Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda całkowita w leasingu

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad wzięciem auta w leasing, tylko nie do końca rozumiem jak ma się sprawa z ubezpieczeniem tego auta w przypadku wystąpienia szkody całkowitej ( jak mi je po prostu ukradną ).

Chodzi mi o to że np. kupuję auto za 60 000 zł ( na fakturze ). Leasing jest na 3 lata. Po 2 latach auto zostaje skradzione. Mi zostaje do spłacenia powiedzmy 15 000 przez ostatni rok ( przy opłacie wstępnej 12 tyś. i ratach miesięcznych ok.1450) Wartość auta po 2 latach spada do powiedzmy 40 000 i tyle ubezpieczyciel wypłaca towarzystwu leasingowemu. Tak więc Towarzysto Leasingowe ma nadwyżkę 25 000 zł. No i moje pytanie - czy zwraca mi tę nadwyżkę? Pytam, bo mam już totalny bajzel w głowie w tej kwestii, czytałem w necie, gadałem z kobietą od leasingu z salonu, która tak mi to wytłumaczyła, że w zasadzie zamieszała jeszcze bardziej i zrozumiałem to tak, że jak ukradną auto to zostaję bez auta, bez wpłaconej do tej pory kasy - a z tego wynikałoby że leasing by najlepiej zarabiał na kradzieży auta . Proszę o pomoc, bo w przyszłym tygodniu muszę się zdecydować w którąś stronę.

Napisano

Wszystko zależy od tego, jak skonstruowana jest umowa.

Ale generalnie - to leasing jest beneficjentem ubezpieczenia.

Jeżeli spłacisz z to co w umowie i zostanie górka, to dostaniesz do łapy.

Co do zasady w momencie szkody całkowitej/kradzieży musisz zazwyczaj oddać wartość księgową na dzień orzeczenia szkody.

Napisano

> Zastanawiam się nad wzięciem auta w leasing, tylko nie do końca rozumiem jak ma się sprawa z

> ubezpieczeniem tego auta w przypadku wystąpienia szkody całkowitej ( jak mi je po prostu

> ukradną ).

> Chodzi mi o to że np. kupuję auto za 60 000 zł ( na fakturze ). Leasing jest na 3 lata. Po 2 latach

> auto zostaje skradzione. Mi zostaje do spłacenia powiedzmy 15 000 przez ostatni rok ( przy

> opłacie wstępnej 12 tyś. i ratach miesięcznych ok.1450) Wartość auta po 2 latach spada do

> powiedzmy 40 000 i tyle ubezpieczyciel wypłaca towarzystwu leasingowemu. Tak więc Towarzysto

> Leasingowe ma nadwyżkę 25 000 zł. No i moje pytanie - czy zwraca mi tę nadwyżkę? Pytam, bo mam

> już totalny bajzel w głowie w tej kwestii, czytałem w necie, gadałem z kobietą od leasingu z

> salonu, która tak mi to wytłumaczyła, że w zasadzie zamieszała jeszcze bardziej i zrozumiałem

> to tak, że jak ukradną auto to zostaję bez auta, bez wpłaconej do tej pory kasy - a z tego

> wynikałoby że leasing by najlepiej zarabiał na kradzieży auta . Proszę o pomoc, bo w przyszłym

> tygodniu muszę się zdecydować w którąś stronę.

ale jaki masz problem i po co? zlosnik.gif leasingodawca jest zawsze do przodu, a szczególy masz będziesz miał tylko Ty w umowie

w leasingach bez I wpłaty są za to pewnie jakieś dodatkowe ubezpieczenia, żebyś Ty jako klient nie został na minus po szkodzie całkowitej

Napisano

Każda firma leasingowa ma inne zasady, czytać trzeba umowy, ale ogólna zasada jest taka, żeby bank nie stracił.

Poniekąd jako odpowiedź na pytanie, polecam leasing z dużym wykupem (50-55%) i np. serwisem i ubezpieczeniem w pakiecie.

Finalnie wychodzi korzystnie i np. za 3 lata oceniasz stan auta i jego aktualną wartość i wiesz czy opłaca się wykupić czy nie.

Ewentualnie opcja kredytu i amortyzacji też była dyskutowana na forum, i finalnie jeśli jest jakiś promocyjny kredyt jak np. w vw/seat/skoda to wychodzi,

że więcej plusów ma kredyt, bo auto jest Twoje od początku, i nie ponosisz dziwnych opłat jak przypadku leasingu w razie jakichś "ruchów"

Napisano

> Poniekąd jako odpowiedź na pytanie, polecam leasing z dużym wykupem (50-55%) i np. serwisem i

> ubezpieczeniem w pakiecie.

BTW kto taki leasing oferuje?? i jakie są jeszcze pozostałe warunki?

Napisano

> BTW kto taki leasing oferuje?? i jakie są jeszcze pozostałe warunki?

Głównie Masterlease się specjalizuje w tym.

Jeśli nie masz super zdolności negocjacyjnych, to mają spore upusty na auta: np. 20% na Astrę nową mieli, na BMW 25%.

O pozostałe warunki to pytaj u źródła ok.gif ale kruczków jakichś nie ma.

Mocno kalkulowałem tego typu oferty i wydają się korzystniejsze od "normalnego" leasingu.

Odezwij się na priv jak chcesz, podaj maila, to prześlę Ci ofertę którą otrzymałem niedawno.

Napisano

> BTW kto taki leasing oferuje?? i jakie są jeszcze pozostałe warunki?

Nie-banki, głównie CFM-y.

Generalnie zależy od tego jaką masz osobowość prawną itd.

Plusów jest wiele, bo np łapiesz się na podwójne odliczenie VAT (istotne dla kupujących samochody osobowe), masz drugą amortyzację (przyspieszoną) itd itd.

Podatkowo całkiem dobre rozwiązanie.

Dodatkowy atut - jeżeli nie chcesz, to nie musisz wykupywać pojazdu na koniec i z góry znasz cenę, za którą "sprzedajesz go" leasingowi.

Napisano

> Nie-banki, głównie CFM-y.

> Generalnie zależy od tego jaką masz osobowość prawną itd.

> Plusów jest wiele, bo np łapiesz się na podwójne odliczenie VAT (istotne dla kupujących samochody

> osobowe), masz drugą amortyzację (przyspieszoną) itd itd.

> Podatkowo całkiem dobre rozwiązanie.

> Dodatkowy atut - jeżeli nie chcesz, to nie musisz wykupywać pojazdu na koniec i z góry znasz cenę,

> za którą "sprzedajesz go" leasingowi.

ale pewnie przechodzi tylko na nowe auta oslabiony.gif

Napisano

> ale pewnie przechodzi tylko na nowe auta

Zależy. Jeżeli masz jakiś sensowne samochody na ŚT i chcesz zrobić z tego lease-back i dodatkowo bierzesz jeszcze coś nowego, to jest to do zrobienia.

Jak chcesz bawić się w leasing jakiegoś trupa i jeszcze zakładasz, że ktoś podejmie ryzyko założenia jakiejś sensownej RV na kontrakcie to...

Napisano

> Każda firma leasingowa ma inne zasady, czytać trzeba umowy, ale ogólna zasada jest taka, żeby bank

> nie stracił.

> Poniekąd jako odpowiedź na pytanie, polecam leasing z dużym wykupem (50-55%) i np. serwisem i

> ubezpieczeniem w pakiecie.

> Finalnie wychodzi korzystnie i np. za 3 lata oceniasz stan auta i jego aktualną wartość i wiesz czy

> opłaca się wykupić czy nie.

> Ewentualnie opcja kredytu i amortyzacji też była dyskutowana na forum, i finalnie jeśli jest jakiś

> promocyjny kredyt jak np. w vw/seat/skoda to wychodzi,

> że więcej plusów ma kredyt, bo auto jest Twoje od początku, i nie ponosisz dziwnych opłat jak

> przypadku leasingu w razie jakichś "ruchów"

Dobra ale zapytanie było skierowane konkretnie w jakimś kierunku:

Co zostaje nam po takim aucie leasingowym spłaconym np w 70% przy szkodzie całkowitej lub kradzieży?

Napisano

> Dobra ale zapytanie było skierowane konkretnie w jakimś kierunku:

> Co zostaje nam po takim aucie leasingowym spłaconym np w 70% przy szkodzie całkowitej lub

> kradzieży?

Ja nie leasinguję pojazdów więc mnie nie pytaj spineyes.gif

link

"Rozliczenie umowy po szkodzie całkowitej odbywa się zawsze w oparciu o indywidualne warunki umowy klienta zapisane w paragrafie "Ubezpieczenie przedmiotu leasingu" w "Ogólnych warunkach umowy leasingu"."

Napisano

> Co zostaje nam po takim aucie leasingowym spłaconym np w 70% przy szkodzie całkowitej lub

> kradzieży?

z tego co ja pamiętam jak rozważałem takie tematy ( rozterki miałem tylko przy pierwszym aucie ... )

to albo dostajesz różnice " kwota z odszkodowania - kwota pozostała do spłaty = Twoja kasa ... albo ta sama kasa idzie na "nowe auto " i nową umowę którą sobie od początku "spłacasz " generalnie ... wszystko zależy od firmy leasingowej.

Napisano

> kradzieży?

W VW Leasing część idzie na rozliczenie umowy leasingu do końca, a reszta przekazywana jest leasingobiorcy-ubezpieczającemu.

Podejrzewam, że w 90 % u innych instytucji jest tak samo o ile nie ma jakichś wydumek w umowach.

Napisano
  • Autor

> W VW Leasing część idzie na rozliczenie umowy leasingu do końca, a reszta przekazywana jest

> leasingobiorcy-ubezpieczającemu.

> Podejrzewam, że w 90 % u innych instytucji jest tak samo o ile nie ma jakichś wydumek w umowach.

No właśnie w VW leasing najprawdopodobniej bym brał, więc uspokoiłeś mnie i rozwiałeś moje wątpliwości

Napisano

> No właśnie w VW leasing najprawdopodobniej bym brał, więc uspokoiłeś mnie i rozwiałeś moje

> wątpliwości

przeczytaj umowę ... a nie opierasz się na czymś co ktoś gdzieś jakos napisał ... hehe.gif

Napisano

> No właśnie w VW leasing najprawdopodobniej bym brał, więc uspokoiłeś mnie i rozwiałeś moje

> wątpliwości

Dostajesz umowę i ogólne warunku umowy leasingu. Wszystko masz czarno na białym. Miałem 2 całki z VW i obyło się bez problemu.

Napisano
  • Autor

Jasne że przeczytam, ale zawsze lubię wcześniej wiedzieć 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jasne że przeczytam, ale zawsze lubię wcześniej wiedzieć

Druga sprawa przy leasingu to patrz co np. dealer daje w polisie AC/OC. Najczęściej Allianz ma "super" ofertę więc można za przyzwoite pieniądze wziąć ubezpieczenie.

Napisano
  • Autor

> Druga sprawa przy leasingu to patrz co np. dealer daje w polisie AC/OC. Najczęściej Allianz ma

> "super" ofertę więc można za przyzwoite pieniądze wziąć ubezpieczenie.

Tak gdzie mam zamiar brać auto ubezpieczają w Allianzie właśnie - przez pierwszy rok ponoć wypłata całej wartości fakturowej auta przy szkodzie całkowitej i wariant serwisowy ubezpieczenia, czyli w naprawy w ASO na oryginalnych częściach

Napisano

> Tak gdzie mam zamiar brać auto ubezpieczają w Allianzie właśnie - przez pierwszy rok ponoć wypłata

> całej wartości fakturowej auta przy szkodzie całkowitej i wariant serwisowy ubezpieczenia,

> czyli w naprawy w ASO na oryginalnych częściach

Zgadza się. Miałem teraz całkę po 6 ms. od podpisania umowy leasingu i wypłata była wartości fakturowej.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się. Miałem teraz całkę po 6 ms. od podpisania umowy leasingu i wypłata była wartości

> fakturowej.

Ukradli Ci czy kasacja?

Napisano

> Ukradli Ci czy kasacja?

Kasacja. Wymuszenie pierwszeństwa przez jednego z naszych pracowników zlosnik.gif no i się niestety nie opłacało tego robić.

Napisano
  • Autor

> Kasacja. Wymuszenie pierwszeństwa przez jednego z naszych pracowników no i się niestety nie

> opłacało tego robić.

Widzę że znasz sprawę od podszewki smile.gif dlatego zapytam jeszcze: w tym przypadku leasing dostał z ubezpieczenia kwotę pełną z faktury, ty przez te pół roku zdążyłeś zrobić wpłatę inicjalną i 5-6 rat leasingowych. Co po rozliczeniu z leasingiem zostało dla ciebie, tzn. ile z wpłaconych pieniędzy odzyskałeś ( oprócz wraku- właśnie jak VW leasing rozwiązuje kwestię wraku?)

Napisano

> Widzę że znasz sprawę od podszewki dlatego zapytam jeszcze: w tym przypadku leasing dostał z

> ubezpieczenia kwotę pełną z faktury, ty przez te pół roku zdążyłeś zrobić wpłatę inicjalną i

> 5-6 rat leasingowych. Co po rozliczeniu z leasingiem zostało dla ciebie, tzn. ile z wpłaconych

> pieniędzy odzyskałeś ( oprócz wraku- właśnie jak VW leasing rozwiązuje kwestię wraku?)

Zajmuję się leasingiem aut w firmie smile.gif Allianz zorganizowało firmę, która kupiła i odebrała wrak za pewną sumę $$$$. Tak jak przy całkach VW dostało kasę za wrak i resztę do wartości fakturowej od ubezpieczyciela tym samym zaspokajając się co do złotówki. Ja dostałem zwrot wszystkich wpłaconych od początku rat. VW Leasing potrącił sobie 1% za wcześniejsze rozwiązanie umowy leasingu zgodonie z OWU i umowa przestała obowiązywać.

Podobnie było przy kradzieży samochodu ok. 3 lata temu. Zwinęli nam auto jak już pisałem przed końcem umowy leasingu. VW rozliczyło umowę do końca, a ja dostałem resztę kwoty z ubezpieczenia zgodnie z wyceną na dzień kradzieży.

Ogólnie nie ma się czego bać. Przeczytaj uważnie OWU i polisę. Utrzymanie wartości fakturowej przez pierwsze 12 miesięcy jest ważne, bo inaczej wypłacą Ci zgodnie z wyceną na dzień zdarzenia, a to już będzie spora utrata wartości auta i będziesz musiał dopłacać. Kwestia ubezpieczenia netto czy brutto pozostaje dla Ciebie. Różnica w składce była nieznaczna.

W przypadku szkody przy opcji netto płacisz VAT i to jest kosztem z tego co pamiętam. Pytanie czy chcesz mieć te koszty. Ja mam pod sobą ok 20 aut i w Allianz wybrałem wariant ubezpieczenia brutto. Całe faktury idą do ubezpieczyciela i nic dalej mnie nie obchodzi. Żadnych dodatkowych kosztów nie ponoszę.

Niedawno odebrałem superba z naprawy po bocznym uderzeniu. Naprawa wyniosła ok 55 tys. brutto zlosnik.gif w ASO.

Ogólnie jakiś pechowy rok, bo 2 całkowite i ten superb frown.gif też o mało co by się nie załapał.

EDYCJA

Dostałem zwrot wszystkich rat leasingowych, ale ja nie miałem wpłat własnych. W przypadku wpłaty własnej w jakimś %, dostanież zwrot tejże + raty.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za szczegółowe wyjaśnienia - właśnie takich informacji poszukiwałem. Ja planuję raczej ubezpieczenie od kwoty brutto, ponoć jak firma nie jest vatowcem to jest to korzystniejsze, a firma na którą chcę wziąć auto właśnie vatowcem nie jest.

Napisano

> Ja planuję

> raczej ubezpieczenie od kwoty brutto, ponoć jak firma nie jest vatowcem to jest to

> korzystniejsze, a firma na którą chcę wziąć auto właśnie vatowcem nie jest.

Jakbyś wziął od netto to VAT przy szkodzie sam płacisz blacharzowi

Napisano
  • Autor

> Jakbyś wziął od netto to VAT przy szkodzie sam płacisz blacharzowi

no i tego właśnie chciałbym uniknąć

Napisano

> no i tego właśnie chciałbym uniknąć

nie jestes płatnikiem vat

ubezpieczasz brutto

i nie masz takiego problemu. smile.gif

Napisano
  • Autor

Rozumiem że ubezpieczenie działa również na terenie Europy ( przynajmniej tej bardziej cywilizowanej części)? Wyczytałem tylko że trzeba 50 zł zapłacić leasingowi za zgodę na wyjazdy za granicę.

Napisano

> Rozumiem że ubezpieczenie działa również na terenie Europy ( przynajmniej tej bardziej

> cywilizowanej części)? Wyczytałem tylko że trzeba 50 zł zapłacić leasingowi za zgodę na

> wyjazdy za granicę.

Oni tam mają taką tabelę opłat i prowizji i niestety koszą za byle pierdołę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.