Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co kupić za 12 tyś zł? passat? bmw? honda?

Featured Replies

Napisano

co kupić?

myslę o passacie b5 1.8 125KM + LPG albo 1.9 TDI 110KM

albo

golf IV 1.9 TDI 110KM

albo

e46 sedan 316 / 318 benzyna

a może jakaś honda accord 1.8 benzyna...

Powiedzcie co byście wybrali, tylko bez hasłem w stylu " że będzie po dziadku z niemiec itp"

proszę + i - i wasze opinie...

Napisano

> co kupić?

> myslę o passacie 1.8 125KM + LPG albo 1.9 TDI 110KM

> albo

> golf IV 1.9 TDI 110KM

> albo

> e46 316 / 318 benzyna

> a może jakaś honda accord..

> Powiedzcie co byście wybrali, tylko bez hasłem w stylu " że będzie po dziadku z niemiec itp"

> proszę + i - i wasze opinie...

Jak nie musi dyć kopciuch to bym brał honde

Napisano

> co kupić?

Z tak optymistycznym założeniem - wybrałbym e46 zlosnik.gif

Napisano

> a może jakaś honda accord 1.8 benzyna...

Jesli 12k starcza na to z generacji 98-02 to jest to bardzo solidny sprzet. Na pewno solidniejszy od innych co wymieniles.

Napisano

> co kupić?

> myslę o passacie b5 1.8 125KM + LPG albo 1.9 TDI 110KM

> albo

> golf IV 1.9 TDI 110KM

> albo

> e46 sedan 316 / 318 benzyna

za te pieniądze nie kupisz żadnego z wymienionych aut.

Napisano

> co kupić?

> myslę o passacie b5 1.8 125KM + LPG

nie polecam tego silnika. opinie sa dosc awaryjnego , duzo pali i nie jedzie , sam z dwoma przypadkami mialem do czynienia

Napisano

> nie polecam tego silnika. opinie sa dosc awaryjnego , duzo pali i nie jedzie , sam z dwoma

> przypadkami mialem do czynienia

a co się w nim psuje? Masz na myśli pękający kolektor?

Napisano

Idealna kwota na Primierę 2.0 PB.

Napisano

> a co się w nim psuje? Masz na myśli pękający kolektor?

w jednym widzialem ze urwal sie pasek rozrzadu po 20 tys od wymiany. no i cala glowica do roboty 20V, a w drugim byly tez jakies problemyz rozrzadem.

a co tych kolektorow to one tam mialy jak sie nie myle "zmienna dlugosc" i cos tam sie urywalo.

ogolnie pare osob mi zdecydowanie odradzalo ten silnik.

Napisano

> w jednym widzialem ze urwal sie pasek rozrzadu po 20 tys od wymiany. no i cala glowica do roboty

> 20V, a w drugim byly tez jakies problemyz rozrzadem.

hmm może części denne, znam z 3 auta z którego jedno jest intensywnie użytkowane oczywiście bez LPG i spisują się świetnie ale rozrząd jest wymieniany raz do roku czyli co ok 70tyś km.

Napisano

> hmm może części denne, znam z 3 auta z którego jedno jest intensywnie użytkowane oczywiście bez LPG

> i spisują się świetnie ale rozrząd jest wymieniany raz do roku czyli co ok 70tyś km.

byl to 2 pasek w aucie , wymieniany jeszcze w serwisie podczas duzego przegladu.

urwal sie akurat jak sie gwarancja skonczyla wink.gif

ciezko stwierdzic, mialem tez kumtpla ktory jezdzil a3 z tym silnikiem i wlasnie tez mi mowil zeby lepiej inny ale juz powodu nie pamietam bo to pare dobrych lat temu bylo

Napisano

> byl to 2 pasek w aucie , wymieniany jeszcze w serwisie podczas duzego przegladu.

> urwal sie akurat jak sie gwarancja skonczyla

niestety czasem tak bywa, jeden zrobi 500tyś i nic się nie stanie a drugi non stop problemy, ja zawsze profilaktycznie zmieniam co jakiś czas też koła rozrządu bo co z tego, że pasek nowy jak koła mogą być podjechane i o przeskok łatwo :/ Zwłaszcza dolne ma najciężej.

Napisano

IMO którekolwiek z w.w. które uda Ci się odnaleźć w dobrym stanie.

Apropo passów to wejdź na vw-passat.pl i ich giełdę - czasem trafi się jakiś ładny od klubowicza waytogo.gif

Napisano

Jeśli Pasek w benzynie to szukaj 1.8 turbo. Pali nie więcej niż zwykłe 1.8 a auto o wiele przyjemniej jeździ

Napisano

> co kupić?

> albo

> golf IV 1.9 TDI 110KM

> albo

> Powiedzcie co byście wybrali, tylko bez hasłem w stylu " że będzie po dziadku z niemiec itp"

Za te pieniadze to moze lepiej 2-3 letnia Pande?

Dlaczego wszyscy chca za tanie pieniadze drogi samochod. Potem jest placz, ze duzo pali, ze czesci drogie hahaha.gif

Napisano

Honda ok.gif,ew. Beemka 318i-ale z dużym ?

Paski 1.8 5v masz opisane-silnik jak 1.8 5v+ lpg-jest duża szansa na kłopoty ok.gif,pod lpg lepsze 1.6,2.0 8V.

O TDI nie piszę,bo one z racji przebiegów będą je miały bankowo.

W Pasiorze dochodzi wielowahaczowy przedni zawias(tak wiem chiński jest po 600zł brutto) no.gif

Golfy IV TDI 110hp-tu problemem jest to co napisałem wyżej-300tys w górę.

Napisano

Ja zdecydowanie wybrał bym Honde zlosnik.gif nie dla tego że mam civica ale dla tego ze pozostałe dwa strasznie mi sie juz opatrzyły w pracy na warsztacie zlosnik.gif

Napisano

> Za te pieniadze to moze lepiej 2-3 letnia Pande?

> Dlaczego wszyscy chca za tanie pieniadze drogi samochod. Potem jest placz, ze duzo pali, ze czesci

> drogie

moze wystarczy sie przejechac panda i accordem przykladowo?

autor jak widac szuka auta wiekszego...

co do tematu...

ja polecam accorda, jak kazde auto ma swoje bolaczki (np. maglownica) ale czesci eksploatacyjne, w tym sprzegło, rozrzad, elementy zawieszenia sa moim zdaniem na akceptowalnym poziomie...

za 12 moze znajdziesz golasa 98/99/00, ktory nie bedzie wymagal wielkich inwestycji na starcie...

silnik 1.8 to kompromis, 136KM w 1400kg szalu nie robi, ale wystarcza moim zdaniem...zalezy co bylo poprzednikiem ;_)

gaz nawet lubi, ale sprawdzenie/regulacja zaworow co 10/15kkm...

Napisano

Ja bym z tych wymienionych aut zastanawiałbym się między E36 a Accordem , sam miałem taki dylemat , jednak wybrałem E36 z R6 (pewnie w dużym stopniu dla dźwięku serce.gif) . Jednak ostatnio siedziałem w Accordzie w full wypasie i w środku jest mimo więcej miejsca niż BMW , wybór trudny i sam będziesz musiał go podjąć ok.gif

Napisano

> Ja bym z tych wymienionych aut zastanawiałbym się między E36 a Accordem , sam miałem taki dylemat ,

> jednak wybrałem E36 z R6 (pewnie w dużym stopniu dla dźwięku ) .

Zapewne znalazło by się jeszcze jakieś wytłumaczenie dla którego jeździsz teraz bmw. Aczkolwiek autor wątku pyta o e46.

Napisano

Polecam Primere P11.144 najlepiej 2.0 benzynę wink.gif

Napisano

> co kupić?

Będzie ciężko znaleźć takie auto mające poprawną geometrię. Realny przebieg tych aut będzie dosyć wysoki. Polecam wersję 1.8T lub 2.0 wolnossącą benzynę (jedzie bardzo dobrze od niskich obrotów).

> albo

> golf IV 1.9 TDI 110KM

Jak wyżej. Jak dla mnie za małe ale co kto lubi wink.gif

> albo

Siedziałeś w nim ? Wiesz jak w nim jest mało miejsca ? Jeśli już, to zerknij na wersję benzynową o mocy 143 KM - dobry kompromis pomiędzy osiągami a spalaniem.

Jak już to proponuję wersję 2.0 - niby ma tylko 11 KM więcej, lecz przebieg momentu obrotowego jest lepszy. Na papierze te silniki się nie różnią, lecz wrażenia z jazd są inne. Palą praktycznie tyle samo. Silnik 1.8 zdobył nagrodę silnika roku ale i tak bym szukał 2.0.

Ciężko będzie za tę kasę kupić coś bez potężnych przejść, z rozsądnym przebiegiem realnym i bez inwestycji na starcie. Chyba że pomyślisz o czymś w stylu lacetti - wyraźnie młodsze i pewniejsze.

Jeśli to musi być coś z w/w listy, to brałbym to co będzie w lepszym stanie technicznym i nie sugerowałbym się stanem licznika a tym co powie zaufany warsztat. Weź auto na badanie geometrii, podłącz pod komp, sprawdź czy ma wszystkie poduchy itp. Większość tego co jest na rynku z w/w za 12 tyś, to jeżdżące skarbonki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.