

Co w najgorszym wypadku przy takim puknięciu mogło się stać w moim aucie?

Napisano

możesz mieć uszkodzone absorbery pod zderzakiem

ale ja bym umył zderzak , jak nie ma absolutnei żadnej ryski ... to zapomniał ...

jak jest chociaż ryska to demontaż zderzaka w celu obejrzenia absorberów i kasa za malowanie zderzaka

Napisano

Rzecz w tym, ze jesli chcesz zglosic szkode do ubezpieczenia sprawcy, to musi byc jakas szkoda. Jesli nic nie ma, to nic ci nie zaplaca.

Takze jesli nic nie ma, to zadzwon do sprawcy, zeby ci piwo postawil i zapomnisz o calej sprawie.

Napisano
  • Autor

Rozumiem to i nie chce jego piwa wink.gif

Pytanie tylko, czy to że na zewnatrz nic nie widać, nie oznacza że coś wewnątrz poszło?

A żeby to sprawdzić, to trzeba zdjąć zderzak.

Nikt mi tego za darmo nie zrobi, więc chyba powinienem zgłosić szkodę, oddać auto do warsztatu i niech sprawdzają?

Napisano

> Pytanie tylko, czy to że na zewnatrz nic nie widać, nie oznacza że coś wewnątrz poszło?

pod nakładką jest zestaw absorberów - jak kolega wyżej napisał

> A żeby to sprawdzić, to trzeba zdjąć zderzak.

tak, innej możliwości nie ma

> Nikt mi tego za darmo nie zrobi, więc chyba powinienem zgłosić szkodę, oddać auto do warsztatu i

> niech sprawdzają?

tak to pewnie powinno się zrobić

w twoim autku mniej więcej wygląda to tak

285397606-206.JPG

w porze zimowej byłby większe prawdopodobieństwo pęknięcia, ale teraz jest szansa że jest cały jak nie masz odkształceń nakładki zderzaka

post-13408-14352514312937_thumb.jpg

Napisano

> Pytanie tylko, czy to że na zewnatrz nic nie widać, nie oznacza że coś wewnątrz poszło?

Miałem kiedyś puknięcie w tył. Na zewnątrz nic nie było, więc się rozjechaliśmy z gościem, ale pojechałem do blacharza, który rozebrał tył i stwierdził, że jednak coś było. Zgłosiłem szkodę, rzeczoznawca przyjechał do warsztatu, obejrzał i naprawa była z ubezpieczenia.

Ostatnio Koleżanka miała podobnie, jeździła parę dni aż ją namówiłem na oględziny. I miałem rację, pod wykładziną bagażnika był lekki pasztet.

Lepiej zajrzeć na wszelki wypadek. Takie lekkie nawet uszkodzenia mogą się z czasem zamienić w zgniliznę.

Napisano

różnie bywa

> A żeby to sprawdzić, to trzeba zdjąć zderzak.

zwykle wystarczy spojrzenie blacharza znającego dany model a najlepiej pomiar geometrii podwozia.

> Nikt mi tego za darmo nie zrobi, więc chyba powinienem zgłosić szkodę, oddać auto do warsztatu i

> niech sprawdzają?

zgłaszaj szkodę niech sprawdzają, bo jak teraz odpuścisz a jednak coś będzie to zostaniesz z ręką w nocniku.

Napisano

> Co w najgorszym wypadku przy takim puknięciu mogło się stać w moim aucie?

Mogło, u mnie tak się stało dwie zimy temu. Pani się zagapiła i wjechałą w kuper. Na zderzaku zostały tylko wgniotki po śrubach od mocowania tablicy rejestracyjnej. Pod spodem, co wyszło później, wgięta była belka (prawdziwy zderzak).

ZTCW możesz umówić się na oględziny, ASO rozbierze i złoży, rzeczoznawca oceni a za wszystko zapłaci ubezpieczyciel.

Napisano
  • Autor

Tak też zrobiłem. Szkoda zgłoszona, pełnomocnictwo do aso i jak będzie kosztorys to rozbiorą zderzak, polakierują i sprawdzą czy coś jeszcze pod nim jest do zrobienia.

Napisano

zdjąłbym zderzak i sprawdził u mnie przy podobnej sytuacji były niewielkie ślady na zderzaku ale ledawo do zauważenia, za to belka pod zderzakiem byla odkształcona, ostatecznie skończyło się na wymianie zderzaka, belki pod nim + dwóch jakichś plastików pod zderzakiem

Napisano

Kiedys kolega mial podobnie. Na zewnatrz wszystko OK , Zderzak caly , nie porysowany (nie byl w lakierze ) .

Wszysko wyszlo po paru mies. jak musial zalozyc zapas.

Okazalo sie ze nie mogl wyjac kola , bo wneka na zapas zostala zniekształcona , Do tego opona z zapasu byla zdeformwana i nadawala sie jak wiadomo tylko na smietnik

Napisano

> Zderzak caly , nie porysowany (nie byl w

> lakierze ) .

> Okazalo sie ze nie mogl wyjac kola , bo wneka na zapas zostala zniekształcona , Do tego opona z

> zapasu byla zdeformwana i nadawala sie jak wiadomo tylko na smietnik

wstrząsające.....

a sprawdził czy mocowania siedzeń nie ucierpiały....

bo to też się mogło zdarzyć....

270635636-JUMP2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.