Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarźnięta woda w chłodnicy i silniku :|

Featured Replies

Napisano

Debil ze mnie, robiłem swapa i zapomniałem zmienić wodę na płyn chłodniczy i dzisiaj woda zamarzła na amen....

Najgorsze jest to że raz spróbowałem odpalić silnik i jakoś głośno chodził. Pękł blok :|?

Jestem mega wkurwiony, że dopuściłem do takiej głupiej sytuacji...

Auto stoi już w garażu i woda już się roztapia, tzn lód...

Silnik 1,2 16v....

Napisano

Trza bylo nie odpalac bo jak chwycilo pompe wody to mogl rozrzad przeskoczyc, trza bylo odstawic do cieplego i ogrzewac, moze nic sie nie stalo ale kto wie

Napisano

no mi 2 tyg temu "zmieliło" w ten sposób pompę : x silnik sie przegrzał no i kapitalka silnika, a nie było jakiegoś mrozu - mam nauczkę.

Napisano

no to żeś zabłysł frown.gif na ja też swapowałem w tym sezonie ale po paru dniach testów i szczelności zrobiłem wymianę na płyn smile.gif

Napisano

> Debil ze mnie, robiłem swapa i zapomniałem zmienić wodę na płyn chłodniczy i dzisiaj woda zamarzła

> na amen....

> Najgorsze jest to że raz spróbowałem odpalić silnik i jakoś głośno chodził. Pękł blok :|?

> Jestem mega wkurwiony, że dopuściłem do takiej głupiej sytuacji...

> Auto stoi już w garażu i woda już się roztapia, tzn lód...

> Silnik 1,2 16v....

Postaw go w cieplym miejscu, niech rozmarznie. Wyjmij pompe wody i sprawdz ja, moze tylko ona puscila, a woe i tak musisz spuscic.

Napisano
  • Autor

> Postaw go w cieplym miejscu, niech rozmarznie. Wyjmij pompe wody i sprawdz ja, moze tylko ona

> puscila, a woe i tak musisz spuscic.

Wszystko puściło... Pierwsze co to pokręciłem kołami na biegu by upewnić się, że niema kolizji tłoków z zaworami - Nie ma.

Drugie co zrobiłem to wykręciłem świece i zobaczyłem czy tłoki są całe i czy na tłokach nie ma śladów kolizji - Nie ma.

Trzecia rzecz - zobaczyłem czy rozrząd nie przeskoczył - Przeskoczył minimalnie...

Ustawiłem rozrząd, lecza silnik kręci ale nie odpala...

Mogło coś się uszkodzić? Chodzi mi o zawory, tłoki itp.

Silnik kręci i nic nie wskazuje na to że coś się uszkodziło.

Aaaa sprawdziłem jeszcze szczelność układu chłodzącego - szczelny.

Napisano

>Pierwsze co to pokręciłem kołami na biegu by upewnić się, że niema kolizji tłoków z zaworami - Nie ma.

Takie sprawdzenie nic ci nie da, bo jeśli zawory miały się pogiąć, to pogięły się przy probie kręcenia silnikiem (wtedy kiedy rozrząd przeskoczył). Po tym już nie będzie czuć oporu, bo zawory już są "dopasowane" do "nowej konfiguracji".

Napisano
  • Autor

Dodam, że auto kręci kręci po czym rozrusznik nagle się jakby przydusi i znów kręci kręci przydusi i kręci... i tak w koło....

Pomiar sprężania spróbuje wykonać, jak znajdę do tego przyrząd w garażu, jak nie to ściągam głowice...

Napisano

> Dodam, że auto kręci kręci po czym rozrusznik nagle się jakby przydusi i znów kręci kręci przydusi

> i kręci... i tak w koło....

> Pomiar sprężania spróbuje wykonać, jak znajdę do tego przyrząd w garażu, jak nie to ściągam

> głowice...

rozrzad napewno dobrze ustawiony ?? Sprawdz klin na dolnym kole rozrzadu. To ze rozrusznik na chwilke zwalnia i silnik sie poddusza to moze oznaczac, ze zaplon jest zbyt wczesnie

Napisano

> Też mi to wygląda na zapłon. O jaki klin Ci chodzi?

klin na na którym osadza sie kolo pasowe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.