Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze w teście kompaktów "Motoru"

Featured Replies

Napisano

W najnowszym Motorze jest test 12 benzynowych kompaktów.

Cruze htb zajął 8 miejsce, wygrywając kategorie wnętrze i koszty. Niestety zajął 10 w funkcjonalności, 11 w jeździe i 12 w bezpieczeństwie. Wygrał Opel Astra.

Napisano

> W najnowszym Motorze jest test 12 benzynowych kompaktów.

> Cruze htb zajął 8 miejsce, wygrywając kategorie wnętrze i koszty. Niestety zajął 10 w

> funkcjonalności, 11 w jeździe i 12 w bezpieczeństwie. Wygrał Opel Astra.

No to ciekawe. Wygrał w sprawach nieistotnych, porażka w najważniejszych. A swoją drogą to ostatnie miejsce w testach bezpieczeństwa oznacza że testy NCAP, gdzie to Cruze otrzymał 5 gwiazdek to se można w d...e wsadzić tylko w/g autorów testu. Za to bliźniacza Astra, na tej samej płycie wygrywa - ciekawe screwy.gif

Napisano

Testy czytam, ale wnioski zostawiam autorowi, bo zawsze mam wrazenie ze miejsce jest uzaleznione od wartosci sponsoringu dla autora devil.gif

Napisano
  • Autor

> No to ciekawe. Wygrał w sprawach nieistotnych, porażka w najważniejszych. A swoją drogą to ostatnie

> miejsce w testach bezpieczeństwa oznacza że testy NCAP, gdzie to Cruze otrzymał 5 gwiazdek to

> se można w d...e wsadzić tylko w/g autorów testu. Za to bliźniacza Astra, na tej samej płycie

> wygrywa - ciekawe

W bezpieczeństwie Cruze przegrał bo miał jedną z najdłuższych dróg hamowania (11 miejsce) i nie maił poduszek kolanowych.

Większość aut miała 5 gwiazdek EuroNCAP, cztery miały jedynie Leon i Octavia.

Co ciekawe Leon jako jedyny nie miał ESP, ale miał najkrótszą drogę hamowania i zajął 3 miejsce.

Napisano
  • Autor

> Testy czytam, ale wnioski zostawiam autorowi, bo zawsze mam wrazenie ze miejsce jest uzaleznione od

> wartosci sponsoringu dla autora

No i ranking zrobiony najgłupiej jak można - zsumowano miejsca w poszczególnych rankingach - zastosowanie punktów i wag przerosło możliwości autora grinser006.gif

Napisano

> wygrywając kategorie wnętrze i koszty. Niestety zajął 10 w funkcjonalności,

Nie rozumiem. Przecież wnętrze i koszty to właśnie funkcjonalność ....

No chyba że oceniali urodę wnętrza i koszty wyłącznie zakupu.

A to że GM woli sprzedawać astrę jest dość jasne - koszty produkcji obu aut są pewnie bardzo podobne, a cena sprzedaży różni się trochę bardziej.

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem. Przecież wnętrze i koszty to właśnie funkcjonalność ....

> No chyba że oceniali urodę wnętrza i koszty wyłącznie zakupu.

> A to że GM woli sprzedawać astrę jest dość jasne - koszty produkcji obu aut są pewnie bardzo

> podobne, a cena sprzedaży różni się trochę bardziej.

mylisz się zlosnik.gif bo funkcjonalność wg Motoru to "liczba uchwytów na kubki z przodu, miejsce na drobiazgi w zasięgu ręki kierowcy (0 pkt dla Cruze'a), sposób składania tylnych siedzeń, płaska podłoga po złożeniu siedzeń i możliwość złożenia tylnych siedzeń od strony bagażnika (wystąpuje tylko w Lancerze)"

warto poczytać a wnioski wyciągnąć samemu

Napisano

> liczba uchwytów na kubki z przodu,

A to wbrew pozorom ważne. W rezzo była wyjeżdżająca półka z 2 uchwytami i jak 2 osoby kupiły kawę na stacji nie było problemu.

Teraz w jednym aucie mam wysuwaną półkę z 1 uchwytem (czyli pasażer trzyma kawę w ręku), a w 2 niby 2 miejsca na kubki, ale totalnie bez sensu - koło ręcznego, pod podłokietnikiem - jakiś debil to wymyślił, bo jak uda Ci się tam kawę odstawić, to jesteś gość, ale wzięcie jej stamtąd i nie wsadzenie łapy do kubka, to już trzeba mieć trzecie oko na ręce i zręczność małpy.

> miejsce na drobiazgi w zasięgu ręki kierowcy (0 pkt dla Cruze'a),

A na co to - kierowca ma co robić w trakcie jazdy i miejsca na zabawki mu nie trzeba.

Na drobne do opłat za autostradę można wykorzystać popielniczkę.

> sposób składania tylnych siedzeń, płaska podłoga po złożeniu siedzeń

To też ważne. Jak kolega mi kiedyś pokazał ekwilibrystykę przy składaniu siedzeń poloneza, to jednak zrobienie tego jedną wajchą jest ważne.

> i możliwość złożenia tylnych siedzeń od strony bagażnika

Po co ???

Napisano

Na dobra sprawę to nic nie jest potrzebne wystarczy kierownica i Pedały. A tak na prawdę to czym wiecej półek i schowkow tym lepiej. Docenisz jak będziesz miał ich pod dostatkiem.

Insza inszosc ze Motor odkąd został wykupiony pisze sponsorowane bzdury. W ostatnim top gear pochwalili cruza i orlando co rzadko I'm sie zdarza.

Napisano

W ostatnim top gear pochwalili cruza i orlando co rzadko I'm sie zdarza.

Pewnie Clarkson i spółka też wzięli w łape za to grinser006.gif

Napisano

> W ostatnim top gear pochwalili cruza i orlando co rzadko I'm sie zdarza.

> Pewnie Clarkson i spółka też wzięli w łape za to

Moze ale zauważa ze zarówno gazeta jak i program nie maja logowania produktów. A taki Moto on na TVN turbo ma.

Napisano

Wybrałem się dziś w dalszą trasę Cruzem i jak wróciłem to w kiosku zobaczyłem ten Motor. Kupiłem. Patrze i co widze - połowa aut to turbo-benzyny. Więc nie dziw, że bądź co bądź ciężki Cruze z motorem 1.6 bez turbawki wypadł blado na tle konkurencji w sprincie od 0 do 100. Ale.... Popatrzcie na testy od 80-120. Taka Astra Turbo wypadła gorzej jak mój Cruze, tzn. najgorzej i najwolniej w tym teście. Cruze pobił Opla, Forda, Hultaka i Mitsu, więc nie jest tak tragicznie. Wiem, że byli dużo lepsi w tym teście, ale nasz Chevi nie był najgorszy.

Nie rozumiem, też testu bezpieczeństwa. Ktoś tu pisał, że inni byli lepsi bo mieli poduszki na kolana. A z testu jasno wynika, że tylko Mitsu, który wylądował na przedostatnim miejscu, i Fałwej, miały te poduszki. Reszta nie. Mało tego, Skoda i Seat mają tylko 4 * NCAP i mimo to wiszą wyżej jak Cruze - Lipa jakaś.

Tyle bo zaraz sie angryfire.gif

Napisano

> Popatrzcie na testy od 80-120. Taka Astra Turbo wypadła gorzej jak mój Cruze...

Obstawiam, że astra ma 6 biegów a testy 80-120 są robione na najwyższym

Napisano

> Obstawiam, że astra ma 6 biegów a testy 80-120 są robione na najwyższym

Zgadza się, ale niech to ujednolicą i robią wszystkim tak samo. Inne auta które przegrały z Cruzem, miały minimalnie więcej koników i przy okazji były spoooooooooro droższe.

Fiat, mimo że skrzynia 6 to tu był mistrzem ( też turbo) i szacun za to inżynierom.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się, ale niech to ujednolicą i robią wszystkim tak samo. Inne auta które przegrały z Cruzem,

> miały minimalnie więcej koników i przy okazji były spoooooooooro droższe.

> Fiat, mimo że skrzynia 6 to tu był mistrzem ( też turbo) i szacun za to inżynierom.

Nie wiem jak robią "testy" ale w opisie Hyundaia i30 można przeczytać, że ma zbyt mocne podświetlenie deski rozdzielczej. Po kupieniu i30 stwierdzam, że ma mocne podświetlenie ale można je regulować i po zmniejszeniu mocy jest ok. Mocne jest na światłach "pseudodziennych" i jak sie nie włączy normalnych świateł mijania to rzeczywiście podświetlenie nocą może razić.

Ale czy "testujący" nie potrafią tego wyłączyć/zmniejszyć i piszą w artykułach głupoty? sciana.gif

Napisano

> Nie wiem jak robią "testy" ale w opisie Hyundaia i30 można przeczytać, że ma zbyt mocne

> podświetlenie deski rozdzielczej. Po kupieniu i30 stwierdzam, że ma mocne podświetlenie ale

> można je regulować i po zmniejszeniu mocy jest ok. Mocne jest na światłach "pseudodziennych" i

> jak sie nie włączy normalnych świateł mijania to rzeczywiście podświetlenie nocą może razić.

> Ale czy "testujący" nie potrafią tego wyłączyć/zmniejszyć i piszą w artykułach głupoty?

Argument faktycznie idiotyczny. Lepiej mieć mocne i sobie wyregulować niż mieć słabe i mimo regulacji mieć za ciemno. Ale dziennikarze czasem muszą się byle czego przyczepić żeby ich faworyt wygrał.

hehe.gif

Napisano

> Obstawiam, że astra ma 6 biegów a testy 80-120 są robione na najwyższym

Otoz to.

Napisano

> Otoz to.

I to jest błąd IMO. U mnie na 4 rozpędza się żwawiej niż na 5, V-max na 4 też jest minimalnie większa niż na 5.

Napisano

> I to jest błąd IMO. U mnie na 4 rozpędza się żwawiej niż na 5, V-max na 4 też jest minimalnie

> większa niż na 5.

?????? To po ci 5 ?

Coś chyba pokręciło ci się ?

Napisano

> ?????? To po ci 5 ?

> Coś chyba pokręciło ci się ?

Osiągam prędkości podróżne ma mniejszych obrotach. Do tego właśnie służy piątka jak mi się wydaj hmm.gif

Napisano

> ?????? To po ci 5 ?

> Coś chyba pokręciło ci się ?

Niekoniecznie. Ostatni bieg może być (ale też nie musi)zestopniowany "ekonomicznie".

Napisano

> I to jest błąd IMO. U mnie na 4 rozpędza się żwawiej niż na 5, V-max na 4 też jest minimalnie

> większa niż na 5.

Ale w tym tescie IMO chodzilo o to: najwyzszy bieg i but. W przypadku skrzyn 6 biegowych dobrze jest zrzucic na 5. Ja no mam 5 biegowa wiec od 90 nie zrzucam na 4 ale po fl dali skrzynie 6 biegowa i trzeba niestety redukowac.

Napisano

> większa niż na 5.

To że na 4biegu rozpędza się żwawiej to rozumiem i to jest normalne. Lecz skąd wyliczyłeś V-max. większe na 4biegu niż na 5 to tego pojąć nie umiem.

>5 jest nadbiegiem do oszczędzania paliwa

To jest normą.

>Niekoniecznie. Ostatni bieg może być (ale też nie musi)zestopniowany "ekonomicznie".

Jak by nie był zestopniowany to i tak V-max powinien być większy niż na 4biegu.

Rozumiem że moc auta i nie pozwala do rozpędu na 5biegu do odcinki i tym samym do V-max.

Napisano

> To że na 4biegu rozpędza się żwawiej to rozumiem i to jest normalne. Lecz skąd wyliczyłeś V-max.

> większe na 4biegu niż na 5 to tego pojąć nie umiem.

teoretycznie auto rozpędziłoby się na 5 bardziej, ale przy słabszym silniku, może braknąć mocy. Wtedy Vmax osiągnie, ale na 4 biegu. 5 jest wtedy nadbiegiem służącym do oszczędzania paliwa (niższe obroty silnika, przy tej samej prędkości).

Napisano

> teoretycznie auto rozpędziłoby się na 5 bardziej, ale przy słabszym silniku, może braknąć mocy.

> Wtedy Vmax osiągnie, ale na 4 biegu. 5 jest wtedy nadbiegiem służącym do oszczędzania paliwa

> (niższe obroty silnika, przy tej samej prędkości).

Jak jest tak słaby silnik że na 5 biegu nie ma siły cokolwiek pociągnąć auta to i o oszczędności możesz zapomnieć. Bo piłowanie go na najwyższym biegu z gazem w podłodze nie ma sensu.

Nie po to byś piłował auto na 4 do odcinki aby przy redukcji na 5 auto zaczęło zwalniać.

Napisano

> Jak jest tak słaby silnik że na 5 biegu nie ma siły cokolwiek pociągnąć auta to i o oszczędności

> możesz zapomnieć. Bo piłowanie go na najwyższym biegu z gazem w podłodze nie ma sensu.

> Nie po to byś piłował auto na 4 do odcinki aby przy redukcji na 5 auto zaczęło zwalniać.

Alez tak wlasnie czesto jest. U mnie w w Hondzie Shadow, wieksze V max jest wlasnie na 4 biegu, ale predkosc podrozna 80-100 km/h najekonomiczniej wychodzi na 5 biegu.

Napisano

> Jak jest tak słaby silnik że na 5 biegu nie ma siły cokolwiek pociągnąć auta to i o oszczędności

> możesz zapomnieć. Bo piłowanie go na najwyższym biegu z gazem w podłodze nie ma sensu.

> Nie po to byś piłował auto na 4 do odcinki aby przy redukcji na 5 auto zaczęło zwalniać.

Jedno to Vmax - na 4 biegu, a drugie to oszczędna jazda na 5 biegu z prędkościami oszczędnymi, a więc dużo poniżej Vmax zlosnik.gif

Napisano

> Jedno to Vmax - na 4 biegu, a drugie to oszczędna jazda na 5 biegu z prędkościami oszczędnymi, a

> więc dużo poniżej Vmax

Z tym się zgadzam w całości.

Napisano

> Tyle bo zaraz sie

Lepiej zrób coś sensownego, np. skan tego "testu" bo pewnie na necie tego nie ma,

a i inni właściciele Cruzaków też chcieliby się pośmiać? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.