Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najbardziej niezawodny samochód wszechczasów - Mercedes W123

Featured Replies

Napisano

mercedes_-_benz_w123_-_sedan_20110619_1454671841.jpg

"(...)Z kolei silnik 300D okazał się być najbardziej niezawodny, bijąc wszelkie światowe rekordy. Mercedes W123 300D średnio do pierwszej awarii powodującej jego zatrzymanie przejeżdża ponad 800 tys. km! Żaden inny samochód nigdy nie zbliżył się i pewnie nie zbliży do tego wyniku.(...)"

yay.gifCzytaj artykuł o Mercedesie W123 "Beczka" yay.gif

Napisano

> "(...)Z kolei silnik 300D okazał się być najbardziej niezawodny, bijąc wszelkie światowe rekordy.

> Mercedes W123 300D średnio do pierwszej awarii powodującej jego zatrzymanie przejeżdża ponad

> 800 tys. km! Żaden inny samochód nigdy nie zbliżył się i pewnie nie zbliży do tego

> wyniku.(...)"

> Czytaj artykuł o Mercedesie W123 "Beczka"

Po czym mercedes zorientował się, że w ten sposób zarzyna firmę (nie sprzedaje części, nowych samochodów, serwis ma mało pracy) i zaczął produkować normalne samochody - czyli takie które się psują. No może jeszcze 124 było ok, ale nowsze...

Napisano

> Czytaj artykuł o Mercedesie W123 "Beczka"

Skoryguję jedną nieścisłość z artykułu:

Quote:

Wszystkie „Beczki” coupé oferowane były w stylizacji modeli droższych tj. wyposażano je w prostokątne kosze, chromowane wloty powietrza i chromowane listwy pod lampami tylnymi.

Wersje amerykańskie miały przednie lampy okrągłe.

Napisano

> Po czym mercedes zorientował się, że w ten sposób zarzyna firmę (nie sprzedaje części, nowych

> samochodów, serwis ma mało pracy) i zaczął produkować normalne samochody - czyli takie które

> się psują. No może jeszcze 124 było ok, ale nowsze...

niestety ale prawdziwe.....:/

w zyciu bym nie kupil nowego merca

a najbardziej ze smieje z burakow co tylko kupują te merce zeby sie pokazac w drogiej i wypasionej marce, a tak naprawde jezdza ogryzami grinser006.gif

Napisano

> niestety ale prawdziwe.....:/

> w zyciu bym nie kupil nowego merca

> a najbardziej ze smieje z burakow co tylko kupują te merce zeby sie pokazac w drogiej i wypasionej

> marce, a tak naprawde jezdza ogryzami

przerażające ale niestety to prawda, ostatnio jeździłem nowym MLem i generalnie aż mi sie wierzyć nie chciało kto za to auto tyle zapłacił screwy.gif

Napisano

> przerażające ale niestety to prawda, ostatnio jeździłem nowym MLem i generalnie aż mi sie wierzyć

> nie chciało kto za to auto tyle zapłacił

ja mialem doswiadczenia z 1 reki i naprawde moglbym o "swietnej" jakosci nowych mercedesow ksiazke napisac grinser006.gif

Napisano

> w zyciu bym nie kupil nowego merca

Hmm a co byś kupił nowego fiata ?

Nie wiem jakie były kiedyś nowe Mercedesy nie miałem .

Teraz mam nowożytnego mercedesa nowego i posiadając kilkanaście aut wcześniej nie zauważam w nim tandety , braku jakości , awaryjności ponad przeciętnego zużywania !

Napisano

> Teraz mam nowożytnego mercedesa nowego i posiadając kilkanaście aut wcześniej nie zauważam w nim

> tandety

Nie wiem jak w Twoim aucie , ale miałem okazję oglądać nową C-klasse , no i żeby w Mercedesie zamiast prawdziwej "krowy" kłaść na fotelach "ekoskórę" to już mi mocno zalatuje tandetą...... sick.gif

Napisano

> Nie wiem jak w Twoim aucie , ale miałem okazję oglądać nową C-klasse , no i żeby w Mercedesie

U mnie jest skóra

> zamiast prawdziwej "krowy" kłaść na fotelach "ekoskórę" to już mi mocno zalatuje tandetą......

hmm ekologia , przepisy , może i oszczędność ale dalej są to materiały które są o niebo lepsze niż w autach które są najpopularniejsze .

Nie chce nawet porównywać do fiata , skody , koreańców (mimo ich postępu)

Przykład Lexus CT 200h

-plastiki rodem z daewoo

-kierownica nie obszyta skóra

-mizerne wyposażenie seryjne

-wykonanie ogólnie ala KIA

Mając w rodzinie Lexusa GS (obecny model ) nie widzę pokrewieństwa obu tych aut .

Wracając do tematu jezdziłem jako autem zastepczym nową klasa A i jest o niebo lepiej zrobiona ,spasowana , jakość materiałów niż najmniejszy lexus

Napisano

> Hmm a co byś kupił nowego fiata ?

tylko fiat nie udaje auta dla elity i nie kosztuje tyle co mietek biglaugh.gif

> Nie wiem jakie były kiedyś nowe Mercedesy nie miałem .

> Teraz mam nowożytnego mercedesa nowego i posiadając kilkanaście aut wcześniej nie zauważam w nim

> tandety , braku jakości , awaryjności ponad przeciętnego zużywania !

Napisano

Ja generalnie jestem zdania że nowe auta są do doopy.

Projektują je teraz księgowi , a nie inżynierowie. Cięcie kosztów rozumiem , ale w fordzie, fiacie , czy innych "tańszych" markach , ale od ponad 100-u lat mercedes był synonimem luksusu i niezawodności i tak powinno zostać ! Taki mp " okularnik" to kupa z włosem a nie samochód . Kupując mercedesa rozpatrywałem 124ce i clk i ten drugi w porównaniu do "trapeza" wyszedł bardzo mizernie.....

Takie same zdanie mam o BMW i Audi . Współczesne auta to świecące zabawki a prawdziwe samochody umarły z początkiem lat 90'tych.

Napisano

> Ja generalnie jestem zdania że nowe auta są do doopy.

> Projektują je teraz księgowi , a nie inżynierowie. Cięcie kosztów rozumiem , ale w fordzie, fiacie

> , czy innych "tańszych" markach , ale od ponad 100-u lat mercedes był synonimem luksusu i

> niezawodności i tak powinno zostać ! Taki mp " okularnik" to kupa z włosem a nie samochód .

> Kupując mercedesa rozpatrywałem 124ce i clk i ten drugi w porównaniu do "trapeza" wyszedł

> bardzo mizernie.....

> Takie same zdanie mam o BMW i Audi . Współczesne auta to świecące zabawki a prawdziwe samochody

> umarły z początkiem lat 90'tych.

claps.gif zgadzam się

Napisano

Fakt ok.gif miałem taką beke z 2.5 D odrzutowcem hehe.gif - dobrze ją wspominam

3 miechy sprzedałem W124 2.5D - którym to natłukłem coś koło 350 kkm drive.gif

Teraz choć mam nie MB - oink.gif - to dalej chodzi mi po głowie jakieś stare cacko z pod znaku gwiazdy - C126 spy.gif

Napisano

> tylko fiat nie udaje auta dla elity i nie kosztuje tyle co mietek

AMEN! claps.gif

Napisano

> Hmm a co byś kupił nowego fiata ?

> Nie wiem jakie były kiedyś nowe Mercedesy nie miałem .

> tandety , braku jakości , awaryjności ponad przeciętnego zużywania !

powiem Ci szczerze, choć jestem miłośnikiem marki, przy bezpośrednim porównaniu np W140 do W220 albo do nowego MLa (na zlocie mercedesa) dość jednoznacznie można zauwazyć że jakośc jedzie w dół (mówię o jakości wnetrza) zlosnik.gif

Napisano

> powiem Ci szczerze, choć jestem miłośnikiem marki, przy bezpośrednim porównaniu np W140 do W220

> albo do nowego MLa (na zlocie mercedesa) dość jednoznacznie można zauwazyć że jakośc jedzie w

> dół (mówię o jakości wnetrza)

dodaj do tego koszmarnie niskie zabezpieczenie antykorozyjne , a właściwie jego brak biglaugh.gif

byłem niedawno u moich kolegów z czasów pracy u Zasady , obecnie MB Polska przy ul.Gottlieba Daimlera ...

60% napraw na lakierni to naprawy gwarancyjne , na korozję podpowłokową, odparzający ocynk ,i perforację (tak !)perforację blach ...

dziadek Gottlieb przewraca się w grobie biglaugh.gif

moj brat miał beczkę ,240d , przebieg nie doustalenia , łamał się bagażnik (2 arkusze blachy ,1 dzień spawania i po kłopocie biglaugh.gif) , przez 2lata brat wymienił łożysko przednie (30zł) i membranę vacupompy(15zł)

biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

Niby to ostatni Mercedes, ale prowadzenie - tragiczne. Pamiętam, jak ojciec przyprowadził takiego na handel z Niemiec - wracając z giełdy (poszedł do klienta jeszcze przed wjazdem na giełdę) zwróciłem uwagę na to, jak bardzo przodem uciekał, gdy skręcało się nim w boczną uliczkę przy prędkości, która nie robiła wrażenia na Polonezie.

Tu macie próbki jego legendarnej pod- i nadsterowności!

Ale pewnie bym sobie takiego zapodał do jazdy po PL, gdyby był w nie-skandalicznym stanie.

A ten kształt zagłówków ... serduszka.gif

Napisano

> Niby to ostatni Mercedes, ale prowadzenie - tragiczne. Pamiętam, jak ojciec przyprowadził takiego

> na handel z Niemiec - wracając z giełdy (poszedł do klienta jeszcze przed wjazdem na giełdę)

> zwróciłem uwagę na to, jak bardzo przodem uciekał, gdy skręcało się nim w boczną uliczkę przy

> prędkości, która nie robiła wrażenia na Polonezie.

> Tu macie próbki jego legendarnej pod- i nadsterowności!

> Ale pewnie bym sobie takiego zapodał do jazdy po PL, gdyby był w nie-skandalicznym stanie.

> A ten kształt zagłówków ...

Mój coupe prowadził się nadspodziewanie dobrze jak na swoje kanapowate zawieszenie. A już na pewno lepiej od poloneza, co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę, że poldek miał sztywną tylną oś na resorach piórowych, a 123 niezależne zawieszenie wszystkich kół.

Napisano

> Nie wiem jak w Twoim aucie , ale miałem okazję oglądać nową C-klasse , no i żeby w Mercedesie

> zamiast prawdziwej "krowy" kłaść na fotelach "ekoskórę" to już mi mocno zalatuje tandetą......

To akurat drobiazg. zlosnik.gif W kilkumiesięcznej C-klasie (W204) ot tak sobie urwało się mocowanie kolumny MacPhersona, amortyzator ze sprężyną i kawałkiem nadkola wjechały pod maskę, uszkadzając pokrywę silnika (wygięła się) i parę drobiazgów w okolicy. Samochód został odtransportowany do ASO, tam stwierdzono, że mocowanie kolumny to wada fabryczna i zostanie naprawione, ale uszkodzenie maski nie wynika z wady fabrycznej, a tylko jest następstwem innej usterki, więc jako takie gwarancji nie podlega i naprawa maski będzie już na koszt klienta. W końcu po ponad miesięcznych przepychankach z gwarantem łaskawie "udzielono rabatu" w wysokości kosztów naprawy. Marka premium. rotfl.gif

Napisano

> Mój coupe prowadził się nadspodziewanie dobrze jak na swoje kanapowate zawieszenie. A już na pewno

> lepiej od poloneza, co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę, że poldek miał sztywną tylną oś

> na resorach piórowych, a 123 niezależne zawieszenie wszystkich kół.

następny porównuje gówno do miodu facepalm%5B1%5D.gif

nie zastanawiając się nad tym że zawias poldka pochodził z lat 50ych (fiat 1300/1500) a beczka na przełomie lat 70/80ych reprezentowała (w porównaniu bezpośrednim) poziom technologiczny USS ENTERPRISE ze Star Treka facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.