Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padł alternator?

Featured Replies

Napisano

Żarzy się kontrolka ładowania, zmierzone napięcie na aku podczas ładowania na biegu jałowym 12.4 V. Alternator czy regulator napięcia?

Napisano
  • Autor

W sumie masz rację, zapomniałem sprawdzić masę.

Właśnie po to zakładam ten wątek aby naprowadził mnie co jeszcze mogę sprawdzić metodami domowymi

Napisano

Tak czy siak, alternator na zewnątrz, rozkręcić i podjąć decyzję...

Może warto do kogoś kto się tym zajmuje?

Jeśli nie były ruszane to odrazu łożyska na nowe, obejrzeć szczotki, być może to regulator, może któraś dioda padła w prostowniku a być może coś z uzwojeniem tak jak było u mojego kolegi który ze 3 razy wyciągał alternator z lanosa...

Na stole testowym u elektryka pomiary pokazywały że alternator oki, natomiast gdy jeździł i mierzył w czasie jazdy to dziwne poziomy napięć pojawiały się... okazało się że są zimne luty a może przebicia na uzwojeniu i trzeba było je wymienić...

Tak chyba na podstawie pomiaru napięcia nikt nie wywnioskuje co akurat padło bo często objawy różnych uszkodzeń są podobne - alternator nie ładuje... smile.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdz ladowanie po dodaniu gazu

Rośnie

Napisano

> to regulator napiecia, przynajmniej u mnie dwa razy tak bylo, nie wiem czy jeszcze cos moze byc

> przyczyna

u mnie altek jest sprawny (po regeneracji) a ładowanie zwiększa się dopiero po dodaniu gazu, więc nie zawsze jest to wina regulatora napięcia. Nie doszedłem jeszcze do ładu z tym problemem u siebie frown.gif

Napisano

> u mnie altek jest sprawny (po regeneracji) a ładowanie zwiększa się dopiero po dodaniu gazu, więc

> nie zawsze jest to wina regulatora napięcia. Nie doszedłem jeszcze do ładu z tym problemem u

> siebie

Może być regulator (najczęściej) ale bywa także że padnie jedna z diod. Starczy wpiąć się z oscyloskopem w wyjście alternatora i wszystko zrobi się jasne smile.gif

Napisano

> Żarzy się kontrolka ładowania, zmierzone napięcie na aku podczas ładowania na biegu jałowym 12.4 V.

> Alternator czy regulator napięcia?

ewidentnie diody do wymiany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.