Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym skleić głośnik 165mm Helix DB62.1

Featured Replies

Napisano

Witam, jak w temacie musze skleic tą gume co jest od czoła głośnika, chyba to nazywa sie fachowo resor górny jak dobrze znalazłem w sieci. najlepiej jakim klejem?pozdrawiam

Napisano
  • Autor

tak gumowe, pekniecie jest. w jednym głośniku na obwodzie to tak jest peknie ok na 30% na drugim mniej ok 10%.

Napisano

> Witam, jak w temacie musze skleic tą gume co jest od czoła głośnika, chyba to nazywa sie fachowo

> resor górny jak dobrze znalazłem w sieci. najlepiej jakim klejem?pozdrawiam

Tego się nie skleja bo skoro jest popękane to znaczy że już sparciało i się rozłazi.

Resory do praktycznie wszystkich głośników można kupić na Allegro i samemu wymienić. Instrukcja tej operacji jest powszechnie dostępna w sieci a nawet u sprzedawców handlujących tymi akcesoriami.

Napisano
  • Autor

szukałem na allegro wiele tego niema, może jakies info gdzie moge to dostac w sieci?

Napisano

> szukałem na allegro wiele tego niema, może jakies info gdzie moge to dostac w sieci?

Faktycznie jakaś bieda w tej dziedzinie teraz jest na Allegro.

Spróbuj zapytać tutaj: http://www.umifon.pl/zawieszenia.html

Konkretnie do tego głośnika pewnie nigdzie nie kupisz ale należy pamiętać, że można te elementy zastąpić innymi pasującymi bo ich wymiary są znormalizowane. Po dobrze wykonanej naprawie różnicy pewnie nie odczujesz a głośnik jeszcze kilka lat posłuży.

• 2 tygodnie później...
Napisano

taką gumę najlepiej skleisz cyjanoakrylem

Napisano

> taką gumę najlepiej skleisz cyjanoakrylem

A skąd, jesli juz takie partactwo to sylikonem.

Napisano

> A skąd, jesli juz takie partactwo to sylikonem.

żarty się kolegi trzymają nono.gif

Napisano

wbrew pozorom kropelka czy inne tego typu daja rade zlosnik.gif tzn to jest wybor pomiedzy zepsutym glosnikiem, a "dziala" 270751858-jezyk.gif

Napisano

Skoro takie "dobre" rady tutaj padają to ja dodam, że można również zapchać gałganami, podkleić kawałkiem dętki albo kondona! zlosnik.gif

Bez jaj koledzy!

Wcześniej już wspominałem, że jeśli resor się drze to znaczy, że sparciał i trzeba go wymienić a nie robić jakąś partaninę!

Napisano

> Skoro takie "dobre" rady tutaj padają to ja dodam, że można również zapchać gałganami, podkleić

> kawałkiem dętki albo kondona!

Więcej takich zawieszeń skleiłem niż kolega ma lat i każde działa do dzisiaj także proponuje spuścić z tonu, proponować wymianę komuś kto tego nigdy nie robił to jak powiedzieć żeby wyrzucił głośnik na śmietnik.

Polecam cyjanoakryl elastyczny

Utwardzanie kleju następuje pod wpływem wilgoci zaabsorbowanej z powietrza na powierzchni klejonej. Idealny do klejenia uszczelek, o-ringów i innych elementów z tworzyw elastycznych. Dzięki dużej lepkości pozwala na wypełnianie szczelin o wielkości do 0,2mm, a dodatek mielonej gumy dodatkowo polepsza własności elastyczne kleju. Klej sekundowy 4410 posiada szeroki zakres temperatur pracy od- 65°C do +105°C co zapewnia niezmienne elastyczne własności podczas pracy spoiny w różnych warunkach termicznych. Klej ten posiada również dłuższy czas wiązania (około 30sekund) od kleju uniwersalnego, co umożliwia korygowanie położenia łączonych elementów.

Zastosowanie:

# Klejenie uszczelek i o-ringów

# Klejenie elastycznych węży

# Sklejanie uszczelek samochodowych

# Klejenie taśm transportujących

# Przyklejanie membran głośników

A koledzy niech sobie kleją kondomami i silikonami, jak widzę brakiem wiedzy można doskonale błysnąć w towarzystwie

Napisano

> Więcej takich zawieszeń skleiłem niż kolega ma lat i każde działa do dzisiaj

Nie ma co się chwalić brakoróbstwem i fuszerką!

> spuścić z tonu, proponować wymianę komuś kto tego nigdy nie robił to jak powiedzieć żeby

> wyrzucił głośnik na śmietnik.

Bzdura! Też kiedyś robiłem to pierwszy raz w życiu, opierając się na instrukcji z sieci i wyszło super,. To na prawdę nic trudnego!

Taka naprawa to efekt na lata a nie maskowanie syfa pudrem!

>

> A koledzy niech sobie kleją kondomami i silikonami, jak widzę brakiem wiedzy można doskonale

> błysnąć w towarzystwie

Zaiste, trzeba posiadać na prawdę ogromną wiedzę aby zamiast przeprowadzić fachową naprawę mazać jakimiś glutami rozłażącą się, sparciałą gumę!

Napisano

> Nie ma co się chwalić brakoróbstwem i fuszerką!

Kolego proszę skończ już bo chyba chcesz za wszelka cenę mnie obrazić, nie wiesz, nie widziałeś, nie znasz się to po prostu nie pisz.

Napisano

> Też kiedyś robiłem to pierwszy raz w życiu, opierając się na instrukcji z sieci i wyszło

> super,. To na prawdę nic trudnego!

> Taka naprawa to efekt na lata a nie maskowanie syfa pudrem!

pochwal się skąd wziąłeś taki sam resor, bo chyba wiesz że musi być identyczny aby głośnik zachował po takiej naprawie jakiekolwiek parametry?

No chyba ze wkleiłeś resor do tonsila z allegro, ale w takim razie nie nazywaj tej naprawy fachową, bo zdecydowanie lepiej w takim przypadku skleić cyjanoakrylem zlosnik.gif

Napisano

> pochwal się skąd wziąłeś taki sam resor, bo chyba wiesz że musi być identyczny aby głośnik zachował

> po takiej naprawie jakiekolwiek parametry?

> No chyba ze wkleiłeś resor do tonsila z allegro, ale w takim razie nie nazywaj tej naprawy fachową,

> bo zdecydowanie lepiej w takim przypadku skleić cyjanoakrylem

Jakikolwiek nowy resor pasujący materiałem i wymiarami jest lepszy od klejenia sparciałego, rozdartego na odcinku 20 - 30%!

Taka sparciała guma czy pianka, rozłażąca się przy nawet delikatnym przyszczypnięciu palcami, po naprawie jakimkolwiek klejem rozlezie się w innym miejscu!

Tak można kleić w nieskończoność i wtedy zamiast resora będzie jakaś guzłowata skorupa!

Czy uważasz, że taki poklejony resor zapewni głośnikowi parametry fabryczne i lepsze niż nowy, zrobiony z podobnego materiału ale nie oryginalny?

Niestety parametry fabryczne zapewni tylko głośnik ORYGINALNY.

Jeśli ktoś ze względów finansowych nie chce kupić nowego to naprawa poprzez klejenie jest g... warta i nietrwała ale za to prosta i tania.

Nie ma to nic wspólnego z fachową naprawą i jest to tylko doraźna partanina!

PS.

Nowy resor pasujący wymiarami i zrobiony z tego samego materiału co oryginalny, prawidłowo wklejony, nawet od Tonsila, jest lepszy od sparciałego i poklejonego!

Napisano

Weź pod uwagę, że mówimy o bardzo słabej jakości głośniku, jakim jest ten Helix. Nie warto ładować w to kasy, też bym skleił bo o parametry nie ma co się bać, gdyż to prawie ich nie ma wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.