Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony letnie 17"

Featured Replies

Napisano

jakiego producenta macie opony letnie (17", 215/50/17) ??

Moje obecne Bridgestone Turanza już nie będą nadawać się na kolejny sezon, więc już szukam czegoś w zamian. Nie chce znowu Turanzy bo dosyć szybko się starły, poza tym nowe kosztują wiele złota frown.gif Czytam dobre opinie o oponach marki Nexen N3000. Czy ktoś je użytkuje ?

Napisano

ja w poprzednim samochodzie miałem założone Pirelli P Zero w rozmiarze 225/45/17 jak dla mnie rewelacja o nexenach też słyszałem dobre opinie chociaż sam ich nie użytkowałem

Napisano

Ja ci powiem ze tez bede stal przed takim dylematem, ale mysle nad 225/45/17 bo jest rozpietosc cenowa miedzy 215/50/17 a 225/45/17

Napisano

> Ja ci powiem ze tez bede stal przed takim dylematem, ale mysle nad 225/45/17 bo jest rozpietosc

> cenowa miedzy 215/50/17 a 225/45/17

tylko są 2 minusy tego rozwiązania:

1. duża (prawie 2% różnica w średnicy)

opona wzorcowa (215/50/17) 646.8 mm 0 mm 0 %

zamiennik 1 (225/45/17) 634.3 mm -12.5 mm -1.97 %

zamiennik 2 (205/60/16) 652.4 mm 5.6 mm 0.86 % (takie założyłem zimowe)

Różnica w prędkości

50 km/h 100 km/h 150 km/h

zamiennik 1 49.01 km/h 98.03 km/h 147.04 km/h

zamiennik 2 50.43 km/h 100.86 km/h 151.29 km/h

2. Ten rozmiar nie został wskazany w homologacji Cromy - możliwe problemy z upezpieczycielami w razie BUUMMM passed_out.gif

Napisano

Nie mialem wlasnie instrukcji obslugi zeby to sprawdzic, ale tez tak przypuszczalem ze nie bedzie tego rozmiaru mozna zastosowac sick.gif

Napisano

> Nie mialem wlasnie instrukcji obslugi zeby to sprawdzic, ale tez tak przypuszczalem ze nie bedzie

> tego rozmiaru mozna zastosowac

Ciekawi mnie jak sprawują się TAKIE WYNALAZKI ....??

Napisano

Wlasnie trudno powiedziec, i autor watku tez wlasnie o nie sie pyta, ja pierwszy raz wogole slysze o firme Nexen wink.gif

Napisano

Wyglądają bardzo fajnie ale jak trzyma... confused.gif I zapewne są bardzo głośne - widać to po konstrukcji bieżnika ( z tego co widzę wszystkie kostki są identycznej szerokości... a nie powinny być )

Ja zostanę przy Turanzie od Japończyków wink.gifok.gif Słusze jednak bardzo dobre opinie o Nokianach... mam na zimę z przodu ale nie potwierdzam.. lepiej trzymaja Hankooki z korei

Napisano
  • Autor

no właśnie, dlaczego jest taka różnica cenowa między 215/50/17 a 225/45/17 ?? w rozmiarze 225... za 500 zł/szt wybieram co chce w Pirelli, w 215 nie ma szans......

powiem szczerze że zastanawiam się nad tymi 225 wink.gif

i jak już pytałem - napiszcie na jakich oponach jeździcie teraz, ale napiszcie też zimowe - myślę że pomoże to chociaż troszkę komuś w wyborze. Zacznę ja:

Letnie: 215/50/17 Bridgestone Turanza (u mnie do wymiany)

Zimowe: 215/55/16 Pirelli SottoZero (jeszcze ten sezon, następny do wymiany frown.gif )

Napisano

Letnie: 215/50/17 Goodyear Eagle NCT5

Zimowe: 215/50/17 Goodyear Ultra Grip Performance

Napisano

Letnie: 215/55/16 Goodyear Eagle NCT5

Zimowe: 205/55/16 Goodyear Ultra Grip Performance

Napisano

Letnie: 215/50/17 Goodyear Eagle NCT5

Zimowe: 205/60/16 Dunlop WinterSport 4D

Napisano

Turanzy ER300 w rozmiarze 205/55 r16 miałem w Mondeo. Na dwóch kompletach zrobiłem 50kkm (myślę, że drugi komplet zrobił jeszcze z 10kkm po sprzedaży samochodu). Zdzierają się szybko, ale są to najlepsze opony jakich używałem. Mokro czy sucho, dawały naprawde sprawnie radę waytogo.gif.

Teraz w Bravo mam Bridgestone Potenza RE050A 225/45 r17 i muszę przyznać, że takich już nie chcę smile.gif. Na suchym trzymają zacnie, na mokrym puszczają bardzo szybko - trzeba się mocno pilnować, by w coś nie przydzwonić w przypadku zapomnienia się wink.gif.

Następnym kompletem w powyższym rozmiarze będą Continentale Sport Contacty 3, czytałem dużo pozytywnych opinii na ich temat, a więc liczę na to że się sprawdzą waytogo.gif.

Napisano

> jakiego producenta macie opony letnie (17", 215/50/17) ??

> Moje obecne Bridgestone Turanza już nie będą nadawać się na kolejny sezon, więc już szukam czegoś w

> zamian. Nie chce znowu Turanzy bo dosyć szybko się starły, poza tym nowe kosztują wiele złota

> Czytam dobre opinie o oponach marki Nexen N3000. Czy ktoś je użytkuje ?

To Chińska guma, całkiem dobrze to wygląda i jeździ. Jest tylko małe ale - jest nieprzewidywalna na mokrym! Ale cena czyni cuda.

Napisano

> Turanzy ER300 w rozmiarze 205/55 r16 miałem w Mondeo. Na dwóch kompletach zrobiłem 50kkm (myślę, że

> drugi komplet zrobił jeszcze z 10kkm po sprzedaży samochodu). Zdzierają się szybko, ale są to

> najlepsze opony jakich używałem. Mokro czy sucho, dawały naprawde sprawnie radę .

> Teraz w Bravo mam Bridgestone Potenza RE050A 225/45 r17 i muszę przyznać, że takich już nie chcę .

> Na suchym trzymają zacnie, na mokrym puszczają bardzo szybko - trzeba się mocno pilnować, by w

> coś nie przydzwonić w przypadku zapomnienia się .

> Następnym kompletem w powyższym rozmiarze będą Continentale Sport Contacty 3, czytałem dużo

> pozytywnych opinii na ich temat, a więc liczę na to że się sprawdzą .

ER 300 to fajne gumy, jednak mają swoje wady. Moim zdaniem nie nadają się na wykoleinowane i dziurawe drogi, których w Polsce mamy większość. Te opony powodują ciągnięcie w koleinach i mają twarde boki, co powoduje przenoszenie wszelkich nierówności na auto. Bardzo dobre trzymanie i trakcja, jedna z najlepszych opon - jednak tak jak napisałem, na równej drodze.

Napisano

> Następnym kompletem w powyższym rozmiarze będą Continentale Sport Contacty 3, czytałem dużo

Też zastanawiałem się nad Conti, jednak wszędzie o nich mówią, że ścierają się jak "gumka Myszka"... yikes.gif

Wiem, że jeśli opona ma być przyczepna, to nie może być twarda.. ale nie może też znikać w oczach...

Napisano

A jakie są Wasze opinie o Goodyear Eagle NCT5..??

Ja je dostałem mocno zjeżdzone, więc trudno mi oceniać...

Czy jeśli macie je w dobrym stanie , to jesteście zadowoleni, kupicie je ponownie? Jakie + i -?

Napisano

> ER 300 to fajne gumy, jednak mają swoje wady. Moim zdaniem nie nadają się na wykoleinowane i

> dziurawe drogi, których w Polsce mamy większość.

W IRL koleiny występują sporadycznie, więc nie wiem jak się w takiej sytuacji zachowują wink.gif.

> Te opony powodują ciągnięcie w koleinach i

> mają twarde boki, co powoduje przenoszenie wszelkich >nierówności na auto.

Na Mondeo to wrażenia jakoś specjalnie nie robiło - komfort był odpowiedni, ale co do twardości boków muszę przyznać Ci rację smile.gif.

Napisano

> ER 300 to fajne gumy, jednak mają swoje wady. Moim zdaniem nie nadają się na wykoleinowane i

> dziurawe drogi, których w Polsce mamy większość. Te opony powodują ciągnięcie w koleinach i

> mają twarde boki, co powoduje przenoszenie wszelkich nierówności na auto. Bardzo dobre

> trzymanie i trakcja, jedna z najlepszych opon - jednak tak jak napisałem, na równej drodze.

Ale do Cromy sa zalecane opony z wzmocnionym rantem... sam obecnie kupiłem takowe ER300 na lato ...

Napisano

> Ale do Cromy sa zalecane opony z wzmocnionym rantem... sam obecnie kupiłem takowe ER300 na lato ...

ile złociszy za sztukę ...?

Napisano

> ile złociszy za sztukę ...?

Ja mam 16" na 215 profilu i coś koło 524 zł/szt płaciłem

Napisano

> Teraz w Bravo mam Bridgestone Potenza RE050A 225/45 r17 i muszę przyznać, że takich już nie chcę .

> Na suchym trzymają zacnie, na mokrym puszczają bardzo szybko - trzeba się mocno pilnować, by w

> coś nie przydzwonić w przypadku zapomnienia się .

conti poleca Ci jeszcze szybciej niz RE050A zlosnik.gif

ja chyba zapodam teraz P7 Cinturato na przod, bo nowe RE050A bez podmianek osiami na przodzie leca mi w jeden sezon zlosnik.gif

Napisano

> conti poleca Ci jeszcze szybciej niz RE050A

> ja chyba zapodam teraz P7 Cinturato na przod, bo nowe RE050A bez podmianek osiami na przodzie leca

> mi w jeden sezon

Potenzy ktore mam z tylu, maja juz 45kkm i wciąż wyglądają całkiem dobrze. Myślę, że jeszcze z 15kkm zrobię na tym komplecie (to oznacza jakiś rok jazdy zlosnik.gif). Potem wrzucę coś innego zlosnik.gif.

Napisano

> Potenzy ktore mam z tylu, maja juz 45kkm i wciąż wyglądają całkiem dobrze. Myślę, że jeszcze z

> 15kkm zrobię na tym komplecie (to oznacza jakiś rok jazdy ). Potem wrzucę coś innego .

tyl to tyl, przod to przod zlosnik.gif

Napisano

> Letnie: 215/55/16 Goodyear Eagle NCT5

> Zimowe: 205/55/16 Goodyear Ultra Grip Performance

Z ciekawości czemu na letnich nie jeździsz na dużo bardziej popularnym rozmiarze 205/55R16 ?

Napisano

Taki rozmiar dostałem przy zakupie samochodu więc nie było sensu brać innych jak te były dobre:) po tym sezonie dopiero będę zmieniał tylko jeszcze się zastanawiam czy 205/55/16 (bo tańsze) czy też może na lato sprawi sobie 17... smile.gif

Napisano

> też może na lato sprawi sobie 17...

Croma mo dosyc duze wneki na kola, wiec 17 tam pasuje idelanie, nie ktorzt powiedza ze nawet ona jest za mala.Ale jak dla mnie na lato to minimum 17 wink.gif

Napisano

> Croma mo dosyc duze wneki na kola, wiec 17 tam pasuje idelanie, nie ktorzt powiedza ze nawet ona

> jest za mala.Ale jak dla mnie na lato to minimum 17

zapodaj 18.... świetnie wygląda na nich 033102bebe_1_prv.gif

u mnie max to 16... ciągle po krawężnikach muszę jeździć....

Napisano

> zapodaj 18.... świetnie wygląda na nich

> u mnie max to 16... ciągle po krawężnikach muszę jeździć....

No ja nie musze jezdzic po kraweznikach zlosnik.gifzlosnik.gif

I tak mucka na szczescie wyzej zawieszona nis Stilo JTD.

A co do 18 to chetnie takie zalozyl

Alu 1

lub takie

Alu 2

tylko nie nasz rozstaw sick.gif

PS.

16 to na Polskie drogi optymalna opcja.

Napisano

dla mnie max to 17 smile.gif taki złoty środek chociaż ostatnio widziałem Cromę na 18 http://www.sklep.amicar.com.pl/felga-aluminiowa-18-fiat-croma-p-317.html i powiem że naprawdę pięknie wyglądała..

pewnie zostanę przy 16 a patrząc na różnicę ceny między 215/55 a 205/55 wybór padnie na opcje nr 2:)

Napisano

No ta 18 jest piekna, ale ciezko ja dostac jako uzywana.

Napisano

No te na ogol felgi spotykalem w Cromie z przed FL.

Napisano

> Taki rozmiar dostałem przy zakupie samochodu więc nie było sensu brać innych jak te były dobre:) po

> tym sezonie dopiero będę zmieniał tylko jeszcze się zastanawiam czy 205/55/16 (bo tańsze) czy

> też może na lato sprawi sobie 17...

Aha, byłem ciekaw. 17 fajne, tylko znowu nietypowy rozmiar i ceny opon wyższe niż bardziej typowych rozmiarów.

Napisano

> No ja nie musze jezdzic po kraweznikach

Tak sie tobie wydaje.... zlosnik.gif

Jakiś miesiąc temu stałem w korku na 2-pasmowej jezdni i nagle karetka pcha się na bombach środkiem ..... shocked.gif no to trzeba zjechać a tu krawęzniki jak mur wysokie yikes.gif Jak bym miał 18" to bym sam zawału dostał a tak zlosnik.gif dałem radę ...... i to już nie pierwszy przypadek wink.gif Croma jest wysoka smile.gif

Napisano

Letnie-Firestone 215/55/R17

Zimowe- Nokian 205/55/R16

Zarówno letnie jak i zimowe to spadek po poprzednim właścicielu Elku

Napisano

A jak sie sprawuje Mucka ?

Napisano

TFU TFU TFU na psa urok oby tak dalej. cool.gif

Cinek zrobił kawał dobrej roboty claps.gif .

Jedyny problem to webasto, nie chce zaskoczyć niewiem.gif.

Znajomy elektryk twierdzi , że to kwestia zaprogramowania na nowo pilota.i sterowników ,a to troszkę eci peci kosztuje. Poza tym sciana.gif w Radomiu i okolicach nie ma serwisu , który zajmowałby się webasto w osobówkach.

• 4 miesiące później...
Napisano

> jakiego producenta macie opony letnie (17", 215/50/17) ??

po wertowaniu opinii na naszych i zachodnich forach zakupiłem takie wynalazki

Czekam na dostawę i założenie na poprostowane alusy wink.gif

Zobaczymy co to warte...

• 2 tygodnie później...
Napisano

a powiedzcie mi

dlaczeko juz kilka razy spotkalem sie ze kupujecie ( piszę ogólnie ) oponki z indeksem Y i XL czyli wzmacniane?

ma to jakies uzasadneinie?

ja też zaczynam się zastanawiać

choć czas działa na moją niekorzyść ( ceny rosną )

> po wertowaniu opinii na naszych i zachodnich forach zakupiłem takie wynalazki

> Czekam na dostawę i założenie na poprostowane alusy

> Zobaczymy co to warte...

Napisano

> No ta 18 jest piekna, ale ciezko ja dostac jako uzywana.

Ja kupiłem na 18". Zniszczone były a po renowacji wyszło tak

285854204-P1010631_.JPG

Niestety co do rozmiaru zgadzam się, zawieszenie męczy się na naszych drogach.

post-7280-14352515948636_thumb.jpg

Napisano

Ladnie wyglada na tych 18" i pasuje ten kolor felg do koloru nadwozia ok.gif

Napisano

> Ladnie wyglada na tych 18" i pasuje ten kolor felg do koloru nadwozia

jak swoich nie będę mył to tak samo będą wyglądały po 10 tyś km smile.gif to znaczy będą tak samo czarne smile.gif

Napisano

> Ja kupiłem na 18". Zniszczone były a po renowacji wyszło tak

> Niestety co do rozmiaru zgadzam się, zawieszenie męczy się na naszych drogach.

Gubią się te czarne felgi, mimo że 18tki to ich nie widać niestety, a szkoda bo taki ładny wzór

Napisano

> Ja kupiłem na 18". Zniszczone były a po renowacji wyszło tak

> Niestety co do rozmiaru zgadzam się, zawieszenie męczy się na naszych drogach.

18" to akurat do auta. Niestety droga zabawa i drogi wiadomo.

Polerowane ramiona dalyby "takiej przestrzeni kołom

( to takie moje odczucie)

A one sa w macie czy polysku zrobione?

Napisano

> A one sa w macie czy polysku zrobione?

Matowe. Kolor to rada gościa z warsztatu i najważniejsze, potwierdzona przez moją lepszą połowę smile.gif

Co do doboru koloru to dla mnie może być, ja oglądam samochód od środka smile.gif

A opinie jak widać poniżej są różne.

Pozdrawiam

Napisano

> po wertowaniu opinii na naszych i zachodnich forach zakupiłem takie wynalazki

> Czekam na dostawę i założenie na poprostowane alusy

> Zobaczymy co to warte...

To napisz szczerze po założeniu i przejechaniu tysiaka, jak to się sprawuje, w szczególności na mokrym. Sam się zastanawiam nad Kumho lub Nankangiem, jednak własnie zachowanie na mokrym bardzo mnie interesuje. Obecnie mam Bridgestony Turanza ER 300, 215/55/16 i jedynym mankamentem jest ciagnięcie kierownicy na koleinach - na zimowych Dunlopach, problem nie występował.

Napisano

Sam się zastanawiam nad Kumho lub Nankangiem,

Ja wlasnie dzis dostalem NANKANGi NS 20, 95W XL po 312 zl sztuka

Wybralem bo mialem alternatywe:

Albo uzywki od 1000zl pewnie ze 3-4 letnie i 5mm bieznika lub nowe z Tajwanu.

Niespecjanie mialem ochote wkladac 3 tysiaki w gumy, na ktorych moze pojezdze rok, moze dwa, a moze krocej

To taki madry wybor.

Pewnie na dniach zaloze i przekaze opinie, a ze ma padac w weekend to moze idealnie bedzie okazja

Pracujac w reklamie niespecjalnie mam ochote bulic 2x wiecej jako zwrot kosztow promocji, tak, za darmo tego nie ma, to sa ogromne pieniadze idace w miliony na jedna kampanie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.