Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapach spalin (a moze bardziej oleju) w aucie ...

Featured Replies

Napisano

... ale tylko przy aucie na luzie.

Historia bardzo krotka, wiec opowiem:

Jakis czas temu zaczalem coraz czesciej czuc jakby spalony olej (czy moze rozgrzany) a po jakims czasie dostalem cynk w postaci diody na blacie i info ze musze sprawdzic silnik. Pojechalem do Fiata i dowiedzialem sie ze to EGR. Postanowilem go wymienic i nawet nie przypuszczalem ze po wymianie moze byc to samo czyli dalej smierdzi. Czy przychodzi Wam do glowy cos? Pytam bo mechanik najpierw stwierdzil ze sprobuje zawor wyczyscic i jesli sie uda to go zalozy ponownie. Niestety poinformowal mnie ze nie dalo rady i ze zawor daje za slabe "parametry" (zgodnie z tym co mowi komp) i powiedzial ze musi wymienic na nowy.Tak tez zrobil i coprawda lampka sie nie swieci, ale smrodek jest. Moze byc tak ze to cos nie koniecznie powiazane z egr a cos innego? Pytam bo kiedys czytalem ze ktos mial podobny problem czyli egr i wlasnie tez problem ze smrodkiem.

Napisano

> ... ale tylko przy aucie na luzie.

> Historia bardzo krotka, wiec opowiem:

> Jakis czas temu zaczalem coraz czesciej czuc jakby spalony olej (czy moze rozgrzany) a po jakims

> czasie dostalem cynk w postaci diody na blacie i info ze musze sprawdzic silnik. Pojechalem do

> Fiata i dowiedzialem sie ze to EGR. Postanowilem go wymienic i nawet nie przypuszczalem ze po

> wymianie moze byc to samo czyli dalej smierdzi. Czy przychodzi Wam do glowy cos? Pytam bo

> mechanik najpierw stwierdzil ze sprobuje zawor wyczyscic i jesli sie uda to go zalozy

> ponownie. Niestety poinformowal mnie ze nie dalo rady i ze zawor daje za slabe "parametry"

> (zgodnie z tym co mowi komp) i powiedzial ze musi wymienic na nowy.Tak tez zrobil i coprawda

> lampka sie nie swieci, ale smrodek jest. Moze byc tak ze to cos nie koniecznie powiazane z egr

> a cos innego? Pytam bo kiedys czytalem ze ktos mial podobny problem czyli egr i wlasnie tez

> problem ze smrodkiem.

Wg mojej oceny może się okazać, ze przyczyną zapachu spalin jest pęknięty kolektor wydechowy. Spotkałem się już z kilkoma przypadkami w różnych wersjach silnikowych. Sprawdź również połączenia układu wydechowego, może któraś z uszczelek.

Napisano

> Sprawdź również

> połączenia układu wydechowego, może któraś z uszczelek.

lub elastyczny lacznik na wydechu

Napisano

> lub elastyczny lacznik na wydechu

To chyba najbardziej.

Napisano

> coraz czesciej czuc jakby spalony olej (czy moze rozgrzany)

Jeśli czujesz spalony olej silnikowy, a nie spaliny to raczej nie nieszczelność układu wydechowego tylko jakiś niewielki wyciek oleju, który dostaje się na rozgrzany element silnika...

Napisano

Niedokręcone śruby mocujące elementy wtórnego obiegu spalin czasem daja takie efekty... U mnie słabo dokręcona obejma na rurce dawała nieszczelnośc.

Napisano
  • Autor

Dzieki panowie za odpowiedzi. Podjade dzisiaj po pracy do mechanika i zapodam mu Wasze sugestie.

Napisano
  • Autor

Bylem wczoraj u mechanika. Niestety ale gorzej byc nie moze.

Po kilku probach na znalezienie przyczyn problemu w koncu znalezli i niestety okazalo sie ze jest to ... turbosprezarka.

Pokazali mi ze obudowa jest peknieta na kolnierzu sprezarki od strony spalin. Nie jestem pewien czy to na 100%, ale nic innego nie znalezli. Bede za pare dni ponownie w PL to sprobuje potwierdzic ta teze. Niestety jesli to jest to, to oznacza konkretne koszta, bo tutaj chca minimum okolo 1000E za wymiane na reperowana a za nowa chca 2250E. Czy ktos sie orientuje jakie sa akutalne koszta wymiany na reperowana i gdzie jest to mozliwe na terenie Slaska?

Napisano

Ja bym sugerował raczej uzywkę niż regeneracje. A najlepiej oiczywiście... nówke

Napisano
  • Autor

> A mówili, co mogło być przyczyną? Czyżby wirus?

No wlasnie nie byli w stanie stwierdzic - sami sie dziwili, ale ja to musze jeszcze w innym warsztacie sprawdzic i potwierdzic. No prawda jest taka ze na doladowaniu jezdzi praktycznie od poczatku czyli 100kkm, ale czy to to???

Napisano
  • Autor

> Ja bym sugerował raczej uzywkę niż regeneracje. A najlepiej oiczywiście... nówke

Sam nie wiem - uzywke mozna kupic jeszzce gorsza niz mam, tyle ze z nie peknieta obudowa hehe.gif Ja najbardziej stawiam na nowa, ale koszta troche powalaja.

Napisano

> No prawda jest taka ze na doladowaniu jezdzi praktycznie

> od poczatku czyli 100kkm, ale czy to to???

Nie wiem czy dobrze kojarzę ale chyba kiedyś mówiłeś, że autostradami w D jeździłeś na pełnych watach więc może to jest przyczyna.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy dobrze kojarzę ale chyba kiedyś mówiłeś, że autostradami w D jeździłeś na pełnych

> watach więc może to jest przyczyna.

To fakt - przewaznie jak jade przez D to na miedzy 70-100% mocy. Moze i to ma znaczenie - pewnie jakbym po takiej jezdzie otworzyl pokrywe silnika to sprezerka by swiecila

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i mam nowe informacje.

Gazda Katowice wymontowal sprezarke bo nie widzieli pekniecia i gdy juz byla na stole to mi ja zaprezentowali i okazalo sie ze wcale nie jest peknieta obudowa. Sprezerka zewnetrznie bardzo dobrze sie prezentuje. Praktycznie nie wyczuwa sie luzu wzdluznego a luz osiowy wedlug mechanika jest taki jak w nowych. Niestety ale sprezarka daje bardzo duzo dzwiekow przypominajacych swiszczenie ze zgrzytaniem wiec nie mam w sumie wyjscia i postanowilem ja wymienic. Jesli chodzi o smrod, to pokazano mi uszczelki od kolektora wydechowego na ktorych widac, ze slady sadzy na dwoch zewnetrznych cylindrach wiec prawdopodobnie to jest przyczyna zapachu spalin. Dzisiaj maja dostac wszystkie czesci czyli sprezarke oraz wszystkie przewody ktore ddefaultowo wymieniaja. Dodatkowo wymienia filtry powietrza, oleju, paliwa i olej.

Dojrzeli rowniez dziwna rzecz ktora moze tlumaczyc problemy ze sprezarka a mianowicie zardzewialy filtr oleju. Wedlug opisu na klapie olej byl wymieniany ostatni raz przy 96kkm, ale wedlug mechanika to wyglada na to ze na 100% nie byl wymieniany wtedy bo byl kompletnie zardzewialy. Ostatnio na wymianie oleju bylem w Dabrowie Gorniczej u Szczesnego-Zjawionego ... wiec juz tam wiec moja noga nie postanie. Prawdopodobnie z tym filtrem a moze i rowniez olejem jezdzilem przynajmniej 30kkm. Ehh - szkoda gadac. Czlowiek sie stara i wymienia (przynajmniej wydaje mu sie ze wymienia) co 13-15kkm a jakies dupki na to leja zeby zarobic kilkadziesiat zlotych. Ehh frown.gif

Jutro odbieram autko wiec zobaczymy co to bedzie, ale mam nadzieje ze zapomne na temat sprezarki na dlugi czas no i ze smrodu w kabinie juz nie bedzie

Napisano

A ja bym pojechał do tego ASO i przy klientach powiedział całą prawdę i tylko prawdę zona.gif

Napisano

U szczęsnego kupowałem swojego parcha, oczywiście był w kilku miejscach porysowany, ale udało mi się to spolerować.

Ogólnie niezbyt rozgarnięci są.

A olej już sam wymieniam, bo mi przy wymianie uszkodzili osłonę termiczna chłodnicy oleju 9inne ASO)

Właściwie co mogę sam zrobić to robię, do ASO nie jeżdżę.

Napisano

> No i mam nowe informacje.

> Gazda Katowice wymontowal sprezarke bo nie widzieli pekniecia i gdy juz byla na stole to mi ja

> zaprezentowali i okazalo sie ze wcale nie jest peknieta obudowa. Sprezerka zewnetrznie bardzo

> dobrze sie prezentuje. Praktycznie nie wyczuwa sie luzu wzdluznego a luz osiowy wedlug

> mechanika jest taki jak w nowych. Niestety ale sprezarka daje bardzo duzo dzwiekow

> przypominajacych swiszczenie ze zgrzytaniem wiec nie mam w sumie wyjscia i postanowilem ja

> wymienic. Jesli chodzi o smrod, to pokazano mi uszczelki od kolektora wydechowego na ktorych

> widac, ze slady sadzy na dwoch zewnetrznych cylindrach wiec prawdopodobnie to jest przyczyna

> zapachu spalin. Dzisiaj maja dostac wszystkie czesci czyli sprezarke oraz wszystkie przewody

> ktore ddefaultowo wymieniaja. Dodatkowo wymienia filtry powietrza, oleju, paliwa i olej.

> Dojrzeli rowniez dziwna rzecz ktora moze tlumaczyc problemy ze sprezarka a mianowicie zardzewialy

> filtr oleju. Wedlug opisu na klapie olej byl wymieniany ostatni raz przy 96kkm, ale wedlug

> mechanika to wyglada na to ze na 100% nie byl wymieniany wtedy bo byl kompletnie zardzewialy.

> Ostatnio na wymianie oleju bylem w Dabrowie Gorniczej u Szczesnego-Zjawionego ... wiec juz tam

> wiec moja noga nie postanie. Prawdopodobnie z tym filtrem a moze i rowniez olejem jezdzilem

> przynajmniej 30kkm. Ehh - szkoda gadac. Czlowiek sie stara i wymienia (przynajmniej wydaje mu

> sie ze wymienia) co 13-15kkm a jakies dupki na to leja zeby zarobic kilkadziesiat zlotych. Ehh

> Jutro odbieram autko wiec zobaczymy co to bedzie, ale mam nadzieje ze zapomne na temat sprezarki na

> dlugi czas no i ze smrodu w kabinie juz nie bedzie

Masz opinię ASO przeciw innemu - wielu prawników weźmie te sprawę. Tak przy okazji, to wielu się ze mnie śmiało jak w dyskusjach o olejach zalecałem te na bazach PAO/ESTRY i wymianę w zależności od warunków co 10-20 tysięcy! Może wyciągną wnioski z twojego przypadku. Przykro mi, że trafiło na kogoś, kto dbał o auto. Na twoim miejscu zadzwonił bym do PZMOT i poprosił o rzeczoznawcę - to nie kosztuje dużo. Po opinii rzeczoznawcy i obecnego ASO, jeśli są zbieżne, to pozew przedprocesowy do poprzedniego ASO. Co do turbo, to szkoda, że nie zweryfikowałeś w zakładzie, gdzie regenerują lub u naszego kącikowego specjalisty Cinka.

Pozdrawiam i dużo zdrowia oraz cierpliwości życzę.

Napisano
  • Autor

> Masz opinię ASO przeciw innemu - wielu prawników weźmie te sprawę.

Niby tak, ale przede wszystkim znowu jestem poza granicami PL, po drugie auto jest chipowane, wiec wiem ze to bylaby pierwsza linia ataku ze strony ASO. Nic wtopilem troche kasy, ale mam nadzieje ze teraz jeszcze troche autkiem pojezdze.

Co do turbo, to szkoda, że nie zweryfikowałeś w

> zakładzie, gdzie regenerują lub u naszego kącikowego specjalisty Cinka.

Chcialem i nawet prowadzilem konwersacje z Cinkiem, ale niestety nie mial sprezary na miejscu a ja mialem ograniczenia czasowe i niedogadalismy sie frown.gif

Co do calej sprawy to jeszcze tylko szybkie podsumowanie:

Sprezarka regenerowana - 2500zl

Przewody, kable, sruby, uszczelki itd. - 450zl

Planowanie kolektora wydech. - 160zl

Wymiana oleju+filtry oleju/powietrza - 480zl

Robocizna - 850zl

Do reki (za szybka pomoc) - 100zl

-----------------------------------------------

Total - 4500zl

Mam nadzieje, ze od teraz bede miec juz spokojna eksploatacje auta.

Napisano

> Planowanie kolektora wydech. - 160zl

Mam takie pytanie: po co planować kolektor... nie wystarczy wymiana uszczelki?

Pozdrawiam

Napisano

>a mianowicie zardzewialy filtr oleju

to chyba z 60tys km mial ze az go ruda ruszyla

Napisano

> Mam takie pytanie: po co planować kolektor... nie wystarczy wymiana uszczelki?

> Pozdrawiam

W starszym aucie jesli zeliwo jest podkorodowane trzeba planowac

Napisano

> W starszym aucie jesli zeliwo jest podkorodowane trzeba planowac

Tylko co to znaczy starsze auto?

Napisano

> Mam takie pytanie: po co planować kolektor... nie wystarczy wymiana uszczelki?

jak puszczalo spaliny to moze jest nadzarte

Napisano
  • Autor

> jak puszczalo spaliny to moze jest nadzarte

No i o to chodzi.

Spaliny jakis czas wychodzily bokiem i z tego co mi powiedzieli to zalozyli nowe uszczelki i spaliny dalej wylatywaly, wiec zrobili wyrownanie powierzchni kolektora i polozyli nowe uszczelki za ktore mnie ponownie skasowali (68zl+robocizna).

Napisano

> No i o to chodzi.

> Spaliny jakis czas wychodzily bokiem i z tego co mi powiedzieli to zalozyli nowe uszczelki i

> spaliny dalej wylatywaly, wiec zrobili wyrownanie powierzchni kolektora i polozyli nowe

> uszczelki za ktore mnie ponownie skasowali (68zl+robocizna).

A głowicy nie trzeba było wyrównywać?

Tak czy inaczej świństwem z ich strony jest ponowne skasowanie za uszczelki bo Ty zgłosiłeś nieszczelność a jeśli oni nie umieli ocenić i ogarnąć problemów to powinno ich obciążać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Serwisy dy-mają klientów...

Pozdr

Napisano

> Tylko co to znaczy starsze auto?

W świeżym aucie kolektor nie będzie zgnity/nierówny. Nie odpowiem Ci dokładnie na pytanie, mechanik który wykonywał naprawę widząc przylgnię kolektora w dramatycznym stanie powinien od razu dać to do planowania. Z aluminiową głowicą takich problemów nie ma - wystarczy oczyszczenie chemią i tyle.

Problemem jest również montaż na starych szpilkach i/lub dokręcanie nieodpowiednim momentem; dopiero potem są jaja jak przekręcone szpilki się urywają....

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.