Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaswieciła sie kontrolka poduszek powietrznych i co dalej?

Featured Replies

Napisano

Oczywiście mowa o Lacetti.

Czy pozostaje coś poza wyczytanym już na www poprawieniem złączki gdzieś pod fotelem kierowcy i wizytą w ASO?

Z tego co wyczytałem, podobno nie da się błędu usunąć żadnym z ogólnodostępnych skanerów dla zwykłego ludu.

Napisano

> Oczywiście mowa o Lacetti.

> Czy pozostaje coś poza wyczytanym już na www poprawieniem złączki gdzieś pod fotelem kierowcy i

> wizytą w ASO?

> Z tego co wyczytałem, podobno nie da się błędu usunąć żadnym z ogólnodostępnych skanerów dla

> zwykłego ludu.

Czyli taki sam problem jak w lanosie. Tylko skaner w ASO .

Może i lepiej że tak zrobili bo patrząc na zamiłowanie naszego ludu do napraw i modyfikacji to pozostawiając dostęp domorosłym mechaniką i Heniowi w stodole to poduszki w wielu autach by mogły nie działać.

Napisano

> Oczywiście mowa o Lacetti.

> Czy pozostaje coś poza wyczytanym już na www poprawieniem złączki gdzieś pod fotelem kierowcy i

> wizytą w ASO?

> Z tego co wyczytałem, podobno nie da się błędu usunąć żadnym z ogólnodostępnych skanerów dla

> zwykłego ludu.

Jeśli masz boczne poduszki powietrzne sięgnij pod fotele i dociśnij znajdujące się tam kostki ze stykami. Po ponownym uruchomieniu auta kontrolka powinna zapalić się na kilka sekund i zgasnąć.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz boczne poduszki powietrzne sięgnij pod fotele i dociśnij znajdujące się tam kostki ze

> stykami. Po ponownym uruchomieniu auta kontrolka powinna zapalić się na kilka sekund i

> zgasnąć.

Kostek powinno byc 2?

Mam tylko 1 na przewodzie wychodzacym z mocowania pasow bezpieczenstwa, przewod wychodzacy z siedzenia na moje oko polaczony jest na stale (tzn. wyglada na to, ze jest polutowany (no chyba, ze ktos skretke uskutecznil) z przewodami biegnacymi dalej gdzies pod wykladzina).

Wszystko zamaskowane jest peszlem, w ktorym raczej zadna kostka by sie nie zmiescila, a po prowizorycznym rozpoznaniu widac w nim tasme izolacyjna, stad wniosek, ze ktos to polaczyl to kiedys na stale).

Musze wykombinowac lepsze warunki to lepiej sie rozeznam, jak nie pozostaje wizyta w ASO.

Napisano

> Kostek powinno byc 2?

> Mam tylko 1 na przewodzie wychodzacym z mocowania pasow bezpieczenstwa, przewod wychodzacy z

> siedzenia na moje oko polaczony jest na stale (tzn. wyglada na to, ze jest polutowany (no

> chyba, ze ktos skretke uskutecznil) z przewodami biegnacymi dalej gdzies pod wykladzina).

> Wszystko zamaskowane jest peszlem, w ktorym raczej zadna kostka by sie nie zmiescila, a po

> prowizorycznym rozpoznaniu widac w nim tasme izolacyjna, stad wniosek, ze ktos to polaczyl to

> kiedys na stale).

> Musze wykombinowac lepsze warunki to lepiej sie rozeznam, jak nie pozostaje wizyta w ASO.

Nie pamiętam ile w ogóle jest kostek ale mniej więcej na środku fotela jest spora kostka łącząca kable wychodzące z podłogi z tymi z fotela. Przewody są w czarnych karbowanych peszlach ale kostka też ma być. Powinna on być przyczepiona do konstrukcji fotela takim specjalnym plastikowym haczykiem. Ten haczyk się czasem odczepia przy odsuwaniu fotela i kostka lata luźno, po jakimś czasie rozłączając się. Jeśli uda Ci się ją namierzyć i poprawić, to błąd poduszek zniknie sam. Po każdym uruchomieniu silnika system robi autodiagnostykę i jeśli problem zniknął to kasuje błąd.

Napisano
  • Autor

> Jeśli uda Ci się ją namierzyć i poprawić, to błąd

> poduszek zniknie sam. Po każdym uruchomieniu silnika system robi autodiagnostykę i jeśli

> problem zniknął to kasuje błąd.

Nie uda sie, bo jej fizycznie nie ma, ktos na sztywno polaczyl przewody (nadal nie wiem czy skreccil czy lutowal).

W nastepny weekend wezme sie za wstawienie jakiejs zlaczki i wymiane przewodow.

Napisano

> Nie uda sie, bo jej fizycznie nie ma, ktos na sztywno polaczyl przewody (nadal nie wiem czy

> skreccil czy lutowal).

> W nastepny weekend wezme sie za wstawienie jakiejs zlaczki i wymiane przewodow.

U mnie był podobny problemik.

Kostka po stronie kierowcy była już wywalona.

Winna była ta pod fotelem pasażera. Było tak, że błąd do pewnego czasu sam ustępował jak się fotelem (kostką) poruszało. W końcu przestało to pomagać. Wtedy wywaliłem drugą kostkę, zlutowałem porządnie. Poprawiłem też o ile pamiętam lutowanie po stronie kierowcy. Błąd jednak nie ustąpił sam i wymagał wykasowania skanerem.

Zlutuj ładnie przewody bez kostek i wykasuj błąd (u kogoś kto ma odpowiedni skaner). Powinno być ok.

Pozdrawiam,

Griba

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przewody byly fest polutowane, dla wszystkiego poprawilem i narazie kontrolka swieci dalej.

Teraz mysle kiedy chwile znalezc i do ASO jechac.

Napisano

> Przewody byly fest polutowane, dla wszystkiego poprawilem i narazie kontrolka swieci dalej.

> Teraz mysle kiedy chwile znalezc i do ASO jechac.

Kontrolka poduch sama nie zgaśnie. Trzeba ją kompem wykasować waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Kontrolka poduch sama nie zgaśnie. Trzeba ją kompem wykasować

Po to mam zamiar nawiedzic ASO, bo nie bardzo wiem, czy znajde jakis zaklad, w ktorym mnie podlacza.

Obawiam sie tylko 1, ze skoro polaczenia wydawaly sie byc OK, to poduchy zaswiecily sie z zupelnie innego powodu.

Napisano

> Po to mam zamiar nawiedzic ASO, bo nie bardzo wiem, czy znajde jakis zaklad, w ktorym mnie

> podlacza.

> Obawiam sie tylko 1, ze skoro polaczenia wydawaly sie byc OK, to poduchy zaswiecily sie z zupelnie

> innego powodu.

Może w innym miejscu jest zły styk, np. w zwijce pod kierownicą.

Napisano

> Obawiam sie tylko 1, ze skoro polaczenia wydawaly sie byc OK, to poduchy zaswiecily sie z zupelnie

> innego powodu.

Niekoniecznie. Skoro błąd poduch pozostaje pomimo nie wystąpienia ponownie usterki to reset może załatwić sprawę

Napisano

Ew. proponuję ten komputer pokładowy z Ukrainy - nie dość że fajna zabawka to ma wyświetlanie i kasowanie błędów.

Napisano

> Ew. proponuję ten komputer pokładowy z Ukrainy - nie dość że fajna zabawka to ma wyświetlanie i

> kasowanie błędów.

Ale chyba nie poduszek?

Napisano

> Ale chyba nie poduszek?

he, w sumie to rzeczywiście się trochę rozpędziłem - rzeczywiście chodzi głównie obłędy ECU, nie wiem jak się to ma do modułu poduszek, urządzenie się podłącza do złącza diagnostycznego - bo komputer czyta po protokołach (k-line). Jest po prostu opcja kasuj wszystkie błędy - ale fakt, w instrukcji obsługi w przykładowej tabelce - nie ma akurat numerów błędów poduszek, są natomiast błędy klimatyzacji, immobilizera i inne ogólne układów elektroniki. Jakoś przyjałem, że to wszystkie możlwe.

Napisano
  • Autor

> Może w innym miejscu jest zły styk, np. w zwijce pod kierownicą.

Dlatego oddam to juz komus bardziej kumatemu.

Napisano

polecam link: poduszki temat przerabiałem. Kostki pod fotelami teraz są zlutowane na stałe i póki co po problemie. Pozdrawiam, powodzenia C

Napisano
  • Autor

> polecam link: poduszki temat przerabiałem. Kostki pod fotelami teraz są zlutowane na stałe i

> póki co po problemie. Pozdrawiam, powodzenia C

Tez juz tak mam, glebiej boje sie sam babrac, a na sprzecie do, ktorego moglem sie podpiac po znajomosci bledow poduch sie nie dalo odczytac.

Napisano

> Kontrolka poduch sama nie zgaśnie. Trzeba ją kompem wykasować

A mi zgasła. Z ciekawości zrobiłem eksperyment i uzyskałem powtarzalne wyniki.

Po rozłączeniu kostki zapala się. Po ponownym połączeniu przy nastpnym uruchomieniu auta sprawdza się samo i jak jest ok to gaśnie.

Napisano
  • Autor

> A mi zgasła. Z ciekawości zrobiłem eksperyment i uzyskałem powtarzalne wyniki.

> Po rozłączeniu kostki zapala się. Po ponownym połączeniu przy nastpnym uruchomieniu auta sprawdza

> się samo i jak jest ok to gaśnie.

U mnie po zapaleniu na chwilke gasnie i znow sie zaswieca, czyli ewidentnie widzi nadal problem.

Napisano

Próbowałeś ruskiego programu Chevrolet Explorer? To działa z najzwyklejszym VAG za 30 zł. Nie wiem, czy gada ze wszystkimi wersjami SRS z Laczków, ale generalnie istnieje taka możliwość.

Napisano
  • Autor

> Próbowałeś ruskiego programu Chevrolet Explorer? To działa z najzwyklejszym VAG za 30 zł. Nie wiem,

> czy gada ze wszystkimi wersjami SRS z Laczków, ale generalnie istnieje taka możliwość.

Nie, ale juz podpialem sie pod powazniejszy komputer.

Wywalilo blad poduszki bocznej kierowcy, zbyt wysokie napiecie sterownika i jakis standardowy ponoc blad wewnetrzny.

Skasowac sie nie daja.

Gostek obcykany w elektronice wspominal cos o bledzie w oprogramowaniu lub uszkodzeniu sterownika.

Elektronika to troche za mocno zagmatwana dziedzina jak na energetyka i odpuszczam grzebanie samemu, za tydzien odstawiam autko do warsztatu.

Napisano
  • Autor

150zl za "naprawe modulu poduch" i 30.GIF problemie

Napisano

> A mi zgasła. Z ciekawości zrobiłem eksperyment i uzyskałem powtarzalne wyniki.

> Po rozłączeniu kostki zapala się. Po ponownym połączeniu przy nastpnym uruchomieniu auta sprawdza

> się samo i jak jest ok to gaśnie.

He, to może kilka razy tak się samo usuwa, u mnie się naprawiało a w końcu tak się zatkało, że po zlutowaniu musiałem kasować u kolesia.

Pozdr,

Griba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.