Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze - pierwszy przegląd w ASO - pytanko.

Featured Replies

Napisano

Ludziska czy mamy na sali kogoś, kto już robił pierwszy przegląd w ASO w benzynowym Cruzaku?

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Ludziska czy mamy na sali kogoś, kto już robił pierwszy przegląd w ASO w benzynowym Cruzaku?

No co tam znowu? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> No co tam znowu?

A nic lizak.gif Chciałem zapytać czy z własnym oleum i ewentualnie filtrem można pojechać. I czy nie robią z tego problemu. Przegląd dopiero w maju ale wole już teraz zapytać.

Napisano

> A nic Chciałem zapytać czy z własnym oleum i ewentualnie filtrem można pojechać. I czy nie

> robią z tego problemu. Przegląd dopiero w maju ale wole już teraz zapytać.

Niech leją swój olej GM i będzie dobrze. Nie też będzie wątpliwości w razie napraw gwarancyjnych.

Napisano
  • Autor

> Niech leją swój olej GM i będzie dobrze. Nie też będzie wątpliwości w razie napraw gwarancyjnych.

Toż jak im dam nówkę bańkę 5L Dexosa II 5W30 to chyba widzą co leją. A mi ta bańka wyjdzie poniżej stufki, a u nich pewnie ze 250 zeta wiec wole dziecku coś za to kupić waytogo.gif

Napisano

> Toż jak im dam nówkę bańkę 5L Dexosa II 5W30 to chyba widzą co leją. A mi ta bańka wyjdzie poniżej

> stufki, a u nich pewnie ze 250 zeta wiec wole dziecku coś za to kupić

Ja płaciłem 160zł, gdy jeszcze jeździłem do ASO, obecnie u mechanika też płacę 160zł za Mobila zlosnik.gif

Napisano

> Ja płaciłem 160zł, gdy jeszcze jeździłem do ASO, obecnie u mechanika też płacę 160zł za Mobila

Ja od 3 lat jezdze z swoimi materiałami i nie mam problemów. A oszczednos na samym oleju to 200 zł.

Napisano

> Skąd takie różnice?

Edge 5w30 w ilosci 6 litrow to 180 zł w hurtownii, a w ASO mamy 5w40 w tej samej ilosci po 60 zl (360 zl) do tego filtr kabinowy z allegro (oryginal) za 60 zl to juz sie robi ponad 200 PLN.

W tym roku mi nie wyszlo z filtrem oleju bo EPC z GM zrobil mi niespodzianke i zamiast standardowego filtra, ktory na allegro kosztuje 50 zl zamontowal w moim filtr kosztujacy normalnie 160 zl i nie ma on dostepnosci w zamiennikach i allegro. frown.gif

Napisano

> Edge 5w30 w ilosci 6 litrow to 180 zł w hurtownii, a w ASO mamy 5w40 w tej samej ilosci po 60 zl

> (360 zl) do tego filtr kabinowy z allegro (oryginal) za 60 zl to juz sie robi ponad 200 PLN.

> W tym roku mi nie wyszlo z filtrem oleju bo EPC z GM zrobil mi niespodzianke i zamiast

> standardowego filtra, ktory na allegro kosztuje 50 zl zamontowal w moim filtr kosztujacy

> normalnie 160 zl i nie ma on dostepnosci w zamiennikach i allegro.

Zastanawia mnie tylko po co lać tak drogi olej, jeśli ten oplowski jest OK?

Ja zdawałem się wcześniej na ASO a teraz na gust mechanika tak w kwestii oleju, jak i filtrów smile.gif

Napisano

> Zastanawia mnie tylko po co lać tak drogi olej, jeśli ten oplowski jest OK?

> Ja zdawałem się wcześniej na ASO a teraz na gust mechanika tak w kwestii oleju, jak i filtrów

Tez sie zastanawiam, ale cena tego GM jest chyba podobna jak tego w hurtowni.

A filtry to zawsze oryginał - przynajmniej w okresie gwarancji cool.gif

Napisano

> Zastanawia mnie tylko po co lać tak drogi olej, jeśli ten oplowski jest OK?

No właśnie, po co lejesz przereklamowany mobil1 zamiast oplowskiego? grinser006.gif

Napisano

> A nic Chciałem zapytać czy z własnym oleum i ewentualnie filtrem można pojechać. I czy nie

> robią z tego problemu. Przegląd dopiero w maju ale wole już teraz zapytać.

W Polsce można, za granicą jest z tym baaaardzo różnie zlosnik.gif

Kiedyś na międzynarodowym forum Cruze przypadkiem padła ta kwestia i zawrzało busted.gif

To tak w ogóle można? icon_eek.gif

Nie wolno! czerwona.gifnono.gif

To jak zabieranie swojego wina do restauracji icon_rolleyes.gif

Nie przynosi się własnego piwa do baru! angryfire.gif

Gdyby wszyscy tak robili to usługi serwisowe byłyby droższe! zolta.gif

ITD ITP. biglaugh.gifmikolaj.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

Dziwne forum jakieś alien.gif

Ja rozumiem, że jak jade Lambo albo Vejronem to olej sami leją, ale Cruzem biglaugh.gif proszę Cie....

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Toż jak im dam nówkę bańkę 5L Dexosa II 5W30 to chyba widzą co leją. A mi ta bańka wyjdzie poniżej

> stufki, a u nich pewnie ze 250 zeta wiec wole dziecku coś za to kupić

100zł za 5 litrowy olej Dexos II to znacznie poniżej ceny zakupu ASO, więc nie wiem skąd handlarze mają tak tani olej. Dzisiaj był u nas na pierwszym przeglądzie Cruze 1,6 i za wszystko wyszło coś koło 450 zł, więc chyba dramatu z cenami w ASO nie ma. Poza tym od niedawna jedynym dopuszczalnym olejem dla Chevroletów od RM2011 jest Dexos II i w razie stosowania innego z automatu można się pożegnać z gwarancją na silnik.

Napisano

Na ebayu (w Niemczech) ten olej jest w detalu po ok 20 EUR za bańkę 5l.

Pewnie więc handlarze biorą z tego samego miejsca co niemieccy sprzedawcy. Pytanie skąd biorą ASO, albo inaczej: dlaczego muszą brać od jedynie słusznego dystrybutora GM na Polskę przepłacając kilkadziesiąt % biglaugh.gif

Napisano

> Poza tym od niedawna jedynym

> dopuszczalnym olejem dla Chevroletów od RM2011 jest Dexos II i w razie stosowania innego z

> automatu można się pożegnać z gwarancją na silnik.

Źródło? cfaniaczek.gif

Napisano

> Źródło?

W książce jest zalecenie, ale mówi sie ze w przypadku zastosowania innego może dojść do utraty parametrów, ale nie o utracie gwarancji.

A najdziwniejsze jest to, ze wszystkie papiery do diesla w Cruzie zalecaja 5W30, a serwis leje 5W40 bo ten ma Dexos II. A drugie smieszne to ze Castrol tez ma aprobate na 5W40 z Dexos ale w wersji Magnatec, a lepszy Edge jej nie ma.

Napisano

> W książce jest zalecenie, ale mówi sie ze w przypadku zastosowania innego może dojść do utraty

> parametrów, ale nie o utracie gwarancji.

Dlatego tekst do którego się odniosłem uważam za bzdurę totalną

Napisano

> Źródło?

Kilka miesięcy temu wyszedł taki biuletyn z GM PL i od tamtego czasu nie możemy stosować innego oleju w Chevroletach od RM2011. Dexos2 ma lepkość 5W30, tak dla ścisłości. Według mnie nie ma co kombinować z olejem, szczególnie na gwarancji. Oplowska oliwa jest w całkiem dobrej cenie, a odwoływanie się do Chevroleta w razie odmowy naprawy gwarancyjnej to więcej zachodu niż warta jest potencjalna oszczędność na oleju. Chyba że jakieś ASO dowala mega marżę na oleju i ceni sobie 50zł/litr...

Napisano

> Kilka miesięcy temu wyszedł taki biuletyn z GM PL i od tamtego czasu nie możemy stosować innego

> oleju w Chevroletach od RM2011.

Dobre sobie. Cwaniaki z nich. hehe.gif

> (...) Oplowska oliwa jest w całkiem dobrej cenie,

> a odwoływanie się do Chevroleta w razie odmowy naprawy gwarancyjnej to więcej zachodu niż

> warta jest potencjalna oszczędność na oleju. Chyba że jakieś ASO dowala mega marżę na oleju i

> ceni sobie 50zł/litr...

Właśnie tyle sobie cenią. hehe.gif

Zawsze lałem oleje jakie mi pasuję, zawsze robiłem duże przebiegi i zawsze silniki były w idealnym stanie. Więc to straszenie olejami to tylko kolejny wybieg GM żeby nałapać jeleni na swoje gigantyczne marże. Co będzie dalej? Jedyne słuszne pióra wycieraczek?

hehe.gifscrewy.gif

Napisano

> Dobre sobie. Cwaniaki z nich.

> Właśnie tyle sobie cenią.

> Zawsze lałem oleje jakie mi pasuję, zawsze robiłem duże przebiegi i zawsze silniki były w idealnym

> stanie.

Ja do chevroletów zawsze lałem/leję olej GM, ale nie dlatego, że zalecają, tylko dlatego że po prostu jest dużo tańszy od Mobila/Catrola a równie dobry. Oczywiście nie kupowany w ASO crazy.gif

> Więc to straszenie olejami to tylko kolejny wybieg GM żeby nałapać jeleni na swoje

> gigantyczne marże.

Dokładnie. Co ciekawe u mnie w ASO chceli mi wlewać Castrola, a nie GM...

Napisano

> Ja do chevroletów zawsze lałem/leję olej GM, ale nie dlatego, że zalecają, tylko dlatego że po

> prostu jest dużo tańszy od Mobila/Catrola a równie dobry. Oczywiście nie kupowany w ASO

Ja zwykle kupuję Mobila lub Castrola. I auta śmigają na nich aż miło.

> Dokładnie. Co ciekawe u mnie w ASO chceli mi wlewać Castrola, a nie GM...

Mi kiedyś ASO wlało Elfa bo akurat mieli na niego promocję. Więc trudno chyba utrzymywać że GM to jedyny słuszny olej.

Napisano

> Kilka miesięcy temu wyszedł taki biuletyn z GM PL i od tamtego czasu nie możemy stosować innego

> oleju w Chevroletach od RM2011.

Miałem Cruza MR2011 i wymieniałem olej w ASO. Miałem do wyboru GM, Castrol i Mobil wg życzenia klienta grinser006.gif

Napisano

A ja w dieslu jeżdżę na TOTAL.

Ineo ECS 5W-30 - typowy olej do diesla z DPF.

Napisano

> Dziwne forum jakieś

Generalnie tamto forum jest OK bo ogólnie fajni i ciekawi ludzie tam siedzą z całego świata,

można z nimi toczyć rozmaite polemiki ,dyskusje i spory bokser.gif

a przy tym się dowiedzieć wielu ciekawostek nie tylko nt. Cruze claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.