Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KIA] Co z tym spalaniem (chyba nie umiem jeździć dieslem)

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Kia Ceed SW FL z silnikiem 1.6 CRDi 115KM.

Auto eksploatowane w 2/3 na autostradzie (dojazd do pracy - 20 km w jedną stronę) i w 1/3 po mieście. Jazda autostradą z prędkością 120-140 km/h.

Po mieście średnio dynamicznie. Do tej pory tankowane przeze mnie 4 razy do pełna. Średnie zużycie paliwa to 6,9 l/100 km.

I tu jest problem. Wydaje mi się, że przy opisanym sposobie eksploatacji, to sporo za dużo. Jak patrzę na średnie zużycie paliwa dla tego konkretnego

modelu na motostat.pl, to jestem po prostu w szoku. Ludzie osiągają średnie zużycia nawet poniżej 5 l/100 km. Na liście Ceed'ów z tym motorem

na motostat zajmuję ze swoim spalaniem 6,9 l/100 km jedno z ostatnich miejsc. Sam już nie wiem, co o tym myśleć. Szukać jakiegoś problemu

w samochodzie, jakiejś usterki. która powoduje podwyższone spalanie? Czy raczej spróbować zmienić coś w stylu jazdy? A może jeździć dieslem

trzeba się nauczyć (bo do tej pory życie całe jeździłem benzyniakami)? Pewnie gdybym z tym tematem, moim zdaniem zbyt wysokiego spalania, podjechał do ASO,

to mnie spuszczą na drzewo i poradzą mniej wciskać pedał gazu.

Poradźcie coś w temacie.

Napisano

Autostrada i miasto to jednak paliwożerne drogi.

Aby zejść ze spalaniem, musiałbyś zredukować prędkość.

Pociesz się, że benzyna paliłaby w przedziale 9-10 w takich warunkach.

Auto nowe na dotarciu? Jeśli tak, to spalanie może później spaść.

Masz 6 bieg?

Napisano
  • Autor

> Auto nowe na dotarciu?

Nie. 2 latka.

> Masz 6 bieg?

Tak.

Napisano

Autostrady nie są oszczędne dla paliwa. Ja akurat mam 90km i średnie spalanie na poziomie 5,4l. Często mam średnie spalanie w okolicach 5,0. Ale gdy wpadam na autostrady to spalanie dość mocno wzrasta.

Napisano

> Tak.

To, nie używaj VI biegu.

Napisano

> Pacjent to Kia Ceed SW FL z silnikiem 1.6 CRDi 115KM.

> Auto eksploatowane w 2/3 na autostradzie (dojazd do pracy - 20 km w jedną stronę) i w 1/3 po

> mieście. Jazda autostradą z prędkością 120-140 km/h.

> Po mieście średnio dynamicznie. Do tej pory tankowane przeze mnie 4 razy do pełna. Średnie zużycie

> paliwa to 6,9 l/100 km.

moim zdaniem spalanie w normie; przy 40km w jedną stronę miałbyś pewnie 6,0l

czy przy tym przebiegu benzyna nie jest lepsza? zlosnik.gif

Napisano

Masz na pewno komputer, sprawdź sobie jaka jest wartość graniczna dla niskiego spalania.

W mojej Mazdzie 6 2.0 diesel wygląda to tak, że komp pokazuje chwilowe przy :

100 km/h ~4,6l

120 km/h ~5,8l

140 km/h ~6,8l

do tego poniżej 120 nie ma ekonomicznego sensu używanie 6 biegu.

Potestuj, jak to jest u Ciebie, najwyżej wyjedź 3 min wcześniej i turlaj się autostradą 100km/h

Napisano

Ten sam silnik i skrzynia 5 biegowa. Zeby miec katalogowe 4,5 poza miastem trzeba jechac w kapeluszu max do 90km/h. Przyspieszac dynamicznie i po osiagnieciu 90 delikatnie muskac gaz. Ja takie raz mialem. Szkoda mi nerwow. I przy bardzo dynamicznej jezdzie 80% trasa 20% miasto pali 6,5-6,7. W takiej wawie 100% miasto to i 8l lyknie.

Wlacz spalanie chwilowe i obserwuj potrenuj i przy spokojnej jezdzie dasz rade 5l na 100km wykrecic.

Silnik zacheca do dynamicznej jazdy wiec ja nie jezdze o kropelce hehe.gif

Napisano

zrób test i po autostradzie jeździj 110km/h. Przy takich odległościach stracisz ledwo kilka minut, a obstawiam że spalanie znacznie spadnie. Przy takich prędkościach największy wpływ na spalanie mają już opory powietrza. Gdzieś czytałem, że wyliczono, że przy 140km/h spalanie jest o 40% większe niż przy 120km/h.

Acha. I jeszcze sprawdź ciśnienie w oponach i dopompuj do górnej granicy zalecanej przez producenta

Napisano

> To, nie używaj VI biegu.

Przecież to dzięki niemu auto pali mniej na autobahnie...

Napisano

włącz sobie spalanie chwilowe i po prostu ucz sie tak operować gazem, żeby mieć jak najniższe spalanie chwilowe, a auto nie wytracało prędkości. Zauważ, że możesz dajmy na to jechac 90km/h na 5tym biegu i miec wskazanie chwilowe 5.0, a cofnąć pedał gazu i ułamek mm i miec 3.2 - auto nie zacznie zwalniać, a spalanie spadnie. Kwestia niestety treningu i wyczucia - ogarniesz z czasem smile.gif

Ale raczej poniżej 6.0 Ci nie spadnie przy normalnej ludzkiej jeździe.

Kiedyś się bawiłem focusem 1.8tdci ile max da sie zejść ze spalaniem. Zrobiłem trasę Katowice - Pszczyna - Wola - Tychy - Katowice pewnego wieczora i wyszło mi 3.7. 5ty bieg, 70km/h, ciągłe obserwowanie wskazań spalania i silnik w cieżkiej delirce od zbyt niskich obrotów - ale spalił mało wink.gif Na codzien sie tak jeździć nie da zlosnik.gif

Napisano

> zrób test i po autostradzie jeździj 110km/h. Przy takich odległościach stracisz ledwo kilka minut,

> a obstawiam że spalanie znacznie spadnie.

Z ciekawości policzyłem za kolegę, licznik i tak przekłamuje, więc pewnie najlepiej zatrzymać wskazówkę na 110km/h i będzie ekonomicznie.

Dystans

20

Prędkość Czas

100 00:12:00

120 00:10:00

140 00:08:34

Przy takich prędkościach największy wpływ na

> spalanie mają już opory powietrza. Gdzieś czytałem, że wyliczono, że przy 140km/h spalanie

> jest o 40% większe niż przy 120km/h.

Z wikipedii

Code:

MPG (U.S.) l/100km

30 7.8

35 6.7

40 5.9

45 5.2

50 4.7

55 4.3

60 3.9

Zużycie paliwa:

Highspeedfuelconsumption.png

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za rady 20.GIF

Cały czas uczę się i trenuję, chociaż ciągłe wpatrywanie się we wskaźnik chwilowego zużycia jest strasznie wq... angryfire.gif Odpuściłem trochę na autostradzie i obecnie zszedłem do 6,2 skromny.gif Empirycznie stwierdziłem,że zapinanie 6 biegu poniżej 120 - 130 km/h jest mało ekonomiczne, bo najmniejsze dociśnięcie gazu powoduje gwałtowny skok spalania no.gif Za to sprawdza się lekkie cofnięcie pedału po osiągnięciu zadanej prędkości, bo autko utrzymuje prędkość, a spalanie spada o 1,0 do 1,5 litra na setkę ok.gif

Zobaczymy ile wyjdzie przy dystrybutorze przy następnym tankowaniu zlosnik.gif

PS 1

Podniosłem ciśnienie w oponach z 2,2 na 2,4.

PS 2

Zauważyłem, że jednak większość Ceed'ów toczy się na gumach 195/65R15, a ja mam założone 205/55R16. Zapewne szersze o 1 rozmiar gumy też dokładają trochę do spalania w porównaniu z innymi.

Napisano

> Podniosłem ciśnienie w oponach z 2,2 na 2,4.

> PS 2

> Zauważyłem, że jednak większość Ceed'ów toczy się na gumach 195/65R15, a ja mam założone 205/55R16.

Za duże ciśnienie spowoduje zmniejszenie komfortu i może spowodować szybsze zużycie opon i gorszą przyczepność.

Nie przekombinuj.

Po prostu noga z gazu smile.gif

Napisano

> Dzięki wszystkim za rady

> Cały czas uczę się i trenuję, chociaż ciągłe wpatrywanie się we wskaźnik chwilowego zużycia jest

> strasznie wq... Odpuściłem trochę na autostradzie i obecnie zszedłem do 6,2

moim zdaniem to nadal za dużo jak na ten silnik. 3 lata jeździłem do pracy trasą: około 6 km zwykłymi drogami, raczej bez korków do autostrady, 16 km autostradą i ze 4 km po mieście, 3 skrzyżowania ze światłami, czasami na jednych trzeba było postać dłużej niż jedną zmianę. Czyli w sumie około 27 km w jedną stronę. Prędkość na autostradzie do 120km/h. Średnie spalanie miałem przy takiej jeździe w przedziale 7-7.5 l/100km, a piszę o turbobenzynie, co prawda słabej, bo to fiatowski T-Jet 1.4 120KM, ale jednak nie są to najoszczędniejsze silniki. Dlatego ledwo litr mniej w dieslu mocno mnie dziwi. Opony też mam 205/55R16. Może jednak coś jest nie tak z tym Twoim samochodem?

A powiedz mi, na ile starczają Ci klocki i tarcze, bo to jest imho dobry wyznacznik stylu jazdy? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A powiedz mi, na ile starczają Ci klocki i tarcze, bo to jest imho dobry wyznacznik stylu jazdy?

Nie wiem zlosnik.gif W tym aucie jeszcze nie zmieniałem, a w poprzednim nie pamiętam na ile kkm starczał komplecik... zlosnik.gif

Napisano

> Empirycznie

> stwierdziłem,że zapinanie 6 biegu poniżej 120 - 130 km/h jest mało ekonomiczne, bo najmniejsze

> dociśnięcie gazu powoduje gwałtowny skok spalania Za to sprawdza się lekkie cofnięcie pedału

> po osiągnięciu zadanej prędkości, bo autko utrzymuje prędkość, a spalanie spada o 1,0 do 1,5

> litra na setkę

Troszkę inaczej.

Żeby jeździć ekonomicznie nie można się snuć.

Zasada jest prosta:

Przyspieszasz, to - jeśli tylko są warunki, aby robić to bezpiecznie - rura prawie opór - gaz min 3/4, jak słaby silnik to opór-decha. Biegi zmieniasz w dieslu nawet @3500. Natychmiast jak osiągniesz prędkość założoną jako przelotową zapinasz najwyższy możliwy bieg i dalej turlasz się spokojnie.

Przykład - startujesz spod świateł, przed sobą masz CZYSTĄ (w sensie braku innych aut) drogę, vmax dopuszczalna = 50 km/h.

Jedynka -> rura, dwójka -> rura -> (jeśli krótka skrzynia to na chwilę wejdzie trójka -> rura ) -> PIĄTKA (lub nawet SZÓSTKA) -> cruise mode on.

To nie księgowość, nikt nie będzie liczył, że zmieniasz biegi nie po kolei.

Mi zdarza się czasem zmieniać biegi co drugi (1 -> 2 -> 4 -> 6)

Chodzi o to, aby najmniej ekonomiczne momenty przejść obciążając mocno silnik, czyli z EFEKTYWNĄ jego pracą.

Jak hamujesz - hamujesz silnikiem. Pedał h-ca ma palić w nogę, ALEEEEEE - trzeba uważać, żeby ktoś Ci na tył nie najechał, więc dobrym nawykiem jest lekkie dotknięcie pedału, żeby światła stop się zapaliły i dalej wachlowanie wajchą schodząc przez biegi w dół.

Klucz do oszczędnej jazdy to jazda PŁYNNA - nie hamować, nie przyspieszać, TOCZYĆ SIĘ. Jak przyspieszać, to łycha-opór, żeby skrócić czas, gdzie silnik żłopie.

Kolejna kwestia to planowanie - zasada 12 sekund, patrzenie dalej niż 20 m przed zderzak itd.

Współczesnym samochodem (od 2000 w górę, od EUR4 w górę dla benzyny, od EUR3 dla diesla w górę) da się osiągnąć zdumiewające wyniki spalania, ale trzeba

1. Umieć

2. Chcieć (z naciskiem na to drugie).

Hyundaiem i30 1,5 90KM na mieszanej trasie, bez faszyzmu spalaniowego/kodeksowego (wtedy jeszcze jeździłem "z grubsza przepisowo") osiągnąłem ZTCP 5,6 i nie uważam tego za wyczyn - da się zejść nieco w dół (ale już tylko nieco - jakieś 0,2 max) bez szczególnego napinania.

Napisano

> Przecież to dzięki niemu auto pali mniej na autobahnie...

A to już zalezy od prędkości. Jesli jedziesz ponizej 110km/h to nie uzywaj. Zresztą sprawdź sobie na komputerze pokładowym.

Napisano

Ja wczoraj w kapeluszu dojechalem lodz warszawa ze spalaniem 5,2 co ciekawe zajelo mi to 15 minut dluzej niz jakbym jechal normalnie. Byl maly ruch na drodze. Normalnie na tej trasie pali mi 6,2 -6,5.

Napisano

> Odpuściłem trochę na autostradzie i obecnie zszedłem do 6,2

Takie spalanie w 1.5 tonowym kombi, to źle? icon_eek.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Takie spalanie w 1.5 tonowym kombi, to źle?

Kolejny bak do pełna i 6,75. Chyba trzeba się pogodzić z taką średnią. Inaczej już jeździł nie będę. Szkoda pruć sobie żył i się wq... kapeluszniczym stylem jazdy, żeby urwać litr, czy pół ze spalania. Poza tym faktycznie jak na 1,5 tonowe kombi eksploatowane w miarę dynamicznie, to tragedii chyba nie ma.

• 5 tygodni później...
Napisano

Dokładnie mam podobnie 1,6 crdi i 90 km z 5 biegami w hb i średnie na poziomie 5,0. Teraz przy tych mroach i krótszych dystansach mam 5,9. Najmniej udało mi się zejść do 4,4 przy w miarę spokojnej jeżdzie z Sosnowaca do Radomia.

> Autostrady nie są oszczędne dla paliwa. Ja akurat mam 90km i średnie spalanie na poziomie 5,4l.

> Często mam średnie spalanie w okolicach 5,0. Ale gdy wpadam na autostrady to spalanie dość

> mocno wzrasta.

Napisano

> A to już zalezy od prędkości. Jesli jedziesz ponizej 110km/h to nie uzywaj. Zresztą sprawdź sobie

> na komputerze pokładowym.

No właśnie ja ostatnio testowałem astre 1,9 cdti 120KM i wychodzi że poza miastem najlepiej na 6 biegu do 100 km/h i spalanie średnie wyszło mi 4,6. na piątym jak przy 100 na h jechaem to średnie wyszło wiecej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.