Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroën CX

Featured Replies

Napisano

citron_cx_20111027_1702733547.jpg

Quote:

Nie wszyscy w Polsce przekonali się do aut francuskich. Jednak w czasach, w których mało kto w Polsce mógł sobie pozwolić na zachodnie auto, budowali oni bardzo dobre i innowacyjne samochody. Po DS-ie, który był dużym sukcesem, Citroën zaczął pracować nad jego następcą. Niestety, inwestując w czasie kryzysu, w kilka nowych projektów doszli na skraj bankructwa.

bokser.gifCzytaj cały artykuł... bokser.gif

Napisano

kiedyś odbudowałem Citroena GSA Pallas w podobnym kolorze ok.gif

to było wyzwanie ok.gif i ten chłodzony wiatrem boxer 1214ccm biglaugh.gifok.gif

Napisano

> Quote:

> Nie wszyscy w Polsce przekonali się do aut francuskich. Jednak w czasach, w których mało kto w

> Polsce mógł sobie pozwolić na zachodnie auto, budowali oni bardzo dobre i innowacyjne

> samochody. Po DS-ie, który był dużym sukcesem, Citroën zaczął pracować nad jego następcą.

> Niestety, inwestując w czasie kryzysu, w kilka nowych projektów doszli na skraj bankructwa.

> Czytaj cały artykuł...

Jechałem za takim w CZ ze 2-3 lata temu. Kierowca zapi**lał nim i nawet sprzęt nie kładł się za bardzo w zakrętach.

Mnie zawsze zastanawiało jak w praktyce sprawuje się włączanie kierunkowskazów. hmm.gif

PZDR

Napisano

> Jechałem za takim w CZ ze 2-3 lata temu. Kierowca zapi**lał nim i nawet sprzęt nie kładł się za

> bardzo w zakrętach.

> Mnie zawsze zastanawiało jak w praktyce sprawuje się włączanie kierunkowskazów.

> PZDR

Mi się wydaje, że średnio to wygodne rozwiązanie, ale może to kwestia przyzwyczajenia hmm.gif W każdym razie podobnie jak w motocyklach biglaugh.gif

Napisano

> Jechałem za takim w CZ ze 2-3 lata temu. Kierowca zapi**lał nim i nawet sprzęt nie kładł się za

> bardzo w zakrętach.

> Mnie zawsze zastanawiało jak w praktyce sprawuje się włączanie kierunkowskazów.

> PZDR

Mialem kiesdys BXa i po pewnym czasie czlowiek sie przyzwyczail do tego wlacznika hehe.gif

Napisano

> Mialem kiesdys BXa i po pewnym czasie czlowiek sie przyzwyczail do tego wlacznika

BX to już dziecko kosmicznych lat 80ch. Byłem kiedyś na próbnej jeździe BX 1.6 w automacie - wydawało mi się, że rakieta. Jak przejechałem się AXem 1.4 to stwierdziłem, że BX to wół.

Napisano

> Mialem kiesdys BXa i po pewnym czasie czlowiek sie przyzwyczail do tego wlacznika

A to był jakiś nietypowy? Ja BX-em jeździłem i miał całkiem normalną dźwigienkę po lewej stronie ok.gif

Napisano

> A to był jakiś nietypowy? Ja BX-em jeździłem i miał całkiem normalną dźwigienkę po lewej stronie

BX mk1 przed 86 r. miał kosmiczne przełączniki i deskę.

Napisano

> A to był jakiś nietypowy? Ja BX-em jeździłem i miał całkiem normalną dźwigienkę po lewej stronie

Mialem rocznik 83 i tak jak kolega wyzej pisal wtedy jeszcze byla dziwaczna deska itp

Napisano

> BX mk1 przed 86 r. miał kosmiczne przełączniki i deskę.

A no chyba że tak wink.gif Pewnie późniejszy był - w każdym razie był biały, miał fajne kubełkowe fotele i skrzynię automatyczną wink.gif Z wad - "gdzieś, coś" przepuszczało i auto gubiło olej hydrauliczny w takim tempie, że dolewało się litr na tydzień (przy sporadycznym użytkowaniu) - w innym wypadku się nie podnosił wink.gif

Napisano

Tez miałem poliftowego i nie miał już kosmosów, ten mój nawet kierownicę miał czteroramienną (taką jak w ZX)...

Grunt że miał tę dzwigienkę po prawej stronie ok.gif, obok dźwigni ręcznego (na koła przednie BTW)

Napisano

> ręcznego (na koła przednie BTW)

Niesamowicie zaskakujące rozwiązanie. Kolega, który to auto kupił chciał na początku zaszpanować i zrobić nawrót na rękawie i prawie płot skosił wink.gif

Napisano

> Niesamowicie zaskakujące rozwiązanie. Kolega, który to auto kupił chciał na początku zaszpanować i

> zrobić nawrót na rękawie i prawie płot skosił

Reczny na przednie kola byl wymogiem ze wzgledu na hydrauliczny uklad sterowania hamulcami

Napisano

> Reczny na przednie kola byl wymogiem ze wzgledu na hydrauliczny uklad sterowania hamulcami

a tak w prostych,zolnierskich slowach?

bo nie zajarzylem buu.gif

Napisano

> a tak w prostych,zolnierskich slowach?

> bo nie zajarzylem

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że to ze względu na zastosowane zawieszenie w tej cytrynie hmm.gif Z tyłu są wahacze wleczone, a z zaciągniętym hamulcem ręcznym byłyby problemy żeby podnieść lub opuścić auto biglaugh.gif

Napisano

> Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że to ze względu na zastosowane zawieszenie w tej cytrynie Z

> tyłu są wahacze wleczone, a z zaciągniętym hamulcem ręcznym byłyby problemy żeby podnieść lub

> opuścić auto

Dokładnie, w C5 także jest ręczny na przód, ponieważ podnosząc auto zmienia się odległość między osiami i tylne koła muszą obracać się swobodnie.

Napisano

> Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że to ze względu na zastosowane zawieszenie w tej cytrynie Z

> tyłu są wahacze wleczone, a z zaciągniętym hamulcem ręcznym byłyby problemy żeby podnieść lub

> opuścić auto

Ręczny na przednie koła był wymogiem homologacyjnym - ponieważ w starszych hydro-pneumatykach stosowany był centralny układ hydrauliczny - hamulce, zawieszenie i wspomaganie były zasilone jedną pompą napędzaną z silnika.

W przypadku awarii silnika/uszkodzenia akumulatora ciśnienia /pęknięcia głównego przewodu ciśnieniowego (od pompy do regulatora) nie było możliwości zahamowania.

Dlatego potrzebny był bardzo mocny hamulec awaryjny działający na przednie koła.

Napisano

> Dlatego potrzebny był bardzo mocny hamulec awaryjny działający na przednie koła.

Dokladnie tak! Pedal hamulca sterowal tylko zaworem doprowadzjacym cisnienie do ukladu hamulcowego.

W perzypadku zerwania paska jest jeszcze akumulator cisnienia ktory powinien wystaczyc na wyhamowanie autem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.