Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fiat 126 p maluch , problem

Featured Replies

Napisano

z seri pytan co jest nie tak ze tak chodzi. gaznik juz wyeliminowalem bo juz 3 z rzedu i dalej to samo.przerywacz nowy, zamowilem juz nowe swiece i kable. ale przed zatankowaniem niemieckiej benzyny wszystko bylo dobrze

czy do malucha trzeba jakies specjalne paliwo tankowac ? czy zwykla 95 wystarczy ?

na filmach wszystko widac

http://w745.wrzuta.pl/film/0sLuMl98xIN/17112011074

http://w745.wrzuta.pl/film/33qu3KVivDv/17112011073

http://w745.wrzuta.pl/film/9PQDQ33jlRH/17112011075

ma ktos jakies pomysly albo sugestie ?

Napisano

Silnik rozbierales? Korby, tloki, wal? Bo jesli tak, to odwrotnei zalozyles tloki. Jesli nie - albo masz cos z prowadnicami zaworow (luzy dobrze ustawiles?) - stad strzaly, albo jakis przedmuch na uszczelce - stad brak mocy i kolebanie silnikiem.

PS. Filmow na YT nie mogles wrzucic? Za kazdym razem trzeba reklame obejrzec...

Napisano
  • Autor

> Silnik rozbierales? Korby, tloki, wal? Bo jesli tak, to odwrotnei zalozyles tloki. Jesli nie - albo

> masz cos z prowadnicami zaworow (luzy dobrze ustawiles?) - stad strzaly, albo jakis przedmuch

> na uszczelce - stad brak mocy i kolebanie silnikiem.

> PS. Filmow na YT nie mogles wrzucic? Za kazdym razem trzeba reklame obejrzec...

nie mam konta na jutubie a co do malucha to zaczelo sie tak dziac na trasie z pl do nl po zatankowaniu niemieckiego paliwa

silnika nigdy nie rozbieralem.

jutro sprawdze zawory, czy jesli maluch ma sportowy walek luzy zaworowe musza byc innaczej ustawione czy tak samo jak seryjny ?

przychodzi mi tez na mysl ze na niemieckim paliwie wypalil sie zawor czy cos.

Napisano

> nie mam konta na jutubie

Zaloz, nie boli, a ulatwia bardzo.

> a co do malucha to zaczelo sie tak dziac na trasie z pl do nl po

> zatankowaniu niemieckiego paliwa

> silnika nigdy nie rozbieralem.

> jutro sprawdze zawory, czy jesli maluch ma sportowy walek luzy zaworowe musza byc innaczej

> ustawione czy tak samo jak seryjny ?

> przychodzi mi tez na mysl ze na niemieckim paliwie wypalil sie zawor czy cos.

Na filmach widze, ze maz kapliczke, a wiec zapewne stary typ glowicy nieprzystosowany do paliwa bezolowiowego. Przy tankowaniu dodawales dodatki smarujace do paliwa? Jesli nie, to najprawdopodobniej wypalilo zawor i/lub gniazda zaworowe. Nie sprawdzisz tego inaczej jak zdjecie glowicy i jej dokladne ogledziny, a jesli te nic nie wykaza, proba szczelnosci. Swoja droga, jesli juz mialbys zdejmowac glowice, to warto byloby pomyslec o jej wymianie na ta dostosowana do paliwa bezolowiowego. Przy okazji moglbys przy niej troche popracowac - obrobic kanaly dolotowe i wydechowe, porawic prowadnice zaworowe, splanowac ja nieco i porobic inne drobiazgi.

A co do walka sportowego to ustawic go trzeba zgodnie z zaleceniami jego producenta. Poza tym pytanie pomocnicze - jak przerwe ustawiles NA SWIECACH?

Napisano
  • Autor

> Zaloz, nie boli, a ulatwia bardzo.

> Na filmach widze, ze maz kapliczke, a wiec zapewne stary typ glowicy nieprzystosowany do paliwa

> bezolowiowego. Przy tankowaniu dodawales dodatki smarujace do paliwa? Jesli nie, to

> najprawdopodobniej wypalilo zawor i/lub gniazda zaworowe. Nie sprawdzisz tego inaczej jak

> zdjecie glowicy i jej dokladne ogledziny, a jesli te nic nie wykaza, proba szczelnosci. Swoja

> droga, jesli juz mialbys zdejmowac glowice, to warto byloby pomyslec o jej wymianie na ta

> dostosowana do paliwa bezolowiowego. Przy okazji moglbys przy niej troche popracowac - obrobic

> kanaly dolotowe i wydechowe, porawic prowadnice zaworowe, splanowac ja nieco i porobic inne

> drobiazgi.

> A co do walka sportowego to ustawic go trzeba zgodnie z zaleceniami jego producenta. Poza tym

> pytanie pomocnicze - jak przerwe ustawiles NA SWIECACH?

piszesz do mnie nie do konca zrozumialym jezykiem smile.gif co to jest "kapliczka". ja nic nie dolewalem. brat mi go przywiozl z PL tutaj i ostatnie 400 km jechal na linie.walek to "555" (takie info dostalem od sprzedajacego)

jak sprawdzic czy glowica jest przystosowana do PB ?

co do tej przerwy na swiecach to jaka powinna byc i jak sie ja "ustawia" ?

Napisano

sprawdzales czy nie dmucha ci z otworow ktore znajtuja sie pod kolektorami. Bo jat dmucha to uszczelka poszla. Bo z tego co szlysze to jest troszke zaglosny na jednym cilindrze. i napewno nie trzyma kompresji i niema mocy. Dawno sie nie bawilem z Maluszkiem.

Napisano
  • Autor

> sprawdzales czy nie dmucha ci z otworow ktore znajtuja sie pod kolektorami. Bo jat dmucha to

> uszczelka poszla. Bo z tego co szlysze to jest troszke zaglosny na jednym cilindrze. i napewno

> nie trzyma kompresji i niema mocy. Dawno sie nie bawilem z Maluszkiem.

mowisz o tych przy "kolankach" na laczeniu z wydechem czy przy laczeniu z glowicą?

Napisano

> co to jest "kapliczka".

Typ zegarów - w starszych wersjach malucha.

> ja nic nie dolewalem

No i masz odpowiedź na pytanie "co się stało".

Napisano
  • Autor

> Typ zegarów - w starszych wersjach malucha.

> No i masz odpowiedź na pytanie "co się stało".

wlasnie napisalem maila do goscia co od niego kupilem go. silnik tam jest 650 bo kiedys byl zmieniany wiec pewnosci nie ma

Napisano

Cześć 20.GIFzlosnik.gifok.gif

Nie lepiej zamiast kombinować dolać dodatku potasowego do paliwa? cfaniaczek.gif Orlen to ma w swojej ofercie cfaniaczek.gifok.gif

Napisano

> piszesz do mnie nie do konca zrozumialym jezykiem co to jest "kapliczka".

Kapliczka nazywa sie stary typ zegarow - waski, czyli przed FLem, ktory mial szeroka deske z wlacznikami przy zegarach.

> ja nic nie dolewalem.

Do silnikow nieprzystosowanych do spalania benzyny bezolowiowej stosuje soe dodatki na bazie potasu celem samrowania gniazd zaworowych. Kiedys ta funkcje pelnil olow zawarty w etylinie. Jako ze zostal wycofany z uzytku powstal problem ze starszymi silnikami. Dlatego do paliwa stosuje sie wlasnie dodatki, ktore uniemozliwiaja wypalenie sie zaworow i gniazd zaworowych. Jesli nie sotosowales tych dodatkow jest duze prawdopodobienstwo, ze cos sie wypalilo.

> brat mi go przywiozl z PL tutaj i ostatnie 400 km jechal na linie.walek to "555" (takie info

> dostalem od sprzedajacego)

Na razie to wiemy, ze silnik jest do sprawdzenia, wiec luzy zaworowe ustawisz na samym koncu. Dla tego walka, o ile mnie pamiec nei myli luzy powinny byc 0,25 i 0,20mm, ale do tego czasu jeszcze sporo roboty przed toba.

> jak sprawdzic czy glowica jest przystosowana do PB ?

Sa dwa rodzaje glowic do 126p. A wlasciwie byly, bo obecnie na rynku do dostania sa chyba wylacznie te o nowym typie z gniazdami dostsowanymi do paliwa bezolowiowego. Starsze mialy rynienkowy (mam nadzieje, ze nie pomylilem nazw) ksztalt kmory, nowsze wanienkowy. Same glowice sa zaienne miedzy soba, wiec do starego typu silnika mozesz psokojnei zalozyc nowszy ty glowicy.

> co do tej przerwy na swiecach to jaka powinna byc i jak sie ja "ustawia" ?

0,7mm, trzeba miec szczelinomierz i wpychasz miedzy elektrody pasek o grubosci 0,7mm.

Na chwile obecna mozesz szukac spokojnie uszczelki pod glowice, uszczelki pod kolanka wydechowe (miedzy kolanka i glowice), uszczelki miedzy kolanka a tlumik, uszczelke pokrywy zaworow oraz dwie podkladki pod nakretki mocujace pokrywe i komplet uszczelniaczy oslon popychaczy. Chyba niczego nie zapomnialem. Przed toba zdjecie glowicy i sprawdzenie co sie podzialo, ze nie jedzie, czyli w jakim stanie jest UPG (uszczelka pod glowica), zawory i ich gniazda.

Napisano

> Cześć

> Nie lepiej zamiast kombinować dolać dodatku potasowego do paliwa? Orlen to ma w swojej ofercie

Ale ja nie mam z tym problmu, bo w maluchu mam silnik 1.2MPI. Poza tym doczytaj watek - pytajacy dostal tego malucha i siedzi w NL, a jechal przez D.

Napisano

> mowisz o tych przy "kolankach" na laczeniu z wydechem czy przy laczeniu z glowicą?

te na laczeniu glowicy a bloku.

Napisano
  • Autor

> Kapliczka nazywa sie stary typ zegarow - waski, czyli przed FLem, ktory mial szeroka deske z

> wlacznikami przy zegarach.

> Do silnikow nieprzystosowanych do spalania benzyny bezolowiowej stosuje soe dodatki na bazie potasu

> celem samrowania gniazd zaworowych. Kiedys ta funkcje pelnil olow zawarty w etylinie. Jako ze

> zostal wycofany z uzytku powstal problem ze starszymi silnikami. Dlatego do paliwa stosuje sie

> wlasnie dodatki, ktore uniemozliwiaja wypalenie sie zaworow i gniazd zaworowych. Jesli nie

> sotosowales tych dodatkow jest duze prawdopodobienstwo, ze cos sie wypalilo.

> Na razie to wiemy, ze silnik jest do sprawdzenia, wiec luzy zaworowe ustawisz na samym koncu. Dla

> tego walka, o ile mnie pamiec nei myli luzy powinny byc 0,25 i 0,20mm, ale do tego czasu

> jeszcze sporo roboty przed toba.

> Sa dwa rodzaje glowic do 126p. A wlasciwie byly, bo obecnie na rynku do dostania sa chyba wylacznie

> te o nowym typie z gniazdami dostsowanymi do paliwa bezolowiowego. Starsze mialy rynienkowy

> (mam nadzieje, ze nie pomylilem nazw) ksztalt kmory, nowsze wanienkowy. Same glowice sa

> zaienne miedzy soba, wiec do starego typu silnika mozesz psokojnei zalozyc nowszy ty glowicy.

> 0,7mm, trzeba miec szczelinomierz i wpychasz miedzy elektrody pasek o grubosci 0,7mm.

> Na chwile obecna mozesz szukac spokojnie uszczelki pod glowice, uszczelki pod kolanka wydechowe

> (miedzy kolanka i glowice), uszczelki miedzy kolanka a tlumik, uszczelke pokrywy zaworow oraz

> dwie podkladki pod nakretki mocujace pokrywe i komplet uszczelniaczy oslon popychaczy. Chyba

> niczego nie zapomnialem. Przed toba zdjecie glowicy i sprawdzenie co sie podzialo, ze nie

> jedzie, czyli w jakim stanie jest UPG (uszczelka pod glowica), zawory i ich gniazda.

Wielkie dzieki za wszystkie informacje smile.gif dzis wieczorem dostane przesylke z szczelinomierzem, swiecami, kablami , usczelka pod dekiel. a w niedziele dostane komplet uszczelek glowicy i awaryjnie inną glowice wink.gif wiec w przyszlym tygodniu bede dalej informowal o tym co sie dzieje wink.gif jeszcze raz dzieki za informacje 20.GIFok.gif

Napisano

Masz tam prawie wyczynowy wałek rozrządu.

Żeby to jeździło to musiałeś mieć ciachniętą głowicę i pewnie dobrze by było lać 98. Głowica jest raczej przystosowana do bezołowiówki.

Albo poleciała uszczelka - przez to, że jest ciachnięta głowica to nie usłyszysz jak pierdzi z "gwizdków", albo masz za ciasno zawory , albo właśnie krzywki na wałku rozrządu się ścierają do zera.

Napisano

> Masz tam prawie wyczynowy wałek rozrządu.

> Żeby to jeździło to musiałeś mieć ciachniętą głowicę i pewnie dobrze by było lać 98. Głowica jest

> raczej przystosowana do bezołowiówki.

> Albo poleciała uszczelka - przez to, że jest ciachnięta głowica to nie usłyszysz jak pierdzi z

> "gwizdków", albo masz za ciasno zawory , albo właśnie krzywki na wałku rozrządu się ścierają

> do zera.

Spokojnie z tym paliwem - mysle ze w NL 95 ma 95 a nie jak u nas wiele mniej. Na razie niech zdejmie glowice i porobi foty - wtedy bedziemy mogli pogdybac.

Napisano

> Spokojnie z tym paliwem - mysle ze w NL 95 ma 95 a nie jak u nas > wiele mniej.

Żuraw zdziwiłbyś się jaki tam syf jest... Dużo biokomponentów w paliwie

Napisano
  • Autor

no wiec dzis zmienilem kable , swiece,kondensator poczyscilem masy przy cewkach wlozylem znowu inny gaznik i auto ozylo.

powyzej miedzy 3-4 tysiace obr cos jak by szarpie, zaraz bede jechac sprobwac ustawic zaplon bo moze sie nie zgadza jak go wczesniej probowalem regulowac.

Napisano

Co do paliwa :

Paliwo

Silniki 650E do VII 1992 (do numeru silnika 6621474) - etylina LO 94

Silniki 650E od VII 1992 - etylina LO 94 lub benzyna bezołowiowa LO 95

Silniki 650E od VII 1992 (od numeru silnika 6621475) są przystosowane do spalania benzyny bezołowiowej.

Napisano
  • Autor

> Co do paliwa :

> Paliwo

> Silniki 650E do VII 1992 (do numeru silnika 6621474) - etylina LO 94

> Silniki 650E od VII 1992 - etylina LO 94 lub benzyna bezołowiowa LO 95

> Silniki 650E od VII 1992 (od numeru silnika 6621475) są przystosowane do spalania benzyny

> bezołowiowej.

spoko juz dostalem cynk od poprzedniego wlasciciela ze moge spokojnie na NoPb jezdzic bo tam silnik kiedys byl przekladany smile.gif

Napisano
  • Autor

> no wiec dzis zmienilem kable , swiece,kondensator poczyscilem masy przy cewkach wlozylem znowu inny

> gaznik i auto ozylo.

> powyzej miedzy 3-4 tysiace obr cos jak by szarpie, zaraz bede jechac sprobwac ustawic zaplon bo

> moze sie nie zgadza jak go wczesniej probowalem regulowac.

no wiec jakos caly czas mam problem zeby wyregulowac go na wolnych obrotach

-ustawilem zawory

-wymienilem i ustawilem przerywacz

-2 inne kondensatory

-zaplon ustawiony

-kompresja sprawdzona.cisnienie na obu cyl ok.8

i teraz tak. dalej sa moim zdaniem jakies problemy z wysokim napieciem bo nie umi utrzymac wolnych obrotow

na wolnych strzela w dolot i faluje. kombinowalem juz rozne opcje z opoznianiem i przyspieszaniem zaplonu ale nic...

znajomy sugeruje ze caly aparat zaplonowy nalezalo by wymienic albo ze.... rozrzad moze byc przestawiony ?

ma ktos jakies pomysly bo ja juz sie powoli trace pomysly co to moze byc

film pogladowy

Napisano

co tak nakombinowane z jakimiś 2 cewkami??Po co to?

Co sie ten motor tak tłucze?

Napisano
  • Autor

> co tak nakombinowane z jakimiś 2 cewkami??Po co to?

> Co sie ten motor tak tłucze?

w aparacie wysiadl mikrofon.

a co do cewek to nie wiem. tak bylo jak kupilem auto

Napisano
  • Autor

> ja bym sprawdzil klina na walku aparatu zaplonowego czy go czasem nie scielo

czyli wyciagnac caly aparat zaplonowy ?

Napisano

weź to doprowadź do stanu takiego jak ma być to.

Cewka 2 biegunowa i tyle

Napisano

> weź to doprowadź do stanu takiego jak ma być to.

> Cewka 2 biegunowa i tyle

To samo napisalem mu na priva - seryjny walek, posprawdzac czy wszystko chodzi jak nalezy, obrobic glowice, gaznik, ogarnac caly silnik, a na kaoncu prowadzic proby z nowym walkiem.

Napisano

> czyli wyciagnac caly aparat zaplonowy ?

w sumie to chyba tak

mozna sprobowac pokrecic tym gornym czyms nie pamietam juz jak to wyglada czy sie kreci mimo ze silnik stoi to bedzie pewnosc

oczywiscie minimalny luz moze miec zalezy jak zęby sie zakleszczaja na walku ale bez przesady

Napisano
  • Autor

> weź to doprowadź do stanu takiego jak ma być to.

> Cewka 2 biegunowa i tyle

fajnie sie gada tylko ze siedzac w NL jest troche lipa z czesciami do malucha... nie jest tak ze w pierwszym lepszym motoryzacyjnym kupie graty. dlatego fajnie by bylo znac przyczyne a nie wymieniac pokolei zlosnik.gif

a moze byc to spowodowane tym ze rozrzad przeskoczyl np o ząbek ? jest to w ogole mozliwe ?

Napisano

> a moze byc to spowodowane tym ze rozrzad przeskoczyl np o ząbek ? jest to w ogole mozliwe ?

W kaszlu nie

Napisano

> co tak nakombinowane z jakimiś 2 cewkami??Po co to?

Cuda wianki, dać normalną cewkę ok.gif

> Co sie ten motor tak tłucze?

Za małe obroty na "luzie"

Napisano
  • Autor

> Cuda wianki, dać normalną cewkę

> Za małe obroty na "luzie"

dobra to robie zamowienie ojcu

1 cewka zaplonowa dwubiegunowa

2 ze 2 szt kondensatorow

3aparat zaplonowy

cos jeszcze ?

Napisano

> no wiec jakos caly czas mam problem zeby wyregulowac go na wolnych obrotach

Sprawdź, czy po przewodach zapłonowych nie skaczą ci "błyskawice".

Jak nie to prawdopodobnie uszczelka pod głowicą puszcza, może też przycierać się zawór w prowadnicy - ale to raczej nie to.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź, czy po przewodach zapłonowych nie skaczą ci "błyskawice".

> Jak nie to prawdopodobnie uszczelka pod głowicą puszcza, może też przycierać się zawór w prowadnicy

> - ale to raczej nie to.

kable sa nowe i nigdzie nie ma przebic.

narazie prognoza jest ze lancuesz rozrzadu jest zbyt luzny. czekam na czesci i mam nadzieje ze przy weekendzie moge cos dzialac

Napisano

> kable sa nowe i nigdzie nie ma przebic.

> narazie prognoza jest ze lancuesz rozrzadu jest zbyt luzny. czekam na czesci i mam nadzieje ze przy

> weekendzie moge cos dzialac

Nie znam dokładnie konstrukcji tego w malcu, ale miałem kiedyś podobny problem w Audi 80 B2. Miałem nowy przerywacz, nowe kable, wszystko wyregulowane (w warsztacie) a zdarzało się, że gdzieś gubił iskrę. Problemem był zużyty aparat zapłonowy, który miał megaluzy (dało się to sprawdzić dopiero po wymontowaniu części z auta). Po podmianie na nowszy problem ustąpił. Ja bym podmienił aparat zapłonowy na inny (jeszcze przed wchodzeniem w łańcuch).

Napisano

> kable sa nowe i nigdzie nie ma przebic.

> narazie prognoza jest ze lancuesz rozrzadu jest zbyt luzny. czekam na czesci i mam nadzieje ze przy

> weekendzie moge cos dzialac

Grzechocze Ci? Zdejmij obudowę rozrządu i zobacz czy nie jest "podcięta".

Napisano
  • Autor

> Grzechocze Ci? Zdejmij obudowę rozrządu i zobacz czy nie jest "podcięta".

jest luz ok 1cm

Napisano

> jest luz ok 1cm

No to lancuch z kolami do wymiany. Przy okazji dokladnie wyczysc filtr oleju.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> No to lancuch z kolami do wymiany. Przy okazji dokladnie wyczysc filtr oleju.

odgrzewam kotleta. sory ze dopiero teraz ale mialem przeprowadzke i neta nie bylo.

wiec wymiana rozrzadu nie przyniosla rezultatu. dopiero gdy zmienilem dysze wolnych obrotow na taka z innego gaznika wszystkie problemy znikly.

Napisano

> wiec wymiana rozrzadu nie przyniosla rezultatu. dopiero gdy zmienilem dysze wolnych obrotow na taka

> z innego gaznika wszystkie problemy znikly.

A niemieckie paliwo takie och i ach podobno jest

Quote:

przed zatankowaniem niemieckiej benzyny wszystko bylo dobrze

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.