Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akku do Zafiry

Featured Replies

Napisano

Moja Futura w Zafirze B 1,9 CDTi powoli dokonuje żywota dlatego zastanawiam się nad nowym. Moje typy:

- BOSCH SILVER S5 007 74Ah 750A

- VARTA BLUE Dynamic 74 Ah 74Ah/680A

- VARTA SILVER Dynamic 74 Ah 74Ah/750A

Co proponujecie? Może coś innego?

Napisano

> Co proponujecie? Może coś innego?

Najtańszy z tych które są zgodne z parametrami podanymi przez producenta.

Akumulator to nie kosmiczna technologia, ten 2x droższy nie pożyje specjalnie dłużej.

Napisano

jakiegoś ZAPa, Tople, Autocraft.

Wszelkie futuropodobne, gdzie nie masz dostępu do elektrolitu (żadnych widocznych korków ani na wierzchu ani pod naklejkami) ja osobiście bym odpuścił. I nie brął żadnej wyższej półki, tylko standard. Zapłacisz wyraźnie mniej niż za proponowaną przez Ciebie varte czy boscha a gwarantuję Ci, że minimum te 3 lata aq wytrzyma a może i więcej.

Ja osobiście idąc opisanym tokiem romumowania kupiłem sobie do auta takiego autocrafta. Było to 4 lata temu i do dziś kręci jak szalony. Rok później namówiłem na takiego brata i ojca i też do dziś nie mają z aq najmniejszych problemów. W inych sprzętach mam wcześniej wspomniane ZAP, Topla i też już długie lata działają bez zastrzeżeń

Napisano

> jakiegoś ZAPa, Tople, Autopart.

> Wszelkie futuropodobne, gdzie nie masz dostępu do elektrolitu (żadnych widocznych korków ani na

> wierzchu ani pod naklejkami) ja osobiście bym odpuścił. I nie brął żadnej wyższej półki, tylko

> standard. Zapłacisz połowę z tego co za proponowaną przez Ciebie varte czy boscha a gwarantuję

> Ci, że minimum te 3 lata aq wytrzyma a może i więcej.

> Ja osobiście idąc opisanym tokiem romumowania kupiłem sobie do auta takiego autocrafta. Było to 4

> lata temu i do dziś kręci jak szalony. Rok później namówiłem na takiego brata i ojca i też do

> dziś nie mają z aq najmniejszych problemów. W inych srzętach mam wcześniej wspomniane ZAP,

> Topla i też już długie lata działają bz zastrzeżeń

topla, zap są w porównywalnej cenie jak varta dynamic, więc to pewnie porównywalna półka

S4 boscha (taki mam) jest też w tej cenie ok.gif

IMO to optymalny wybór ok.gif

Napisano

> Najtańszy z tych które są zgodne z parametrami podanymi przez producenta.

> Akumulator to nie kosmiczna technologia, ten 2x droższy nie pożyje specjalnie dłużej.

ok.gif dodam jeszcze, że im większa pojemność, tym lepiej, pewniej, spokojniej wink.gif

Czyli - najtańszy o jak największej pojemności. Marka nie ma znaczenia - zarówno akumulatora jak i auta, do którego ma być akumulator. Ta zasada jest uniwersalna zawsze. Oczywiście jesteśmy ograniczeni tylko wymiarami miejsca na akumulator.

Napisano

> dodam jeszcze, że im większa pojemność, tym lepiej, pewniej, spokojniej

> Czyli - najtańszy o jak największej pojemności. Marka nie ma znaczenia - zarówno akumulatora jak i

> auta, do którego ma być akumulator. Ta zasada jest uniwersalna zawsze. Oczywiście jesteśmy

> ograniczeni tylko wymiarami miejsca na akumulator.

Czyli jak w polo mam 54Ah to jak wsadzę 74Ah z golfa to będzie dobrze? czy to już przesada? A pytam dlatego, że pasuje bez problemów, a że w polo mi sie kończy bateria to może przełoże sobie z diesla dwuletni akumulator do benzynowej polówki a kupie nowy do diesla bo jest pod wzgledem rozruchów zimowych bardziej wymagający biglaugh.gif

Napisano

> Czyli jak w polo mam 54Ah to jak wsadzę 74Ah z golfa to będzie dobrze? czy to już przesada? A pytam

> dlatego, że pasuje bez problemów, a że w polo mi sie kończy bateria to może przełoże sobie z

> diesla dwuletni akumulator do benzynowej polówki a kupie nowy do diesla bo jest pod wzgledem

> rozruchów zimowych bardziej wymagający

O ile ten 74Ah jest sprawny i naładowany do pełna, to możesz liczyć się tylko z tym:

- nawet jak temp w nocy spadnie do -25 st to akumulator zakręci rozrusznikiem

- jak będziesz mieć kaprys słuchania radia przez kilka godzin, to jest duża szansa, że silnik potem odpali

- jak zapomnisz wyłączyć jakiś odbiornik prądu np. na noc - to też masz szansę rano pojechać autem do pracy (oczywiście jak zostawisz wszystkie odbiorniki to o tym zapomnij zlosnik.gif) ale zmierzam do tego, że duży jednak jest lepszy od małego oink.gifzlosnik.gif Płyną z tego TYLKO korzyści. No, powiedzmy, że minusem jest większa cena zakupu większego pojemnościowo akumulatora. Powtarzam - im większy, tym lepszy. I proszę Cię - nie pytaj czy czasem będzie niedoładowany facepalm%5B1%5D.gif - to wierutna bzdura!

Napisano

> I proszę Cię - nie pytaj czy czasem będzie niedoładowany - to wierutna bzdura!

Jeśli alternator da radę, to będzie ok... grinser006.gif

Napisano

> Jeśli alternator da radę, to będzie ok...

Każdy alternator we współczesnym aucie da radę ładować akumulator ponad 200Ah i więcej.

Alternator z malucha bez problemu radzi sobie z 200Ah....więc gdzie jest problem? zlosnik.gif

Napisano

> ....więc gdzie jest problem?

Problem w tym, że za duży będzie niedoładowany....

.

.

.

.

.

.

.

żartowałem zlosnik.gif

200Ah to by mi się nie zmieścił, ale woziłem w maluchu 72Ah (wsadzony w poprzek) i sprawował się wyśmienicie.

Zatem za opcją "duży może więcej" przemawia i teoria i praktyka.

Napisano

> Problem w tym, że za duży będzie niedoładowany....

> .

> .

> .

> .

> .

> .

> .

> żartowałem

> 200Ah to by mi się nie zmieścił, ale woziłem w maluchu 72Ah (wsadzony w poprzek) i sprawował się

> wyśmienicie.

> Zatem za opcją "duży może więcej" przemawia i teoria i praktyka.

ok.gif

Nie Ty jeden - zamiast koła zapasowego miałem w maluchu akumulator ok. 100Ah. Na samym rozruszniku przejechałbym kilka km hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.