Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UPG ?

Featured Replies

Napisano

Auto jezdzi, odpala normalnie, nie dymi na bialo, plynu w sumie nie ubywa, masla pod korkiem nie ma. jedynie co to po odkreceniu korka od chlodnicy plyn zachowuje sie jak woda gazowana - przystawiajac ucho slychac podbny dzwiek babelkow jak pod odkreceniu napoju gazowanego.

czyzby poczatek konca ?

olac to i jezdzic dalej do pojawienia sie jakis jasniejszych objawow( czy wymienic za wczasu ?

Napisano

jeżeli węże od płynu chłodniczego bardzo twardnieją to niestety uszczelka gdzieś puszcza ciśnienie. Teoretycznie na razie mozna jeździć, ale nie odkładaj wymiany uszczelki w nieskonczoność.

Napisano

imho najbardziej prawdopodobna będzie UPG, mniej prawdopodobna aczkolwiek też możliwa jest pęknięta głowica

Napisano
  • Autor

> jeżeli węże od płynu chłodniczego bardzo twardnieją to niestety uszczelka gdzieś puszcza ciśnienie.

> Teoretycznie na razie mozna jeździć, ale nie odkładaj wymiany uszczelki w nieskonczoność.

weze wydaja sie byc normalne, nawet przy odkrecaniu korka z chlodnicy nie efektow 'gejzeru'

przy planowaniu glowicy zawory trzeba sciagac czy sie obejdzie bez tego?

Napisano

> weze wydaja sie byc normalne, nawet przy odkrecaniu korka z chlodnicy nie efektow 'gejzeru'

> przy planowaniu glowicy zawory trzeba sciagac czy sie obejdzie bez tego?

bez waytogo.gif

Napisano

> weze wydaja sie byc normalne, nawet przy odkrecaniu korka z chlodnicy nie efektow 'gejzeru'

> przy planowaniu glowicy zawory trzeba sciagac czy sie obejdzie bez tego?

A po co planować hmm.gif?

Ja zbędnych ceregieli jeżdżę już 32kkm od wymiany UPG, roboty było raptem na kilka godzin...

Napisano

> A po co planować ?

> Ja zbędnych ceregieli jeżdżę już 32kkm od wymiany UPG, roboty było raptem na kilka godzin...

Po to planować, żeby za tydzień znowu nie wymieniać. Tobie się udało, jemu może się nie udać.

Napisano
  • Autor

sie zorientuje ile biora miejscowe spece za planowanie glowicy

choc nadal do konca nie wiem czy to na pewno jest upg

dzis sprawdzalem jeszcze raz jak by to opisac plyn po otwarciu korka leciutko 'musuje', jeszcze se porownam w innym aucie jak to wyglada

weze sa w normie - nie sa na pompowane.

lub druga opcja - jestem przewrazliwiony hmm.gif

Napisano

mi tam nic nie bulgotało. jeździj narazie jak pierdyknie to wtedy zrobisz

Napisano
  • Autor

tez tak zaczynam myslec - poczekam az beda jakies konkretniejsze objawy bo szczerze mowiac nie chce mi sie teraz w to bawic facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> tez tak zaczynam myslec - poczekam az beda jakies konkretniejsze objawy bo szczerze mowiac nie chce

> mi sie teraz w to bawic

eee tam, zrzucanie czapki w tych silnikach jest przyjemną robotą. bierzesz czteropaka do garażu, farelkę, narzędzia i sobie kręcisz śrubki, weryfikujesz itd...

ja myślałem że mi w burbo upg padło a tu k..fa odma zamarzła wywalając olej burbiną-stąd kłęby białego dymu za mną, w kabinie i na pół świętochłowic hehe.gif

Napisano

> Po to planować, żeby za tydzień znowu nie wymieniać. Tobie się udało, jemu może się nie udać.

Zwłaszcza jeśli nieprawidłowo przygotuje wszystko do skręcania ponownego... wtedy nawet planowanie nic nie da smile.gif

Poza tym, nie wiem co by musiał zrobić z czapką 1.0 żeby się skrzywiła icon_eek.gif

Napisano

> Zwłaszcza jeśli nieprawidłowo przygotuje wszystko do skręcania ponownego... wtedy nawet planowanie

> nic nie da

> Poza tym, nie wiem co by musiał zrobić z czapką 1.0 żeby się skrzywiła

ma 1.4

Napisano

> ma 1.4

Aaa, faktycznie, nie doczytałem sciana.gif Mój błąd, w takim razie nawet bez planowania w razie czego zawory mogą się spotkać na ustawce z tłokami, więc nic nie zaszkodzi planować grinser006.gif

Napisano

> Aaa, faktycznie, nie doczytałem Mój błąd, w takim razie nawet bez planowania w razie czego zawory

> mogą się spotkać na ustawce z tłokami, więc nic nie zaszkodzi planować

a niby czemu jak dobrze ustawi rozrząd? niewiem czemu wszyscy tak się przejmują klepą, rozrząd tam jest prosty jak budowa cepa

Napisano

> a niby czemu jak dobrze ustawi rozrząd? niewiem czemu wszyscy tak się przejmują klepą, rozrząd tam

> jest prosty jak budowa cepa

Miałem na myśli zdarzenia losowe-rzadkie... typu zerwanie paska itp wink.gif

Napisano
  • Autor

W nastepnym tygodniu skompletuje sobie graty do wymiany UPG jak bede mial checi to czapka zleci moze w srode sick.gif

ktos zna momenty dokrecania srub obudowy walka rozrzadu(glowiczki) ?

Napisano

z tego co pamiętam to 30Nm i faza 90 stopni

a głowica 40Nm i 2x faza 90 stopni

nie pamiętam z jaką siłą dokręca sie te 4 małe śrubki z przodu głowicy

sprawdz szpilki przed montazem czy nie mają wżerów i innych niespodzianek, i gwint nawilż olejem

i taka moja rada, jak będziesz mial głowice na stole to sprawdz czy wszystkie gwinty od kolektorów i od wałka rozrządu bo mogą się zjechać a na samochodzie gwintowanie w razie czego jest mniej wygodne

Napisano

> sprawdz szpilki przed montarzem czy nie mają wżerów i innych niespodzianek, i gwint nawilż olejem

icon_eek.gifhehe.gif

i wyciąg olej z otworów na szpilki w bloku, czasami może się tam dostać 270751858-jezyk.gif

Napisano

> i wyciąg olej z otworów na szpilki w bloku, czasami może się tam dostać

kurde sorry, error mi się wkradł sciana.gif

Napisano

> dzieki za informacje koledzy

daj znaka jak idą prace smile.gif i z ciekawości foto cool.gif

Napisano

a nie jesteś przewrażliwiony?? z twoim przebiegiem to UPG ma czas.

Ja otwieram maskę tylko w tedy jak mi olej świeci w tedy litra dolewam i dalej się buja.

Uno nie jest autem którym trza się przejmować -trza jeździć i czerpać z tego przyjemność(trzaski ,zgrzyty czy inne kaprysy znikają tak jak się pojawiają) cool.gif

Napisano

> a nie jesteś przewrażliwiony?? z twoim przebiegiem to UPG ma czas.

> Ja otwieram maskę tylko w tedy jak mi olej świeci w tedy litra dolewam i dalej się buja.

> Uno nie jest autem którym trza się przejmować -trza jeździć i czerpać z tego przyjemność(trzaski

> ,zgrzyty czy inne kaprysy znikają tak jak się pojawiają)

Czyli u mnie czujnik był walnięty? Bo lampka świeciła tylko zanim zapaliłem, a potem nie pojawiła się wcale i kiedyś był zonk, że bagnet prawie cały suchy confused.gif

Napisano

przy suchym bagnecie to chyba 1,5 litra wchodzi hehe.gif

Napisano
  • Autor

narazie dalem se spokoj - bylem u mechaniora znajomego, jeszcze gadalem ze slejzim wniosek narazie jezdzic oink.gifbiglaugh.gif

Napisano

odświeżam temat grinser006.gif dziś mi padła uszczelka pod głowicą. Najpierw płyn poszedł na tłok a później do oleju. Olej majonez ale przybyło może z 0,5l oleju. Mam nadzieję, że silnik nie będzie"przytarty" crazy.gif Na uszczelce zrobiłem 180 tys km z czego 70 tys na gazie. Co radzicie od razu wymienić przy składaniu głowicy?

p.s. coś ostatnio Uno mnie zawodzi crazy.gif na początku miesiąca dostało nowe sprzęgło, klocki hamulcowe, kopułkę i przewody zapłonowe oraz wymianę oleju. A teraz ta uszczelka..... angryfire.gif

Napisano

> Co radzicie od razu wymienić przy składaniu głowicy?

możesz zerknąć na gniazda zaworowe i przylgnie zaworów, ja sam bym wymienił uszczelniacze, skoro już głowica jest na stole...

Napisano

> odświeżam temat dziś mi padła uszczelka pod głowicą. Najpierw płyn poszedł na tłok a później do

> oleju. Olej majonez ale przybyło może z 0,5l oleju. Mam nadzieję, że silnik nie

> będzie"przytarty" Na uszczelce zrobiłem 180 tys km z czego 70 tys na gazie. Co radzicie od

> razu wymienić przy składaniu głowicy?

dotrzeć zawory, sprawdzić prowadnice , wyregulować porządnie luz (na nowych płytkach).

o tzw "planowaniu" to już nie muszę chyba wspominać.

Napisano

bez kozery daja pińcet i biere grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.