Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony letnie 17"

Featured Replies

Napisano

> Pracujac w reklamie niespecjalnie mam ochote bulic 2x wiecej jako zwrot kosztow promocji, tak, za

> darmo tego nie ma, to sa ogromne pieniadze idace w miliony na jedna kampanie

Coś w tym jest ale jak tu wybrać dobre opony w dobrej cenie jeśli nie ma dobrych testów .... owszem dla kilku sztuk jakieś porównanie sie znajdzie ale to wszystko za mało...

Napisano

> Coś w tym jest ale jak tu wybrać dobre opony w dobrej cenie jeśli nie ma dobrych testów .... owszem

> dla kilku sztuk jakieś porównanie sie znajdzie ale to wszystko za mało...

test wygrywa ten co najwiecej daje smile.gif opon do testu?

Sponsoruje wyc=scigi?

Spojrzcie, wokol sa towarzystwa wzajemnej adoracji

Jesli NANKANG przy 215/50/17 kosztuje 312-360 zto to jakies polowe CONTI, ale juz w rozmiarze 195/50/15 roznica niewielka

Dziwne prawda?

Napisano

> Dziwne prawda?

Ja sie zawsze zastanawiałem nad czyms innym - do takiej opony na profilu 70...60 nawet w 14-15" trzeba więcej gumy i materiałow niż do 17" na profilu 35 zlosnik.gif a cena tej 2-giej jest 3 x większa ..... tak jak powiadasz marketing do tego brand odpowiedni bo na bolidach F1 sie umieszcza i juz daje 600 zł za 1 oponę do Cromy sick.gif i to 16"

Jade dzisiaj zmienić na letnie gumki Brigstonki ale czy ja dobrze robie tego nie wiem bo śnieg zapowiadają sick.gif

Napisano

na logike

opony 14,15" sa do aut tanich, przy takich autach udzial wartosci opon w wartosci auta to czesto 15%

Opony 17,18" to wartosc auta 50tys+ czesto

19,20 to sami zobaczcie co to jezdzi na tym.

Tam wydac 4 tysiaki za gumy przy aucie za 200 tysiakow to jaki procent?

Coraz wiecej aut ma 16,17" ale poki nie zdominuja ulic (srednia wieku to 14 lat bodaj) to te duze kola stanowia i tak mniejszosc a zarabniac trzeba

Napisano

Ja własnie rozmyslam, i patrze po oponach, i widze ze za opony typu Toyo, Firestone itd, musial zaplacic z 600zl za sztuke, w sumie tak zakup byl by na nastepny sezon, ale nie wiem jaka opone konkretnie wybrac, bo co opona to inna opinia.

Napisano

> Ja sie zawsze zastanawiałem nad czyms innym - do takiej opony na profilu 70...60 nawet w 14-15"

> trzeba więcej gumy i materiałow niż do 17" na profilu 35 a cena tej 2-giej jest 3 x większa

> ..... tak jak powiadasz marketing do tego brand odpowiedni bo na bolidach F1 sie umieszcza i

> juz daje 600 zł za 1 oponę do Cromy i to 16"

> Jade dzisiaj zmienić na letnie gumki Brigstonki ale czy ja dobrze robie tego nie wiem bo śnieg

> zapowiadają

Zupełne nieporozumienie - technologia produkcji i materiały używane do niskoprofilowych opon o dużych średnicach i wysokich indeksach prędkości to zupełnie inna bajka. Nie zaprzeczam, że zysk na tych ostatnich jest także odpowiednio wyższy, tak samo jak odrzut produkcyjny.

Napisano

bo co opona to inna opinia.

dlatego wzialem NANKANGi wink.gif

17 lat temu miec TV samsunga czy LG (GoldStar) to bylobciach, bo co to za badziewie:)

Pamietam jak w 1991 roku Hyundai Pony wszedl, wielka niewiadoma, cena 90mln, polonez nowka ok 70mln

A dzis....Kia,Hyundai konkuruja z oplem

Zreszta wszelkie koreanskie auta standardowo maja Kumho lub Hankook bo to ich produkcja.

Opony z taiwanu, chin zwracaja coraz wieksza uwage.

I wsrod opon z chimozna kupic 215/50/17 za 230zl i za 370, ja wybale te ostatnie

Na dniach zaloze to napisze co czuje, najbardziej zastanawia mnie jaki poziom halasu one generuja.

Na oponeo maja wysoka ocene 4,8 ale przez palce patrze na te oceny.

Napisano

> bo co opona to inna opinia.

> dlatego wzialem NANKANGi

Tylko, ja tez nie chce opon w ciagu 2 sezonów zajechac.

Napisano

> Ja własnie rozmyslam, i patrze po oponach, i widze ze za opony typu Toyo, Firestone itd, musial

> zaplacic z 600zl

Miałem Toyo w Stilo i faktycznie miekka i fajna oponka niesamowicie trzymala na zakrętach... no i cicha ale nie trwała... ok.gif

Napisano

> Miałem Toyo w Stilo i faktycznie miekka i fajna oponka niesamowicie trzymala na zakrętach... no i

> cicha ale nie trwała...

Wlasnie tego sie obawiam.I naprawde ciezko cos bedzie wybrac, chyba ze przejde na rozmiar opony 225/45/17

W Stilo mialem takie Dunlopy nówki kupione http://www.opony.com/parametry-opony/dunlop-sp-sport-01-225-50r17-94-w-mfs

Napisano

> Tylko, ja tez nie chce opon w ciagu 2 sezonów zajechac.

kup sobie RE050A, styknie Ci sezon i bedzie po oponach hehe.gif

Napisano

> kup sobie RE050A, styknie Ci sezon i bedzie po oponach

Ty dowciapny wpysk.gif

Przyjade 3 razy do Polski z Belgii i opon nie bedzie zlosnik.gif

Konstruktywne odpowiedzi mi tu pisac zlosnik.gif

Napisano

> Ty dowciapny

> Przyjade 3 razy do Polski z Belgii i opon nie bedzie

> Konstruktywne odpowiedzi mi tu pisac

jutro zakladam P7 Cinturato, z tego co wiem oponka fajna i nie znika w oczach jak ...A facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> jutro zakladam P7 Cinturato, z tego co wiem oponka fajna i nie znika w oczach jak ...A

Cena??

Napisano

> 225.45.17 91W kolo 474 sztuka, 94W cos drozsza pare zika

474zl??? Ale nie ma mojego rozmiaru sick.gif

Napisano

> Zupełne nieporozumienie - technologia produkcji i materiały do używane niskoprofilowych opon o

> dużych średnicach i wysokich indeksach prędkości to zupełnie inna bajka.

Nie wiem czy różnią się technologicznie od tych które mam u siebie 215/55/16" z indeksem prędkości "Y" czyli do 300 km/h od Brigstona

> Nie zaprzeczam, że

> zysk na tych ostatnich jest także odpowiednio wyższy.

To pewnie zależy od szerokości bieżnika zlosnik.gif

Napisano

> 474zl??? Ale nie ma mojego rozmiaru

jest.. tylko 225.50 jest masakrycznie drogi w tym kapciu, kolo 800 za sztuke ooniee.gif

Napisano

> jest.. tylko 225.50 jest masakrycznie drogi w tym kapciu, kolo 800 za sztuke

pad.gifpad.gif

Jedynie kupic takie jak wyzej wymieniles tylko nie sa homologowane do Cromy.

Napisano

> Tylko, ja tez nie chce opon w ciagu 2 sezonów zajechac.

TO nie jest wymierne 2 sezony

Jeden zrobi wowczas 25kkm a drugi 60kkm

Ja rocznie na letnich robie ok 13 tys km wiec jesli wytrzyma 3-4 sezony to wystarczy, kolejne 7-10tys na zimowkach

Dodam,ze spokojnie jezdze, czasem sie docisnie bo trzeba.

Dodam,ze juz dosc dawno przestalem ulegac MAGII marki jesli uleganie nie jest uzasadnione.

Dlatego mam Crome zamiast passata 2x starszego w tych pieniadzach wink.gif

Testy, ktore czytam w AŚ to np jazda po okregu ZWYCIEZCA ma Vmax 88kmh

nastepny 87,7kmh

kolejny pzegrany 86,3kmh

az do 77kmh

Ja po okregu ledwo 60kmh wytrzmuje sile odsrodkowa:)

wiec komu te testy?Papier wszystko przyjmie

A co do scieralnosci to chyba lepsza guma mieksza niz twarda, jak to jest? Oczywiscie jazda cywilna brana pod rozwage.

W czym miekka jest lepsza igorsza

I twarda gdzie + i - , moze macie jakas wiedze?

Napisano

> patrz tu na 18tke pod crome

No cena tez nie mala.Ale to juz jednak 18 wink.gif

Napisano

> No cena tez nie mala.Ale to juz jednak 18

Z cen pomiędzy Wschodem a Zachodem (cenowym) jest np. to z Holandii.

Napisano

> Wlasnie tego sie obawiam.I naprawde ciezko cos bedzie wybrac, chyba ze przejde na rozmiar opony

> 225/45/17

> W Stilo mialem takie Dunlopy nówki kupione

> http://www.opony.com/parametry-opony/dunlop-sp-sport-01-225-50r17-94-w-mfs

Bridgestone ER 300 Turanza - chyba jedyna wada to ciągnięcie w koleinach. Generalnie idealna guma do ciężkiego i mocnego auta, przy czym ma bardzo dobre parametry na mokrym. Robisz głównie trasy -powinna wytrzymać 40-50 tysięcy, może więcej, jest trochę twardawa, jednak coś za coś. W Stilo miałem te opony przez 40 tysięcy i nie zrobiło to na nich specjalnego wrażenia. Zabił je dopiero problem ze zbieżnością, wynikający z luzów na sankach. Obecnie w Krowie mam te same opony, które kupiłem używane z felgami alu 16, w zeszłym roku miały około 6mm, obecnie po przebiegu ponad 15 tysięcy, nadal mają około 5 mm.

Napisano

> Nie wiem czy różnią się technologicznie od tych które mam u siebie 215/55/16" z indeksem prędkości

> "Y" czyli do 300 km/h od Brigstona

> To pewnie zależy od szerokości bieżnika

Niczym - rozumiem, że porównujemy zabawki do 195/65/16, potem 205/55/16 i tu już jest spory przeskok techlogiczno-jakościowy. Potem kolejny przeskok jest przy 18 i każdym większym rozmiarze. Wyobraź sobie że czoło opony ma przylegać równomiernie do podłoża przy szerokości 195 - 255 lub większym - widzisz problem? Kompletnie pomijam obciążenia, moce i wymagania!

Napisano

kupiłem używane z felgami alu 16, w zeszłym roku miały około 6mm,

Jak pytalem o uzywki to gosciu mowi od 1000zl wzwyz:)

Bo wie Pan to opony po 800zl, fajnie, nowka 800zl, uzywka 300, idealny biznes ale po co mi opona Y do 120KM???

a barumy???Eee..panie takich to my nie mamy sama gorna polka

Od 1000 wzwyz wink.gif)

OWszem, bywa,ze uda sie kupic uzywki, ale jak patrzylem to w tym rozmiarze co mamy homologaje niewiele jest z felgami 17"

85% to 225/45/17

16" kompletne mozna juz za 700-800 zl z alu nabyc z dobrym bieznikiem i alu w idealnym stanie oczywiscie przy odrobinie szczescia

Osobiscie planuje pozbyc sie moich P sotozero 17 zimowek na rzecz kompletnych kol 16" na zime

Napisano

Miałem dylemat z zimówkami. W końcu kupiłem stalowe felgi 16' nówki general motors na allegro po 180pln + 4 oponki continentala 205/55 16' używane u miejscowego wulkanizatora za 400 pln komplet. Bieżnika ponad 6mm. Zrobiłem na nich zimą ok. 8000km i mam bieżnika 5mm.

Teraz mam problem z letnimi, bo moje 17' falkeny zajechane na maksa.

Znowu objadę miejscowych wulkanizatorów, tylko, że z tym rozmiarem 215/50 może być problem.

Na razie mam upatrzone bridgestony potenza, ktoś coś może o nich powiedzieć.

Napisano

> Na razie mam upatrzone bridgestony potenza, ktoś coś może o nich powiedzieć.

pisalem juz na stilo o RE050a, ale jak cos to tak wyglada potenza u mnie:

nowe re050a 91W, 225.45.17

zapodane 29.03.2010 - 54950KM vs sciagniete 26.10.2010 - 75516KM, co daje 20.556km, opony do wyrzucenia, mowa o przedniej osi

nastepny nowy kpl re050a przod:

12.03.2011 - 83936KM vs 24.12.2011 - 101295KM, co daje 17.359km - opony maja 3mm bieznika

Napisano

> Wyobraź sobie że czoło opony ma przylegać równomiernie do podłoża przy szerokości

> 195 - 255 lub większym - widzisz problem? Kompletnie pomijam obciążenia, moce i wymagania!

Właśnie zawsze mnie zastanawiało jak to możliwe aby opona o szerokości dochodzcej do 300 mm mogła przy prędkości ponad 200 km/h nadal być "płaska" hmm.gif

Ja wczoraj wymieniłem na letnie a dzisiaj patrze i z produ mam opony o indeksie W i Y a z tyłu Y i W ( lewa-prawa ) - Wszystkie to Turanzy 300 ale Y mają FR a W nie sick.gif musze więc poprawić po fachowcach i zamienić koła frown.gifpad.gif

Napisano

musze więc poprawić po

> fachowcach i zamienić koła

ja po fachowcach to kola dokrecam, takie sa kuzwa orly..... frown.gif

Kiedys jade a tu bubububu...mysle, ladnie jakis drazej pekl, staje a tu kolko lata

I to znajomi:)

Kola sam dokrecam recznie w warsztacie, bo jak dowalo pneumatem alu to dopiero radosc, prawda?

Napisano

> pisalem juz na stilo o RE050a, ale jak cos to tak wyglada potenza u mnie:

> nowe re050a 91W, 225.45.17

> zapodane 29.03.2010 - 54950KM vs sciagniete 26.10.2010 - 75516KM, co daje 20.556km, opony do

> wyrzucenia, mowa o przedniej osi

> nastepny nowy kpl re050a przod:

> 12.03.2011 - 83936KM vs 24.12.2011 - 101295KM, co daje 17.359km - opony maja 3mm bieznika

uuu, to faktycznie nędza crazy.gif

dzięki za odpowiedź

Napisano

> uuu, to faktycznie nędza

> dzięki za odpowiedź

jak ma auto sluzbowe to normalka:)

ciagle but i pelne mozliwosci momentu:)

Napisano

> jak ma auto sluzbowe to normalka:)

> ciagle but i pelne mozliwosci momentu:)

nb mam prywatnie, fakt cosik ponad 400Nm ale wczesniej tj:

Quote:

zapodane 29.03.2010 - 54950KM vs sciagniete 26.10.2010 - 75516KM, co daje 20.556km

bylo zrobione na seryjnym sofcie wiec..... facepalm%5B1%5D.gif

buta ciagle nie ma, badz spokojny zlosnik.gif

Napisano

co daje 20.556km

to koszmarny wynik

Myslalem, ze 40-50 tys daja rade, ale w sumie jakby osiami zamienic to tyle prawie wyjdzie

Napisano

> co daje 20.556km

> to koszmarny wynik

> Myslalem, ze 40-50 tys daja rade, ale w sumie jakby osiami zamienic to tyle prawie wyjdzie

tylko po jednym sezonie nie ma co juz zmieniac, bo przod jest do wywalenia, trzeba by co pare kkm krecic podmianki facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> tylko po jednym sezonie nie ma co juz zmieniac, bo przod jest do wywalenia, trzeba by co pare kkm

> krecic podmianki

i kup tu Panie gumy za 2600 smile.gif

Napisano

> i kup tu Panie gumy za 2600

dla tego potenza mowie juz stanowczo nie zlosnik.gif

Napisano

był jeden pościk o 225.

ilu z was jeździ na 225/17?

i co z ta homologacją?

zakładać czy zosatc na 215?

Napisano

> był jeden pościk o 225.

> ilu z was jeździ na 225/17?

> i co z ta homologacją?

> zakładać czy zosatc na 215?

W Bravo na 17" jest taki rozmiar homologowany.

U nas w Cromach nie ma chyba nikogo z takim rozmiarem na 17"

Napisano

> i co z ta homologacją?

ja zostalem, bywam w niemczech a tam oni niestety patrza na wszystko w razie bum

Zreszta wcale nie zdziwilbym sie jesli sprawca ma wieksze gumy niz homologowane i zglasza szkode ze swojego AC

Kazdy broni swego interesu

TU chce duzo wziac malo wydac, a jak znajda haka to nie ma zmuluj, jesli nawet nie zabniora wszystkiego to urwa 30% i dupa, przy takich autach sredni dzwon to nascie tysiecy naprawa

Uzywek kol 225/45/17 jest cala masa, tych naszych niewiele

I do tego jeszcze index predkosci bzdurny W do 270 ktos wymyslil

Wystarczyloby V w sumie

Napisano

> był jeden pościk o 225.

> ilu z was jeździ na 225/17?

> i co z ta homologacją?

trzymaj sie homologowanego rozmiaru pod crome, gdy zmienisz rozmiar na inny ktory fabrycznie nie zostal przypisany pod crowe beda problemy z odszkodowaniem zarowno oc jak i ac w przypadku dzwona

Napisano

ok bedzie jak ma byc

dzwonów nie zamierzam mieć. ale.........dzis wracam z rzeszowwa juz na letniakach:)

a co do indeksu - to wydaje mi sie ze specjalnie jest W bo opona jest twardzsza. ( chyba ).

a jednak crowa jest cieższa od np vectry.

w poprzednim oplu dalem nizszy indeks ( tzn homologowany ) a auto rzucało zadkiem.

to tak moje porzemyslenia.

> trzymaj sie homologowanego rozmiaru pod crome, gdy zmienisz rzmiar na inny ktory fabrycznie nie

> zostal przypisany pod crowe beda problemy z odszkodowaniem zarowno oc jak i ac w przypadku

> dzwona

Napisano

> ok bedzie jak ma byc

croma to kawal kloca, odnosnie wagi zlosnik.gif

zapewne indeks nosnosci wymusza wysoki indeks predkosci opony, co wszystko przeklada sie na cene no.gif

Napisano

co wszystko przeklada sie na cene

dziwne, bo kupilem 95W taniej niz 91V

312 do 350 zl/szt

Oczywiscie opony NANKANG NS20 cokolwiek to oznacza;)

Napisano

> Oczywiscie opony NANKANG NS20 cokolwiek to oznacza;)

a takich opon to nie znam zlosnik.gif

Napisano

> a takich opon to nie znam

nikt nie zna, bede jednym z niewielu ktorzy to beda testowac

Opony NEXEN, Roadstone, Nankang to lepsza polka tanich opon, na naszym rynku obecne sa od 5 lat, bardziej w niemczech sa znane.

To taki produkt pozbawiony promocji wszelakiej wiec niedrogi

Jak 17" wyraznie tansze tak przy 195/50/17 roznica znika, a niekiedy wrecz Nankang jest drozszy.

Zalozymy, zobaczymy.

Jutro napisze wieczorem piersze wrazenia.

Napisano

> Opony NEXEN, Roadstone, Nankang to lepsza polka tanich opon, na naszym rynku obecne sa od 5 lat,

większość użytkowników odstrasza kraj produkcji opon. niewiem.gif

Mimo iż wiele używanych codziennie przedmiotów stamtąd pochodzi.

Napisano

> większość użytkowników odstrasza kraj produkcji opon.

> Mimo iż wiele używanych codziennie przedmiotów stamtąd pochodzi.

mysle ze nie chodzi tutaj o kraj pochodzenia, tylko o doswiadczenie i skutecznosc danej opony w warunkach drogowych, nie sztuka jest klepnac opone w chinach, podstawa zeby spelaniala ona swoja role na wozie podobnie jak inne wzory bieznika znanych marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.