Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swap na 1,1 ale w maluchu

Featured Replies

Napisano

Witam

Chyba nie ten kącik wiec jak cos prosze o przeniesienie w odpowiedni

Mam zamiar kupic sobie zabwake malucha ale cabrio tylko ze cabrioletów nigdzie nie ma ze swapowanych na wiekszy silnik

Czy macie moze namiary na kogos kto wkłada do malucha silniki 1,1 np z CC czy SC taki silniczek byłby OK jak do malucha bo miałem okazje ogladac na jakims zlocie we wrocławiu takiego maluszka chyba z Częstochowej (żółty )

Bede wdzieczny za porady namiary strony itp

Napisano

Tu się koleś takimi cudami zajmuje.

Na pewno też tego typu rzeczy tworzył Żuraw i Grociu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tu się koleś takimi cudami zajmuje.

> Na pewno też tego typu rzeczy tworzył Żuraw i Grociu

O dzieki dzieki

poczytam zobacze

Napisano

> O dzieki dzieki

> poczytam zobacze

ogólnie z tego co widziałem i słyszałem u Grotusia to najwięcej problemów jest z przegubami i skrzynią. Łapę jakoś trzeba sobie pospawać, przeguby warto zmienić na tripody żeby nie padały jak muchy, a skrzynię ze Skody Rapidki. Piotrek ma zrobione na seryjnej maluchowskiej - spięte flanszą od Sebcyca z Radomska właśnie, tylko też jeden strzał ze sprzęgła za dużo i skrzynię można wymieniać hehe.gif

Ale radochy daje dużo taki sprzęcik zlosnik.gifok.gif

images_thumb_720090_800_800_resize.jpg

Napisano

jak juz to central bo przy umieszczeniu w komorze silnika tzreba kombinowac ze skrzynia np ze skody bo o maluchowskiej to nie ma co w ogole myslec.

przy centralu ladujesz caly przod z cento w tyl malucha grinser006.gif

Napisano

> jak juz to central bo przy umieszczeniu w komorze silnika tzreba kombinowac ze skrzynia np ze

> skody bo o maluchowskiej to nie ma co w ogole myslec.

ee jak się ostrożnie by z nią obchodziło i nie przejmowało się, że v max to ~150km.h biglaugh.gif

> przy centralu ladujesz caly przod z cento w tyl malucha

Napisano
  • Autor

> ogólnie z tego co widziałem i słyszałem u Grotusia to najwięcej problemów jest z przegubami i

> skrzynią. Łapę jakoś trzeba sobie pospawać, przeguby warto zmienić na tripody żeby nie padały

> jak muchy, a skrzynię ze Skody Rapidki. Piotrek ma zrobione na seryjnej maluchowskiej - spięte

> flanszą od Sebcyca z Radomska właśnie, tylko też jeden strzał ze sprzęgła za dużo i skrzynię

> można wymieniać

> Ale radochy daje dużo taki sprzęcik

Ze spawaniem problemu nie ma bo mam dostep do migomatu i zwykłej spawarki wiec pospawanie łap itp nie problem bardziej interesuja mnie sprawy własnie techniczne flansze itp

o takie cos mi sie zamarzyło z silniczkiem 1,1 bo 600 to malo

http://allegro.pl/show_item.php?item=1995145934

lub

http://allegro.pl/jedyny-taki-fiat-w-polsce-i2001923223.html

Moze ktos zna i moze polecic lub odradzic

Napisano

ten zestawik lata teraz u mnie w bisku :D

projekt juz jeździ ale jeszcze do ukończenia

dsc00057bj.th.jpg

średnio co tydzień leci u mnie przegub bo na triopody na razie funduszy brakuje

niestety ruda wygrała z El Grocia frown.gif

Napisano
  • Autor

> ee jak się ostrożnie by z nią obchodziło i nie przejmowało się, że v max to ~150km.h

> > przy centralu ladujesz caly przod z cento w tyl malucha

A czy do seryjnej maluchowskiej wystarczy flansza czy jeszcze jakies przeróbki potrzebne

Napisano

> ten zestawik lata teraz u mnie w bisku :D

> projekt juz jeździ ale jeszcze do ukończenia

> średnio co tydzień leci u mnie przegub bo na triopody na razie funduszy brakuje

> niestety ruda wygrała z El Grocia

no wiem.. widziałem bidulka jak się rozbierał.. za to BIS jeszcze jeździ (z "moim" silnikiem biglaugh.gif )

Napisano

> A czy do seryjnej maluchowskiej wystarczy flansza czy jeszcze jakies przeróbki potrzebne

ponoć sama flansza i tulejka na wałku

Napisano

potrzebna flansza i trzeba lekko podciąć żeberka w kielichu skrzyni biegów

af9a7e7280b84101m.jpg dfd793fa41cf5e5cm.jpg

takiego zelaztwa potrzeba

sebcyc za tulejke wału krzyczy 30zł, pasuje tulejka rozrusznika od poloneza za 2zł zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> potrzebna flansza i trzeba lekko podciąć żeberka w kielichu skrzyni biegów

> takiego zelaztwa potrzeba

> sebcyc za tulejke wału krzyczy 30zł, pasuje tulejka rozrusznika od poloneza za 2zł

a za flansze ile wola bo pisałem ale mi jeszcze nie odpisał

Napisano

na seryjnej maluchowskiej skrzyni leci 160km/h, na skrzyni od bisa poleci 180km/h sprawdzałem organoleptycznie zlosnik.gif

najważniejsze to w miarę delikatnie obchodzić sie ze sprzęgłem przy ruszaniu, wtedy skrzynia pożyje długo

Napisano

> na seryjnej maluchowskiej skrzyni leci 160km/h, na skrzyni od bisa poleci 180km/h sprawdzałem

> organoleptycznie

Ja tam nie wierzę.. u Grocia gps skończył mi się na równych 150 zlosnik.gif

> najważniejsze to w miarę delikatnie obchodzić sie ze sprzęgłem przy ruszaniu, wtedy skrzynia pożyje

> długo

Napisano

http://klub.chip.pl/krzysiekz/fiat126p/predkosc.htm

tutaj można sprawdzić, ja podałem wartości z licznika

dużo też zależy jakie kto ma oponki, u mnie puki co 135/70 r13 jak dokonają żywota to szersze zakładam

edit:

w gwoli ścisłości mam prędkościomierz z poloneza caro wyskalowany do 200km/h

Napisano

> Witam

> Chyba nie ten kącik wiec jak cos prosze o przeniesienie w odpowiedni

> Mam zamiar kupic sobie zabwake malucha ale cabrio tylko ze cabrioletów nigdzie nie ma ze

> swapowanych na wiekszy silnik

> Czy macie moze namiary na kogos kto wkłada do malucha silniki 1,1 np z CC czy SC taki silniczek

> byłby OK jak do malucha bo miałem okazje ogladac na jakims zlocie we wrocławiu takiego

> maluszka chyba z Częstochowej (żółty )

> Bede wdzieczny za porady namiary strony itp

Wejdz na moja strone http://www.126fan.pl i sobie poczytaj to co tam wypocilem jakies 10 lat temu.

Napisano

Jak już jesteśmy w temacie swapa w 126p, to u mnie jest mały problem z chlodzeniem,

o ile podczas jazdy wszystko jest ok to stojąc w korku musze czesto robic przegazówki bo temperatura szybko zrasta i nie wyrabia pompa z powodu długości układu.

Myślałem nad zastosowaniem dodatkowej pompy wody elektrycznej tylko nie wiem z jakiego auta dało by się taką dopasować.

Napisano

ja mam u siebie silnik 1.2 i połączona jest ze skrzynią od 126p z przełożeniem głównym od bis-a i zrobiłem już ok 600km na tym zestawie i zero problemów z układem napędowym nawet jeden zabierak nie został zerwany.

sebcyc za flansze chce coś ok 280-300zł

Napisano

w mercedesach sprinterach były

Napisano

600km to jeszcze dobrze z podwórka nie wyjechałeś... Chyba że to dla Ciebie dużo. Bo ja kiedyś w 126p przy silniku 903 ccm kilka skrzyń zajechałem - niestety... przeguby, zabieraki i sama skrzynia 126p nie są zabardzo wytrzymałe:/

Napisano

a gdzie mam jeździć jak maluch jest do pojeżdżenia czasem po mieście a nie do codziennej jazdy i według mnie dużo jest 600km ponieważ np moj znajomy ma podobny zestaw u siebie i po 100km już zmieniał skrzynie...

Napisano

> Jak już jesteśmy w temacie swapa w 126p, to u mnie jest mały problem z chlodzeniem,

> o ile podczas jazdy wszystko jest ok to stojąc w korku musze czesto robic przegazówki bo

> temperatura szybko zrasta i nie wyrabia pompa z powodu długości układu.

> Myślałem nad zastosowaniem dodatkowej pompy wody elektrycznej tylko nie wiem z jakiego auta dało by

> się taką dopasować.

Jesli masz problem z chlodzeniem to masz cos zledobrane - albo wielkosc chlodnicy,a lbo srednice rur chlodzacych, albo masz zle zmontowany uklad chlodzenia. Jezdzi przeciez wiele swapow i problemow nie maja. Kumpel tez caly rok kombinowal jak kon pod gore bo mu sie grzal, w koncu go opierd...ilem i kazalem w koncu zrobic takjak mu powiedzialem. Wydal troche wiecej niz chcial i nagle.... problem zniknal.

Wiec zacznijmy od tego jaka masz chlodnice, czy ta chlodncia ma zborniczek wyrownawzy, czy ma korek, jakiej srednicy rur uzyles, jak je poalczyles, z czego masz zbiorniczek wyrownawczy i gdzie on sie znajduje? Wtedy bede w stanie wskazac ci miejsce problemu.

Napisano

Chłodnica miedziana polonez 1.6 na dwa wiatraki, rury 5/4 cala puszczone pod autem, odcinek pod podłoga rury stalowe bezszwowe, zbiorniczek od cieniasa umieszczony z tyłu najwyżej jak się dało. Nagrzewnica podłączona tak jak w punto, w cały układ po odpowietrzeniu wchodzi prawie 9 litrów płynu.

Problem był termostat, nie otwierał się do końca.

Temperatura rosła do nieco ponad 110 stopni, przegazówki i włączenie wentylatora ręcznie nie wiele pomagało.

Wymieniłem termostat i temperatura utrzymuje się teraz w okolicach 90 stopni.

Napisano

> rury 5/4 cala

Wszystko w temacie - rury do wymiany. Musisz - podkreslam to slowo bardzo - musisz wymienic je na rury o srednicy wewnetrznej 25mm. Problem natychmiast zniknie.

Teraz powiedz dlaczego rury sa duze i dlaczego przegazowka pomagala. Od razu ci powiem, ze to nie wina termostatu.

Napisano

> Wszystko w temacie - rury do wymiany. Musisz - podkreslam to slowo bardzo - musisz wymienic je na

> rury o srednicy wewnetrznej 25mm. Problem natychmiast zniknie.

> Teraz powiedz dlaczego rury sa duze i dlaczego przegazowka pomagala. Od razu ci powiem, ze to nie

> wina termostatu.

Pompa wody pewnie słaba i nie wydala z obiegiem.

Napisano

> Pompa wody pewnie słaba i nie wydala z obiegiem.

Nie, pompa dziala prawidlowo i nie trzeba bedzie jej wymienaic. Przyczyna jest inna.

Napisano

5/4 cala czyli 1.25 cala przelot jest około 30

teraz po wymianie termostatu jest ok, dzisiaj stałem ponad 40 minut w korku i temperatura nie przekroczyła 100 stopni, jak ruszyły wiatraki to spadło do 90 smile.gif

jak było ciepło i temperatura w korku rosła to wystarczyło przytrzymać silnik chwile na 3000 i szybko wracało do normy.

widziałem gdzieś ze były dwa rodzaje pomp wody do 1.2, jedna miała więcej łopatek

Napisano

> 5/4 cala czyli 1.25 cala przelot jest około 30

> teraz po wymianie termostatu jest ok, dzisiaj stałem ponad 40 minut w korku i temperatura nie

> przekroczyła 100 stopni, jak ruszyły wiatraki to spadło do 90

> jak było ciepło i temperatura w korku rosła to wystarczyło przytrzymać silnik chwile na 3000 i

> szybko wracało do normy.

> widziałem gdzieś ze były dwa rodzaje pomp wody do 1.2, jedna miała więcej łopatek

Nie, rodzaj pompy wody ma drugorzedne znaczenie.

U ciebie problem spowodwany jest zbyt duza objetoscia uladu chlodzeniam a dokladniej mowiac objetoscia rur miedzy silnikiem a chlodnica. Uklad zaprojektowany zostal tak, aby przeplyw plynu chlodzacego - przyjmijmy w skrocie wody - mial okreslona predkosc. odpowiada za to wydajnosc pompy wody oraz wlasnei srednica rur. Rury o zbyt malej srednicy powoduja duza predkosc przeplywu (wszak pompa wody ma stala wydajnosc) i wtedy moze dochodzic do sytuacji, kiedy goraca woda dochoszi szybko do chlodnicy i szybko przez nia. Wtedy wiatrak bedzie chodzil niealze caly czas a woda nei bedzie schlodzona.

Z kolei przy rurach o zbyt duzej srednicy predksoc przeplywu bedzie zdecdowanie za mala. Wtedy goraca woda bedzie gromadzila sie w rurze idacej do chlodnicy i mimo, ze czujnik temperatury w slniku pokazywal bedzie juz bardzo wysoka temperature, to goraca woda nei dotrze jeszcze do chlodnicy (bo bedzi ejej bardzo duzo w rurze i bedzie plynela zdecdowanie wolnej). Wtedy przygazowka spowoduje zwiekszenie predksoci przeplywu az woda dochdozi w koncu do chlodnicy i wlacza sie wiatrak, ktory dosc cesto bedzie siw wlaczal i wylaczal, zas po wylaczeniu silnika (w zaleznosci jak masz zrobiona elektryke) bedzie chodzil bardzo dlugo.

Przy zastosowaniu rur o srednicy wewnetrznej 25mm wywola prawidlowa predksoc przeplywu wody, docieranie jej w odpowiednim momencie od uzyskania wysokiej temperatury na czujniku do chlodnicy i wlaczenie wiatraka. Z ta sama predkosci schlodzona woda wroci do silnik powodujac spadek temperatury na wskazniku. Tego wlasnie nie mogl zrozumiec kumpel, ktory mial rury srednicy 33mm - kombinowal z chlodncia, kombinowal z dodatkowa pompa, montowaniem czujnika wiatrakow zaraz za wyjscem z terostatu i wiele, wiele innych pomyslow. Jak w koncu zmienil rury na wlasciwie wszystko zaczelo dzialac jak nalezy. Wlacznie z dzialaniem chlodnicy, z ktora mial o tyle ciekawy przypadek, ze zasilanie wiatrakow mial nei po stacyjce, ale stale. Wiec jak goraca woda doszla do chlodnicy, wlaczal sie wiatrak, ktory chodzil mu bardzo dlugo nawet po wylaczneiu silnika. Dopiero jak silnik przestygl minute, musial go uruchomici zrobic przegazowke, az chlodnicjesza woda z rur dojdzie do chlodnicy i wylaczy wiatraki.

Dlatego wazne tez jest, zeby wiatraki byly zasilanie po stacyjce, bo nie ma zadnego uzysadnienia, zeby chodzily po wylaczeniu silnika - pompa wody wtedy stoi, predkosc przeplywu jest rowna zero (sa drobne plywy termiczne ale mozemy je pominac).

I tak to mniej wiecej wyglada. Nie ma co kombinowac z dodatkowa pompa, bo nie przyspieszy ona predkosci przeplywu i nie wspomoze chlodzenia, aprad pobierac bedzie. Nie ma tez co kombinowac z innymi rozwiazaniami, bo istniaja juz rozwiazania sprawdzone i w 100% spelniajace swoja role. Trzeba je tylko zastosowac w pelni i nie wywazac otewartych drzwi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.