Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(J) Bierze olej (A14XER)

Featured Replies

Napisano

Nie miał chłop kłopotu - kupił se nowe auto.

Zużycie jest co prawda niewielkie, nie wiem czy mam się już bać ile będzie wynosiło wraz ze wzrostem przebiegu.

Pierwszą dolewkę miałem przy przebiegu 10000km 500ml, następnie wymiana w aso na przeglądzie przy 15000km.

Po odbiorze z ASO w domu sprawdziłem stan, na bagnecie wynosił miedzy max a min, dolałem ok 200ml.

Od tego czasu przejechałem 1700km, dzisiaj sprawdzam stan, a na bagnecie min i słychać na zimnym lekkie stukanie popychaczy. Dolałem ok 200-250ml, olej syntetyk GM jeśli to ma znaczenie.

W instrukcji napisane przez GM: norma zużycia 400ml na 1000km mlot.giffacepalm%5B1%5D.gifsciana.gif

Napisano

> olej syntetyk GM jeśli to ma znaczenie.

Znaczenie ma ale jeśli lejesz 5w30 dexos2 to nie jest to syntetyk.

Zmien oliwe na jakiś markowy 5w30 albo lepiej 0w30/40 z dopuszczeniem dexos2 coby sie gwarancja nie poszła 270747800-sex.gif Najlepiej przed zmianą dolać płukanki.

"0" z przodu spowoduje że popychacze nie będą tak klepać na zimnym.

Możliwe też że spadnie konsumpcja oliwy jeśli jest to spowodowane przez zapiekanie sie pierścieni "dzieki" słabemu olejowi.

Nie wiem jak w Astrze J ale w H oliwe mierzy sie 5 minut po wyłączeniu nagrzanego silnika.

Napisano

Lepszy olej - 0w30/40 powinien pomóc na klekot popychaczy

Z innej bajki, jak się jeździ z takim silnikiem na trasach ?

Napisano
  • Autor

> Lepszy olej - 0w30/40 powinien pomóc na klekot popychaczy

> Z innej bajki, jak się jeździ z takim silnikiem na trasach ?

Na autostradzie spokojnie 130-150 , z większymi prędkościami nie podróżuję.

Na polskich krajówkach jak trzeba wyprzedzić tira, to jest tragedia z przyspieszeniem, szczególnie po przesiadce z AG 2.0DTI.

Napisano

> Na polskich krajówkach jak trzeba wyprzedzić tira, to jest tragedia z przyspieszeniem, szczególnie

> po przesiadce z AG 2.0DTI.

Bo w przeciwieństwie do ropniaka trzeba toto kręcić przynajmniej do 4000obr/m żeby coś zaczęło się dziać.

PS Skoro wkładają takie silniki (albo nawet A14XEL) do takiej ciężkiej budy i ludzie to kupują to chyba wiedzą co robią. Ale jak na moje to jest trochę dziwne, że ludzie kupują auto takiej klasy (czyżby już premium?) z tak małymi silniczkami.. Niby siedzisz wygodnie, jest komfort, kultura itd. A jak chcesz tym odjechać/wyprzedzić to Cię krew zalewa. To ja już wolę klasę niżej ale lepsze osiągi. Oczywiście to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam.

Napisano

Na Twoim miejscu nic by nie dolewał sam tylko zawsze do serwisu i żeby zostało w papierach, że była dolewka.

Potem jak wyjdzie, że bierze ponad 400ml /1000km będzie miał problem to udowodnić bo sam dolewałeś.

Rozumiem, że auto masz nagwaracji?

Napisano

> Na autostradzie spokojnie 130-150 , z większymi prędkościami nie podróżuję.

> Na polskich krajówkach jak trzeba wyprzedzić tira, to jest tragedia z przyspieszeniem, szczególnie

> po przesiadce z AG 2.0DTI.

te małe pojemności z XER tak chyba mają, jeździłem 2 tygodnie Corsą D Z12XER, niby 86KM a tak jak piszesz - tragedia. Strach w ogóle wyprzedzać, naprawdę ostra redukcja i na wyjącym silniku.

Stara Astra 60KM lepiej przyspiesza.

Napisano

cóż opel wogóle ma dziwaczną politykę w Polsce, jako jedyna firma sprzedaje długo stare i nowe modele, i jeszcze nieraz eksperymentują (bo muszą ze względu na normy emisyjne) np wkładają nowe silniki do starej budy a to nie zawsze wychodzi na dobre. Poza tym w Oplu to czeski film, który silnik dobry, bo jak tani to za słaby, jak w miarę dobry to cena zwala z nóg - można zwariować.

Napisano

> Znaczenie ma ale jeśli lejesz 5w30 dexos2 to nie jest to syntetyk.

????? jak to nie?

Napisano

> W instrukcji napisane przez GM: norma zużycia 400ml na 1000km

Dlatego nigdy więcej Opla. Mój zaczął też bardzo wcześnie brac olej. Niestety niektóre silniki podobno są źle składane w fabryce i stąd wynikają problemy z braniem oleju przy niskim przebiegu. Pozdro

Napisano

To ze ma napisane full... to nie znaczy ze tak jest

Napisano

> ????? jak to nie?

A widział gdzieś kolega na opakowaniu 5W30 dexos2 choćby napis "SYNTHETIC'

Nie żadne Fuel Economy Longlife tylko właśnie Synthetic

Otóż nie ma takiego napisu.

Napisano

> A widział gdzieś kolega na opakowaniu 5W30 dexos2 >choćby napis "SYNTHETIC'

W sumie dość ciekawy temat. Wg. GM Dexos w sieci dealerskiej GM w Europie powinny występować max 2 rodzaje 5W-30, z czego jeden jest prawdopodobnie blendem (dexos 1 tego producenta na pewno)

ACDelco dexos2 SAE 5W-30  General Motors  dexos2  5W-30  GM201014530  Global

Co do drugiego nie mam żadnych informacji.

GM Motor Oil dexos2 SAE 5W-30  General Motors  dexos2   5W-30  RB2B0208037  Europe

Te wszystkie dziwne firmy, których oleje spełniają normy dexos a o których w życiu nie słyszeliście to zapewne tylko brandy, nie producenci. Kupują olej od producenta i opatrują swoim logo.

Znalazłem również taką ciekawostkę:

Astra 1.4 dexos2

link do "jakiegoś" raportu (z linka z youtube'a):

Oil report

Nie jestem do końca przekonany, ale te wyniki jakoś szczególnie źle nie wyglądają, płynność oleju nie zachwyca, ale to chyba norma w takich temperaturach

lub

Napisano

> A widział gdzieś kolega na opakowaniu 5W30 dexos2 choćby napis "SYNTHETIC'

> Nie żadne Fuel Economy Longlife tylko właśnie Synthetic

> Otóż nie ma takiego napisu.

.. na 5W40 SupremePlus GM też nie ma podobnego napisu...

Też nie jest syntetykiem?

Jak dla mnie GM wprowadził pojęcie Dexos2 jako coś wyżej niż dotychczasowy super-syntetyk 5W30 gdzie taka informacja widniała.

Jak wprowadzili normy GM-LL-A/B-025 też nikt nie wiedział o co chodzi i były różne wielkie dyskusje ze "co to za olej, nie ma klas ACEA czy API"... a z czasem pojawiły się również i one.

W Dexosie dodali klasę C3 głównie z powodów DPF i już mamy nowy "nadprodukt" zlosnik.gif

IMHO dalej pełen syntetyk.

Na marginesie: wydaje mi się że klasa C3 i inny olej niż syntetyk to się będzie kłócić, ale to mi się już tylko wydaje.

Kartę produktu mam, nic z niej nie wiem spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Na Twoim miejscu nic by nie dolewał sam tylko zawsze do serwisu i żeby zostało w papierach, że była

> dolewka.

> Potem jak wyjdzie, że bierze ponad 400ml /1000km będzie miał problem to udowodnić bo sam dolewałeś.

> Rozumiem, że auto masz nagwaracji?

A o tym nie pomyślałem.

W sumie przy przeglądzie proponowali ,że mogą też zalać Mobilem.

Napisano

> W instrukcji napisane przez GM: norma zużycia 400ml na 1000km

Tak mnie naszło, gdzie w instrukcji masz napisane ze 400 ml / 1000 km ? W mojej dla A14XER jest 0.6 litra.

Napisano

płynność oleju

> nie zachwyca, ale to chyba norma w takich temperaturach -34 stopnie

to by wyjaśniało dlaczego przy odpalaniu mojego twinporta w mrozy tak budą telepie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.