Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z ładowaniem

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam astra f 91rok 1.6 8v lpg. Mam problem otóż lekko czasami świeci mi kontrolka akumulatora, a gdy włącze jakiś odbiornik prądu np.ogrzewanie tylniej szyby to kontrolka świeci mocniej(oczywiscie na odpalonym silniku,mierzyłem ładowanie i jest na akumulatorze około 13,5V). Doradzcie, styki na alternatorze są ok, i niedawno wymieniłem łożyska, naciąg paska jest odpowiedni.

Napisano

> mierzyłem ładowanie i jest na akumulatorze

> około 13,5V).

a ile wynosi ładowanie na alternatorze?

Napisano

Pierwsza myśl to regulator napięcia, ale wtedy nie świeciłaby się kontrolka.

Obawiam się, że dioda w prostowniku albo uszkodzone uzwojenie.

Pozdroofka

Napisano

przemtuś, już wyciągam pistolet. Chyba wiesz dlaczego... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Kontrolka świeci się tak lekko a gdy włącze ogrzewanie szyby to troche mocniej.

Napisano

> przemtuś, już wyciągam pistolet. Chyba wiesz dlaczego...

> Pozdroofka

to trza się zbroić uzbroj_zlo.gifuzbroj_zlo.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

Zaraz zbroić... zlosnik.gif Wystarczy wyedytować posta i wyciąć niepotrzebny cytat... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Zaraz zbroić... Wystarczy wyedytować posta i wyciąć niepotrzebny cytat...

no dobra wink.gif

ale zbrojenie byłoby fajniejsze grinser006.gif

Napisano

przepalona dioda na 90%.

Sam tego nie sprawdzisz ani łatwo nie naprawisz. Pozostaje znaleźć niedrogiego elektryka samochodowego w Twoim mieście.

edit

tak mnie ościwieciło, że kończące się szczotki moga chyba dawać podobny objaw.

JAk masz altka boscha to wykręć regulator napięcia (przykręcony z tyłu altka na dwie śrubki, kolor pewnie czarny) i sprawdź czy są jeszcze szczotki

Napisano

Miałem to samo, prawdopodobnie przepalone jest uzwojenie. Ja dałem do przewijania i wyniosło mnie tyle co używany a ładował jak nowy grinser006.gif. Ale najpierw sprawdź szczotki i regulator napięcia. Ale myślę że to uzwojenie tak na 99%. Jak będziesz wiedział daj znać co było.

Mój alternator był firmy DELCO

Napisano
  • Autor

szczotek jest jeszcze sporo.

Czyli ile zapłaciłeś za przewinięcie alernatora?

Napisano

50zł ale najpierw musisz dać do elektryka żeby sprawdził czy są przepalone, albo sam sprawdź może jest widoczne

Napisano
  • Autor

a czy moze byc tak ze mam wlozony za duzy akumulator i go nie doładowuje?Bo mam włożony 70AH.

Napisano

> a czy moze byc tak ze mam wlozony za duzy akumulator i go nie doładowuje?

nie, akumulator nigdy nie jest za duzy wink.gif

Napisano

> Bo mam włożony 70AH.

Tak jak napisał kolega Przemty nie jest wina zbyt dużego akumulatora.

Poza tym Ty posiadasz pewnie alternator 70A także akuratnie taki jak do twojego akumulatora według zaleceń niektórych mechaników.

PZDR VEN

Napisano

> świeci mocniej(oczywiscie na odpalonym silniku,mierzyłem ładowanie i jest na akumulatorze

> około 13,5V).

Napisałeś, że kontrolka ładowania zapala się czasami. Pomiar napięcia był oczywiście zrobiony gdy kontrolka się świeciła? wazniak.gif

Ostatnio ćwiczyłem identyczne objawy. Po wymianie mostka prostowniczego uspokoiło się. Ale przy żarzącej się kontrolce napięcie podchodziło do 15V.

Napisano

> a czy moze byc tak ze mam wlozony za duzy akumulator i go nie doładowuje?Bo mam włożony 70AH.

sprawdzałeś to uzwojenie?? Ja miałem dokładnie to samo co ty, jak włączałem ogrzewanie tylnej szyby to żarzyła się mocniej. 70Ah to nawet dużo jak na twój samochód moim zdaniem. http://www.akumulatorybosch.pl/numeracja...amochodu=160046 wg. tego masz za duży aku. Możesz sprawdzić jaki był orginalny akumulator w twoim samochodzie przez sprawdzenie numeru VIN, ale nie wiem czy będzie się dało bo to już staruszek

Napisano

> 70Ah to nawet dużo jak na twój samochód moim zdaniem.

> http://www.akumulatorybosch.pl/numeracja...amochodu=160046 wg. tego masz za duży aku.

To coś nie jest wyrocznią.

Poza tym:

Quote:

Jeżeli do wybranego samochodu pasuje więcej niż jeden akumulator to przy wyborze prosimy kierować się następującą wskazówką. Należy wybierać akumulator o większej pojemności, kiedy samochód posiada dużo odbiorników energii t.j. Audio Hi-Fi, TV, elektryczną regulację, okien, siedzeń, szyberdachu, lusterek, ogrzewanie siedzeń, telefon, nawigację

Jak wszedł 70Ah nie ma żadnych przeciw skazań aby taki był.

Pojemność akumulatora nie ma nic do ładowania, jeżeli kontrolka się żarzy wszystko wskazuje na usterkę w układzie ładowania, napięcie na akumulatorze jest większe niż na alternatorze, a powinno być zupełnie odwrotnie.

PZDR VEN

Napisano

> 70Ah to nawet dużo jak na twój samochód moim zdaniem.

za duży to on jest tylko pod jednym względem - finansowym a wszystko pozostałe może być grinser006.gif

> http://www.akumulatorybosch.pl/numeracja...amochodu=160046 wg. tego masz za duży aku.

przerabiałem niedawno wszystkie te wyszukiwarki akumulatorów i po wielu próbach wyszukiwnia aku do roznych aut doszedłem do wniosków, że przede wszystkim przy wyszukiwaniu brane są dwa główne punkty dla danego auta:

1. wielkość akumulatora

2. układ biegunów

a dopiero po nich uwzględniany jest prąd bo popatrz jaki jest rozrzut w wynikach prądowych: dla mojego auta wg wyszukiwarek pasują (w ramach jednego producenta) akumulaatory z najniższej półki mające ok. 55Ah jak i z najwyższej półki mające 74Ah. Jest to niemal 20 Ah i to pomiędzy standardową a super hiper technologia najwyższej półki i wg. producenta akumulatorów wszystko jest ok, natomiast wszystkie one mają jednakowe wymiary i bieguny.

Napisano

> a dopiero po nich uwzględniany jest prąd bo popatrz jaki jest rozrzut w wynikach prądowych: dla

> mojego auta wg wyszukiwarek pasują (w ramach jednego producenta) akumulaatory z najniższej

> półki mające ok. 55Ah jak i z najwyższej półki mające 74Ah.

To nie jest prąd (A) tylko pojemność (Ah) zlosnik.gif

k.

Napisano

> To nie jest prąd (A) tylko pojemność (Ah)

> k.

waytogo.gif

umownie nazwałem to prądem jako o wartośc elektryczną 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

i lipa.wymieniłem alternator na używany(z allegro)i dzieje się to samo?Czy to możliwe?

Próboweałem pociągnąć nowy kabel z alternatora do akumulatora i dzieje się to samo. Jak włacze światła i ogrzewanie szyby to kontolka się żarzy. Czy mam odesłać ten alternator?

Napisano

> i lipa.wymieniłem alternator na używany(z allegro)i dzieje się to samo?

Czy sprawdziłeś ładowanie na alternatorze i na akumulatorze?

- jeżeli tak to:

Jakie są wskazania?

Polecane przeze mnie pomiary:

1. Na biegu jałowym, gdy alternator zimny bez obciążenia.

2. Na biegu jałowym, gdy alternator zimny z maksymalnym obciążeniem (włącz wszystkie odbiorniki prądu)

3. Przy obrotach 3000 rpm, gdy alternator zimny bez obciążenia.

4. Przy obrotach 3000 rpm, gdy alternator zimny z maksymalnym obciążeniem.

Te same pomiary należy dokonać, gdy alternator się nagrzeje (czyli mniej więcej gdy silnik złapie normalną temperaturę pracy, a najlepiej po dłuższej jeździe)

> Próboweałem pociągnąć nowy kabel z alternatora do akumulatora i dzieje się to samo.

Próbowałeś czy to zrobiłeś??

Jaka grubość przewodu?

Pewnie dołożyłeś przewód tylko plusowy a co z minusem??

> Czy mam odesłać ten alternator?

Dokonaj pomiary o jakich pisałem wcześniej na alternatorze.

Wyniki praktycznie powinny być takie same w każdych warunkach.

Co do różnicy napięcia między akumulatorem a alternatorem to nie powinno jej być, ja pociągnąłem nowe kable 16 kwadrat i różnica napięcia na alternatorze a akumulatorze wynosi 0,01V.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

podłaczyłem nowy kabel do grubszego wyjścia z altenatora do plusa-przewód 1mm(bo drugi- cieńsze wyjście to wzbudzenie-kontrolka) . A minus? JAk mam go podłaczyć? Myślałem że minus przechodzi po masie.

Napisano

1mm?? To za mało no.gif Ja u siebie wczoraj zakładałem linki miedziane 16mm + zakuwane oczka . Oczywiście masa bezpośrednio z alternatora (czyt. obudowy alternatora) do - akumlatora. + z czerwonego kabla przy alternatorze do +aku. Efekt?? Praktycznie zerowe straty ładowania na kablach ok.gif Także powodzenia smirk.gif

Napisano

> 1mm?? To za mało Ja u siebie wczoraj zakładałem linki miedziane 16mm + zakuwane oczka .

dokładnie 1 mm to jest nitka a nie kabel wink.gif

tez mam u siebie 16-tkę z zakuwanymi końcówkami

Napisano

Jak koledzy CI radzili, po pierwsze grubszy przewód - 16 mm jest idealny.

Co do przykręcenia masy, górna śruba mocująca alternator, możesz ją spokojnie odkręcić i pod nią podłożyć oczko z przewodem, tylko pamiętaj aby oczyścić styk.

PZDR VEN

Napisano

> i lipa.wymieniłem alternator na używany(z allegro)i dzieje się to samo?Czy to możliwe?

> Próboweałem pociągnąć nowy kabel z alternatora do akumulatora i dzieje się to samo. Jak włacze

> światła i ogrzewanie szyby to kontolka się żarzy. Czy mam odesłać ten alternator?

Trzeba było wcześniej sprawdzić to uzwojenie tak jak ci mówiłem. A może wystarczy tylko mocniej naciągnąć pasek?? chociaż może to nic nie da. A z tymi kablami też może nie rozwiązać problemu.

Napisano

> A może wystarczy tylko mocniej naciągnąć pasek??

Tam jest napinacz.

> A z tymi kablami też może nie rozwiązać

Dlatego podstawa to zmierzenie napięcia podczas pracy silnika na alternatorze, a później dopiero można wyrokować.

Bez podstawowych pomiarów to ja jedynie mogę powiedzieć w tej chwili na 100%, że się samochód zepsuł.

Edit:

Tnij cytaty nie zaśmiecaj forum.

PZDR VEN

Napisano

Do alternatora idzie taki cienki pojedynczy kabelek. Odłącz go i sprawdź czy kontrolka dalej się świeci. Jeżeli nadal się świeci to jest zwarcie w wiązce, a jak nie to wina alternatora, naciągu paska, przepalonego uzwojenia, zużytych szczotek czy regulatora.

Napisano

> Do alternatora idzie taki cienki pojedynczy kabelek.

Podający prąd wzbudzeniowy na alternator.

>Odłącz go i sprawdź czy kontrolka dalej się świeci.

Teraz na serio: Co dokładnie sprawi odpięcie tego przewodu? Aż tak bardzo nie wgłębiałem się w budowę i jakbyś mógł łopatologicznie wytłumaczyć.

Ps. Raczej się nie odpowiada na swoje posty, ale...

PZDR VEN

Napisano

> Ten kabelek (biało niebieski) na zdjęciu. Odpowiada żarzeniu się tej kontroli.

Z tego co ja wiem to ten kabelek służy do podania prądu aby wzbudzić alternator.

Moim zdaniem to działa mniej więcej tak - jeżeli na kabelku pojawia się napięcie prosto z akumulatora (pozycja zapłon) kontrolka świeci, po uruchomieniu silnika napięcie na grubym przewodzie jest większe od napięcia na cienkim przewodzie co powoduje, że kontrolka gaśnie.

Odpięcie tego białoniebieskiego przewodu skutkuje całkowitym zgaśnięciem kontrolki (czyli V na cienkim zawsze będzie mniejsze bądź równe V na grubym)

Więc należy sprawdzić całą ścieżkę począwszy od (z uporem maniaka) zbadanie napięcia na alternatorze, a później przejść całą drogę, aż do akumulatora (raptem 1,5 metra przewodu) sprawdzić kontakt z masą akumulatora i alternatora, jeżeli kontrolka będzie nadal się żarzyła należy szukać przyczyny w alternatorze.

Co do napięcia paska, tradycyjną metodą należy nacisnąć na pasek, jeżeli ugnie się bardziej niże 1,5 cm można pokombinować aby go bardziej napiąć lub wymienić, no i ogólnie zbadać organoleptycznie jego stan techniczny.

Edit:

Wrócę do Twojej wcześniejszej wypowiedzi:

Quote:

Odłącz go i sprawdź czy kontrolka dalej się świeci. Jeżeli nadal się świeci to jest zwarcie w wiązce,
a jak nie to wina alternatora, naciągu paska, przepalonego uzwojenia, zużytych szczotek czy regulatora.

Z pierwszym zdaniem (pogrubionym) mogę się jeszcze zgodzić ale z tym drugim nie.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

poprowadziłem nowe przeowdy z alternatora do akumulatora wg.instrukcji i nadal to samo. Czyli wg.mnie trzeba by alternator wymienić?bo ma ta samą przypadłość co mój stary.

Napisano

> poprowadziłem nowe przeowdy z alternatora do akumulatora wg.instrukcji i nadal to samo. Czyli

> wg.mnie trzeba by alternator wymienić?bo ma ta samą przypadłość co mój stary.

a oprocz nowych przewodów zrobiłes to wszystko co wczesniej pisali koledzy?

Napisano

> wg.mnie trzeba by alternator wymienić?

sciana.gif jakie jest napięcie na alternatorze?? sciana.gif

Napisano

> jakie jest napięcie na alternatorze??

skoro chce kolejny altek wymieniac to niech wymienia, zabronisz bogatemu? grinser006.gif

Napisano

>zabronisz bogatemu?

w sumie łaj not.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

ale przecież niema nic więcej zaleznego od ładowania poza alternator-akumulator. A ten alternator mam gwarancje. Więc go zwrócę i mi go wymienią. Bo na tym alternatorze jest trochę lepiej niz na tym moim stary.ALe nadal kontorlka lekko świeci.

Ps. Jutro jeszcze pomierzę ładowanie na akumulatorze oraz na alternatorze.

Napisano

> ale przecież niema nic więcej zaleznego od ładowania poza alternator-akumulator. A ten alternator

> mam gwarancje. Więc go zwrócę i mi go wymienią. Bo na tym alternatorze jest trochę lepiej niz

> na tym moim stary.ALe nadal kontorlka lekko świeci.

Sorka, że cytuję całość, ale nie daje się to czytać.

> Ps. Jutro jeszcze pomierzę ładowanie na akumulatorze oraz na alternatorze.

o od tego zacznij, podaj wyniki i będziemy kombinować dalej.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

a więc tak.na wolnych i wyzszych obrotach przy wyłączonych wszystkich odbiornikach ładowanie w okolicach 13,7V.

Natomiast przy włączonych odbiornikach:

na akumulatorze ~12,3V natomiast na alternatorze okolo 13V.-wartości nie zminiają się w zaleznosci od obrotów.Cały czas są takie same.

Próby były wykonywane na 2 akumulatorach aby wykluczyć jakies przebicie wew.cel zlosnik.gif. Ale wartości na obu były takie same.

Napisano

>ładowanie w okolicach 13,7V.

Jeżeli ten pomiar był robiony również na alternatorze to faktycznie małe ładowanie.

> Natomiast przy włączonych odbiornikach:

> na akumulatorze ~12,3V natomiast na alternatorze okolo 13V.

I tutaj bym popracował jeszcze raz nad instalacją między akumulator i alternator, ponieważ przy sprawnej instalacji napięcie powinno być takie same, co faktycznie nie zmienia faktu, że ładowanie jest niskie.

Jeżeli alternator masz na gwarancji wymień go, a w między czasie popracuj nad instalacją.

PZDR VEN

Napisano

altek do d***...znaczy się uszkodzony. Jak masz na nigo gwarancje to juz nic nie kombinuj, tylko wymieniaj.

Napisano

Pisałem już ci kilka razy co musisz zrobić aby wszystko było ok ale nie chcesz słuchać. Jak byś zawiózł go do przewijania dawno było by po kłopocie.

Napisano

> Pisałem już ci kilka razy co musisz zrobić aby wszystko było ok

Komu pisałeś??

>Jak byś zawiózł go do przewijania dawno było by po kłopocie.

Przyczyną usterki mogą być:

- szczotki

- regulator napięcia

Także nie koniecznie uzwojenie w alternatorze.

Poza tym jeże autor wątku borykający się z usterką zakupił alternator na gwarancji może go wymienić na inny, tym razem może będzie sprawny.

PZDR VEN

Napisano

Kilka razy pisałem o tym uzwojeniu, kolega pewnie kupił używkę tyle że na gwarancji. Jakby zawiózł go do elektryka on powiedział by mu co z tym zrobić. Miałem identyczny problem jak kolega i na 99% to jest to o czym mówię.

Napisano

> Kilka razy pisałem o tym uzwojeniu,

Zgadza się.

>kolega pewnie kupił używkę tyle że na gwarancji.

również się zgadza

>Jakby zawiózł go do elektryka on powiedział by mu co z tym zrobić.

Po to autor wątku moim zdaniem pisze na forum i się zapytuje o rozwiązanie, aby:

- zaoszczędzić (przewinięcie altka kosztowałoby pewnie tyle samo ile zapłacił na używanego altka na gwarancji)

- samemu rozwiązać problem dla swojej satysfakcji

>Miałem identyczny problem jak kolega i na

> 99% to jest to o czym mówię.

To że Ty miałeś taki problem nie znaczy, że autor wątku ma taki sam, szczególnie, że skutki awarii są takie same przy zużytych szczotkach, słabych połączeniach przewodowych między akumulatorem i alternatorem, czy również padnięty regulator napięcia.

Moim zdaniem czy to padnięte uzwojenie to jakieś może 33%, a elektromechanik jak weźmie na warsztat taki altek i będzie chciał go naprawić i okazało by się, że przykładowo padnięty jest regulator to weźmie kasę za regulator i za robociznę co wyniesie ponad koszt sprawnej używki, jeżeli byłyby do wymiany szczotki to tym bardziej koszt elektromechanika jest bez sensu.

Błędem autora wątku jest to, że starego altka nie rozkręci i nie weźmie miernika w ręce i go pomierzy na okoliczność przerwań w uzwojeniu, diody, obejrzy szczotki.

Takie rzeczy samemu można zbadać, szczególnie gdy się samemu już przy tym grzebie.

PZDR VEN

Napisano

szczotki i regulator i tak by musiał wymienić bo pewnie już są zużyte, czyli powinien je wymienić na początku, nie ma przy tym wielkich kosztów, a później się zabrać za uzwojenie jeżeli wcześniejsze rozwiązanie nic nie pomoże

Napisano

> a później się zabrać za uzwojenie jeżeli

> wcześniejsze rozwiązanie nic nie pomoże

I dokładnie o to chodzi, aby zrobić jak najwięcej w swoim zakresie, jeżeli jednak inne działania zawiodą wtedy oddać do specjalisty alternator.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.