Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti - wady rocznikowe/silnikowe, itp?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zamierzam kupic dodatkowe auto i w teorii najlepiej wypada mi lacetti 1.6. Potrzebuje auta niedrogiego w zakupie, w miare swiezego (ok 5 letniego) z niedrogimi czesciami i naprawami w budzie kombi.

Czy jest cos co powinienem wiedziec przed zakupem tego auta?

Czy jest cos co producent poprawial w kolejnych latach produkcji? Chodzi mi o rzeczy w stylu "pelny ocynk od 2005 roku" czy "padajaca sprezaka klimy przed 2006" hmm.gif

Czy mozecie cos podpowiedziec?

Pytanie dodatkowe: czy lacetti bierze kola od opla, czy jednak rozstaw srub lub et dyskwalifikuje kola od np. astry?

Pozdr ok.gif

Napisano

Swego czasu była akcja z wymianą zaworów w silnikach benzynowych 1,4.

Niektórzy koledzy sygnalizowali pękanie wężyków od spryskiwacza tylnej szyby ale w heczbekach.

Trafiają się zimne luty i problemy z łączeniem w samochodach z manualną klimą.

Wszyscy skarżą się na krótką żywotnośc żarówek H7 w światłach mijania.

W dieslach pojawia się problem wybijania się poduszek pod kolumnami mc phersona.

W odróżnieniu od większości samochodów osobowych koła są przykręcane nakrętkami do szpilek osadzonych w piaście, więc raczej rozstaw śrób jest inny niż w oplach.

Samochód ma miękki lakier i jego bolączką jest wycieranie się tegoż na klamkach w kolorze nadwozia.

Napisano

> Pytanie dodatkowe: czy lacetti bierze kola od opla, czy jednak rozstaw srub lub et dyskwalifikuje

> kola od np. astry?

Dyskwalifikuje, bo jest inny rozstaw srub 4x114,3x56,5.

Napisano

> Swego czasu była akcja z wymianą zaworów w silnikach benzynowych 1,4.

1.6 też, ale jeśli już, to było robione na gwarancji.

> Wszyscy skarżą się na krótką żywotnośc żarówek H7 w światłach mijania.

Ja nie skarżę się zlosnik.gif

5 żarówek H7 wymieniłem przez ponad 5 lat i prawie 100 000 km hmm.gif

> W odróżnieniu od większości samochodów osobowych koła są przykręcane nakrętkami do szpilek

> osadzonych w piaście, więc raczej rozstaw śrób jest inny niż w oplach.

Skośnooki rozstaw śrub 114,3

Napisano
  • Autor

>

> Samochód ma miękki lakier i jego bolączką jest wycieranie się tegoż na klamkach w kolorze nadwozia.

no wlasnie zauważylem to jadąc któregoś razu taksówką - złoty lakier a spod spodu wyłaził żółty plastik klamki- wygladalo paskudnie, ale sadzilem ze to "zużycie taksówkowe"

Napisano

> no wlasnie zauważylem to jadąc któregoś razu taksówką - złoty lakier a spod spodu wyłaził żółty

> plastik klamki- wygladalo paskudnie, ale sadzilem ze to "zużycie taksówkowe"

Ja już miałem poprawiane przy 160tyś. Z tego co zauważyłem nie ma znaczenia czy przed fl - klamki jak w astrze II (takie "niewystające") czy po (takie wystające).

Ja jeszcze zauważyłem odpadający lakier z ramion wycieraczek.

Napisano

Lacetti nie ma wiele standardowych usterek, ale chyba do nich nalezy luz na przekladni kierowniczej (stuki). Podobno zlikwidowano go od MY08.

Napisano

Opisze moje Lacetti

1.Zakupione 08.03.2007r salon w Siedlcach,rocznik 2006.

2.Przy ok 7kkm zamontowany LPG.

3. Około 15kkm zimny lut w panelu od klimy wymiana gwarancyjna.

4.Przebieg 29kkm błąd P0300 zawory gwarancja.

5.Przebieg 45kkm prawy łącznik stabilizatora gwarancja i pasek klinowy odpłatnie130zł serwis.

6. Przebieg 75kkm oba łączniki lekko z naciskiem na lekko pukają profilaktyczna wymiana na oryginały po 35zł:)

7. Wakacje tego roku błąd bogatej mieszanki i wysoki stan sondy lambda, skasowany błedy w Sozopolu,koszt 10 Lewa na nasze 21zl.

Podczas powrotu ponownie ten sam błąd. Auto dotarło do kraju po błednej diagnozie ze to sonda (250zł) nadal żle.Soft z rosyjskiej strony i czytamy TISA.Okazało sie że sparciał wężyk od czujnika podciśnienia.Lewe powietrze ,komp podłewał auto paliwkiem. Naprawa samodżielna koszt 4 piwa podczas dumania o usterce:).

To na tyle z usterek auta, 90kkm wymiana rozrzadu z filtrami olejem, paskiem klinowym, swiecami całosć 700zł.

Tarcze hamulcowe oryginał, klocki juz kończa się.

Oryginalne opony poszły do wymiany po 99kkm.Miały jeszcze ok 1mm nad znacznikiem.

Smigam na oleju oplowskim 5w30 nie dolane ani grama na dystansie 100kkm. Auto tanie w eksploatacji, rdzy narazie brak a stoi pod blokiem pozdr.

Napisano

> Lacetti nie ma wiele standardowych usterek, ale chyba do nich nalezy luz na przekladni kierowniczej

> (stuki). Podobno zlikwidowano go od MY08.

Ta przekładnia tak ma już fabrycznie.

W niczym to nie przeszkadza.

Ot po prostu jest lekkie puknięcie przy manewrach parkingowych.

U mnie wymienili na gwarancji i nic to nie zmieniło smile.gif

Napisano

> Ta przekładnia tak ma już fabrycznie.

W Epice tak samo. Luzu nie ma a jak jest zimno to potrafi puknąć na drodze typu kocie łby itp ok.gif

Napisano

> Ta przekładnia tak ma już fabrycznie.

> W niczym to nie przeszkadza.

> Ot po prostu jest lekkie puknięcie przy manewrach parkingowych.

> U mnie wymienili na gwarancji i nic to nie zmieniło

U mnie pomogło, po 40kkm stuki nie powrocily, a potem poszedl na sprzedaz.

U mnie przez 87kkm to tylko 4 łaczniki i ta przekladnia. Nie liczac zabawy po naprawie powypadkowej, ale to juz inna bajka.

Napisano

> U mnie pomogło, po 40kkm stuki nie powrocily, a potem poszedl na sprzedaz.

> U mnie przez 87kkm to tylko 4 łaczniki i ta przekladnia. Nie liczac zabawy po naprawie

> powypadkowej, ale to juz inna bajka.

U mnie 97kkm i zawiecha oryginalna. Nie licząc amorków wymienionych na gwarancji, z których jeden lał od początku.

Napisano

No zawieszenie w Lacetti cichym nazwać nie można, niby nie ma luzów a czasami słychać stukanie. Trzeba się też liczyć z tym, że jadąc po kiepskim asfalcie różne części wnętrza "rezonują" lub zimą skrzypią. Niezbyt udana jest skrzynia biegów - wrzucając jedynkę pocieramy o swoje kolano, wrzucając piątkę musimy prosić pasażera, by złączył nogi. Jak w autosanie. Mam auto od 20 tys km i prócz klocków z tyłu i uszczelki pokrywy zaworów nie musiałem nic wymieniać, czyli do 90 tys km jest niezawodne.

Napisano

Na kąciku chyba kiedyś nawet pisaliśmy o wadach lacetti, ja oprócz tego co koledzy napisali wyżej dodam, ze rdzewieje ta nieszczęsna dźwignia otwierania wlewu paliwa, (potak mi ją prawie od roku zamawia hehe.gif ).

Napisano

> No zawieszenie w Lacetti cichym nazwać nie można, niby nie ma luzów a czasami słychać stukanie.

Przy bardzo dużych nierównościach coś tam czasem stuknie, ale mechanik twierdzi, że nic nie trzeba jeszcze wymieniać - zresztą w porównaniu z innymi popularnymi autami zawiecha pracuje cicho, co potwierdzają moi koledzy, gdy zdarzy się przewieźć kogoś smile.gif

U mnie we wnętrzu też cisza. Ostatnio coś gdzieś brzęczy, ale to zdaje się zgubiony przez mechanika wkręt od pokrywki filtra kabiny zlosnik.gif

Skrzynia i dźwignia zmiany biegów mogłyby być bardziej finezyjnie zrobione.

Napisano

> Na kąciku chyba kiedyś nawet pisaliśmy o wadach lacetti, ja oprócz tego co koledzy napisali wyżej

> dodam, ze rdzewieje ta nieszczęsna dźwignia otwierania wlewu paliwa, (potak mi ją prawie od

> roku zamawia ).

A tak, zdarza się. U mnie na szczęście rdza nie ima się tej wajchy zlosnik.gif

Napisano

Ja odebrałem auto z salonu 17.01 - czyli upłynęło 10 miesięcy, przejechane 13000 w tym 10000 na gazie. Auto (odpukać w niemalowane drewno) pod względem technicznym spisuje się perfekcyjnie - zero jakichkolwiek problemów - tylko paliwo tankuję.

Żarówek żadnych nie wymieniałem, dosłownie nic się nie dzieje, i założenia o kupnie nowego samochodu, aby nie było żadnych problemów jak na razie w 100% są spełnione.

Nawet zauważyłem, że po dotarciu spala trochę mniej i jest żwawszy (albo dostowałem styl jazdy do tego auta).

>(potak mi ją prawie od roku zamawia ).

no ostatnio coś sie "zepsuli" z tymi zamówieniami - jak tak samo, już od czerwca nie mogę zrealizować zamówienia.

Napisano

Poczekaj troche, np. jakies 6-7lat i z 200kkm nalotu.

Narazie to Ty masz auto ledwo dotarte.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.