Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

155/80/13 zakładał ktoś

Featured Replies

Napisano

Witam

Miał lub ma ktos w swoim SC takie oponki przy zawiasie -40 .Pytam bo na zime chciałbym jakis wiekszy profil zapodac zeby nie niszczyc zderzaka o zmarzniete koleiny ale obawiam sie zcy nie bedzie gdzies cos ocierało itp

Obecnie mam 145/70/13 i niby jeszcze zapas jest ale wole zapytac zeby nie kupic i nie wyrzucic kasy w błoto

Napisano

> Witam

> Miał lub ma ktos w swoim SC takie oponki przy zawiasie -40 .Pytam bo na zime chciałbym jakis

> wiekszy profil zapodac zeby nie niszczyc zderzaka o zmarzniete koleiny ale obawiam sie zcy nie

> bedzie gdzies cos ocierało itp

> Obecnie mam 145/70/13 i niby jeszcze zapas jest ale wole zapytac zeby nie kupic i nie wyrzucic kasy

> w błoto

jeżeli masz obniżony - to w 90% będzie obcierać

ja miałem na serii 145/80 zimówki i przy większych dziurach, albo załadunku z tyłu tarło

Napisano

145/80 to raczej max.

Kiedyś założyłem awaryjnie 155/80 i ledwie wlazło

Napisano

> 145/80 to raczej max.

> Kiedyś założyłem awaryjnie 155/80 i ledwie wlazło

bez przesady ja mam takie założone + dłuższe springi (+10)

ale na seryjnych tez jedził i nic nie obcierało poza skrzynia (6tka) przy maks skrecie

totaki miejski crosover clown.gif

ale na -40 to ja tego nie widze

Napisano

> bez przesady ja mam takie założone + dłuższe springi (+10)

> ale na seryjnych tez jedził i nic nie obcierało poza skrzynia (6tka) przy maks skrecie

> totaki miejski crosover

> ale na -40 to ja tego nie widze

Właśnie -40 miałem na myśli. ok.gif

Napisano

> 145/80 to raczej max.

> Kiedyś założyłem awaryjnie 155/80 i ledwie wlazło

a mialeś kiedyś może 155/65 na -40 lub więcej? zlosnik.gif

Napisano

> a mialeś kiedyś może 155/65 na -40 lub więcej?

Miałem.

Najnormalniejszy rozmiar, który nie robi żadnych problemów.

Napisano

> Miałem.

> Najnormalniejszy rozmiar, który nie robi żadnych problemów.

Ja ostatnio zalożyłem do swoje CC 165/70 i przy glebie -40 z tyłu dopóki nie zdjąłem nadkola to tarło cały czas, bez nadkola to przy dziurach delikatnych nawet, teraz mam z tyłu springi od CCSa i dalej na wiekszych dziurach (w dwie osoby!!!) zachaczy o zderzak czy co tam wystaje (i właśnie dokładnie nie wiem co haczy...)

Napisano

> Ja ostatnio zalożyłem do swoje CC 165/70 i przy glebie -40 z tyłu dopóki nie zdjąłem nadkola to

> tarło cały czas, bez nadkola to przy dziurach delikatnych nawet, teraz mam z tyłu springi od

> CCSa i dalej na wiekszych dziurach (w dwie osoby!!!) zachaczy o zderzak czy co tam wystaje (i

> właśnie dokładnie nie wiem co haczy...)

Nie porównuj 165 do 155 ok.gif

Napisano

> Miałem.

> Najnormalniejszy rozmiar, który nie robi żadnych problemów.

Właśnie, teraz poszukuje 2ch zimówek i zastanawiałem się czy przy -60 z tyłu 145/70 będzie miało tarcie, czy od razu wrzucać 155/65.. 145/70 łatwiej dostać, bo jest tego więcej z nówek i używek, ale 155/65 ciut niżej, to powinno teoretycznie robić mniej kłopotu.. wink.gif

Pytam, bo mam 165/55 i przy - 60 tarło, wleciały gumy dystansowe i jest dobrze, ale jestem ciekaw jak to bedzie z 65/70 wink.gif

Napisano

165/70 to w sumie nietypowy i raczej nie używany rozmiar w cento, standardem jest właśnie 145/70 i potem 155/65 lub 135/80 wsio zależy od rodzaju zawiasu, przy twoim 165/70 moze trzec o rant i czesc zderzaka - ta koncową. Polecam sobie wziąć auto na żabke, ściągnąć kółko i zobaczyć gdzie wytarte, jeśli nadkola plastikowe wyleciały, warto zaklepać ranty jeśli o nie trze lub też sprawdzić ten zdeś - zrobisz odpowiednio i może nawet przy 165/70 nie będzie tarło, a amor jaki tam masz?

Napisano

Kumpel przy -70/50 miał 135/80 i obcierało przy skręcie, a z tyłu obcierało dopiero jak założył nadkola które od gleby i tak się wytarły grinser006.gif

Napisano

Wysokości opon kolejno to ...

145/70 = 101,5 mm

155/65 = 100,75 mm

A już np ..

135/80 = 108 mm

165/70 = 115,5 mm

Jak widać duży odchył od standardowych , raczej do -40 nie ma co kupować , łatwiej by Ci było zostawić normalne opony a na zimę włożyć seryjny zawias zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli masz obniżony - to w 90% będzie obcierać

> ja miałem na serii 145/80 zimówki i przy większych dziurach, albo załadunku z tyłu tarło

Ja teraz mam 145/80 bez nadkoli z tyłu i nic nie trze nawet jak załaduje 4 osoby ale OK chyba nie bede eksperymentował kupie 145/80 i bedzie ok.gif

Dzieki za info

Napisano

Ja miałem 155/80 przy glebie 60/40 tarło na zakrętach jak cholera 270751858-jezyk.gif

Ale felgi miałem 5J polonezowskie.

W sumie wytarło się co sie miało wytrzeć i było ok.

Tarło tylko z przodu.

A po co na zimę Ci takie szerokie oponki? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem 155/80 przy glebie 60/40 tarło na zakrętach jak cholera

> Ale felgi miałem 5J polonezowskie.

> W sumie wytarło się co sie miało wytrzeć i było ok.

> Tarło tylko z przodu.

> A po co na zimę Ci takie szerokie oponki?

Aż takie szerokie nie sa chodziło mi bardziej o wysokość żeby nie trzec zderzakiem po zamarznietych koleinach

Napisano

> Aż takie szerokie nie sa chodziło mi bardziej o wysokość żeby nie trzec zderzakiem po

> zamarznietych koleinach

to moze kup serie zderzak hmm.gif

Napisano

> Wysokości opon kolejno to ...

> 145/70 = 101,5 mm

> 155/65 = 100,75 mm

> A już np ..

> 135/80 = 108 mm

> 165/70 = 115,5 mm

> Jak widać duży odchył od standardowych , raczej do -40 nie ma co kupować , łatwiej by Ci było

> zostawić normalne opony a na zimę włożyć seryjny zawias

info dla mnie to te dwie piersze, reszta w poście nie do mnie zlosnik.gif bo to kolega dominikkom miał problem z 165/70 wink.gif

mnie interesuje tylko oponka 145/70 lub 155/65, bo zawias -60/70. A napisałem 65/70 bo właśnie o te dwa profile wysokości mi chodziło wink.gif

Z tego co piszesz różnica 145/70 i 155/65 w wysokości to tylko 0.75cm wink.gif natomiast szerokość na pewno inna wink.gif

właśnie masz takowe info szerokości na seryjne 4.5J? wink.gif

Napisano
Przy -40 z przodu tarło już 155/70
Napisano

> Przy -40 z przodu tarło już 155/70

przy pełnym skręcie czy na hopach? wink.gif i co za amorek miałeś/jaka springe?

Napisano

> przy pełnym skręcie czy na hopach? i co za amorek miałeś/jaka springe?

Przy skręcie o nadkole plastikowe.

Spring...a bo ja pamiętam zlosnik.gif Chyba ventura. Amortyzator to kayaba excel g, na bilstein b4 było to samo.

Wystarczyła w sumie niewielka hoopka i waliło przy skręcie po plastiku.

Napisano

... 155/70 przy seryjnym zawiasie wejdą do SC bez problemu?

Napisano

> ... 155/70 przy seryjnym zawiasie wejdą do SC bez problemu?

Bez problemuok.gif

Napisano

> ... 155/70 przy seryjnym zawiasie wejdą do SC bez problemu?

do -40 wchodza bez problemu i nic nie trze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.