Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodniczy

Featured Replies

Napisano

> Tak myślałem ale wolałem się upewnić. Dzięki

zreszta na opakowaniu masz nawet napisane ze mozna mieszac z plynami na bazie glikolu, a chyba tylko takie sa w sprzedarzy ja nie spotkalem sie z innymi

Napisano
  • Autor

> zreszta na opakowaniu masz nawet napisane ze mozna mieszac z plynami na bazie glikolu, a chyba

> tylko takie sa w sprzedarzy ja nie spotkalem sie z innymi

Mam zalany płynem fordowskim. Ford mi nie po drodze, bliżej mam do jakiegoś marketu

Napisano

> Mam zalany płynem fordowskim. Ford mi nie po drodze, bliżej mam do jakiegoś marketu

odkrec korek i powochaj jak bedzie mial taki slodkawy zapach to masz glikol wiec mozesz na 100% lac

Napisano

> Można dolać inny płyn niż jest w chłodnicy?

Można, jedyne na co zwróć uwagę, to kolor płynu. Wymieszanie różowego z niebieskim albo zielonym daje paskudny rdzawo brudny zlosnik.gif.

Napisano

> Mam zalany płynem fordowskim. Ford mi nie po drodze, bliżej mam do jakiegoś marketu

Tylko, że fordowski płyn ma specjalne dodatki i wymienia się go raz na 10 lat. Jak go pomieszasz z płynem z marketu to juz niestety wymieniasz jak płyny z marketu - co 2 lata.

Wejdź sobie na ford.sklep.pl czy inny sklep internetowy i kup tam ori płyn.

Napisano

> Tylko, że fordowski płyn ma specjalne dodatki i wymienia się go raz na 10 lat. Jak go pomieszasz z

> płynem z marketu to juz niestety wymieniasz jak płyny z marketu - co 2 lata.

> Wejdź sobie na ford.sklep.pl czy inny sklep internetowy i kup tam ori płyn.

Dokładnie to samo miałem napisać waytogo.gif

Marketowy Preston ma okres trwałości 5 lat bądź bodaj 200 tyś km. Odpowiednika fordowskiego płynu się na szybko nie znajdzie waytogo.gif

Napisano

> Można, jedyne na co zwróć uwagę, to kolor płynu. Wymieszanie różowego z niebieskim albo zielonym

> daje paskudny rdzawo brudny .

A to nie było jakośtak ze roznych kolorow sie nei miesza bo maja rozne sklady i wlasnie zeby je rozroznić mają rozne kolory ? Ja tam jak mam dolać to dolewam prestone - ma kolor trochę jak mountain dew smile.gif

Napisano

> A to nie było jakośtak ze roznych kolorow sie nei miesza bo maja rozne sklady i wlasnie zeby je

> rozroznić mają rozne kolory

nie

Napisano

> zreszta na opakowaniu masz nawet napisane ze mozna mieszac z plynami na bazie glikolu, a chyba

a o BORYGO EKO słyszał?

Napisano

Glikol glikolowi nie równy. Opel też coś marudzi o płynach krzemianowych i bezkrzemianowych których niby nie wolno mieszać...

Napisano

> Glikol glikolowi nie równy. Opel też coś marudzi o płynach krzemianowych i bezkrzemianowych których

> niby nie wolno mieszać...

glikol glikolowi zwykle równy.

Dlaczego pisze zwykle? Otóż 95% płynów jest na podstawie glikolu etylenowego, a pozostałe 5% ma w sobie glikol propylenowy (bardziej eko). To dodatki uszlachetniające czasami moga się różnić.

Napisano

> glikol glikolowi zwykle równy.

> Dlaczego pisze zwykle? Otóż 95% płynów jest na podstawie glikolu etylenowego, a pozostałe 5% ma w

> sobie glikol propylenowy (bardziej eko). To dodatki uszlachetniające czasami moga się różnić.

I właśnie to "zwykle" powoduje, że ich nie można ze sobą mieszać. Ale ja się nie znam zlosnik.gif

Napisano

> I właśnie to "zwykle" powoduje, że ich nie można ze sobą mieszać. Ale ja się nie znam

to akurat jest napisane na każdej bańce czy baza to glikol etylenowy czy propylenowy.

gorzej z tymi dodatkami, bo nikt się nie chwali co dodaje.

ps

na tyle dobry z chemii nie jestem, ale byc może oba te glikole się całiem dobrze ze soba mieszają nie tracąc właściwosci. może jakiś chemik się wypowie.

Napisano

glikol etylenowy i propylenowy są ze sobą mieszalne. Różnica między nimi jest taka (pomijając właściwości fizykochemiczne) , że g. etylenowy jest trujący w przypadku spożycia (utlenia się w organiźmie do kwasu szczawiowego), zaś g. propylenowy nie- dlatego jest "eko".

"Niemieszalność" niektórych płynów wynika nie z bazy na jakiej są zrobione (glikol e.lub p.) ale z pakietu dodatków, o których już napisano.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.