Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3 x 7s do setki - wrażenia i porównania subiektywne

Featured Replies

Napisano

> Nie w tym rzecz. Po prostu moc silnika znacznie przekracza zdolności trakcyjne napędu. Przy 204 KM

> w jedynce ruszam na mokrym asfalcie (jeśli jest równy) z jedynki z nogą w podłodze bez

> uślizgu.

Wybacz pytanie, ale czy na codzień jeździsz jakimiś wyjątkowo słabymi autami?

Każde mocne auto niezależnie od napędu przy ruszaniu z gazem w podłodze będzie zrywało przyczepność i to nie tylko na mokrym.

Napisano

> Wybacz pytanie, ale czy na codzień jeździsz jakimiś wyjątkowo słabymi autami?

> Każde mocne auto niezależnie od napędu przy ruszaniu z gazem w podłodze będzie zrywało przyczepność

> i to nie tylko na mokrym.

niekoniecznie, chyba że mówimy o strzeleniu ze sprzęgła wink.gif

z tego co zrozumiałem to KvM toczy sie i dociska do dechy już na biegu.

Napisano

> Każde mocne auto niezależnie od napędu przy ruszaniu z gazem w podłodze będzie zrywało przyczepność

Hmm, mój IS-F jest pewnie jakiś słaby, bo na gładkim, rozgrzanym asfalcie i porządnie rozgrzanych oponach jestem w stanie ruszyć praktycznie bez poślizgów.

Napisano
  • Autor

> Wybacz pytanie, ale czy na codzień jeździsz jakimiś wyjątkowo słabymi autami?

Nie wiem co to dla Ciebie mocne auto.

Odnosząc się do aut z tego wątku.

Piątka niemal absolutnie nie zrywa przyczepności (218 KM)

Jedynka (204KM) prawie nie zrywa (mokro i nierówny asfalt zerwie).

Mini Cooper S (184KM) i już są zauważalne problemy z trakcją na suchym, a na mokrym dramat.

Napisano
  • Autor

> niekoniecznie, chyba że mówimy o strzeleniu ze sprzęgła

> z tego co zrozumiałem to KvM toczy sie i dociska do dechy już na biegu.

Dokładnie. Oczywiście, że każdym autem da się wymusić poślizg, ale nie o tym mowa.

Napisano

> Tradycyjnie niedowiarkom służę filmikiem. W razie zerwania przyczepności natychmiast mrugałaby

> żółta kontrolka ESP/TCS.

Takie dowody mają sens wyłącznie przy WYŁĄCZONYCH systemach.

Jeśli w Mini je miałeś podczas jazdy włączone a mimo to zrywało Ci przyczepność,

to jest to jedynie dowód na to, że systemy bezpieczeństwa w Mini pozwalają na dużo więcej niż w BMW 123d.

Napisano

> raczej FWD...

raczej łącznik między kierownicą a fotelem.

Napisano

> niekoniecznie, chyba że mówimy o strzeleniu ze sprzęgła

> z tego co zrozumiałem to KvM toczy sie i dociska do dechy już na biegu.

A w tym wypadku wpływ ma tak naprawdę coś innego niż napęd. Ale poczekam na watek od KvM, który wyjaśni ten fenomen.

Napisano

> Nie wiem co to dla Ciebie mocne auto.

> Odnosząc się do aut z tego wątku.

> Piątka niemal absolutnie nie zrywa przyczepności (218 KM)

Spróbuj wyłączyć elektronikę to się przekonasz biglaugh.gif

> Jedynka (204KM) prawie nie zrywa (mokro i nierówny asfalt zerwie).

Cała tajemnica w fizyce. Piątka waży dużo więcej i lepiej dociska tylną oś.

> Mini Cooper S (184KM) i już są zauważalne problemy z trakcją na suchym, a na mokrym dramat.

Ppatrz mój komentarz o zestrojeniu elektroniki.

Jeśli jeździłeś z nią włączoną, to Twoje porównanie nie ma sensu.

Napisano
  • Autor

> Takie dowody mają sens wyłącznie przy WYŁĄCZONYCH systemach.

> Jeśli w Mini je miałeś podczas jazdy włączone a mimo to zrywało Ci przyczepność,

> to jest to jedynie dowód na to, że systemy bezpieczeństwa w Mini pozwalają na dużo więcej niż w BMW

> 123d.

Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, ale zakładając, że tak, to...

W jedynce potrafi mi się zaświecić kontrolka od ESP mimo, że absolutnie fizycznie nie czuję utraty przyczepności. Nie ma takiej opcji bym poczuł iż nie ma trakcji, a kontrolka się nie zaświeca. O tym, że jest trakcja może świadczyć pomiar czasu przyspieszenia. Jeśli będzie na mokrym identyczny jak na suchym, to chyba sprawa jest rozstrzygnięta, prawda?

Napisano

> Hmm, mój IS-F jest pewnie jakiś słaby, bo na gładkim, rozgrzanym asfalcie i porządnie rozgrzanych

> oponach jestem w stanie ruszyć praktycznie bez poślizgów.

Twój IS-F ma z tylu dość szerokie walce połączone z LSD.

Napisano

> Hmm, mój IS-F jest pewnie jakiś słaby, bo na gładkim, rozgrzanym asfalcie i porządnie rozgrzanych

> oponach jestem w stanie ruszyć praktycznie bez poślizgów.

Z wyłączoną elektroniką? Z manualną skrzynią? 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj wyłączyć elektronikę to się przekonasz

> Cała tajemnica w fizyce. Piątka waży dużo więcej i lepiej dociska tylną oś.

Raczej w tym, że nie doczytałeś, że piątka ma napęd 4x4.

Napisano

> Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, ale zakładając, że tak, to...

> W jedynce potrafi mi się zaświecić kontrolka od ESP mimo, że absolutnie fizycznie nie czuję utraty

> przyczepności.

Przeczytaj w instrukcji co oznacza zaświecenie tej kontrolki. U mnie np. kontolka oznacza tylko działanie elektronicznej szpery - mruga ona nawet przy wyłączonych wszelkich wspomagaczach.

Napisano
  • Autor

> Przeczytaj w instrukcji co oznacza zaświecenie tej kontrolki. U mnie np. kontolka oznacza tylko

> działanie elektronicznej szpery - mruga ona nawet przy wyłączonych wszelkich wspomagaczach.

Problem w tym, że jak wyłączę wspomagacze, to ta kontrolka się świeci cały czas światłem ciągłym nawet jak stoję w korku. hehe.gif

Napisano

> W jedynce potrafi mi się zaświecić kontrolka od ESP mimo, że absolutnie fizycznie nie czuję utraty

> przyczepności. Nie ma takiej opcji bym poczuł iż nie ma trakcji, a kontrolka się nie zaświeca.

Czyli utraty trakcji nie czujesz do czasu aż auto stanie bokiem? Bo Nie czujesz gdy kontrolka sygnalizuje interwencje i nie czujesz kiedy kontrolka sygnalizuje.

> O tym, że jest trakcja może świadczyć pomiar czasu przyspieszenia. Jeśli będzie na mokrym

> identyczny jak na suchym, to chyba sprawa jest rozstrzygnięta, prawda?

Innymi słowy BMW 1er na mokrym robi czas do setki taki sam jak na suchym?

Napisano

> Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, ale zakładając, że tak, to...

> przyczepności. Nie ma takiej opcji bym poczuł iż nie ma trakcji, a kontrolka się nie zaświeca.

> O tym, że jest trakcja może świadczyć pomiar czasu przyspieszenia. Jeśli będzie na mokrym

> identyczny jak na suchym, to chyba sprawa jest rozstrzygnięta, prawda?

To chyba ja Ciebie nie rozumiem...

Przyspieszenie na mokrym w porównaniu do suchego NIGDY nie będzie identyczne żadnym autem- skąd ci w ogóle taki pomysł przyszedł do głowy? niewiem.gif

Napisano

> Z wyłączoną elektroniką? Z manualną skrzynią?

Z wyłączoną elektroniką, skrzynią na manual i włączonym trybem sportowym. Musi być nowy asfalt (ten czarny, na białym muszę uważać), opony muszą być rozgrzane. No i najważniejsze - na fabrycznych Bridgestone zrywał, dopiero na Michelinach Pilot Super Sport mogę taki manewr wykonać bez problemu. Dzięki temu mam zdecydowanie lepsze czasy do setki, bo na Bridgestonach od 4000 obrotów trzeba było puścić trochę gaz bo inaczej tył chciał wyprzedzić przód. Na Michelinach mogę trzymać gaz do dechy.

Napisano
  • Autor

> Czyli utraty trakcji nie czujesz do czasu aż auto stanie bokiem? Bo Nie czujesz gdy kontrolka

> sygnalizuje interwencje i nie czujesz kiedy kontrolka sygnalizuje.

Nie zrozumiałeś. Czasem świeci mimo, że nie czuję, a jak czuję to też zawsze świeci.

> Innymi słowy BMW 1er na mokrym robi czas do setki taki sam jak na suchym?

Nie mierzyłem. Zaproponowałem tylko taki sposób na weryfikację podejrzeń Mabza. Mogę zmierzyć...

Napisano

> Raczej w tym, że nie doczytałeś, że piątka ma napęd 4x4.

A to coś zmienia w kwestii dociskania tylnej osi? spineyes.gif

Napisano

> Nie zrozumiałeś. Czasem świeci mimo, że nie czuję, a jak czuję to też zawsze świeci.

ok, teraz rozumiem.

> Nie mierzyłem. Zaproponowałem tylko taki sposób na weryfikację podejrzeń Mabza. Mogę zmierzyć...

Zmierz, bo jakoś ciężko mi uwierzyć, ze na mokrym auto będzie kręciło takie same czasy. No chyba ze start będzie na zasadzie ruszamy delikatnie a potem dociskamy tyle ze to ma się nijak do dyskusji jaka tu trwa.

Napisano
  • Autor

> A to coś zmienia w kwestii dociskania tylnej osi?

Oczywiście. Dodatkowe kilkadziesiąt kg jest z przodu...

Napisano

> Z wyłączoną elektroniką, skrzynią na manual i włączonym trybem sportowym. Musi być nowy asfalt (ten

> czarny, na białym muszę uważać), opony muszą być rozgrzane. No i najważniejsze - na

> fabrycznych Bridgestone zrywał, dopiero na Michelinach Pilot Super Sport mogę taki manewr

> wykonać bez problemu. Dzięki temu mam zdecydowanie lepsze czasy do setki, bo na Bridgestonach

> od 4000 obrotów trzeba było puścić trochę gaz bo inaczej tył chciał wyprzedzić przód. Na

> Michelinach mogę trzymać gaz do dechy.

No, słyszałem że te opony są niezłe ok.gif

Ale na pewno są dalekie są od czekokowiek na czym jechał KvM.

A u Ciebie -sam widzisz: wystarczy stary asfalt/beton i normalne opony i cudów nie ma- zerwie przyczeponość.

Napisano

> Oczywiście. Dodatkowe kilkadziesiąt kg jest z przodu...

A jaki rozkład masy maja modele BMW wyposażone w AWD?

Napisano

> Zmierz, bo jakoś ciężko mi uwierzyć, ze na mokrym auto będzie kręciło takie same czasy.

To jest absolutnie fizycznie niemożliwe,

chyba że elektronika jest tak ustawiona że bardzo dławi auto na jednym z tych podłoży.

KvM: wyłącz elektronikę i wtedy zrób porównanie.

Napisano
  • Autor

> ok, teraz rozumiem.

> Zmierz, bo jakoś ciężko mi uwierzyć, ze na mokrym auto będzie kręciło takie same czasy. No chyba ze

> start będzie na zasadzie ruszamy delikatnie a potem dociskamy tyle ze to ma się nijak do

> dyskusji jaka tu trwa.

No właśnie ma się bardzo. Nie chodzi o ruszenie delikatne, chodzi o ruszenie z gazem w podłodze, ale bez kręcenia silnika na wysokich obrotach przed ruszeniem (bez strzału ze sprzęgła w przypadku skrzyni ręcznej). Czyli dokładnie tak jak to od początku tu opisuję.

Napisano
  • Autor

> No, słyszałem że te opony są niezłe

> Ale na pewno są dalekie są od czekokowiek na czym jechał KvM.

> A u Ciebie -sam widzisz: wystarczy stary asfalt/beton i normalne opony i cudów nie ma- zerwie

> przyczeponość.

Tylko, że ja mam mniej niż 50% mocy którą ma Marek...

Napisano

> Oczywiście. Dodatkowe kilkadziesiąt kg jest z przodu...

Ale to nic nie zmienia w kwestii lepszego docisku tylnej osi w 5-ce względem 1-ki.

Wciąż kilkaset kg róznicy.

Napisano

> No właśnie ma się bardzo. Nie chodzi o ruszenie delikatne, chodzi o ruszenie z gazem w podłodze,

> ale bez kręcenia silnika na wysokich obrotach przed ruszeniem (bez strzału ze sprzęgła w

> przypadku skrzyni ręcznej). Czyli dokładnie tak jak to od początku tu opisuję.

Ja wiem co ty opisujesz. Tyle, ze tez mi się zdarza jeździć autami RWD i stad moje niedowierzanie.

Napisano

> No, słyszałem że te opony są niezłe

Opony są N I E S A M O W I T E - założyłem w obu Lexusach i odszczekuje moje wcześniejsze teorie że pomiędzy tanimi a drogimi oponami nie ma wielkich różnic. Przyczepność jest jakbyś jechał na taśmie samoklejącej, do tego opony są bardziej komfortowe (IS-F jeździ jakby mu w końcu zamontowali zawieszenie) i zdumiewająco ciche. O zakrętach to nawet nie piszę, bo wydwało mi się że Bridgestone RE050A to ideał tego jak opona ma trzymać w zakręcie. Michelin trzyma jeszcze lepiej - do tego stopnia że jestem w stanie wyrzucić puszkę z napojem z cupholdera (na szczęście była zamknięta smile.gif ). Żałuję że w GS'ie przez dwa lata musiałem jeździć na tych badziewiastych Sumimoto. Nigdy więcej tanich opon!

Napisano
  • Autor

> To jest absolutnie fizycznie niemożliwe,

> chyba że elektronika jest tak ustawiona że bardzo dławi auto na jednym z tych podłoży.

> KvM: wyłącz elektronikę i wtedy zrób porównanie.

Sprawiasz wrażenie jakbyś ciągle nie rozumiał jak jest robione sprawdzenie przyczepności. Przeczytaj jeszcze raz opis Marka (on rozumie o co chodzi) i obejrzyj filmik.

Napisano
  • Autor

> Ale to nic nie zmienia w kwestii lepszego docisku tylnej osi w 5-ce względem 1-ki.

> Wciąż kilkaset kg róznicy.

ZTCW to nawet z RWD nie ma w piątce 50:50 (choć jest niewiele gorzej).

Napisano

> Sprawiasz wrażenie jakbyś ciągle nie rozumiał jak jest robione sprawdzenie przyczepności.

> Przeczytaj jeszcze raz opis Marka (on rozumie o co chodzi) i obejrzyj filmik.

Widzisz, problem polega na tym, ze taki test to trochę mało miarodajny jest. Przeprowadź taki test ITR i nagle odkryjesz, ze FWD ma zadziwiająco dużo trakcji. Włóż taki silnik jak do RWD i odkryjesz, ze trakcja znika.

Napisano

> Opony są N I E S A M O W I T E - założyłem w obu Lexusach i odszczekuje moje wcześniejsze teorie że

> pomiędzy tanimi a drogimi oponami nie ma wielkich różnic. Przyczepność jest jakbyś jechał na

> taśmie samoklejącej, do tego opony są bardziej komfortowe (IS-F jeździ jakby mu w końcu

> zamontowali zawieszenie) i zdumiewająco ciche. O zakrętach to nawet nie piszę, bo wydwało mi

> się że Bridgestone RE050A to ideał tego jak opona ma trzymać w zakręcie.

Dzięki za ten OT, przyda mi się bardzo 20.GIF

Zastanawiam się między nimi, a Pilot Sport Cup. Na komforcie mi nie zależy,

za to na tym żeby były wytrzymałe na torze jak najbardziej.

Mam 2 komplety kół więc jedne mogą być bardziej cywilne i skłaniam się ku Pilot Super Sport.

Napisano
  • Autor

> Ja wiem co ty opisujesz. Tyle, ze tez mi się zdarza jeździć autami RWD i stad moje niedowierzanie.

No to zaczekaj trochę na obiecany wątek. Niestety nie mam pod ręką fotek, które są mi potrzebne do tego by zobrazować to co chcę przekazać.

Napisano

> Dzięki za ten OT, przyda mi się bardzo

> Zastanawiam się między nimi, a Pilot Sport Cup. Na komforcie mi nie zależy,

> za to na tym żeby były wytrzymałe na torze jak najbardziej.

> Mam 2 komplety kół więc jedne mogą być bardziej cywilne i skłaniam się ku Pilot Super Sport.

Tylko uważaj na bardzo mokrej drodze - tam dość płytki bieżnik jest a sama opona musi się rozgrzać żeby pokazać pełnię możliwości.

Napisano

> No to zaczekaj trochę na obiecany wątek. Niestety nie mam pod ręką fotek, które są mi potrzebne do

> tego by zobrazować to co chcę przekazać.

Czekam czekam, nawet nie wiesz jak niecierpliwie.

Napisano
  • Autor

> Widzisz, problem polega na tym, ze taki test to trochę mało miarodajny jest. Przeprowadź taki test

> ITR i nagle odkryjesz, ze FWD ma zadziwiająco dużo trakcji.

Trochę tak, ale w codziennej jeździe tak używam auta. Nie kręcę na 3 tys rpm przed ruszeniem.

>Włóż taki silnik jak do RWD i

> odkryjesz, ze trakcja znika.

Nie rozumiem tego zdania.

Napisano

> ZTCW to nawet z RWD nie ma w piątce 50:50 (choć jest niewiele gorzej).

Ale zrozum, że nie piszę o rozkładzie masy.

Tylna oś podczas przyspieszania jest dociskana w KAŻDYM aucie, nawet FWD.

Skoro 5-ka jest cięższa o ile? 400-500 kg od 1-ki to dociska tą oś dużo bardziej,

a więc może przenieść znacznie więcej mocy bez utraty przyczepności (w porównaiu do 1-ki)

Napisano

> Trochę tak, ale w codziennej jeździe tak używam auta. Nie kręcę na 3 tys rpm przed ruszeniem.

Liniowa charakterysytaka silnika i tyle.

> Nie rozumiem tego zdania.

Nie dziwie się - moje przejezycznie. Chodzi mi o to, ze silnik z taka charakterystyka jak mój będzie miał problemy z trakcja zarówno w RWD jak i FWD i to nawet jeśli się ruszy tak jak opisujesz.

Napisano

> Tylko uważaj na bardzo mokrej drodze - tam dość płytki bieżnik jest a sama opona musi się rozgrzać

> żeby pokazać pełnię możliwości.

Na codzień jeżdżę na Toyo R888 więc z aquaplaningiem jestem na ty wink.gif

Napisano

> Na codzień jeżdżę na Toyo R888 więc z quaplaningiem jestem na ty

To zmienia postać rzeczy. Kolega jak pierwszy raz zobaczył Pilot Cup to myślał, ze to używane opony wink.gif

Napisano

> A w tym wypadku wpływ ma tak naprawdę coś innego niż napęd. Ale poczekam na watek od KvM, który

> wyjaśni ten fenomen.

Ale to jest naprawde banalne do wyjasnienia. Juz abstrahujac od dobrych opon czy czegokolwiek innego. To jest doladowany diesel, nie mozna go porownywac do wolnossacej benzyny o tej samej mocy. Diesel taki na najnizszym przelozeniu przejdzie przez obroty tak szybko, ze nigdy nie zdazy zbudowac doladowania przez co rzeczywista moc i (przede wszystkim) moment beda tak naprawde sporo nizsze od maksymalnych. Dlatego latwiej mu utrzymac trakcje.

Napisano

> Ale to jest naprawde banalne do wyjasnienia. Juz abstrahujac od dobrych opon czy czegokolwiek

> innego. To jest doladowany diesel, nie mozna go porownywac do wolnossacej benzyny o tej samej

> mocy. Diesel taki na najnizszym przelozeniu przejdzie przez obroty tak szybko, ze nigdy nie

> zdazy zbudowac doladowania przez co rzeczywista moc i (przede wszystkim) moment beda tak

> naprawde sporo nizsze od maksymalnych. Dlatego latwiej mu utrzymac trakcje.

Cholera, i ujawniłeś mojego asa w rękawie... :D

Napisano
  • Autor

> Ale zrozum, że nie piszę o rozkładzie masy.

> Tylna oś podczas przyspieszania jest dociskana w KAŻDYM aucie, nawet FWD.

> Skoro 5-ka jest cięższa o ile? 400-500 kg od 1-ki to dociska tą oś dużo bardziej,

> a więc może przenieść znacznie więcej mocy bez utraty przyczepności (w porównaiu do 1-ki)

Ja to rozumiem. Jednak policz do końca. Z tych 400 kg na tył przypadnie jakieś 150 kg wiecej.

Napisano

> Ja to rozumiem. Jednak policz do końca. Z tych 400 kg na tył przypadnie jakieś 150 kg wiecej.

Raczej bardziej 200 bo różnica w wadze to co najmniej ponad 400 kg

Ale Ty na pewno i tak uważasz że to mało i że nie ma wpływu zlosnik.gif

Napisano

> mnie też, dlatego dłubie łade Narazie mam 890kg i 153KM

Te 153KM ma m44b19?

Napisano
  • Autor

> Raczej bardziej 200 bo różnica w wadze to co najmniej ponad 400 kg

> Ale Ty na pewno i tak uważasz że to mało i że nie ma wpływu

Nie mówię ze nie ma wpływu , tylko mówię, ze znacznie większy wpływ ma dodanie drugiej napedzanej osi. Katalogowo różnica mas wynosi tylko 300 kg. Sprawdź sobie jak nie wierzysz. Natomiast mamy tu dodatkowo trochę koni wiecej i katalogowo identyczne przyspieszenie do setki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.