Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Sera - anglik - 1990 - rejestracja w Polsce

Featured Replies

Napisano

Witajcie, wpadło mi w oko takie auto jak w temacie i mam jedno pytanie - czy samochód ten już ma szansę na zarejestrowanie w Polsce na żółtych tablicach? Motywuje to tym, że aut tych jest stosunkowo niewiele i jest to swego rodzaju rarytasik zlosnik.gif Przekładka nie wchodzi w grę, bo i tak będzie używane głównie w ruchu lewostronnym. Co Wy na to? Ogólnie jakie opinie o tym samochodzie?

Napisano

To było produkowane na rodzimy czyli japoński rynek, więc jest spora szansa, że to autko nigdy nie było produkowane z kierownicą po naszej stronie.

Autko, które nie było nigdy produkowane powinno Ci się udać zarejestrować na normalne blachy, musisz mieć papier z ministerstwa, jeśli nie było produkowane w wersji z kierownicą po naszej stronie to powinni dać Ci zgodę bez większych problemów.

EDIT: Znalazłem kilka zdjęć w google z kierownicą po naszej stronie, ale możliwe, że były to samoróbki, najlepiej byłoby gdybyś napisał maila do producenta z pytaniem, czy była taka wersja oferowana gdziekolwiek czy nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

jak juz chcesz jakis wynalazek to lepiej TOYOTA LEVIN

Napisano

> jak juz chcesz jakis wynalazek to lepiej TOYOTA LEVIN

Ja tam wolę włoskie samochody smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ja tam wolę włoskie samochody

> Pozdrawiam BAS

no patrz ... ja też wink.gif

i juz jeden może mieć żólte tablice 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no patrz ... ja też

> i juz jeden może mieć żólte tablice

Nie opłaca się, znam człowieka, którego żona jeździ ~ 40letnim Fiatem 600(podzespoły od zastawy pasują w odróżnieniu od Fiata 500, do którego od malucha podchodzą) a on garbatą Warszawą. Z tego co mówił jest to za dużo problemów i w zasadzie jest się opiekunem zabytku a nie właścicielem pojazdu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie opłaca się, znam człowieka, którego żona jeździ ~ 40letnim Fiatem 600(podzespoły od zastawy

> pasują w odróżnieniu od Fiata 500, do którego od malucha podchodzą) a on garbatą Warszawą. Z

> tego co mówił jest to za dużo problemów i w zasadzie jest się opiekunem zabytku a nie

> właścicielem pojazdu.

> Pozdrawiam BAS

napisałem że "może je mieć" na razie nie mam takich planów - chciałem tylko sprawdzic czy 18-letnie auto można tak zarejestrować smile.gif

Napisano

> Witajcie, wpadło mi w oko takie auto jak w temacie i mam jedno pytanie - czy samochód ten już ma

> szansę na zarejestrowanie w Polsce na żółtych tablicach? Motywuje to tym, że aut tych jest

> stosunkowo niewiele i jest to swego rodzaju rarytasik Przekładka nie wchodzi w grę, bo i tak

> będzie używane głównie w ruchu lewostronnym. Co Wy na to? Ogólnie jakie opinie o tym

> samochodzie?

troche mi przypomina Tigre confused.gif

Napisano

> Ja tam wolę włoskie samochody

> Pozdrawiam BAS

japończycy też wolą włoskie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> musisz mieć papier z ministerstwa, jeśli nie było produkowane w wersji z kierownicą po naszej

> stronie to powinni dać Ci zgodę bez większych problemów.

>

> Pozdrawiam BAS

A może ktoś podpowiedzieć gdzie szukać info na temat tego co w w/w piśmie ma być zamieszczone i czy sprawa jest do załatwienia zaocznie, czy też auto musi już stać w PL na obcych tablicach? W ogóle jak kwestia przerejestrowania auta z siebie w UK, na siebie w PL ?

Napisano

raczej bez problemu uda się na żółte zlosnik.gif

Napisano

> A może ktoś podpowiedzieć gdzie szukać info na temat tego co w w/w piśmie ma być zamieszczone i czy

> sprawa jest do załatwienia zaocznie, czy też auto musi już stać w PL na obcych tablicach? W

> ogóle jak kwestia przerejestrowania auta z siebie w UK, na siebie w PL ?

Przedzwoń w poniedziałek tutaj i zapytaj.

Obstawiam, że na tyle mało osób rejestrowało taki samochód, że na AK nie dostaniesz wiążącej odpowiedzi, chyba że ktoś ambitnie przegoogla dla Ciebie ten temat.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A może ktoś podpowiedzieć gdzie szukać info na temat tego co w w/w piśmie ma być zamieszczone i czy

> sprawa jest do załatwienia zaocznie,

Mi sie nie wydaje aby sprawa wogole byla mozliwa do zalatwienia.

Z tego co wiem, argument ze auto nie bylo nigdy robione z kierownica po lewej to zaden argument. I tak ci nie zarejestruja...

Napisano

> Witajcie, wpadło mi w oko takie auto jak w temacie i mam jedno pytanie - czy samochód ten już ma

> szansę na zarejestrowanie w Polsce na żółtych tablicach? Motywuje to tym, że aut tych jest

> stosunkowo niewiele i jest to swego rodzaju rarytasik Przekładka nie wchodzi w grę, bo i tak

> będzie używane głównie w ruchu lewostronnym. Co Wy na to? Ogólnie jakie opinie o tym

> samochodzie?

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale tego typu sprzętem nie jest prosto wyjechać za granicę (musi być zgoda konserwatora zabytków ZTCP).

Napisano

> Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale tego typu sprzętem nie jest prosto wyjechać za granicę (musi

> być zgoda konserwatora zabytków ZTCP).

mylisz się

Napisano
  • Autor

> Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale tego typu sprzętem nie jest prosto wyjechać za granicę (musi

Z ust mi to pytanie wyjąłeś zlosnik.gif ale skoro poniżej już jest odpowiedź, no to ok.gif to teraz jeszcze pytanie do praktyków 'żółtych' tablic - jak na takie auta zapatruje się policja za granicami naszego kraju - przykuwają ich uwagę i zaczynają kontrolować, czy względny spokój zlosnik.gif ?

Napisano

To sie zmienilo i juz wolno

Napisano

> Przekładka nie wchodzi w grę, bo i tak

> będzie używane głównie w ruchu lewostronnym.

Że tak zapytam, w jakim celu aż taka kombinacja?

Nie łatwiej by było ubezpieczyć w UK, jeżeli i tak ma tam jeździć?

Napisano

tylko w przypadku aut o wieku >50 lat zlosnik.gif

Napisano

> Że tak zapytam, w jakim celu aż taka kombinacja?

> Nie łatwiej by było ubezpieczyć w UK, jeżeli i tak ma tam jeździć?

na żółtych w PL masz w PZU 70% zniżki zlosnik.gif

Napisano

> Że tak zapytam, w jakim celu aż taka kombinacja?

> Nie łatwiej by było ubezpieczyć w UK, jeżeli i tak ma tam jeździć?

Łatwiej napewno.

Ale chyba nie taniej.

Napisano

> Łatwiej napewno.

> Ale chyba nie taniej.

No spoko, tylko że jazda po UK na PL tablicach rejestracyjnych też po jakimś tam czasie przestaje się podobać policji/celnikom/rządowi. To wówczas nastręcza problemów, bo musisz kombinować z wywożeniem samochodu z kraju raz na jakiś czas (co pół roku?).

Przy zostawieniu tematu na miejscu masz spokojną rozczochraną i spokój święty.

Napisano

> No spoko, tylko że jazda po UK na PL tablicach rejestracyjnych też po jakimś tam czasie przestaje

> się podobać policji/celnikom/rządowi. To wówczas nastręcza problemów, bo musisz kombinować z

> wywożeniem samochodu z kraju raz na jakiś czas (co pół roku?).

> Przy zostawieniu tematu na miejscu masz spokojną rozczochraną i spokój święty.

Heh mi nie musisz tlumaczyc.

Kilka lat temu widzialem sporo polskich smiałków ktorzy probowali jezdzic po Irlandii na polskich blachach.

Jednak im szybciej sie pojawiali, tym szybciej zaczeli znikac.

Do dzisiaj widuje kilka aut w okolicy ktore kiedys mialy polskie blachy a teraz maja irlandzkie.

Ogolnie w moich okolicach auta na polskich blachach to nie widzialem juz chyba z pol roku.

Napisano
  • Autor

> Heh mi nie musisz tlumaczyc.

> Kilka lat temu widzialem sporo polskich smiałków ktorzy probowali jezdzic po Irlandii na polskich

> blachach.

> Jednak im szybciej sie pojawiali, tym szybciej zaczeli znikac.

> Do dzisiaj widuje kilka aut w okolicy ktore kiedys mialy polskie blachy a teraz maja irlandzkie.

> Ogolnie w moich okolicach auta na polskich blachach to nie widzialem juz chyba z pol roku.

A u mnie przynajmniej kilka jeździ non stop na polskich i nie widać żadnych problemów, poza tym ponad 5 krotna przebitka na OC między PL, a UK daje do myślenia i to znacznie. W takim razie pewnie żółte bym odpuścił, ale w PL wolę zarejestrować. Kolejna kwestia, ze i tak przynajmniej raz w roku auto by do PL jechało zlosnik.gif

Napisano

> A u mnie przynajmniej kilka jeździ non stop na polskich i nie widać żadnych problemów, poza tym

No bo w UK wolno jezdzic chyba przez pol roku o ile sie nie myle.

Jak ktos jezdzi dluzej, to znaczy ze ma szczescia albo milych sasiadow, ktorzy nie kwapia sie zeby dzwonic z donosem wink.gif

W Irlandii, mieszkancom kraju nie wolno jezdzic autem na obcych blachach wogole. (nawet przez 1 dzien).

> ponad 5 krotna przebitka na OC między PL, a UK daje do myślenia i to znacznie. W takim razie

> pewnie żółte bym odpuścił, ale w PL wolę zarejestrować. Kolejna kwestia, ze i tak przynajmniej

> raz w roku auto by do PL jechało

Wolec to sobie mozesz.

Moge postawic tysiac zl, ze nie uda ci sie takiego auta zarejestrowac w Polsce na normalnych blachach. A na zoltych tez zapewne nie.

Napisano

> jak juz chcesz jakis wynalazek to lepiej TOYOTA LEVIN

panie panie! nie żaden po prostu levin bo kolega kupi przez pomyłkę AE85 z silnikiem sohc

a ma być dohc, czyli AE86 ONLY!

Napisano

>Kolejna kwestia, ze i tak przynajmniej

> raz w roku auto by do PL jechało

a jakie to ma znaczenie-mozesz jezdzic do polski co tydzien a i tak nie wolno ci jezdzic na obcych blachach jesli jestes rezydentem w UK.kolega z pracy cwiczyl to na swoim audi A4-jezdzil do polski 2 razy w roku .auto na parkingu strzezonym i mogl go wziac po wykupieniu specjalnego ubezpieczenia.w sumie koszt tej operacji przewyzszyl wszelkie zyski z niskiego OC zlosnik.gif

z drugiej strony nie dziwie sie angolom-oni placa podatek drogowy a ty jezdzisz na krzywy ryj no.gif

Napisano

> panie panie! nie żaden po prostu levin bo kolega kupi przez pomyłkę AE85 z silnikiem sohc

> a ma być dohc, czyli AE86 ONLY!

hehe znalezc taka to jak znalezc igle w sogu siana

proponowalem zwykla AE100/101 import z japonii zlosnik.gif

Napisano

> No bo w UK wolno jezdzic chyba przez pol roku o ile sie nie myle.

> Jak ktos jezdzi dluzej, to znaczy ze ma szczescia albo milych sasiadow, ktorzy nie kwapia sie zeby

> dzwonic z donosem

Mój były sąsiad co pół roku przyjeżdżał do PL i zgłaszał zagubienie tablic i wymieniał je na nowe - twierdził, że to mu się dużo bardziej opłaca niż płacić podatki/ubezpieczenia w UK. Ile w tym prawdy: nie wiem. ale tablice zmieniał co przyjazd, a "twardy" dowód odbierał jego brat z upoważnieniem.

Napisano

> Mój były sąsiad co pół roku przyjeżdżał do PL i zgłaszał zagubienie tablic i wymieniał je na nowe -

> twierdził, że to mu się dużo bardziej opłaca niż płacić podatki/ubezpieczenia w UK. Ile w tym

> prawdy: nie wiem. ale tablice zmieniał co przyjazd, a "twardy" dowód odbierał jego brat z

> upoważnieniem.

Ehh ludzie to maja pomysly smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.