Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3 x 7s do setki - wrażenia i porównania subiektywne

Featured Replies

Napisano

> Nie mówię ze nie ma wpływu , tylko mówię, ze znacznie większy wpływ ma dodanie drugiej napedzanej

> osi. Katalogowo różnica mas wynosi tylko 300 kg. Sprawdź sobie jak nie wierzysz. Natomiast

> mamy tu dodatkowo trochę koni i katalogowo identyczne przyspieszenie do setki.

A jaka jest różnica 0-100 tej samej piątki RWD vs AWD?

Napisano
  • Autor

> A jaka jest różnica 0-100 tej samej piątki RWD vs AWD?

Ztcp 0,1 s.

Napisano

> A jaka jest różnica 0-100 tej samej piątki RWD vs AWD?

na Polskiej stronie nie ma danych dla 525d 4x4, ale różnica między 530d a 530d 4x4 jest 0,2 sekundy na korzyść 4x4

4x4 jest cięższe i ma więcej KM według tej samej strony

Napisano
  • Autor

> na Polskiej stronie nie ma danych dla 525d 4x4, ale różnica między 530d a 530d 4x4 jest 0,2 sekundy

> na korzyść 4x4

Na BMW.de są dane i ztcp w tej wersji różnica jest na korzyść rwd

Napisano

> na Polskiej stronie nie ma danych dla 525d 4x4, ale różnica między 530d a 530d 4x4 jest 0,2 sekundy

> na korzyść 4x4

> 4x4 jest cięższe i ma więcej KM według tej samej strony

Mnie ciekawi co innego. Sporo cięższe 525 ma do setki niemal taki sam czas jak 1er. I to przy tej samej mocy. I zeby bylo smieszniej nie wynika to z tego, ze 1er majacy RWD ma problemy z trakcja ktory w 525 jest rozwiazany napedem na obie osie.

Napisano

> Na BMW.de są dane i ztcp w tej wersji różnica jest na korzyść rwd

nie ma różnicy

Napisano

> Mnie ciekawi co innego. Sporo cięższe 525 ma do setki niemal taki sam czas jak 1er. I to przy tej

> samej mocy. I zeby bylo smieszniej nie wynika to z tego, ze 1er majacy RWD ma problemy z

> trakcja ktory w 525 jest rozwiazany napedem na obie osie.

cud grinser006.gif

Napisano

> cud

Nie. To marketing BMW smile.gif

Od dawna wiadomo, ze ich katalogowe osiagi sa w niektorych miejscach mocno naciagane. Tak samo zreszta jak i niemieckiej konkurencji premium.

Napisano

> Te 153KM ma m44b19?

na innych wtryskach i programie owszem, tyle wypluł i nie M44 a M42b18

Napisano

> na innych wtryskach i programie owszem, tyle wypluł i nie M44 a M42b18

Jakie wtryski i jaki program?

Napisano

> Jakie wtryski i jaki program?

pochwale się wszystkim włącznie z wykresami na wiosnę na MotoPRL 270751858-jezyk.gif

narazie mam problem z wolnymi obrotami więc nie wiadomo czy tak zostanie jak jest zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Cholera, i ujawniłeś mojego asa w rękawie... :D

Sugerujesz, że ten problem dotyczy tylko diesla, a turbo benzyny kręcącej się raptem o 1k rpm wyżej już nie?

Napisano
  • Autor

> Nie. To marketing BMW

> Od dawna wiadomo, ze ich katalogowe osiagi sa w niektorych miejscach mocno naciagane. Tak samo

> zreszta jak i niemieckiej konkurencji premium.

Możesz podać jakieś twarde dowody na to? Z moich pomiarów wynika co innego, a w gazetach moto również nie spotkałem się z jakimś regularnym zaniżaniem wyników w testach. Owszem zdarza się, że wyniki pomiarów są nieco inne od tych podawanych przez producenta, ale owo "zdarza się" jest zarówno w górę jak i w dół.

Napisano

> Nie. To marketing BMW

> Od dawna wiadomo, ze ich katalogowe osiagi sa w niektorych miejscach mocno naciagane. Tak samo

> zreszta jak i niemieckiej konkurencji premium.

auta zza Odry najszybciej osiągają setkę, mają najkrótsze czasy przyspieszeń na poszczególnych biegach, osiągają najwyższą prędkość maksymalną i palą najmniej. Wunderbar zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> auta zza Odry najszybciej osiągają setkę, mają najkrótsze czasy przyspieszeń na poszczególnych

> biegach, osiągają najwyższą prędkość maksymalną i palą najmniej. Wunderbar

przepraszam

Napisano

> Kumpel jak mu to powiedziałem to się ze mnie śmiał. Dałem mu się jednak przejechać Mini i

> stwierdził, że już mnie rozumie - szaleństwo mu się udzieliło!

to fakt, nie chcialem wychodzic z miniaka bananaevil.gif

autko z brutalnym sprzeglem i skrzynia biegow dajace ogrome wrazenia z jazdy smile.gif

w porownaniu do ww. 5er... ale tu nie ma co porownywac wrazen rotfl.gif w 5 ich nie ma grinser006.gif

w Twojej 1 tez wioska grinser006.gif

aaaa dawaj Maline 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> pochwale się wszystkim włącznie z wykresami na wiosnę na MotoPRL

> narazie mam problem z wolnymi obrotami więc nie wiadomo czy tak zostanie jak jest

Pochwal się lepiej tymi plastikowymi drzwiami. Co jak, dlaczego i za ile. kara.gif

Napisano

> Sugerujesz, że ten problem dotyczy tylko diesla, a turbo benzyny kręcącej się raptem o 1k rpm wyżej

> już nie?

Sugeruje, ze charakterystyka silnika ma istotny wpływ na trakcje.

Co z tym wątkiem w którym miało się wszystko wyjaśnić?

Napisano

> Możesz podać jakieś twarde dowody na to? Z moich pomiarów wynika co innego, a w gazetach moto

> również nie spotkałem się z jakimś regularnym zaniżaniem wyników w testach. Owszem zdarza się,

> że wyniki pomiarów są nieco inne od tych podawanych przez producenta, ale owo "zdarza się"

> jest zarówno w górę jak i w dół.

Wytłumacz nam zatem fenomen, który pozwala rozpędzić się 5er do setki w niemal tym samym czasie co 1er. Jak to możliwe, ze moc ta sama, nawierzchnia ta sama, kierowca ten sam tylko kilkaset kg więcej do uciągnięcia a czasy są jakie są?

Albo włóż do jedynki balast żeby zrównać masę z piątka i zobaczyć czy spod świateł piątkę dogonisz.

Popatrz na swój podpis a potem powiedz mi o ile więcej kg ma do uciaqgniecia każdy konik w 525.

Napisano
  • Autor

> Wytłumacz nam zatem fenomen, który pozwala rozpędzić się 5er do setki w niemal tym samym czasie co

> 1er. Jak to możliwe, ze moc ta sama, nawierzchnia ta sama, kierowca ten sam tylko kilkaset kg

> więcej do uciągnięcia a czasy są jakie są?

> Albo włóż do jedynki balast żeby zrównać masę z piątka i zobaczyć czy spod świateł piątkę dogonisz.

> Popatrz na swój podpis a potem powiedz mi o ile więcej kg ma do uciaqgniecia każdy konik w 525.

Katalogowo jest 300kg wiecej i 14 KM wiecej. Dodatkowo masz napęd 4x4. Dodatkowo masz ośmiobiegowa skrzynię biegów. Oznacza to wraz z wyzszymi pbrotami max jeszcze wyzszA moc średnia w uzytecznym zakresie obr.

Napisano

> Katalogowo jest 300kg wiecej i 14 KM wiecej.

Dokladnie o tym mowie.

>Dodatkowo masz napęd 4x4.

Ktory w tym momencie nie jest zadnym atutem bo jak sam napisales BMW nie ma zadnych problemow z trakcja. Innymi slowy ten naped nie dosc ze wazy to jezscze powoduje straty.

>Dodatkowo masz ośmiobiegowa

> skrzynię biegów. Oznacza to wraz z wyzszymi pbrotami max jeszcze wyzszA moc średnia w

> uzytecznym zakresie obr.

To znaczy na ktorym biegu ten automat osiaga 100kmh? A na ktorym 1er?

Napisano

Nie wiem jak jest w BMW, ale w Lexusie zarówno pieciobiegowy, szesciobiegowy jak i osmiobiegowy automat osiąga setkę na 2 biegu i w każdym z tych przypadków zmiana na trójkę jest zaraz powyżej setki = wiecej biegów nie przekłada sie na lepsze przyspieszenia do 100 km/h.

Napisano

> Rozstaw osi - jak jest za duży to samochód daje mniej frajdy pomimo sporej mocy. W 1'nce musiałbyś

> mieć ze 300 KM żeby mieć tyle zabawy co w 185 KM Mini. Dlatego po przejażdżce M6 zdecydowałem

> że to nie jest samochód dla mnie - chce mieć krótszy rozstaw osi, nawet kosztem trochę

> mniejszej mocy.

> P.S. Wyobraź sobie ile frajdy byłoby z Mini z napędem na tył

podpisuję się obiema rencyma. Ale... przy większych prędkościach ten krótszy rozstaw osi robi się niebezpieczny. u mnie mam 2700 i tylny napęd, jest zabawa i dość agresywnie prowadzące się auto w poślizgu. Przy tych niespełna 2500 w Mini dokładając tylny napęd mogłoby być nieciekawie na śliskim.

Napisano
  • Autor

> Dokladnie o tym mowie.

> Ktory w tym momencie nie jest zadnym atutem bo jak sam napisales BMW nie ma zadnych problemow z

> trakcja. Innymi slowy ten naped nie dosc ze wazy to jezscze powoduje straty.

> To znaczy na ktorym biegu ten automat osiaga 100kmh? A na ktorym 1er?

Widzę ze ciagle sie nie rozumiemy. Owszem 5er nie ma żadnych problemów z trakcja bo ma 4x4. Ja podczas jazdy nie symuluje trybu pomiaru przyspieszenia do setki. Owszem wciskam gaz do deski, ale nie kręce obrotów. Przy takim starcie uzyskam czas pewnie o sekundę gorszy od katalogowego.

Natomiast Ty ciagle mieszasz to o czym pisze z maksymalnym przyspieszeniem. Ja nie twierdze np. Ze jedynka sie nie da zerwać przyczepnosci. Twierdze jedynie, ze sie da nie zerwać mimo gazu w podłodze na stracie w określonych warunkach. Warunkach takich jak przy codziennej jeździe.

Jestem przekonany ze 525 z rwd przy pomiarze 0-100 bedzie miała problemy z trakcja na starcie. Nieco tylko mocniejsza 530d popiskiwala mi na zwykłym starcie w sposób bliski irytacji.

Dlatego 4x4 ma identyczny czas do setki co rwd. Mimo wyższej masy. NatOmiast ma dużo niższa vmax

Napisano

Cooper S w seryjnym wydaniu jest dziki. Ale jeździłem wersją po czipach i jakiś tam modach na 218 KM. Trzeba było mocno kierę w łapach trzymać przy ruszaniu zlosnik.gif Tryb Sport w tym aucie powoduje banana na ryju, jazda po dziurawych polskich drogach to koszmar... oslabiony.gif

Napisano

> Natomiast rewelacyjnie zachowuje się sam silnik. Kręci się grubo pow. 5 tys rpm.

Dzisiaj akurat śmigałem 530d xDrive i chciałem się przekonać jak to ten silnik się kręci pow. 5 tysi. Włączam tryb Sport+, ustawiam manualną zmianę biegów, zapięta jedynka i rura.... No i przy 4,5 tysiąca obrotów skrzynia samoczynnie wrzuca następny bieg. Nie da się pociągnąć silnika wyżej. Czerwone pole na prędkościomierzu zaczyna się na ok. 4700 obr./min.

Tak więc twierdzisz, że słabszy 525d się kręci grubo pow. 5000 obr./min? smirk.gif

Napisano

> Dzisiaj akurat śmigałem 530d xDrive i chciałem się przekonać jak to ten silnik się kręci pow. 5

> tysi. Włączam tryb Sport+, ustawiam manualną zmianę biegów, zapięta jedynka i rura.... No i

> przy 4,5 tysiąca obrotów skrzynia samoczynnie wrzuca następny bieg. Nie da się pociągnąć

> silnika wyżej. Czerwone pole na prędkościomierzu zaczyna się na ok. 4700 obr./min.

> Tak więc twierdzisz, że słabszy 525d się kręci grubo pow. 5000 obr./min?

530d ma odcinke przy 4600, 520d przy 4400, wiec watpie aby 525d krecilo sie wyzej, szczegolnie ze max moc ociaga przy 4000.

Napisano

> 530d ma odcinke przy 4600, 520d przy 4400, wiec watpie aby 525d krecilo sie wyzej, szczegolnie ze

> max moc ociaga przy 4000.

ja nie watpie bo jezdzilem ta 525d, z 2 na 3, albo 3 na 4 zmiana nastepowala przy 5100-5200 smile.gif

egzemplarz mial M-pakiet i lopatki przy kierownicy, ale raczej obroty to domena tego silnika (softu) waytogo.gif

Napisano

> ja nie watpie bo jezdzilem ta 525d, z 2 na 3, albo 3 na 4 zmiana nastepowala przy 5100-5200

> egzemplarz mial M-pakiet i lopatki przy kierownicy, ale raczej obroty to domena tego silnika

> (softu)

Przy M pakiet to moze i ciagnie do tych obrotow, natomiast mowa tu jest o serii, a w tej 5000 obr to juz dawno czerwone pole.

Napisano

> Przy M pakiet to moze i ciagnie do tych obrotow, natomiast mowa tu jest o serii, a w tej 5000 obr

> to juz dawno czerwone pole.

facepalm%5B1%5D.gif

a teraz przestan byc ignorantem i przeczytaj watek od poczatku, a nastepnie znajdz filmik z wlasciwym silnikiem rotfl.gif

Napisano

> a teraz przestan byc ignorantem i przeczytaj watek od poczatku, a nastepnie znajdz filmik z

> wlasciwym silnikiem

Nic nie stoi na przeszkodzie abys poszukal i pokazal jak kreci sie powyzej 5000obr, czy to filmik czy wykres, tylko na fabrycznym sofcie a nie po wirusie smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Nic nie stoi na przeszkodzie abys poszukal i pokazal jak kreci sie powyzej 5000obr, czy to filmik

> czy wykres, tylko na fabrycznym sofcie a nie po wirusie

Nie musi szukać, bo nakrecilem jego wyczyny. Pózniej wrzuce.

Poziom Waszej ignorancji jest ogromny. M-pakiet to tylko stylistyka, czasem tez zawieszenie zmienione.

Silnik który jest na rynku od miesiąca siła rzeczy nie moze byc po chipie.

Było już wyjaśnianie ze chodzi o silnik 2.0 a nie 3.0.

Napisano

> Było już wyjaśnianie ze chodzi o silnik 2.0 a nie 3.0.

alles klar smile.gif

W takim razie niedługo takiego też potestuję, ale wierzę na słowo, że się kręci tak wysoko. Wiesz może jak inżynierowie BMW tego dokonali?

Napisano
  • Autor

> alles klar

> W takim razie niedługo takiego też potestuję, ale wierzę na słowo, że się kręci tak wysoko. Wiesz

> może jak inżynierowie BMW tego dokonali?

Wiem, że 10 czy 20 lat temu mercedesy miały diesle z mocą max przy 5 tys rpm. Więc to nie taki wielki wyczyn

Napisano

> Wiem, że 10 czy 20 lat temu mercedesy miały diesle z mocą max przy 5 tys rpm. Więc to nie taki

> wielki wyczyn

true, np C-klasa z OM605

Napisano
  • Autor

> true, np C-klasa z OM605

Trzeba jednak przyznać ze ten z 525 kręcił sie jednak bardziej. No i te MB były wolnossace.

Napisano

> Było już wyjaśnianie ze chodzi o silnik 2.0 a nie 3.0.

No więc dzisiaj przejechałem się autem z tym silnikiem (525d xDrive 2.0 160kW) i potwierdzam, że jak na Diesla kręci się wyjątkowo dobrze. 5 tys. obr/min nie robi na nim większego wrażenia. Kultura pracy bardzo dobra jak na czterocylindrowego Diesla, ale mimo świetnego wyciszenia pomylić go z silnikiem benzynowym ciężko. Jakiejś nadzwyczajnej frajdy z jazdy nie stwierdzono wink.gif.

Napisano
  • Autor

> No więc dzisiaj przejechałem się autem z tym silnikiem (525d xDrive 2.0 160kW) i potwierdzam, że

> jak na Diesla kręci się wyjątkowo dobrze. 5 tys. obr/min nie robi na nim większego wrażenia.

> Kultura pracy bardzo dobra jak na czterocylindrowego Diesla, ale mimo świetnego wyciszenia

> pomylić go z silnikiem benzynowym ciężko. Jakiejś nadzwyczajnej frajdy z jazdy nie stwierdzono

> .

No to mamy bardzo zbieżne obserwacje. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.