Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Signum vs BMW E46

Featured Replies

Napisano

Za i przeciw?

Na korzyść Signum:

- młodszy rocznik 2006

- tańszy w eksploatacji (ale czy dużo)

- więcej miejsca( z tyłu napewno)

- niższe zużycie paliwa

- niższy przebieg

Na korzyść BMW:

- napęd tył,

- rozrząd na łańcuchu,

- lepsze prowadzenie,

- szybsze grinser006.gif 330D,

- lepsze wykonanie,

- większy bagażnik (kombi)

Czy oba auta są już w ocynku??

Napisano

Signum trochę się interesowałem.

Wydaje się dość rozsądnym wyborem i chyba łatwiej znaleźć dobry egzemplarz niż E46, które też ma swój urok (zwłaszcza w wersji z napędem 4x4)

Odnośnie kupowania E46 - poczytaj LINK

A jeżeli chodzi o plusy i minusy:

Na plus Signum ja bym zaliczył:

- większą szansę znalezienia przyzwoitego egzemplarza

- więcej miejsca w środku - e46 jest dość ciasne

- niższe koszta eksploatacji - części do Opla z reguły są tańsze niż do BMW

Odnośnie rozrządu na łańcuchu - przy zakupie za ok 30k można chyba odżałować kilkaset pln na nowy rozrząd i nie martwić sie nim potem przez długi czas.

Kiedyś przymierzałem się do kupna E46 2.0 Diesla ale jakoś środek nie zachęcał i wcale nie stwarzał wrażenia jakby był super wykonany.

Mój głos na Signum smile.gif

Napisano

> Na korzyść Signum:

> - niższe zużycie paliwa

> Na korzyść BMW:

> - szybsze 330D,

Nie wiem ile pali Signum, ale 204KM 330d w e46 touring paliło koledze w mieście 7l.

A ponieważ już kiedyś była dyskusja odnośnie spalania tego silnika to zaznaczam, że jeśli zaraz się ktoś odezwie, że to nie prawda (bo. np ktoś przeczytał w AutoŚwiat, że pali więcej, albo e39 syna kolegi kuzyna wciągało 10l.) - to trudno zlosnik.gif nie będę brnął w odpowiedzi po co/dlaczego - ustalmy, że paliło 6.9-7.1 bo było zepsute 270751858-jezyk.gif

> Za i przeciw?

Z tego co widzę piszemy o kwocie ~30k zł. Z tych dwóch wybieram Signum ze względu na młodszy wiek i tańszy serwis.

Osobiście w tej cenie wolałbym jednak: Subaru Impreza, Mazda 3 lub -jeśli diesel- Volvo V50

Napisano

> Nie wiem ile pali Signum, ale 204KM 330d w e46 touring paliło koledze w mieście 7l.

> A ponieważ już kiedyś była dyskusja odnośnie spalania tego silnika to zaznaczam, że jeśli zaraz się

> ktoś odezwie, że to nie prawda (bo. np ktoś przeczytał w AutoŚwiat, że pali więcej, albo e39

> syna kolegi kuzyna wciągało 10l.) - to trudno nie będę brnął w odpowiedzi po co/dlaczego -

> ustalmy, że paliło 6.9-7.1 bo było zepsute

Tylko po co kupowac 330, zeby pozniej spalac 7ltr w miescie grinser006.gif

To chyba bardziej przypominalo turlanie niz faktyczna jazde...

Napisano

w signum ten mocny silnik diesla ma problemy z przegrzewaniem to jest chyba produkcja reno?. Diesel BMW jest bardzo udana jednostka ale ciezko znalezc nie krecony.Ja osobiscie z tych dwoch bralbym BMW

Napisano
  • Autor

> w signum ten mocny silnik diesla ma problemy z przegrzewaniem to jest chyba produkcja reno?. Diesel

> BMW jest bardzo udana jednostka ale ciezko znalezc nie krecony.Ja osobiscie z tych dwoch

> bralbym BMW

jesli chodzi o Signum to w grę wchodzi silnik 1.9 CDTI (+ewentualny SOFT) a nie 3.0V6 CDTI z którym są tam jakieś problemy

Napisano

> jesli chodzi o Signum to w grę wchodzi silnik 1.9 CDTI (+ewentualny SOFT) a nie 3.0V6 CDTI z

> którym są tam jakieś problemy

to dobra jednostka,myslalem ze skoro chcesz 330d to w oplu tez celujesz w duzego diesla

Napisano

> jesli chodzi o Signum to w grę wchodzi silnik 1.9 CDTI (+ewentualny SOFT) a nie 3.0V6 CDTI z

> którym są tam jakieś problemy

Ja mam w Signum 1.9 cdti, fajna jednostka, pamietaj że jest DPF, wiec jeśli tylko smiganie w mieście to bedzie to problemowo, jeśli natomiast także trasy to nie ma z tym silnikiem żadnych problemów smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam w Signum 1.9 cdti, fajna jednostka, pamietaj że jest DPF, wiec jeśli tylko smiganie w

> mieście to bedzie to problemowo, jeśli natomiast także trasy to nie ma z tym silnikiem żadnych

> problemów

Jak bym wybrał Signum i DPF będzie robił duże problemy

(ponieważ niestety auto będzie użytkowane przez żonę głównie w mieście + nasze rodzinne wyjazdy)

to go wymontuje i zrobię program przy okazji zlosnik.gif.

A klapki w kolektorze już robiłeś????

Napisano

> Jak bym wybrał Signum i DPF będzie robił duże problemy

> (ponieważ niestety auto będzie użytkowane przez żonę głównie w mieście + nasze rodzinne wyjazdy)

> to go wymontuje i zrobię program przy okazji .

> A klapki w kolektorze już robiłeś????

Nic nie robiłem, bo nie było takiej potrzeby, samochód mam ponad 3 lata, ponad 60 000 km ja sam najechałem, auto ma obecnie 130 000 km.

Napisano

> Tylko po co kupowac 330, zeby pozniej spalac 7ltr w miescie

> To chyba bardziej przypominalo turlanie niz faktyczna jazde...

zawsze mnie śmieszą takie komentarze. A po co ścigać się i pałować samochód w mieście? Żeby mocniej hamować przed następnymi światłami? Bo szybciej się w ten sposób raczej nie dojedzie (przynajmniej w Krakowie zlosnik.gif)

Mocy nigdy za wiele, ale wtedy kiedy jest faktycznie potrzebna, a jeżeli ktoś umie z niej korzystać rozsądnie i efektywnie (a nie efektownie) to plus dla niego

Napisano
  • Autor

> Znajdź zadbane E46 do 30tys zł 3,0d to będziesz gość. Tu co nieco pytałem.

http://moto.allegro.pl/cudna-e46-330d-navi-skory-xenon-full-i1969097216.html

Podobno 1 własciciel w niemczech, książka serwisowa+faktury

I chyba nie wygląda najgorzej. Pomijając ujmujący opis Handlarza zlosnik.gif i wysmarowaniem środka co by sie wszystko błyszczało. Vin podał bez problemu.

Napisano

> http://

Prozaq właśnie dzwoni do właściciela hehe.gif

A tak na serio (choć w sumie to wyżej też jest) to jeśli stan samochodu jest taki jak w opisie (coś mi każę wątpić) a utrzymanie nie będzie dla Ciebie przeszkodą - to uważam, że bardzo fajna oferta. wink.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Prozaq właśnie dzwoni do właściciela

> A tak na serio (choć w sumie to wyżej też jest) to jeśli stan samochodu jest taki jak w opisie (coś

> mi każę wątpić) a utrzymanie nie będzie dla Ciebie przeszkodą - to uważam, że bardzo fajna

> oferta.

Możliwe że jutro podjadę ją obejrzeć bo stoi blisko Signuma, którego sobie wczesniej upatrzyłem. Ale musiałem znależć też jaką alternatywę jak by z tym pierwszym coś nie wyszło smile.gif

Napisano
  • Autor

> Prozaq właśnie dzwoni do właściciela

> A tak na serio (choć w sumie to wyżej też jest) to jeśli stan samochodu jest taki jak w opisie (coś

> mi każę wątpić) a utrzymanie nie będzie dla Ciebie przeszkodą - to uważam, że bardzo fajna

> oferta.

Co do opisu to każda aukcja tego Handlarza ma ten sam

cudny opis. Ale pierwsze wrażenie

jest jak dla mnie całkiem dobre. A poza tym 8 letnie

auto nię będzie wyglądało jak nówka.(chyba że to jakiś kolekcjonerski okaz)

Napisano

> http://moto.allegro.pl/cudna-e46-330d-navi-skory-xenon-full-i1969097216.html

> Podobno 1 własciciel w niemczech, książka serwisowa+faktury

> I chyba nie wygląda najgorzej. Pomijając ujmujący opis Handlarza i wysmarowaniem środka co by sie

> wszystko błyszczało. Vin podał bez problemu.

Po ile sa takie BMW w Niemczech?

Bo to moze sporo wyjasnic w kwestii tego, czy warto ogladac...

Szzegolnie przy obecnym kursie EUR grinser006.gif

Napisano

> http://moto.allegro.pl/cudna-e46-330d-navi-skory-xenon-full-i1969097216.html

> Podobno 1 własciciel w niemczech, książka serwisowa+faktury

> I chyba nie wygląda najgorzej. Pomijając ujmujący opis Handlarza i wysmarowaniem środka co by sie

> wszystko błyszczało. Vin podał bez problemu.

bede monotematyczny... kierownica sprzed lifta w aucie z 2004 roku? icon_eek.gif Z tym m-technikiem chyba tez troche przesadzil

Napisano
  • Autor

> bede monotematyczny... kierownica sprzed lifta w aucie z 2004 roku? Z tym m-technikiem chyba tez

> troche przesadzil

Z M-TECHNIKIEM to tak, a co do kierownicy to podobno jest ok.

Napisano

.

> A klapki w kolektorze już robiłeś????

to w oplach też?? Własnie w beemkach dieslach to jest normalna awaria (zarówna 2.0 jak i 3.0) a kosztuje ze 2 tysia wink.gif

Napisano

> Z M-TECHNIKIEM to tak, a co do kierownicy to podobno jest ok.

nie chce mi sie wierzyc, ze ponad 3 lata po lifcie dali kierownice z polowy lat 90tych zlosnik.gif

no, ale moze niech jeszcze ktos cos powie w temacie biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> nie chce mi sie wierzyc, ze ponad 3 lata po lifcie dali kierownice z polowy lat 90tych

> no, ale moze niech jeszcze ktos cos powie w temacie

Normalna praktyka w BMW czyli wariacje w wyposażeniu.Nie zdziwiłbym się jakby z tyłu były "korby". ok.gif

Napisano
  • Autor

> .

> to w oplach też?? Własnie w beemkach dieslach to jest normalna awaria (zarówna 2.0 jak i 3.0) a

> kosztuje ze 2 tysia

Tak ale idzie zrobić taniej niż 2tyś. Poprawili to dopiero od 2007 roku

Napisano

Nie tylko to.

033102bebe_1_prv.gif

Miasto miało pewnie 2 skrzyżowania. Jedno na początku a drugie na końcu. I było cały czas z górki zlosnik.gif

Pomijając kwestie spalania

Zygmunt będzie młodszy i w lepszym wypasie za taką samą kasę.

Benek będzie starszy ale to Benek ok.gif

Jeśli oba auta będą bezwypadkowe to Zygmunta wcześniej sie Ruda przyczepi

Ja brałbym Zygmunta bo będzie młodszy.

Benek to jednak dziadek z uwagi na to że wnuczek czyli nowa trójka F30 debiutuje na początku roku. To 2 generacje różnicy.

Napisano

> Kiedyś przymierzałem się do kupna E46 2.0 Diesla ale jakoś środek nie zachęcał i wcale nie stwarzał

> wrażenia jakby był super wykonany.

> Mój głos na Signum

skoro oglądałeś 2.0 diesla to się nie dziwie że środek był przecietny... pewno nawet skóry ani dużego komputera tam nie było...

nie ma nic do porównywania tutaj z 3.0d a już napewno w wersji xd smirk.gif

a opel to zawsze opel 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Signum trochę się interesowałem.

> Wydaje się dość rozsądnym wyborem i chyba łatwiej znaleźć dobry egzemplarz niż E46, które też ma

> swój urok (zwłaszcza w wersji z napędem 4x4)

Na rynku jest duzo aut 4x4.

Urok BMW tkwi w napedzie przenoszonym na tylne kola.

Napisano
  • Autor

> nie chce mi sie wierzyc, ze ponad 3 lata po lifcie dali kierownice z polowy lat 90tych

> no, ale moze niech jeszcze ktos cos powie w temacie

No więc decyzja zapadła - Signum zakupione.

Po oględzinach obu aut jednak więcej miejsca w środku,

Lepiej utrzymane wnętrze i młodszy rocznik zadecydowały

o zakupie Opla.

Jednak jeśli chodzi o BMW to tez wyglądało ok. ale jak dla mnie

było za małe w środku. Wnętrze adekwatnie do przebiegu, który

jak właściel twierdził można potwierdzić w ASO(ja nie potwierdzałem

bo chcieli za to 100PLN)

Handlarz (bo jest to oczywiście komis) na fakturze gwarantuje

bezwypadkowość auta jego przebieg. Więc myślę, że jeśli

ktoś tu poszukuje BMW E-46 330D to jest jest ona warta zainteresowania.

Cena z opłatami 33tyś (do tego są opony zimowe 17" i może by coś urwał

po podpięciu pod kompa smile.gif).

Napisano

> No więc decyzja zapadła - Signum zakupione.

> Po oględzinach obu aut jednak więcej miejsca w środku,

mowilem, ze do e39 trza bylo sie przymierzyc waytogo.gif

tak czy siak gratuluje zakupu, oby dobrze sie sprawowalo cool.gif

Napisano

> No więc decyzja zapadła - Signum zakupione.

> Po oględzinach obu aut jednak więcej miejsca w środku,

> Lepiej utrzymane wnętrze i młodszy rocznik zadecydowały

> o zakupie Opla.

Jesli mozna zapytac, ile za niego dales, jaka wersja itp?

Napisano

> Nie wiem ile pali Signum, ale 204KM 330d w e46 touring paliło koledze w mieście 7l.

> A ponieważ już kiedyś była dyskusja odnośnie spalania tego silnika to zaznaczam, że jeśli zaraz się

> ktoś odezwie, że to nie prawda (bo. np ktoś przeczytał w AutoŚwiat, że pali więcej, albo e39

> syna kolegi kuzyna wciągało 10l.) - to trudno nie będę brnął w odpowiedzi po co/dlaczego -

> Z tego co widzę piszemy o kwocie ~30k zł. Z tych dwóch wybieram Signum ze względu na młodszy wiek i

> tańszy serwis.

> Osobiście w tej cenie wolałbym jednak: Subaru Impreza, Mazda 3 lub -jeśli diesel- Volvo V50

Nie chce mi sie czytac odpowiedzi ponizej tej wypowiedzi. Jezeli ktos twierdzi, ze auto o mocy powyzej 150KM spala ok 7 ltr/100km w miescie to jest smieszny, albo jezdzi po miescie wielkosci Choszczna i wiekszosc kilometrazu robi do najblizszego Stargardu Szczecinskiego. Niestety, ale te kuce musza cos wypic. Sorki, ale wpysk.gifbokser.gifczerwona.gifmikolaj.gifhorse.gifhahaha.gif

Napisano

> Nie chce mi sie czytac odpowiedzi ponizej tej wypowiedzi. Jezeli ktos twierdzi, ze auto o mocy

> powyzej 150KM spala ok 7 ltr/100km w miescie to jest smieszny, albo jezdzi po miescie

> wielkosci Choszczna i wiekszosc kilometrazu robi do najblizszego Stargardu Szczecinskiego.

> Niestety, ale te kuce musza cos wypic. Sorki, ale

przeciez kolega wyzej napisal ze to auto tyle pali bo jest zepsute smirk.gif

spamisz grinser006.gif

Napisano

> Nie chce mi sie czytac odpowiedzi ponizej tej wypowiedzi. Jezeli ktos twierdzi, ze auto o mocy

> powyzej 150KM spala ok 7 ltr/100km w miescie to jest smieszny, albo jezdzi po miescie

> wielkosci Choszczna i wiekszosc kilometrazu robi do najblizszego Stargardu Szczecinskiego.

> Niestety, ale te kuce musza cos wypic. Sorki, ale

spalanie w klekocie zalezy glownie od pojemnosci pozniej od deptania. Jak ktos jezdzi spokojnie to bez problemu da sie w aucie >150km zrobic spalanie i nizsze. Natomiast raczej nie w 3 litrowym silniku.

Moje mondeo 2.2 (400nm i 155km) mialo z 80 tys km srednia 6.5. Da sie? Da sie. Tylko trzeba chciec zlosnik.gif

Napisano

> Cena z opłatami 33tyś (do tego są opony zimowe 17"

33 tysie za 8 letnie auto z deklarowanym przebiegiem powyzej 200 tys km oraz kompletnie nieznana przeszloscia serwisowa.....kurcze, nigdy tego nie zrozumiem

Napisano

Siedziałeś w obydwu ? Nie wiem jakich jesteś gabarytów ale dla mnie E46 jest zwyczajnie ciasne.

Signum to płyta vectry C więc miejsca sporo.

Napisano
  • Autor

> 33 tysie za 8 letnie auto z deklarowanym przebiegiem powyzej 200 tys km oraz kompletnie nieznana

> przeszloscia serwisowa.....kurcze, nigdy tego nie zrozumiem

Auto serwisowane do końca w ASO w Niemczech. Przebieg do potwierdzenia

w ASO(ale jak pisałem chcieli 100PLN) a ja po przymierzeniu się

do auta już dalej gonie sprawdzałem

Napisano
  • Autor

> Siedziałeś w obydwu ? Nie wiem jakich jesteś gabarytów ale dla mnie E46 jest zwyczajnie ciasne.

> Signum to płyta vectry C więc miejsca sporo.

Wcześniej przed wyjazdem po auto nie miałem okazji siedzieć

w E46(bo napewno bym się nad nią nie interesował). O ile z przodu

miałem w miarę dobrą pozycję za kierownicą(mój wzrost -186cm)ale z tyłu było już ciasno.

W signum już siedziałem i jest to naprawdę spore auto, a z tyłu jest nawet więcej miejsca

niż w Viki C. smile.gif

Napisano

kolega ma signum 3.2 V6, koleżanka ma e46 330d...

zupełnie inne auta, nie da się ich porównać, signum obszerne rodzinne wozidło, w bmw ciaśniej ale przytulniej, widać inną lepszą jakość

choć Signum/Vectra jakościowo też nie są złe to jednak po przejechaniu się pozostaje jakiś niedosyt

w bmw w zasadzie nie miałem się do czego przyczepić

PS. bmw wydaje mi się być dużo zwrotniejszym i lżejszym w prowadzeniu autem

Napisano

> Wcześniej przed wyjazdem po auto nie miałem okazji siedzieć

> w E46(bo napewno bym się nad nią nie interesował). O ile z przodu

> miałem w miarę dobrą pozycję za kierownicą(mój wzrost -186cm)ale z tyłu było już ciasno.

> W signum już siedziałem i jest to naprawdę spore auto, a z tyłu jest nawet więcej miejsca

> niż w Viki C.

Bo Signum ma większy rozstaw osi tak jak vectra C kombi - jeśli mnie pamięć nie myli.

Napisano
  • Autor

> Bo Signum ma większy rozstaw osi tak jak vectra C kombi - jeśli mnie pamięć nie myli.

Dokładnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> kolega ma signum 3.2 V6, koleżanka ma e46 330d...

> zupełnie inne auta, nie da się ich porównać, signum obszerne rodzinne wozidło, w bmw ciaśniej ale

> przytulniej, widać inną lepszą jakość

> choć Signum/Vectra jakościowo też nie są złe to jednak po przejechaniu się pozostaje jakiś niedosyt

> w bmw w zasadzie nie miałem się do czego przyczepić

> PS. bmw wydaje mi się być dużo zwrotniejszym i lżejszym w prowadzeniu autem

Co do prowadzenia to napewno napęd na tył robi swoje(poprzednio jeździłem OPLEM OMEGA 3.2V6),

ale zawieszenie IDS PLUS(w które jest wyposażony ten egzemplarz naprawdę robi dobrą robotę i auto

prowadzi się naprawdę dobrze. Ale co do zwrotności to faktycznie

masz rację. Sam już zauważyłem,że ma większy promień skrętu

od większej Omegi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.