Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło

Featured Replies

Napisano

Pojawił się taki problem z pedałem sprzęgła:

Przez około połowy skoku pedału sprzęgła nie dzieje się nic. Pedał wchodzi zupełnie luźno. Dopiero w połowie zaczyna być wyczuwalny jakiś opór. Wysprzęglenie następuje więc dopiero przy samej podłodze. Co utrudnia zmianę biegów.

Po rozgrzaniu silnika dolegliwość częściowo ustępuje, tj. luz pedału to jakaś 1/4 może 1/3 jego skoku, wysprzęglanie następuje kilka cm od podłogi.

Zjawisko tym silniejsze im zimniej na zewnątrz.

Żadne inne objawy nie występują, sprzęgło się nie ślizga, nie hałasuje, działa doskonale. Tylko z pedałem coś nie tak.

Co jest grane?

Napisano

Jeżeli sprzęgło jest hydrauliczne (czyli bez linki, podejrzewam, że tak), to sprawdź płyn i jego poziom. Mógł się zapowietrzyć.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli sprzęgło jest hydrauliczne (czyli bez linki, podejrzewam, że tak), to sprawdź płyn i jego

> poziom. Mógł się zapowietrzyć.

Też obstawiałem coś z hydrauliką ale nie chciałem nic sugerować. W związku z tym jednak pytanie: czy sprzęgło ma ten sam układ co wspomaganie kierownicy, czy własną hydraulikę?

Napisano

> Też obstawiałem coś z hydrauliką ale nie chciałem nic sugerować. W związku z tym jednak pytanie:

> czy sprzęgło ma ten sam układ co wspomaganie kierownicy, czy własną hydraulikę?

Raczej z plynem hamulcowym ma wspolny uklad.

Napisano
  • Autor

> Raczej z plynem hamulcowym ma wspolny uklad.

Jeśli tak to ślepa uliczka bo hamulce mają się świetnie.

crazy.gif

Napisano

> Jeśli tak to ślepa uliczka bo hamulce mają się świetnie.

Niekoniecznie. Nawet jeżeli płyn jest wspólny, to i tak pełno tam różnych siłowników, zaworków i innych mniej lub bardziej skomplikowanych układów.

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie. Nawet jeżeli płyn jest wspólny, to i tak pełno tam różnych siłowników, zaworków i

> innych mniej lub bardziej skomplikowanych układów.

No to trzeba będzie dać auto komuś kto to ogarnie. smile.gif

Napisano

> Jeśli tak to ślepa uliczka bo hamulce mają się świetnie.

Płyn ten sam, zbiorniczek ten sam, ale pompa osobna przy pedale sprzęgła i siłownik w wysprzęgliku.

Ile przejechane? Może po prostu trza sprzęgło wraz z wysprzęglikiem wymienić ...

Napisano
  • Autor

> Płyn ten sam, zbiorniczek ten sam, ale pompa osobna przy pedale sprzęgła i siłownik w wysprzęgliku.

O widzisz. Pewnie więc tutaj trzeba będzie pogrzebać.

smile.gif

> Ile przejechane? Może po prostu trza sprzęgło wraz z wysprzęglikiem wymienić ...

Specjalnie nie napisałem bo bym usłyszał, że sprzęgła tak długo nie żyją... hehe.gif

A nie wydaje mi się żeby problem leżał w samym sprzęgle. Miałem już do czynienia z kończącym się sprzęgłem i żadne z objawów na to wskazujących tutaj nie występują.

Napisano

Po pierwsze dolać płynu, bo to, że hamulce działają nie ma nic do rzeczy. Nawet jak jest wspólny zbiornik to "odejście" na sprzęgło jest dość wysoko więc płynu trzeba lać do pełna.

Sprawdzić czy nie ma wycieków na pompce-przy nieszczelności powinno kapać na nogi, ale często jest tam osłona i tam się zbiera, może być też nieszczelny siłownik-nie wiem czy w lacetti jest zintegrowany z łożyskiem oporowym-wówczas do wymiany trzeba zrzucać skrzynię.

Napisano

> O widzisz. Pewnie więc tutaj trzeba będzie pogrzebać.

> Specjalnie nie napisałem bo bym usłyszał, że sprzęgła tak długo nie żyją...

> A nie wydaje mi się żeby problem leżał w samym sprzęgle. Miałem już do czynienia z kończącym się

> sprzęgłem i żadne z objawów na to wskazujących tutaj nie występują.

U mnie w lacetti wysprzęglik skończył się jeszcze na gwarancji przy przebiegu coś kole 30kkm zlosnik.gif

Sprzęgło w Yarisie z dieslem wytrzymało prawie 180kkm.

Napisano
  • Autor

> U mnie w lacetti wysprzęglik skończył się jeszcze na gwarancji przy przebiegu coś kole 30kkm

> Sprzęgło w Yarisie z dieslem wytrzymało prawie 180kkm.

U mnie jest 210kkm. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze dolać płynu, bo to, że hamulce działają nie ma nic do rzeczy. Nawet jak jest wspólny

> zbiornik to "odejście" na sprzęgło jest dość wysoko więc płynu trzeba lać do pełna.

To nie tak, że działaja i dlatego wydaje mi się że są ok. W sierpniu było wszystko sprawdzone bo mi się wydawało że tarcze i klocki będą do wymiany. Okazało się, że nie trzeba ich wymieniać ale został przy okazji sprawdzony cały układ i wymieniony płyn. Tak więc tam wszystko powinno grać.

> Sprawdzić czy nie ma wycieków na pompce-przy nieszczelności powinno kapać na nogi, ale często jest

> tam osłona i tam się zbiera, może być też nieszczelny siłownik-nie wiem czy w lacetti jest

> zintegrowany z łożyskiem oporowym-wówczas do wymiany trzeba zrzucać skrzynię.

A tu trzeba będzie poszukać. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Do mechanika marsz

Dlatego nie pisałem jaki przebieg. hehe.gif

W normalnych okolicznościach wymieniłbym sprzęgło i tak, bo nie chciałoby mi się jeździć do serwisu dwa razy a nie wykluczam że niedługo może faktycznie paść (o ile ten objaw nie jest właśnie padaniem sprzęgła). Sęk w tym że w ciągu najbliższego miesiąca przesiądę się do innego auta i po prostu już mi się nie chce.

Napisano

> ale

> został przy okazji sprawdzony cały układ i wymieniony płyn. Tak więc tam wszystko powinno

> grać.

Często mechanicy "zapominają" wymienić płyn w układzie sprzęgła, jest tam osobny odpowietrznik i niektórym po prostu się nie chce. Efekt jest taki że w hamulcach masz świeży płyn a w sprzęgle stary pomimo że teoretycznie pochodzą z tego samego zbiornika.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Często mechanicy "zapominają" wymienić płyn w układzie sprzęgła, jest tam osobny odpowietrznik i

> niektórym po prostu się nie chce. Efekt jest taki że w hamulcach masz świeży płyn a w sprzęgle

> stary pomimo że teoretycznie pochodzą z tego samego zbiornika.

I niemal zgadłeś. Odgrzebuję wątek bo sprawa się wyjaśniła.

Po wymianie płynu hamulcowego serwis oddał mi auto z tak okrutnie zapowietrzonym sprzęgłem, że mechanik się za głowę łapał. Cały układ praktycznie pracował na sucho. Szczęście że nic się z tego powodu nie posypało. Po odpowietrzeniu wszystko działa idealnie a same sprzęgło ma prawdopodobnie przed sobą jeszcze sporo kilometrów zanim się zużyje.

Przy okazji serdecznie pozdrawiam "kompetentnych inaczej" pracowników największego ASO w Katowicach.

zolta.gif

Napisano

> I niemal zgadłeś. Odgrzebuję wątek bo sprawa się wyjaśniła.

> Po wymianie płynu hamulcowego serwis oddał mi auto z tak okrutnie zapowietrzonym sprzęgłem, że

> mechanik się za głowę łapał. Cały układ praktycznie pracował na sucho. Szczęście że nic się z

> tego powodu nie posypało. Po odpowietrzeniu wszystko działa idealnie a same sprzęgło ma

> prawdopodobnie przed sobą jeszcze sporo kilometrów zanim się zużyje.

> Przy okazji serdecznie pozdrawiam "kompetentnych inaczej" pracowników największego ASO w

> Katowicach.

Kilka lat temu, po wymianie sprzęgła w ASO Gdyni musiałem jeszcze jechać do ASO w Wawie na odpowietrzenie. U mnie nie było takich objawów jak u Ciebie, ale sprzęgło strasznie nisko brało.

Napisano
  • Autor

> Kilka lat temu, po wymianie sprzęgła w ASO Gdyni musiałem jeszcze jechać do ASO w Wawie na

> odpowietrzenie. U mnie nie było takich objawów jak u Ciebie, ale sprzęgło strasznie nisko

> brało.

Ja nie pojechałem do ASO bo po spojrzeniu na mój przebieg próbowaliby mnie naciągnąć na wymianę całego sprzęgła za chorą kwotę. Pojechałem do prawdziwego mechanika, który się wszystkiemu przyjrzał i naprawił to, co rzeczywiście było przyczyną problemu.

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.