Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Plyn chlodzacy- koncentrat

Featured Replies

Napisano

Witojcie

Konieczne jest rozrobienie koncentratu z woda ? czy np mozna samego koncentratu nalac do ukladu ? jakie moga byc ew. skutki ? :D

Napisano

> Witojcie

> Konieczne jest rozrobienie koncentratu z woda ? czy np mozna samego koncentratu nalac do ukladu ?

> jakie moga byc ew. skutki ? :D

rozrabiaj.

czysty, nierozcieńczony zamarza już przy -16 o ile dobrze pamiętam (wbrew temu co moze pisac na butelce)

obrazek przedstawiający zależność temperatury krzepnięcia od proporcji glikol-woda

poza tym cos mi jeszcze świta, ze czysty glikol ma słabą przewodność cieplną i łatwiej przegrzać na nim silnik, bo odprowadza ciepło wyraźnie gorzej niż czysta woda.

także jak już chcesz mieć w układzie chłodzenia super hiper mixturę to rozcięcz 1/3 wody na 2/3 płynu, wtedy nawet i -70 nie groźne hehe.gif

Napisano

> poza tym cos mi jeszcze świta, ze czysty glikol ma słabą przewodność cieplną i łatwiej przegrzać na

> nim silnik, bo odprowadza ciepło wyraźnie gorzej niż czysta woda.

Fakt. Poza tym czysty glikol źle wpływa na elementy typu uszczelki. Często jest tak, że po zalaniu czystym glikolem (czyli tzw. "koncentratem"), dochodzi do wypalenia UPG właśnie z powodu przegrzania silnika i zgubnego wpływu glikolu na samą uszczelkę.

No i rozcieńczać glikol trzeba wodą zdemineralizowaną (o czym często ludzie zapominają), bo woda z kranu ma mnóstwo szkodliwych dla układu glikol-woda dodatków i zanieczyszczeń.

Napisano

> Witojcie

> Konieczne jest rozrobienie koncentratu z woda ? czy np mozna samego koncentratu nalac do ukladu ?

> jakie moga byc ew. skutki ? :D

miałem kiedyś podobne pytanie, zapytałem znajomego mechanika i powiedział mi, że można nalać do układu samego koncentratu.

Nie testowałem smile.gif

Napisano

Musisz wlać coś wody. Zazwyczaj jest to minimum 1/3 objętości. Czyli na 3litry koncentratu litr wody. I ja mniejwięcej tak robię jednocześnie sprawdzając temperaturę zararzania. U nas spokojnie wystarczy coś w okolicach -35stopni.

Napisano

> Musisz wlać coś wody. Zazwyczaj jest to minimum 1/3 objętości. Czyli na 3litry koncentratu litr

> wody. I ja mniejwięcej tak robię jednocześnie sprawdzając temperaturę zararzania. U nas

> spokojnie wystarczy coś w okolicach -35stopni.

Żeby była 1/3 objętości, to 1 litr wody na 2 litry koncentratu wink.gif

Tak jak Ty napisałeś, toby była 1/4 objętości.

Wybacz, ale jako matematyk nie mogłem na to patrzeć tongue.gif

ps

a żeby było -35 stopni, to wystarczy pół na pół.

Napisano

> a żeby było -35 stopni, to wystarczy pół na pół.

I tak jest najlepiej ok.gif Są tacy, co wlewają czysty koncentrat (no bo po co czytać instrukcję na butelce?) a potem się dziwią, że przy -20 mają miazgę z silnika. A cała sztuczka polega właśnie na tym, że glikol musi być rozcieńczony z wodą w odpowiednich proporcjach.

Napisano

Ehh no tak. Jako matematyk masz rację.

Ale jako praktyk jesteś w czarnej d.... wink.gif

Rozcieńcz pół na pół i zmierz temperaturę zamarzania. Naprawdę bardzo żadko się zdarza że po rozmieszaniu 1/1 temperatura jest mniejsza niż -25stopni.

Niestety ale bardzo często płyny nie trzymają parametrów. Lepiej sobie zmierzyć temperaturę zamarzania i spać spokojnie niż później drapać się po jajkach jak tutaj rozmrozić silnik waytogo.gif

Napisano

> Żeby była 1/3 objętości, to 1 litr wody na 2 litry koncentratu

> Tak jak Ty napisałeś, toby była 1/4 objętości.

> Wybacz, ale jako matematyk nie mogłem na to patrzeć

> ps

> a żeby było -35 stopni, to wystarczy pół na pół.

Niezupelnie. Wlasnie kuilem 100 litrow glikolu propylenowego do zalania ukladu ogrzewania w domku jednorodzinnym, wiec jestem swiezo po lekturze. Wszystko zalezy o jakim glikolu rozmawiamy - czy propylenowym czy etylenowym. W rzypadku tego pierwszego do uzyskania tamperatury -26 stopni (taki roztwor szykuje do ogrzewania domu, chodzi oczywiscie o temperature zamarzania), glikol nalezy rozcienczac objetosciowo 450ml glikolu na 550ml wody. W przypadku glikolu etylenowego proprcje te sa wagowe - 0,5kg glikolu i 0,5kg wody, rzy czym pamietac nalezy, ze glikol ma duzo wiekszy ciezar wlasciwy od wody, czyli litr wazy wiecej niz kg (w przypadku glikolu propylenowego banka 20l wazy lekko ponad 25kg), zas roznica w rozcienceniu 5% jest juz znaczna i zauwazalna.

Stad, zeby wiedziec jak rozciencac dany glikol musimy znac jego charakterystyke no i wiedziec o jakim glikolu rozmawiamy, bo nie sa one takie same.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.