Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić pompę wody

Featured Replies

Napisano

Chcę wymienić rozrząd w samochodzie i nie wiem co z pompą, czy mam ją wymieniać czy nie?? Jak sprawdzić czy jest dobra?? Czy da się ją sprawdzić nie rozbierając rozrządu, może gdy jest nie sprawna coś dzieje się w samochodzie???? Co wiecie na ten temat??

Napisano

jak nie ma pod nią śladów przecieku i po zdjęciu rozrządu nie hałasuje podczs obracania, to raczej będzie ok.

Napisano

> Chcę wymienić rozrząd w samochodzie i nie wiem co z pompą, czy mam ją wymieniać czy nie??

Mówi się że oryginalne pompy wymienia się co drugą wymianę paska. Zamienniki mogą nie wytrzymać drugiej tury. O stanie pompy można się dowiedzieć obracając ręką jej koło zębate - powinien być lekki opór. Do tego jak pompa nie leje to możesz zaryzykować i ją zostawić.

Ja swoją HEPU zostawiłem i na razie (~20tys.) nie cieknie.

Napisano

> Chcę wymienić rozrząd w samochodzie i nie wiem co z pompą, czy mam ją wymieniać czy nie?? Jak

> sprawdzić czy jest dobra?? Czy da się ją sprawdzić nie rozbierając rozrządu, może gdy jest nie

> sprawna coś dzieje się w samochodzie???? Co wiecie na ten temat??

jesli pompa jest napedzana z paska rozrzadu to wymieniaj od razu nawet jak jest spawna. padnie ci po paru kkm i szkod narobi takich ze 5 pomp kupisz.

Napisano

Panowie podłącze się z małym pytaniem,zeby nie zakładac nowego watku.

Mam już mętlik w glowie co do zestawu rozrzadu w X18XE.

Który wziac zestaw...

Pasek Contitech,INA,pompa SKF,lub Ruvill

Pasek Contitecha reszta Ruvilla

Pasek Gates-INA,INA,pompa Dolz

Napisano

pewnie ze pierwszy

ruville to tylko pakowacz nie producent wink.gif

Napisano

> jesli pompa jest napedzana z paska rozrzadu to wymieniaj od razu nawet jak jest spawna. padnie ci

> po paru kkm i szkod narobi takich ze 5 pomp kupisz.

Potwierdzam - mi pompa wody nagle się zatarła i stanęła na amen. Szczęście, że w V-kach jest na pasku klinowym a nie na rozrządzie, bo tam by był dopiero gnój... icon_eek.gif

Beast wie o tym najlepiej, bo składał to wszystko do kupy waytogo.gif

3 miesiące wcześniej zresztą zmieniał u mnie rozrząd i pęknięty pasek klinowy i nie wyglądało na to, że za parę tys. pompa po prostu sobie stanie...

Niech mój przykład będzie przestrogą dla wahających się. idea.gif

Napisano

> Chcę wymienić rozrząd w samochodzie i nie wiem co z pompą, czy mam ją wymieniać czy nie?? Jak

> sprawdzić czy jest dobra?? Czy da się ją sprawdzić nie rozbierając rozrządu, może gdy jest nie

> sprawna coś dzieje się w samochodzie???? Co wiecie na ten temat??

...wymieniaj i nie zasgtanawiaj sie ok.gif koszt pompy śmieszny a robocizny nie wiele więcej ok.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Jakiej firmy kupić rozrząd?? rolkki,pasek,pompa ?? co polecacie

Napisano

> ..ja wymieniłem na pasek Contitech a reszta RUVILLA

ruvil to tylko pakowacz, najlepiej INA albo SKF

Napisano
  • Autor

Kupiłem rolki i napinacz ina, a pasek dayco, pompy nie kupowałem, jak rozbiorę to ją sprawdzę.

Napisano

> ruvil to tylko pakowacz, najlepiej INA albo SKF

tak ale pakuje ostatnio litensa a on jest lepszy od skf-a

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam serdecznie sorki ze sie podlacze do tematu , ale jesli mozna?od niedawna posiadam astre f 1,7d [1992r] zwykly oplowski silnik moze wiecie jaki jest koszt paska, pompy, napinaczy.dzieki pozdrawiam 270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif

• 5 tygodni później...
Napisano

Do silnika 1,7DR Opla płaciłem bez pompy ok 300 zł. Pompa kosztowała ok. 100 zł. Wszystko INA/ SKF.

Co do Ruvila. Polecam, ale warto zajrzeć do pudełka przed zapłatą. Kupując komplet do 2,0TDi za ruvila zapłaciłem 200 zł mniej niż za SKF, ale oba zestawy miałem na ladzie. W pudełkach dokładnie to samo było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.