Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie akumulatora bez zdejmowania klem?

Featured Replies

Napisano

> W necie sprzeczne info. Pacjent to stara terenowka bez kompa Moge ladowac aku bez zdejmowania

> klem?

Śmiało, tylko żeby nie odpalać na podłączonym.

Napisano

> W necie sprzeczne info. Pacjent to stara terenowka bez kompa Moge ladowac aku bez zdejmowania

> klem?

oczywiście że tak!

Napisano

Nie wiem co na to etykieta, ale robiłem tak wielokrotnie i nic złego się nie stało smile.gif

Napisano

> Nie wiem co na to etykieta, ale robiłem tak wielokrotnie i nic złego się nie stało

w zasadzie i autko z kompem też można waytogo.gif

pod warunkiem posiadania sprawnego prostownika hehe.gif

Napisano

> W necie sprzeczne info.

Nie słuchaj bzdur!

> Pacjent to stara terenowka bez kompa Moge ladowac aku bez zdejmowania

> klem?

Możesz, nie tylko terenówki.

Napisano

> w zasadzie i autko z kompem też można

> pod warunkiem posiadania sprawnego prostownika

Przypuszczam, że podłączenie bezpośrednio z gniazda 230V nie zrobi kuku ani akumulatorowi, ani instalacji w samochodzie hehe.gif. Wywali bezpieczniki i tyle zlosnik.gif.

Napisano

Wiele razy tak ładowałem gdyż wyciąganie aku było uciążliwe. Żadne negatywne skutki nie nastąpiły. Pacjentem było Audi 100.

Napisano

> klem?

Ładowałem tak aku przez 2 lata w aucie z komputerem. Tyle, że miałem tzw. automatyczną ładowarkę, a nie "goły" prostownik - czasem zostawiałem ją nawet na tydzień podłączoną. smile.gif

Napisano

Wszystkie auta tak ładowałem całe życie ok.gif

Napisano

> klem?

krótko i na temat:

Jeśli napięcie podczas ładowania nie przekroczy napięcia podczas pracy silnika to śmiało można ładować.

Cześć samochodów dobrze znosi też wyższe napięcia rzędu 15 czy 16V.

pozdr

Napisano

> w zasadzie i autko z kompem też można

> pod warunkiem posiadania sprawnego prostownika

Właśnie jest dokładnie odwrotnie - sprawny, komputerowy prostownik w życiu nie naładuje akumulatora podłączonego do instalacji elektrycznej.

Napisano

> Ładowałem tak aku przez 2 lata w aucie z komputerem. Tyle, że miałem tzw. automatyczną ładowarkę, a

> nie "goły" prostownik - czasem zostawiałem ją nawet na tydzień podłączoną.

pytanie jak ta "automatyczna" ładowarka wykrywa stan naładowania akumulatora. Zauważ, że instalacja zawsze wysysa trochę prądu, poza tym wprowadza dodatkową pojemność i rezystancję.

Raz takim automatycznym prostownikiem ugotowałem akumulator, więc osobiście nie ryzykuję.

Napisano

> pytanie jak ta "automatyczna" ładowarka wykrywa stan naładowania akumulatora. Zauważ, że instalacja

> zawsze wysysa trochę prądu, poza tym wprowadza dodatkową pojemność i rezystancję.

> Raz takim automatycznym prostownikiem ugotowałem akumulator, więc osobiście nie ryzykuję.

W obstrukcji instrugi napisano, że przeznaczona jest do długotrwałego doładowywania akumulatora (nawet przez wiele miesięcy - po naładowaniu przechodziła w tryb "podtrzymania" czyli prawie przez cały czas nie robiła nic). Bazując na doświadczeniu kolegów po prostu podpinałem i się nie zastanawiałem. smile.gif Akumulator w tej chwili ma 5-ty rok i chyba nie sprawia problemów (brat jeździ teraz tym autem).

Edit

W sumie jeśli mierzyła napięcie to chyba nie ma szans, żeby przeładowała akumulator? Bo napięcie "robocze" pojawia się chyba sporo zanim akumulator jest naładowany w 100%?

Co prawda to filmik reklamowy, ale wklejam. Ja mam jeden z tych mniejszych modeli 12V. Podejrzewam, że teraz można już kupić klony po kilkadziesiąt PLN (ja za swój dałem jakieś 150-180 zł w Szwecji).

Na filmiku pokazują różne tryby ładowania, m. in. odsiarczanie - na ile to skuteczne nie mam pojęcia. smile.gif

Napisano

> pytanie jak ta "automatyczna" ładowarka wykrywa stan naładowania akumulatora. Zauważ, że instalacja

> zawsze wysysa trochę prądu, poza tym wprowadza dodatkową pojemność i rezystancję.

> Raz takim automatycznym prostownikiem ugotowałem akumulator, więc osobiście nie ryzykuję.

Bo to zła ładowarka była. Ja mam taką ze sterowaniem tyrystorowym. Gdy napięcie na klemach osiągnie wartośc 14V prąd ładowania maleje prawie do zera. Ładowałem tak auta z kompem i nic złego się nie stało.

Napisano

Ja podłączam dodatkowo do akumulatora woltomierz. Wtedy wiadomo, kiedy akumulator jest naładowany do pełna (ładując małym prądem). Problem może się pojawić, jak prostownik daje za wysokie napięcie / znacznie przeładuje się akumulator. Ponieważ normalne napięcie instalacji w samochodzie to ok. 14,5V, to raczej do nawet 20V nic z elektroniki nie powinno się uszkodzić, chociaż dla bezpieczeństwa nie warto przekraczać tych 14,5V.

Napisano

> sprawny, komputerowy prostownik

nie rozumiemy się - mówiłem o prostowniku a nie o jakimś komputerowym wynalazku hehe.gif

prosta elektronika radzi sobie bardzo dobrze - 14,4 V ma być i dopiero odcinamy ładowanie

miałem jakiś mega wypasiony wynalazek i był tak zrobiony , że walił pełnym prądem do 14V - powyżej przechodził w jakiś stan doładowynania i nie był w stanie naładować poprawnie nawet aku luzem , nie mówiżc o aku na samochodzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.