Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana prawa jazdy - biurokracja, czy bezprawie?!!!

Featured Replies

Napisano

Przeprowadziłem się do innej miejscowości. Chciałem wymienić m.in. prawko (bezterminowe), ze względu na zmianę miejsca zamieszkania. Złożyłem stosowny wniosek. Po dwóch tygodniach dostaję z WK pisemko, że mam się zgłosić w pilnej sprawie. Idę. Okazuje się, ze mam dostarczyć dokumenty, które dostałem z poprzedniego WK w 1996(!) roku .Była to cała moja dokumentacja od momentu, kiedy dostałem swoje pierwsze prawko. Były tam wszystkie stare prawka (zmieniałem kategorie i adresy zamieszkania)i jakieś inne szpargały, nie pamiętam co. Dostałem je oczywiście, pokwitowałem odbiór, ale nikt mi nie powiedział, że mam je przechowywać do us..... śmierci! Leżały parę lat w szufladzie, aż zaczęły mi przeszkadzać, więc wyrzuciłem. Teraz, albo je dostarczę do WK(nie mam ich!), albo muszę zrobić badania lekarskie, oczywiście płatne! Paranoja!!! Miał ktoś takie "przygody"? Oczywiście dokumentacja z poprzedniego miejsca zamieszkania jest w posiadaniu obecnego WK.

Napisano

Dostałeś decyzję w sprawie swojego wniosku o wydanie prawa jazdy?

Jeżeli nie, to poproś o nią. W decyzji odmownej musi być wskazana podstawa prawna. Wtedy dowiesz się czy działa tu prawo czy bezprawie.

mar00ha

Napisano

mojego kolegi zona miala cos w tym stylu, trwalo to rok, sprawa oparla sie o SKO. chodzilo o wymiane kartonika na plastyk, miala badania lekarskie dostarczyc czy cos. (chodzilo o to ze program nie przepuszczal dalej i sie bali sami decyzji w urzedzie w-wa bemowo podjac).

tak jak Marooha pisze niech dadza decyzje na pisme (niewazne jaka) oby sie tylko mozna bylo odwolac.

Napisano

> Rozporządzenie wymaga złożenia wniosku, zdjęć, opłaty i kserokopii aktualnego prawa jazdy.

> Albo trafiłeś na idiotów albo coś kręcisz.

nic nie kręci stary jest. Jest taki bajzel w papierach, sprzed komputeryzacji że szok. Robią na bieżąco i ktoś miał archiwizowac ale podeszli do tematu jak w shreku"chyba że zgubię lub zapomnę"

Napisano

> Rozporządzenie wymaga złożenia wniosku, zdjęć, opłaty i kserokopii aktualnego prawa jazdy.

troche to dziwne bo teczka idzie za "pacjentem" hmm.gif

Napisano

> nic nie kręci stary jest. Jest taki bajzel w papierach, sprzed komputeryzacji że szok. Robią na

> bieżąco i ktoś miał archiwizowac ale podeszli do tematu jak w shreku"chyba że zgubię lub

> zapomnę"

ja kiedyś zgubiłem dokumenty, przy wydawaniu duplikatu prawka pani z okienka kazała mi podpisac oświadczenie że nie jestem alkoholikiem - ludzie w kolejce zaraz sie zaczeli dziwnie patrzyc zlosnik.gif

Napisano

> ja kiedyś zgubiłem dokumenty, przy wydawaniu duplikatu prawka pani z okienka kazała mi podpisac

> oświadczenie że nie jestem alkoholikiem - ludzie w kolejce zaraz sie zaczeli dziwnie patrzyc

podpisałeś?

Napisano

A swoją drogą wymaganie przez urząd złożenia kserokopii dokumentu (np. prawa jazdy) to tez idiotyzm.

Urzędnik powinien otzrymać do wglądu ów dokument i jeżeli uważa za stosowne zrobić sobie kopię, to niech zrobi.

Pewien urząd przy wymianie dokumentu przez siebie wydanego domagał się nawet ksero tegoz dokumentu poswiadczonego "za zgodność z oryginałem".

Ot głupota urzędnicza.

Napisano

> Ot głupota urzędnicza.

Nie pierwszy i nie ostatni raz. Plus jest taki, że zazwyczaj sami sobie kserują.

Wracając do głównego pytania:

Quote:

§ 5. 1. Prawo jazdy lub pozwolenie albo wtórnik tych dokumentów wydaje się w następujących przypadkach, po otrzymaniu:

1) od osoby ubiegającej się o wydanie po raz pierwszy prawa jazdy lub pozwolenia - za pośrednictwem ośrodka:

a) wniosku,

b) zaświadczenia o ukończeniu wymaganego dla danej kategorii rodzaju szkolenia,

c) orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenia psychologicznego o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane,

d) pisemnej zgody rodziców lub opiekunów, jeżeli osoba nie ukończyła 18 lat,

e) dowodu uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy lub pozwolenia,

f) (6) wyraźnej fotografii o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, przedstawiającej osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy. Osoba z wrodzonymi lub nabytymi wadami narządu wzroku może załączyć fotografię przedstawiającą osobę w okularach z ciemnymi szkłami, a osoba nosząca nakrycie głowy zgodnie z zasadami swojego wyznania - fotografię przedstawiającą osobę z nakryciem głowy, pod warunkiem, że fotografia taka zamieszczona jest w dokumencie potwierdzającym tożsamość tej osoby;

2) od osoby ubiegającej się o rozszerzenie uprawnień do kierowania pojazdami dokumentów:

a) o których mowa w pkt 1 - za pośrednictwem ośrodka,

b) potwierdzających spełnienie wymagań, o których mowa w art. 90 ust. 5 ustawy, lub kserokopii posiadanego prawa jazdy kategorii:

– B, jeżeli osoba ubiega się o prawo jazdy kategorii C, C1, D lub D1,

– B, C, C1, D lub D1, jeżeli osoba ubiega się o prawo jazdy odpowiednio kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E;

3) od osoby ubiegającej się o wydanie wtórnika prawa jazdy lub pozwolenia:

a) dokumentów, o których mowa w pkt 1 lit. a, e i f,

b) dokumentu, o którym mowa w pkt 1 lit. c, jeżeli zmiana dotyczy daty ważności uzyskanego uprawnienia,

c) kserokopii posiadanego prawa jazdy lub pozwolenia, jeżeli wydanie dokumentu następuje w wyniku zmiany danych;

Czyli jeśli uprawnienia zostały wydane bezterminowo to nie ma podstaw do żądania badań lekarskich.

Napisano
  • Autor

Wszystko to złożyłem. Mam 65 lat. Mam kategorie ABCDET, kiedyś jeździłem zawodowo. Pytałem się pani z okienka, czy mogę zrezygnować z kategorii ACDET, bo nie są mi potrzebne, również muszę przedstawić stosowne zaświadczenie lekarskie i złożyć oświadczenie o rezygnacji z tych uprawnień. Wiem, że przepisy mają się zmienić i nie będzie już uprawnień bezterminowych (popieram to), ale to dopiero projekt. Czyżby pani z WK działała "na wyrost"?

Napisano

> Wszystko to złożyłem. Mam 65 lat. Mam kategorie ABCDET, kiedyś jeździłem zawodowo. Pytałem się pani

> z okienka, czy mogę zrezygnować z kategorii ACDET, bo nie są mi potrzebne, również muszę

> przedstawić stosowne zaświadczenie lekarskie i złożyć oświadczenie o rezygnacji z tych

> uprawnień.

No i widzisz - to jest być może ważna okoliczność, która mogła spowodował zamieszanie w rozumkach pań w WK.

Napisano

> ja kiedyś zgubiłem dokumenty, przy wydawaniu duplikatu prawka pani z okienka kazała mi podpisac

> oświadczenie że nie jestem alkoholikiem - ludzie w kolejce zaraz sie zaczeli dziwnie patrzyc

Prawidłowo - w ramach składania wniosku o dokument musisz złożyć oświadczenie, że "nie stwierdzono u mnie aktywnej formy uzależnienia od alkoholu".

Osobie będącej czynnym alkoholikiem (cokolwiek to nie znaczy) nie wolno zgodnie z PL prawem wydać PJ.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.