Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

analizator spalin a skład mieszanki

Featured Replies

Napisano

witajcie

diagnostę poprosiłem o sprawdzenie spalin stwierdził zły skład mieszanki, a może to przytkany kat? Jak się do tego odnieść i czy to wynik miarodajny? Dodam, że sekwencja brc jest świeżo po regulacji.

Napisano
  • Autor

> A co oznacza zły skład mieszanki?

za bogato

Napisano

> za bogato

A benzyna OK? Bo jak tak to do gazownika na ponowną regulację.

Napisano
  • Autor

> A benzyna OK? Bo jak tak to do gazownika na ponowną regulację.

no właśnie też nie, diagnosta stwierdził, że ecu nałapało błędów od ecu gazowego ale ja tu połączenia żadnego nie widzę. W sumie interesuje mnie to czy takie badanie jest miarodajne i wiarygodne?

Napisano

Check świecił podczas badania?

Napisano

> no właśnie też nie, diagnosta stwierdził, że ecu nałapało błędów od ecu gazowego ale ja tu

> połączenia żadnego nie widzę.

Ecu gazowy jest "slave" dla ecu benzynowego. Więc diagnosta może mieć jak najbardziej rację. Albo zresetuj komputer benzynowy i pojeździj trochę na samej benzynie, albo pojeździj bez resetu. Nawet Stag w instrukcji zaleca zrobienie co 5000 km kilkuset kilometrów na benzynie. I robi to nie bez powodu.

Napisano

> no właśnie też nie, diagnosta stwierdził, że ecu nałapało błędów od ecu gazowego ale ja tu

> połączenia żadnego nie widzę. W sumie interesuje mnie to czy takie badanie jest miarodajne i

> wiarygodne?

ECU benzynowe steruje gazem, a ECU gazowe wprowadza poprawkę. Jeśli ta poprawka ECU gazowego jest do d00py lub ciśnienie bądź rozmiar dysz gazowych jest zły to ECU benzynowe skraca lub wydłuża czasy wtrysków - niekoniecznie z dobrym efektem (skład spalin) bo może sobie nie poradzić z gównianą instalacją. Jak przełączysz zasilanie na benzynę to ECU musi skorygować mapę dla innego paliwa. Teoretycznie tak być nie powinno i gaz powinien być tak ustawiony żeby ECU benzynowe pracowało na obydwu paliwach identycznie. Ale znając życie jest tak, że gaz miesza w mapie wtrysku benzyny.

Napisano
  • Autor

> Check świecił podczas badania?

nie

Napisano

> połączenia żadnego nie widzę. W sumie interesuje mnie to czy takie badanie jest miarodajne i

> wiarygodne?

tak się ustawiało przecież instalacje Igen a i II często też wink.gif

a diagnosta może mieć rację, poczytaj i rozjeżdżaniu sie mapy benzynowej przy gazie

u mnie było ładnie koło 1

Napisano

> tak się ustawiało przecież instalacje Igen a i II często też

Tak naprawdę wszystkie się powinno z analizatorem spalin. W teście drogowym to jest niewykonalne ale na hamowni jak najbardziej.

Napisano

> Tak naprawdę wszystkie się powinno z analizatorem spalin. W teście drogowym to jest niewykonalne

> ale na hamowni jak najbardziej.

Wykonalne tylko trzeba mieć sprzęt zlosnik.gif

Napisano

> witajcie

> diagnostę poprosiłem o sprawdzenie spalin stwierdził zły skład mieszanki, a może to przytkany kat?

> Jak się do tego odnieść i czy to wynik miarodajny? Dodam, że sekwencja brc jest świeżo po

> regulacji.

A sonda w jakim jest stanie?

Generalnie koledzy piszący o rozjeżdżaniu mapy mają trochę racji, ale IMO w sytuacji kiedy na 2 paliwach jest za bogato problem leży gdzie indziej.

Sterownik w pętli zamkniętej dąży do zadanej lambdy, jeśli wyjdzie poza zakres regulacji to wywali check'a. Skoro masz za bogato na 2 rodzajach zasilania w pętli zamkniętej i nie masz check'a to albo ktoś wyciął lampkę albo sonda mówi dobranoc, ewentualnie analizator jest do bani.

Napisano

> witajcie

> diagnostę poprosiłem o sprawdzenie spalin stwierdził zły skład mieszanki, a może to przytkany kat?

Jak stałeś przed badaniem kilka minut na chłodzie, to zaraz po wjechaniu pod analizator wynik jest kilkakrotnie wyższy. Zmierz jeszcze raz na ciepłym silniku i katalizatorze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.