Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[UzAK] wypowiedzenie polisy OC przy sprzedaży Link4

Featured Replies

Napisano

czytam, czytam i nie mam pomysłu skąd i po co Link4 ściga mnie o niezapłaconą składkę i odsetki.

Sytuacja przy kupnie mojego auta wyglądała tak:

Kupiłem sobie sztrucla, podpisałem umowę, poprzedni właściciel nie chciał oddawać mi OC, więc niech ma (w sumie jego pieniądze, niech mu zwrócą). Spisaliśmy odpowiednie oświadczenie, że zrzekam się tego OC. Właściciel zgłosił się do ubezpieczyciela (?) z prośbą o zwrot i dostał zwrot (?), ja ubezpieczyłem auto kilka dni później (nie dłużej niż tydzień).

Teraz dostaję przedsądowe wezwanie do zapłaty zaległej składki ubezpieczenia OC w link4.

ki diabeł? co poszło nie tak? icon_eek.gif

Napisano

Zgodnie z Ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych NABYWCA SKŁADA WYPOWIEDZENIE DO UBEZPIECZYCIELA.

Być może nie wysłałeś pisma do LINK4, ale dałeś sprzedającemu. Na upartego twoje działalnie nie było zgodne z litera prawa. Więc Link4 to wykorzystuje.

Swoją drogą - trudno im sie dziwić. To są pieniądze całkowicie czyste dla ubezpieczyciela. Okres ochrony minął, szkód raczej nie będzie a kasa świeża zawsze się przyda...

Napisano
  • Autor

> Zgodnie z Ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych NABYWCA SKŁADA WYPOWIEDZENIE DO UBEZPIECZYCIELA.

> Być może nie wysłałeś pisma do LINK4, ale dałeś sprzedającemu. Na upartego twoje działalnie nie

> było zgodne z litera prawa. Więc Link4 to wykorzystuje.

> Swoją drogą - trudno im sie dziwić. To są pieniądze całkowicie czyste dla ubezpieczyciela. Okres

> ochrony minął, szkód raczej nie będzie a kasa świeża zawsze się przyda...

czyli rozumiem, że sprzedający podał im pismo o moim zrzeczeniu się oc, wziął pozostałą, niewykorzystaną składkę a teraz Link4 domaga się ode mnie składki za... za co?

Ja też muszę wypowiedzieć w takiej sytuacji umowę?!

Napisano

> czyli rozumiem, że sprzedający podał im pismo o moim zrzeczeniu się oc, wziął pozostałą,

> niewykorzystaną składkę a teraz Link4 domaga się ode mnie składki za... za co?

> Ja też muszę wypowiedzieć w takiej sytuacji umowę?!

Zgodnie z prawem OC przechodzi na nowego właściciela. Powinienes wypowiedzieć to OC w Link4 do 30 dni od daty zakupu inaczej zostajesz z nimi. Generalnie jak wykupiłes inne OC to masz teraz dwa.

Napisano

> Zgodnie z prawem OC przechodzi na nowego właściciela. Powinienes wypowiedzieć to OC w Link4 do 30

> dni od daty zakupu inaczej zostajesz z nimi. Generalnie jak wykupiłes inne OC to masz teraz

> dwa.

ok.gif

Napisano

> czyli rozumiem, że sprzedający podał im pismo o moim zrzeczeniu się oc, wziął pozostałą,

> niewykorzystaną składkę a teraz Link4 domaga się ode mnie składki za... za co?

> Ja też muszę wypowiedzieć w takiej sytuacji umowę?!

Tak , to Ty musisz wypowiedziec umowe jako nabywca.

Póki Ty nie zglosiłes tego faktu do ubezpieczyciela to nie mogli zwrocic kasy poprzedniemu.

Napisano

> czyli rozumiem, że sprzedający podał im pismo o moim zrzeczeniu się oc,

Podstawowy błąd:

Nie ma pojęcia "zrzeczenie się OC".

Jest WYPOWIEDZENIE umowy ubezpieczenia OC.

Jeżeli takiego kwitu nie wyślesz do ubezpieczyciela - WYPOWIEDZENIA, nie "zrzeczenia się" - to masz problem, bo OC dalej ostnieje, tyle, że wszelkie zobowiazania z tego tytułu przechodzą na Ciebie wraz z nabyciem tego'ż pojazdu.

Napisano
  • Autor

> Podstawowy błąd:

> Nie ma pojęcia "zrzeczenie się OC".

> Jest WYPOWIEDZENIE umowy ubezpieczenia OC.

> Jeżeli takiego kwitu nie wyślesz do ubezpieczyciela - WYPOWIEDZENIA, nie "zrzeczenia się" - to masz

> problem, bo OC dalej ostnieje, tyle, że wszelkie zobowiazania z tego tytułu przechodzą na

> Ciebie wraz z nabyciem tego'ż pojazdu.

dziękuję za info. ok.gif

trzeba płacić.

A co... nie stać mnie na dwa ubezpieczenia? cool.gif

edit:

swoją drogą zasady z d... bo ja z link4 nigdy żadnego papieru nie podpisywałem więc co miałbym niby wypowiadać.

Napisano

aby byc w zgodzie z prawem kupując auto powinies od razu je ubezpieczyc i zrzec się samemu pomimo tego że kolega zobił tol sasamo. Zapłac i od razu wyslij rezygnacje niech oddadza składki reszte

Napisano

> dziękuję za info.

> trzeba płacić.

> A co... nie stać mnie na dwa ubezpieczenia?

Jakiś czas temu (chyb~2 lat) LINK4 w ramach "łaskawości" pozwalał na rozwiązanie umowy w trybie "za porozumieniem stron" i opłatą chyba 90 zł. Wyślij wytłumaczenie i propozycję - może się uda.

Napisano

> Teraz dostaję przedsądowe wezwanie do zapłaty zaległej składki ubezpieczenia OC w link4.

> ki diabeł? co poszło nie tak?

Mówiąc po męsku dałeś dupy ale o tym napisano już wyżej.

Mamy na forum profil link 4 - niedawno proponowali komuś pomoc via priv. Spróbuj.

http://autokacik.pl/showprofile.php?Cat=0&User=150188

Napisano

> czytam, czytam i nie mam pomysłu skąd i po co Link4 ściga mnie o niezapłaconą składkę i odsetki.

> Sytuacja przy kupnie mojego auta wyglądała tak:

> Kupiłem sobie sztrucla, podpisałem umowę, poprzedni właściciel nie chciał oddawać mi OC, więc niech

> ma (w sumie jego pieniądze, niech mu zwrócą). Spisaliśmy odpowiednie oświadczenie, że zrzekam

> się tego OC. Właściciel zgłosił się do ubezpieczyciela (?) z prośbą o zwrot i dostał zwrot

> (?), ja ubezpieczyłem auto kilka dni później (nie dłużej niż tydzień).

> Teraz dostaję przedsądowe wezwanie do zapłaty zaległej składki ubezpieczenia OC w link4.

Koyotee, nie chcę dokładnie przesądzać nie znając szczegółów tej sytuacji, ale chciałbym przyjrzeć się faktom - tj. ''kto, gdzie, co i w jakiej kolejności zrobił''. Z chęcią sprawdzę opisywaną przez Ciebie sprawę. Jeśli chcesz, prześlij mi na PW numer polisy, której sprawa dotyczy.

Napisano

> edit:

> swoją drogą zasady z d... bo ja z link4 nigdy żadnego papieru nie podpisywałem więc co miałbym niby

> wypowiadać.

To jest właśnie zasada zapisana w ustawie, że samochód kupuje się wraz z jego ubezpieczeniem OC i prawa i obowiązki związane z polisa OC przechodzą na nabywcę.

Swoją drogą, jeżeli wypowiedzenie napisze nabywca i wręczy je sprzedającemu a ten dostarczy do ubezpieczalni, to wszystko będzie w porządku, gdyż wówczas sprzedający bedzie tylko kimś w rodzaju pośrednika czy pełnomocnika, który nie jest tu stroną a jedynie gońcem, który dostarczył dokument (przecież wysłanie poczta tez sprowadza się do powierzenia pisma komuś, kto zobowiązuje się je dostarczyć).

Tyle tylko, że wówczas nabywca nie tylko ma pewności, czy wypowiedzenie dotarło, jak również nie ma potwierdzenia na piśmie, że tow. ubezpieczeniowe je otrzymało.

Napisano

> Tak , to Ty musisz wypowiedziec umowe jako nabywca.

> Póki Ty nie zglosiłes tego faktu do ubezpieczyciela to nie mogli zwrocic kasy poprzedniemu.

Zaraz, zaraz, zgadzam sie, ze ON jako kupujacy musi wypowiedziec i rozumiem ze skoro podpisal sprzedajacemu pismo, a tamten je zlozyl to ON jako kupujacy je wypowiedzial.

Jedynym problemem moze byc gdyby sprzedajacy zrezygnowal z kasy lub zapomnial i tego pisma jednak nie zlozyl.

Napisano

> czytam, czytam i nie mam pomysłu skąd i po co Link4 ściga mnie o niezapłaconą składkę i odsetki.

> Sytuacja przy kupnie mojego auta wyglądała tak:

> Kupiłem sobie sztrucla, podpisałem umowę, poprzedni właściciel nie chciał oddawać mi OC, więc niech

> ma (w sumie jego pieniądze, niech mu zwrócą). Spisaliśmy odpowiednie oświadczenie, że zrzekam

> się tego OC. Właściciel zgłosił się do ubezpieczyciela (?) z prośbą o zwrot i dostał zwrot

> (?), ja ubezpieczyłem auto kilka dni później (nie dłużej niż tydzień).

Miałem identyczną sytuację z link4. Młody durny kupiłem pierwsze auto w którym było OC z Link 4. I nie wypowiedziałem jej żyjąc w błogiej niewiedzy wink.gif I po 2,5 roku dostałem takie same pismo jak ty opiewające na całe 130 PLN (coś koło 80 PLN plus odsetki). Niby śmieszne pieniądze ale mówiąc delikatnie wkurzyło mnie to ekstremalnie. A to z tego powodu że Link 4 nigdy nie poinformowało mnie o jakiejkolwiek zaległości angryfire.gif Sobie mendy spokojnie czekały prawie 3 lata po czym sprzedali mój "dług" jakiejś kancelarii. Co ciekawe mieli mój numer telefonu bo przekazali go kancelarii ale nie raczyli z niego skorzystać żeby poinformować mnie że mam u nich dług. Mieli na dowód potwierdzenie nadania jakiegoś listu na mój stary adres którego nikt nie odebrał. Jako że nie chciało mi się bawić w batalie sądowe za parę złotych to sobie odpuściłem i zapłaciłem. Natomiast moja wendetta trwa nadal i dzięki mnie stracili już przynajmniej kilkunastu klientów. ok.gif I mogą na mnie liczyć zawsze pod tym względem wink.gif

Napisano

> Zaraz, zaraz, zgadzam sie, ze ON jako kupujacy musi wypowiedziec i rozumiem ze skoro podpisal

> sprzedajacemu pismo, a tamten je zlozyl to ON jako kupujacy je wypowiedzial.

> Jedynym problemem moze byc gdyby sprzedajacy zrezygnowal z kasy lub zapomnial i tego pisma jednak

> nie zlozyl.

Źle rozumujesz. Sprzedający nie ma prawa żądać wypowiedzenia umowy. I to że zapisane jest to w umowie to nie znaczy że to ubezpieczenie zostanie wypowiedziane. Jedyną możliowścia wypowiedzenia takiego OC jest jego wypowiedzenie przez NOWEGO nabywcę. Były właściciel niema żadnej mocy egzekwowania tegoż wypowiedzenia.

W skrócie takie zapisy są bezsensowne bo to i tak dobra wola kupującego czy wypowie polisę czy nie.

Napisano

> W skrócie takie zapisy są bezsensowne bo to i tak dobra wola kupującego czy wypowie polisę czy nie.

W skrócie, to prawo jest przygotowane pod kombinatorów, którzy wypowiadają a potem jeżdżą "na kwicie". Bo - niestety - większość naszych współkrajanów chce mieć ochrone ubezpieczeniową za darmo. Po pierwsze - taka mentalność, a po drugie: po co ubezpieczenia, i tak sie nigdy nie stanie...

Napisano

> Źle rozumujesz. Sprzedający nie ma prawa żądać wypowiedzenia umowy. I to że zapisane jest to w

> umowie to nie znaczy że to ubezpieczenie zostanie wypowiedziane. Jedyną możliowścia

> wypowiedzenia takiego OC jest jego wypowiedzenie przez NOWEGO nabywcę. Były właściciel niema

> żadnej mocy egzekwowania tegoż wypowiedzenia.

> W skrócie takie zapisy są bezsensowne bo to i tak dobra wola kupującego czy wypowie polisę czy nie.

Chyba jednak dobrze kminie. Przeciez dokladnie to samo napisalem co TY i nawet w praktyce cwiczylem.

Kupilem samochod podpisujac wypowiedzenie skierowane do TU i zostawilem sprzedajacemu zeby dostarczyl (chcial byc pewny, ze go nie wykiwam).

Sprzedajacy robil poprostu za kuriera i je dostarczyl TU (sprawdzilem go oczywiscie, choc jak chce kase to malo prawdopodobne, ze nie zlozy tego pisma).

NIe wiem w co owa wole wypowiedzenia wpisal kolega zakladajacy watek, ale naturalnym dla mnie bylo, ze zrobil to w pismie do TU (a nie tylko umowie kupna-sprzedazy).

Napisano

Miałem identyczną sytuację z MTU, wynikającą z mojej nieświadomości litery prawa.

Po dwóch pismach do nich, w których byłem bardzo grzeczny i bardzo ładnie im opisałem sytuację, o dziwo odpuścili, napisali mi w piśmie również bardzo ładnie, że na przyszłość mam pamiętać i wyszedłem z tego cało.

Od tego czasu mają u mnie szacun gigant za podejście do sprawy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.