Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kilka pytań o X18XE1 (1.8 16V 1998-2000)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałem się zapytać o silnik X18XE1 jest on z tego co widziałem chwalony za dobrą i prostą konstrukcje. Nadaje się do gazu etc. Moje pytanie jest takie, on jest zbudowany na podstawie X16XEL-a czy nie pobiera nadmiernych ilości oleju ? No i drugie, dzisiaj jeździłem autem z tym silnikiem dokładnie Zafirą, poszarpywała trochę przy puszczeniu gazu i mocniejszym dodaniu. Czuć było kangurka. Czego to może być wina ? Podobno cewka była podmieniana, świece wymienione i pompa paliwa nowa... Jaka jest szansa że wystarczy wymienić/zatkać egr-a, przeczyścić przepustnicę ewentualnie wtryski ? Problemem może być też pewnie ECU ale to już trudniej będzie zdiagnozować... Ogólnie co sądzicie o tym silniku ? Ewentualnie mogę jeszcze szukać Z18XE ale on ma elektryczną przepustnicę a jakoś tak lepiej mi się jeździ z linką, szybsza reakcja na gaz.

Napisano

> czy nie pobiera nadmiernych ilości oleju ?

mój egzemplarz (w VB), w normalnej eksploatacji, nie pobiera

zdarza mu się natomiast łyknąć co nieco po jazdach autostradowych, ale raczej niewiele

powiedziałbym, że na przebiegu 60 000 (czyli kilka wymian) dolewki kształtowały się na poziomie 0,5 litra/wymianę

> Jaka jest szansa że wystarczy wymienić/zatkać egr-a, przeczyścić

> przepustnicę ewentualnie wtryski ?

ja po bojach z EGR-em kupiłem używkę w dobrym stanie i od 2 lat spokój

zaślepianie się chyba w tym modelu nie sprawdza ;-)

> Ogólnie co sądzicie o tym silniku ? Ewentualnie mogę jeszcze szukać

> Z18XE ale on ma elektryczną przepustnicę a jakoś tak lepiej mi się jeździ z linką, szybsza reakcja na gaz.

ogólnie chwalę :-)

a motywy wyboru były podobne do Twoich

Napisano
  • Autor

> ja po bojach z EGR-em kupiłem używkę w dobrym stanie i od 2 lat spokój

A jakie miałeś objawy ?

> zaślepianie się chyba w tym modelu nie sprawdza ;-)

ECU widzi różnicę w spalinach i wywala błąd ? Czy może i tak się zatnie i wywali błąd ? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A jakie miałeś objawy ?

typowe dla zacięcia w stanie niedomkniętym, problem z wolnymi obrotami, przygasanie przy dodawaniu gazu

no i oczywiście non-stop check z błędem "1405"

> ECU widzi różnicę w spalinach i wywala błąd ? Czy może i tak się zatnie i wywali błąd ?

bez "emulacji" zaworu nie będzie IMO działać

a nikt chyba nie opracował jeszcze prostego, działającego emulatora

Napisano
  • Autor

Tak przy okazji obrotów zauważyłem jeszcze że czasami jak spadają to zatrzymują się na 2000 a po przegazowaniu spadają już normalnie. U mnie w F-ce jak tak było to winny był czujnik położenia przepustnicy. No ale jeździłem tylko na niedogrzanym silniku wiec może przez ssanie obroty nie chciały spaść niżej...

Napisano

tak gwoli ścisłości x18xe1 montowany był dopiero w poliftach czyli od 99 roku ,a nie jak kolega pisze 98 waytogo.gif

Napisano

> tak gwoli ścisłości x18xe1 montowany był dopiero w poliftach czyli od 99 roku ,a nie jak kolega pisze 98

widziałem raz x18xe1 w przedliftowej budzie, nie sądzę, że to była przekładka bo był świeżo sprowadzony, chyba z Belgii ;-)

ale ogólnie oczywiście masz rację ok.gif

Napisano
  • Autor

Możliwe smile.gif Ja dane brałem z astra.auto.pl w każdym bądź razie ja mam na oku 1999 270751858-jezyk.gif Jeszcze pytanie do was/kierowców posiadających X18XE1 jakie macie przebiegi ? Samochód na który patrzyłem miał 180tys ale hmmm jakby to powiedzieć 180 tys w samochodzie z 1999... Ok możliwe mało jeździł czy coś ale kierownica wyglądała gorzej niż moja w F-ce po 270tys. Moja się lekko wyciera i zaczyna błyszczeć a tamta była w jednym miejscu (lewa górna ćwiartka) wytarta do "gąbki" czy jakiejś pianki. Poza tym mieszek wyglądał gorzej od mojego(nie było tragedii ale był trochę bardziej wytarty)... No ale może kierownice w Astrze G są gorzej wykonane i szybciej się ścierają nie wiem. Mieszek to kwestia machania biegami... Ja jeżdżę głównie po mieście ale staram się nie machać nadmiernie... Na moje oko samochód miał nie 180 tylko co najmniej 280tys. No i pytanie ile jeszcze silnik w takim wypadku pociągnie ? Ile w naszych czasach wytrzymują prawidłowo eksploatowane silniki benzynowe ? Dodam że silnik gazu jak do tej pory nie widział. Ogólnie kierownicę czy mieszek można obszyć/wymienić przy okazji i tak trzeba coś zrobić z przyciskami od klaksonu. A silnik to już trochę większy koszt. Plusem tego samochodu było to że nie miał rdzy. No oprócz zabezpieczonych plamek od kamieni na masce. Podwozie też czyste...

Napisano

Ja posiadam taki silnik u siebie, jak szukałem viki to też chciałem z tym silnkiem, jako optymalny wybór, jeśli chodzi o zużycie oleju, to w sumie nie wiem czy to jest spowodowane wyciekiem który mam, czy spalaniem oleju, ale na niebiesko nie kopci, jak kupię bańkę 5 litrów przy wymianie oleju to wystarczy na wymiane i na dolewki, ja mam założoną instalcję sekwencyjną najprostszą (parownik tomasetto i wtryski valtek), spalanie gazu w trasie przy prędkościach do 120 km/h przy załadunku 2 osoby dorosłe, dwójka dzieci i cały bagażnik wychodzi 8-9 litrów na 100 km, jazda po mieście około 12 litrów, z większych awarii jakie miałem to naprawa ECU (typowe dla tego silnika), co prawda teraz bardzo mało nim jeżdżę ale nie moge narzekać, większych problemów z nim nie mam, egr mam zaślepiony i założony emulator, żeby lampka nie raziła w oczy, ponadto zdarza mu się szarpnąć, ale ja podejrzewam że u mnie jest to wina sprzęgła, przebieg jak narazie 210 000 a ile ma naprawdę to nie mam pojęcia. Jeśli chodzi o dynamikę to jak dla mnie wystarczy (wyrosłem już z szaleńczej jazdy, pozatym dzieci na pokładzie), ale jak jadę sam to czasami staram się go trochę przewentylować i tak od 3500 obr/min. czuć że ładnie idzie.

Napisano

mam przebieg 205 tyś. oleju nie bierze. po wielu bojach z egr mam nowy i zaślepiony. poza tym listwa zapłonowa padła, uszczelka pokrywy zaworów, górne mocowania amortyzatorów, łaczniki, wydech przy 180tys (9lat) był jeszcze oryginalny (w międzyczasie spawany). jeśli chodzi o dynamikę to do 3.5tys obr demonem przyspieszenia nie jest, powyżej wystarczający do wyprzedzania. rdzy nie widać, z tym że mój co 2 lata był konserwowany jakimiś fluidolami. a zaglądałem wszędzie tam, gdzie dało sie coś wykręcić. ogólnie jestem zadowolony. do dziś jeździ na pełnym syntetyku, choć na zimnym silniku przez moment słychać klepanie.

Napisano
  • Autor

A emulator egr-a to dużo kosztuje ? smile.gif Spalanie gazu nie boli aż tak jak benzyny więc spalanie jest ok z ego co widziałem mid pokazywał spalanie 13,7. Więc właściciel miał ciężką nogę. No cóż poszukam jeszcze kilku i najwyżej wrócę do tej smile.gif W końcu silnik można wymienić a blachy już nie bardzo 270751858-jezyk.gif A skoro nie rdzewieje raczej warto smile.gif

Napisano

> jakie macie przebiegi ? Samochód na który patrzyłem miał

> 180tys ale hmmm jakby to powiedzieć 180 tys w samochodzie z 1999... Ok możliwe mało jeździł

etam

moją kupiliśmy w 2008 jako 9-letnie auto z przebiegiem 99 000 :-D

uprzedzam - z niedowiarkami nie wchodzę w dyskusję, mam na to swoje dokumenty

i żadnego ściemniania o dziadku co tylko do kościoła jeździł ;-)

> kierownica wyglądała gorzej niż moja w F-ce po 270tys. Moja się lekko wyciera i

> zaczyna błyszczeć a tamta była w jednym miejscu (lewa górna ćwiartka) wytarta do "gąbki" czy

> jakiejś pianki.

u mnie kierownica przy tym 99 000 była lekko wytarta z lewej strony - właściwie "wytarta" to nie

jest dobre słowo - powiedzmy, że skóra różniła się od prawej strony, ale do wyślizgania daleko

teraz, po przejechaniu ponad 60 000 różnica jest coraz większa

to jest kwestia indywidualna - zależna od sposobu trzymania "kółka", aż po szorstkość naskórka :-DDD

> Poza tym mieszek wyglądał gorzej od mojego(nie było tragedii ale był trochę

> bardziej wytarty)...

u mnie mieszek do dzisiaj w stanie idealnym, bez przetarć

Napisano
  • Autor

Czyli mówisz że przebieg może być prawdopodobny ewentualnie lekko przekręcony ? Wiesz ja się akurat sugeruję tym że u mnie kierownica dalej wygląda dobrze a ja lubię jeździć kręcąc jedną ręką przyciśniętą do kierownicy (na jednym z ramion) co teoretycznie przyspiesza wycieranie... Ja się jakoś (oprócz ASO) sprawdzić czy był kręcony ? Op-com, Opel Scanner pokażą coś, czy niema szans ?

Napisano

> Czyli mówisz że przebieg może być prawdopodobny ewentualnie lekko przekręcony ?

ależ skąd, dokładnie odwrotnie myślę - to naprawdę bardzo indywidualne jest

w poprzedniej astrze przy licznikowych 170-180 tys. (prawdziwe nie wiadomo ile)

kierownica była widocznie wytarta, przy blisko 350 tys. już gładka jak kolano

> się jakoś (oprócz ASO) sprawdzić czy był kręcony ? Op-com, Opel Scanner pokażą coś, czy niema

> szans ?

pokażą

niestety, tyle ile rzeczywiście jest, albo tyle ile ktoś po cofnięciu ustawił

w VB 100% metody nie ma

Napisano
  • Autor

To akurat będzie Zafira A smile.gif Czyli niema czegoś takiego że jak przestawili licznik to w ECU coś zostanie i odwrotnie ? Spróbuje jutro zadzwonić do ASO zobaczymy co powiedzą...

Napisano

> A emulator egr-a to dużo kosztuje ?

Jakieś 25 zł. Ale jak Egr sprawny jest elektrycznie to nie będzie Ci potrzebny.

Napisano
  • Autor

> Jakieś 25 zł. Ale jak Egr sprawny jest elektrycznie to nie będzie Ci potrzebny.

Wersja zrób sobie sam ? 270751858-jezyk.gif Czy jest gdzieś do kupienia ? Jak zrób sobie sam to podrzuć schemat jak masz smile.gif

Napisano

> Jakieś 25 zł. Ale jak Egr sprawny jest elektrycznie to nie będzie Ci potrzebny.

wg holenderskiej stronki, do Z22SE, czy coś nowego się pojawiło?

Napisano

dokładnie klik

Robiony na podstawie schematu z tej strony.

Tyle że bez przekaźnika i wpięty pod uszkodzony Egr.

Inaczej nie chciało działać.

Napisano
  • Autor

> dokładnie klik

> Robiony na podstawie schematu z tej strony.

> Tyle że bez przekaźnika i wpięty pod uszkodzony Egr.

> Inaczej nie chciało działać.

Jak to wpięty pod uszkodzony egr ? Wpiąłeś go równolegle ? Jeszcze pytanie o skrzynie biegów. W F17CR da się jakoś wyregulować mechanizm wybierania biegów ? Czy może wymienia się mechanizm od lewarka w dół na nowy (gdzieś kiedyś czytałem że dla którejś ze skrzyń tylko wymiana mechanizmu pod lewarkiem pomaga) ? W F-ce da się to zrobić bez większego problemu co jest sporym plusem smile.gif

Napisano

> typowe dla zacięcia w stanie niedomkniętym, problem z wolnymi obrotami, przygasanie przy dodawaniu

> gazu

> no i oczywiście non-stop check z błędem "1405"

> bez "emulacji" zaworu nie będzie IMO działać

> a nikt chyba nie opracował jeszcze prostego, działającego emulatora

zaślepić sie egr da ale jak nie bedzie sprawny to wywali błąd smirk.gif

Napisano

Emulator zakupiłem od kolegi Kostrzo, a jeśli chodzi o rudą, to niestety jest ona u mnie problemem, narazie radzę sobie metodami chaałupniczymi i tak bardzo jej nie widać, ale w wiadomych mi miejscach jest.

Napisano

> Jak to wpięty pod uszkodzony egr ? Wpiąłeś go równolegle ?

Emulator jest dodatkowo wpiety w instalacje. Reszta pozostaje bez zmian.

Napisano
  • Autor

> Emulator jest dodatkowo wpiety w instalacje. Reszta pozostaje bez zmian.

A jak sprawa wygląda ze skrzynią i ciężko wchodzącymi biegami ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.