Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony letnie 17"

Featured Replies

Napisano

> Mimo iż wiele używanych codziennie przedmiotów stamtąd pochodzi.

Wszyscy maja alergie na slowo CHINSKIEEEE????eee..

a buty, laptopy, tv, 90% z chin pochodzi wiec postanowilem sprobowac opony bo za polowe ceny warto sie przekonac wink.gif

A NANKANG to opony z TAJWANU, od 1940 roku robia opony to chyba dluzej niz debica co??:)

Kazdy na swoja kase pracuje i ja wydaje, jednemu marka obojetna, inny chce miec metke na rekawie garnituru np ARMANI zeby kazdy widzial wink.gif) i dlatego jest ciekawiej

Napisano

> był jeden pościk o 225.

> ilu z was jeździ na 225/17?

Mam zimówki w tym rozmiarze.

> i co z ta homologacją?

> zakładać czy zosatc na 215?

Kiedyś na motokąciku była spora dyskusja na ten temat i wyszło z tego wielkie nic.

Były opinie o tym jakie mogą być konsekwencje stosowania opon w rozmiarze innym niż zawarty w instrukcji obsługi, ale z tego co pamiętam nie znalazła się ani jedna osoba, która miałaby problemy z ubezpieczycielem z tego powodu.

Osobiście nie widzę problemu w jeżdżeniu na oponach o 1cm szerszych i o średnicy o 1cm mniejszej.

Pewnie większe różnice w prowadzeniu auta można zaobserwować przy zbyt niskim ciśnieniu powietrza w oponach, a tego wiele osób zbyt często nie kontroluje.

Większe różnice w średnicy kół można uzyskać poprzez naturalne zużycie bieżnika opon od fabrycznych około 8mm do wartości minimalnej 1,5mm.

Wracając do rozmiaru opon to jeżdżę przez to wolniej (mniejsze koła i wyższe wskazania prędkości w stosunku do prędkości rzeczywistej) i mam większą powierzchnię kontaktu opon z asfaltem, czyli same plusy z punktu widzenia bezpieczeństwa.

Napisano

> dla tego potenza mowie juz stanowczo nie

Ale to są gumy, których głównym zadaniem jest bezkompromisowa przyczepność i trakcja! To nie są gumy do normalnej jazdy, to są gumy do wytwarzania yay.gif na twarzy kierownika. Ktoś kto świadomie kupuje te gumy liczy się z wymianą co sezon lub częściej i mu to lotto.

Napisano

> Wszyscy maja alergie na slowo CHINSKIEEEE????eee..

> a buty, laptopy, tv, 90% z chin pochodzi wiec postanowilem sprobowac opony bo za polowe ceny warto

> sie przekonac

> A NANKANG to opony z TAJWANU, od 1940 roku robia opony to chyba dluzej niz debica co??:)

> Kazdy na swoja kase pracuje i ja wydaje, jednemu marka obojetna, inny chce miec metke na rekawie

> garnituru np ARMANI zeby kazdy widzial ) i dlatego jest ciekawiej

Mają także fabryki na kontynencie, nie wiem czy są różnice jakościowe.

Napisano

> Były opinie o tym jakie mogą być konsekwencje stosowania opon w rozmiarze innym niż zawarty w

> instrukcji obsługi,

Glownie za granica moga byc problemy choc z punktu logiki to absurd,skoro kolo miesci sie w obrysie auta, nic nie jst przekombinowane itp

W niemczech wszystko mozna miec ale na wszystko trzeba miec kwit ze stacji.

Mi kiedys na przegladzie gosciu pyta, a ta kierownica to oryginalna (350mm MOMO) naba momo dedykowana do konkretnego modelu auta, a ja ze nie ale miesci sie w ganicy normy -350mm, a gosc, za rok niech Pan nie przyjezdza do mnie na badanie techniczne, a ja zdziwko,

Podobnie mialem z tlumikiem lekko basowym.

Tylko patrzec, jak beda chciec kwity.

Z OC nic nie zrobia, ale z AC za duze ryzyko przy BUM

w OWU napisane, wszelkie MODYFIKACJE, szeroko mozna intrpetowac, choc slowa o oponach nie ma.

Napisano

Pierwsze wrazenia po zalozeniu NANKANG NS 20, w rozmiarze 215/50/17.

Otoz z zimowych P SotoZero nastala slyszalna cisza,tzn zrobilo sie ciszej na suchym. Na mokrymwiadomo.

Niewiele przejechalem ale nie zauwazylem jakiej mega zrwanej przyczepnosci przy ruszaniu czy hamowaniu na mokrym.Na suchym wiadomo, cicho i normalnie.

Przy 170kmh zadziwiajaco cicho w aucie, szum wiatru dominuje.

Przebieg dopiero ok 120km wiec to pierwsze oczucia.

Za jais tysiac,dwa napiszecos wiecej.

Napisano

> Pierwsze wrazenia po zalozeniu NANKANG NS 20, w rozmiarze 215/50/17.

> Otoz z zimowych P SotoZero nastala slyszalna cisza,tzn zrobilo sie ciszej na suchym. Na

> mokrymwiadomo.

> Niewiele przejechalem ale nie zauwazylem jakiej mega zrwanej przyczepnosci przy ruszaniu czy

> hamowaniu na mokrym.Na suchym wiadomo, cicho i normalnie.

> Przy 170kmh zadziwiajaco cicho w aucie, szum wiatru dominuje.

> Przebieg dopiero ok 120km wiec to pierwsze oczucia.

> Za jais tysiac,dwa napiszecos wiecej.

Czy na oponie można odczytać kraj pochodzenia?

Napisano

> Ale to są gumy, których głównym zadaniem jest bezkompromisowa przyczepność i trakcja! To nie są

> gumy do normalnej jazdy, to są gumy do wytwarzania na twarzy kierownika. Ktoś kto świadomie

> kupuje te gumy liczy się z wymianą co sezon lub częściej i mu to lotto.

to nie ferrari nie zapominaj... zlosnik.gif

potenza jest bdb opona ale nie najlepsza i to ze jest bdb nie znaczy ze ma starczac tylko na 20tys km facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Pierwsze wrazenia po zalozeniu NANKANG NS 20, w rozmiarze 215/50/17.

> Otoz z zimowych P SotoZero nastala slyszalna cisza,tzn zrobilo sie ciszej na suchym. Na

> mokrymwiadomo.

> Niewiele przejechalem ale nie zauwazylem jakiej mega zrwanej przyczepnosci przy ruszaniu czy

> hamowaniu na mokrym.Na suchym wiadomo, cicho i normalnie.

> Przy 170kmh zadziwiajaco cicho w aucie, szum wiatru dominuje.

> Przebieg dopiero ok 120km wiec to pierwsze oczucia.

> Za jais tysiac,dwa napiszecos wiecej.

też zamówiłem NANKANGI NS20 205/45/17 - przed weekendem mam nadzieję założyć - ale już mnie bardzo pocieszyłeś pisząc, że nie szumią ok.gif

Napisano

> Czy na oponie można odczytać kraj pochodzenia?

Myślę że tak... mam Nokiany zimowe które mają bardzo dobra renomę ale moje pochodzą z Rosji i ja nie mam o nich dobrego zdania...

Napisano

> Czy na oponie można odczytać kraj pochodzenia?

Tak, u mnie jest napisane CRH czyli chiny ale NANKANGI w zaleznosci od rodzaju czesc fabryk na na tajwanie czesc w chinach.

Napisane tez jest Design by Taiwan.

Generalnie malo ktora firma ma wszystko w jednym kraju, sadze,ze za duze koszty technologiczne i sadze,ze fabryki specjalizuja sie w konkretnej srednicy, forme bieznika zapewne taniej zmienic

to takie dywagacje na logike:)

Napisano

> Tak, u mnie jest napisane CRH czyli chiny ale NANKANGI w zaleznosci od rodzaju czesc fabryk na na

> tajwanie czesc w chinach.

> Napisane tez jest Design by Taiwan.

> Generalnie malo ktora firma ma wszystko w jednym kraju, sadze,ze za duze koszty technologiczne i

> sadze,ze fabryki specjalizuja sie w konkretnej srednicy, forme bieznika zapewne taniej

> zmienic

> to takie dywagacje na logike:)

może się komuś przyda, gdzie, które oponki produkują

Taiwan

małe chińskie rączki

Napisano

> może się komuś przyda, gdzie, które oponki produkują

> Taiwan

> małe chińskie rączki

a gdzie 205/45/17 icon_eek.gif

Napisano

> a gdzie 205/45/17

A jakie to ma znaczenie, dostaniesz gumy tam napisane.

Gdzieby nie byly gwarancja bodaj 3 lata, produkcja 2011, a czy chiny, czy tajwan, czy korea, czy rosja, rumunia itp

Porozrzucane sa fabryki po swiecie nawet mega firmowek:)

Nie sadze,zeby NANKANG byl podrobka od 1940 roku:)

Napisano

> skopiowałem ze strony nankanga, wygląda, że nie ma

> to są opony NS20

> może Ty masz NS2

> tutaj tabelki

> http://www.nankang.com.tw/home.php?fn=eng/product_1&no=7&pno=1

fakt teraz sprawdziłem mam zamówione NS2 - a dałbym głowe że zamawiałem ns20 smile.gif

Napisano

poprawa nastroju tylko i wyłącznie - ważne,że nie chińskie zlosnik.gif chociaż nie wiem dlaczego hehe.gif

Napisano

> poprawa nastroju tylko i wyłącznie - ważne,że nie chińskie chociaż nie wiem dlaczego

a ja mam NS20 made ich china:) bo 95W w tym rozmiarze robia w chinach a nie na tajwanie i jakos tworza fantastyczny zespol z samsungiem, dvd,dekoderem i innymi urzadzeniami nie wspominajac o ciuchach:)

NS 20 sa nowsze od NS 2, chociaz NS2 maja taki szport bieżnik:)

Mam UNIROYAL RainExpert 195/50/15 w Lanowozie i sa wyraznie glosniejsze, ale pewnie duza role odgrywa kiepskie wyciszenie.

Napisano

> a ja mam NS20 made ich china:) bo 95W w tym rozmiarze robia w chinach a nie na tajwanie i jakos

> tworza fantastyczny zespol z samsungiem, dvd,dekoderem i innymi urzadzeniami nie wspominajac o

> ciuchach:)

> NS 20 sa nowsze od NS 2, chociaz NS2 maja taki szport bieżnik:)

> Mam UNIROYAL RainExpert 195/50/15 w Lanowozie i sa wyraznie glosniejsze, ale pewnie duza role

> odgrywa kiepskie wyciszenie.

Kolego, nie napinaj się tak na to "Made in China" - pytałem tylko z ciekawości. Nankang to firma z tradycjami i zapewne w należyty sposób kontroluje jakość, niezależnie od fabryki. W Chinach jeździ coraz więcej aut luksusowych przez duże L i sportowych, przez duże S. W najbliższym czasie będzie to największy rynek takich aut na świecie, o ile już nie jest. Siłą rzeczy producenci muszą tworzyć konkurencyjne produkty, inaczej znikną z rynku. Mają ułatwione zadanie, ponieważ zupełnie bezkarnie mogą kraść technologię i produkować we własnych fabrykach, co powoduje, że produkują bardzo tanio coraz lepsze produkty.

Napisz po jakimś sensownym przebiegu, w sposób rzetelny o tych oponach i jeśli nie wyskoczy jakiś babol, to będę kolejnym klientem tej firmy.

Napisano

Sie nie napinam:) wyrazam swoja opinei o CHINSKICH produktach.

Napisalem wyzej, ze dawno przestalem byc lojalnym klientem renomowanych firm.

Jak glosila reklama, skoro nie widac roznicy....

Ale jak najade ze 2-3 tysiaki napisze o odczuciach z opon.

Napisano

> To napisz szczerze po założeniu i przejechaniu tysiaka, jak to się sprawuje, w szczególności na

> mokrym. Sam się zastanawiam nad Kumho lub Nankangiem, jednak własnie zachowanie na mokrym

> bardzo mnie interesuje.

Jak na razie jestem bardzo zadowolony z Kumho KU39 215/50 R17 95 Y XL.

W ubiegłą sobotę zrobiłem trasę 500km przy temperaturach od 2 do 7 *C, a przy tym ciągłe opady deszczu, deszczu ze śniegiem, a nawet gradu yikes.gif

Opony sprawowały się wyśmienicie. Nie miałem żadnych ekstremalnych sytuacji, jednak podróż z prędkościami 110-120 km/h dawała przyjemność i poczucie bezpieczenstwa. Szybka zmiana pasa, czy hamowanie ze 100 do 0 - wszystko jak najbardziej OK.

Był też odcinek pokonywany 150-160 i opady deszczu/śniegu i też pełna kontrola.

Nie czuję na kierownicy wjazdu w kałużę, czy koleinę z wodą.

Delikatnieodczuwa się wysokie koleiny, tzw ciągnięcie w koleinie.

Opony są z indeksem Y, dodatkowo również wzmacniane.

Dziś zaobserwowałem jak się to objawia:

Croma_Kumho_10.jpg

Croma_Kumho_11.jpg

Opona nabita na 2,4

Napisano

fanLan i jak się spisują chińczyki ?

Testowałeś je na mokrej nawierzchni, jak się zachowują na szybko pokonywanych łukach, jak z hamowaniem itd. ?

Przy prędkościach powyżej 150 km/h nie hałasują ?

Oponiarz mi powiedział, że jeśli chińczyki to już lepiej infinity, że nie ma z nimi problemu i gwarancja lepsza do wyegzekwowania w razie czego.

Napisano

hej,

Na moich chinolkach narazie jakies 1000km najechane, zadowalajaco cicho, zadnych anomalii nie zauwazylem.

Przy 170kmh normalnie,rozmawia sie

Na suchym wiadomo, na mokrym...niewiele dni bylo takich ale wczoraj mokra kostka , test hamowania i ABS nie zadzialal, moze za slabo hamowalem.

Co do pokonywania szybko lukow to tu nie wiem, nie bardzo wiem jak to ocenic, bo wiadomo ze od promienia to zalezy.

Za takie pieniadze to naprawde wiecej niz dobrze.

Z tej grupy "jakosciowej" polecali

Goodride

Nankang

nexen

potem jakies mega budzety typu firenza itp

Po cenach widac zreszta

Napisano

Witam

Widzę że toczy się gorąca dyskusja o chińskich/tajwańskich oponach

kupiłem w firmie oponeo.pl 4szt opon NANKANG NS2 215/50R17......nówki za 290zł/szt

po założeniu i przejechaniu kilku kilometrów wyczuwałem bicie na kierownicy.....wywarzałem w kilku warszkatach...a to niesie za sobą koszty angryfire.gif.....a efektu nie było

po przejechaniu około 1500km drgania na tyle się nasiliły że musiałem kupić komplet innych opon....tym razem bardziej markowych Barum Bravuris 2....a te NANKANGi pojechały do reklamacji.....:/

mam nadzieję że trafiłem na jakąś lipną serię jednak moja osobista opinia na temat tych opon jest taka że więcej ich nie kupię

Napisano

> reklamacji.....:/

hej,

Ja mam NS20

A co do bicia na kierownicy to przy jakich predkosciach?

Pytam bo postaram sie "wyczuc" u siebie cos podobnego.

NIe mowie,ze tajwan.china to miod ale skoro robia cos od 40 lat i pchaja na europe....

Bede uwazniej "wczuwal" sie w prowadzenie.

Wczoraj jechalem moim poczciwym LANOWOZEM,opony 7mm Uniroyal RainExpert i powiemWam,ze halas do cromy jak w czolgu:) nie mowiac o szumie juz samych opon przy 100kmh smile.gif))

jak czlowiek szybko sie przezwyczaja do lepszego

Napisano

> hej,

> Ja mam NS20

> A co do bicia na kierownicy to przy jakich predkosciach?

> Pytam bo postaram sie "wyczuc" u siebie cos podobnego.

> NIe mowie,ze tajwan.china to miod ale skoro robia cos od 40 lat i pchaja na europe....

> Bede uwazniej "wczuwal" sie w prowadzenie.

> Wczoraj jechalem moim poczciwym LANOWOZEM,opony 7mm Uniroyal RainExpert i powiemWam,ze halas do

> cromy jak w czolgu:) nie mowiac o szumie juz samych opon przy 100kmh ))

> jak czlowiek szybko sie przezwyczaja do lepszego

Wiem że to są dwa różne modele NS2 i NS20

Co do bicia to występowało w przedziale 90-120km/h w początkowej fazie mojej eksploatacji tych opon

Później bicie było wyczuwalne nawet pod pedałem przyspieszenia(takie drganie)

Przy zakupie z konieczności drugiego kompletu opon majster w serwisie opon pokazał mi że faktycznie te opony nie są okrągłe.....tylko owalne icon_eek.gif

Z opinii, które czytałem o tych oponach większość była pozytywna że och i ach......ale była też jedna opisująca "duże problemy z wyważeniem opon"

Więc może to jest kwestia danej partii opon a nie całej gamy danego producenta

Napisano

> Wiem że to są dwa różne modele NS2 i NS20

> Co do bicia to występowało w przedziale 90-120km/h w początkowej fazie mojej eksploatacji tych opon

> Później bicie było wyczuwalne nawet pod pedałem przyspieszenia(takie drganie)

> Przy zakupie z konieczności drugiego kompletu opon majster w serwisie opon pokazał mi że faktycznie

> te opony nie są okrągłe.....tylko owalne

> Z opinii, które czytałem o tych oponach większość była pozytywna że och i ach......ale była też

> jedna opisująca "duże problemy z wyważeniem opon"

> Więc może to jest kwestia danej partii opon a nie całej gamy danego producenta

Musiałeś trafić na wadę fabryczną lub coś się stało z oponami, między fabryką i twoim autem. Wystarczy, że opony zostały zgniecione i popękała osnowa lub drutówka.

Napisz koniecznie, w jaki sposób została rozpatrzona reklamacja.

Napisano

> Później bicie było wyczuwalne nawet pod pedałem przyspieszenia(takie drganie)

Jadac na luzie? z jaka predkoscia?

Szkoda,ze nie "zapamietalem" efektow jazdy na PIRELLI SotoZero zimowkachto widzialbym czyjakiesroznice sa.

Napisano

> Jadac na luzie? z jaka predkoscia?

> Szkoda,ze nie "zapamietalem" efektow jazdy na PIRELLI SotoZero zimowkachto widzialbym

> czyjakiesroznice sa.

jeśli jezdzisz i nic nie czujesz to jest ok. Na siłe nie szukaj nieprawidłowości. Jesli przy 100kmh nie bije kierownica, nie szarpie na boki to gumy są ok

Napisano

> Jadac na luzie? z jaka predkoscia?

> Szkoda,ze nie "zapamietalem" efektow jazdy na PIRELLI SotoZero zimowkachto widzialbym

> czyjakiesroznice sa.

nie pisałem nigdzie o jeździe na luzie......normalnie w czasie jazdy w przedziale prędkości pomiędzy 90-120km/h po równej nawierzchni(zwracałem na to uwagę w czasie długiej trasy) wyczuwalne było takie pulsowanie pod pedałem przyspieszenia

Bardzo możliwe że opony zostały uszkodzone w czasie transportu między fabryką a mną.....swoją drogą byłem w tamtym roku w jednym z krajów azjatyckich i widziałem na własne oczy jak "rozwinięty" jest u nich transport towarów:)

Co do reklamacji to sam jestem ciekaw....w końcu tu o moją kasę chodzi.....jak będę miał jakieś informacje o przebiegu reklamacji to na pewno napiszę

Napisano

Co do chińskich opon. Kiedyś kupiłem dwie opony INFINITY 205/45/17. Nie pamiętam co się stało ale po roku jedna poszła na śmietnik. Drugą mam do dziś w garażu. W każdym razie po roku postanowiłem nie jeździć na chińskich oponach.

Napisano

dzisiejsze spotrzezenia.

Otoz przy predkosciok 130-140 da sie wyczuc lekkie "drzenie" kierownicy, czy to wina opon nie wiem, czy wywazenia nie wiem, na pedale pzyspiszenia jakis drgan nie czuje, tylko na kierownicy takie, wlasnie....drżenia, mrowienie.

Czy tak bylo na zimowkach nie pamietam, nie zwracalem uwagi.

Mam plan,ze za jakies 500-1000km ponownie podjade na wywazenie, bomoze opony sie musza ulozyc itp.

Ponadto caly proces wymiany/wywazania robilem za "dziekje" wiec wiadomo.... smile.gif) i robili to uczniowie w ramach praktyki smile.gif)))

Napisano

> Napisz koniecznie, w jaki sposób została rozpatrzona reklamacja.

Dziś dostałem maila z firmy oponeo.com, gdzie kupiłem a następnie reklamowałem opony z prośbą o podanie numeru konta grinser006.gif

reklamację uznali......wniosek.....chyba faktycznie trafiłem na jakieś lipne sztuki:)

Napisano

> Dziś dostałem maila z firmy oponeo.com, gdzie kupiłem a następnie reklamowałem opony z prośbą o

> podanie numeru konta

> reklamację uznali......wniosek.....chyba faktycznie trafiłem na jakieś lipne sztuki:)

Kupowałem na oponeo.pl. Jestem zadowolony. Z własnego doświadczenia, popartego informacjami na zagranicznych forach, mogę polecić innego producenta opon:

http://www.oponeo.pl/dane-opony/accelera-alpha-225-45-r17-94-w-xl

Osobiście jeżdżę na Accelera Phi 225/45/18. Zdecydowanie OK.

Napisano

> Osobiście jeżdżę na Accelera Phi 225/45/18. Zdecydowanie OK.

Czytałem gdzieś na forum że ta marka opon była montowana na pierwszy montaż w Alfie Romeo 147

Napisano

> Czytałem gdzieś na forum że ta marka opon była montowana na pierwszy montaż w Alfie Romeo 147

Być może, bo ja wiem, że w Brera na pewno. W kraju bardziej na północny zachód od naszego wink.gif

Napisano

> Być może, bo ja wiem, że w Brera na pewno. W kraju bardziej na północny zachód od naszego

właśnie chyba o brere mi chodziło:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.