Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chłodnica klimatyzacji-konsekwencje wykrecenia.

Featured Replies

Napisano

Panowie szybkie pyt. czy jesli wykrece, chlodnice kllimatyzacji,to oprocz wiadomego faktu,ze nie bedzie dzialac,to cos sie moze popsuc?

I dwa,czasem mam tak,ze po wlaczeniu zaplonu klima automatycznie startuje(cordoba-klimatronik).To cos sie moze popsuc?Czy wyjecie bezpiecznika od klimy zalatwi sprawe?

Bo sprawa jest dosc napieta,mianowicie poszla chlodnica wody i klimy(zderzenie z psem).I nie wiem czy na szybko dostane chlodnice klimy,a samochod ,,nie moze stac".I jakis czas by uplynal do momentu jej zalozenia.Tylko zastanawiam sie co moze sie stac przy takim zestawieniu?

Napisano

zatkaj otwory od przewodów i osuszacza i możesz jeździć, nic się nie stanie

na bank jest tam czujnik ciśnienia, który wykryje brak ciśnienia i klimy nie załączy

Napisano

rozszczelniony układ = konieczność wymiany oprócz skraplacza też osuszcza.

Napisano

> Panowie szybkie pyt. czy jesli wykrece, chlodnice kllimatyzacji,to oprocz wiadomego faktu,ze nie

> bedzie dzialac,to cos sie moze popsuc?

> I dwa,czasem mam tak,ze po wlaczeniu zaplonu klima automatycznie startuje(cordoba-klimatronik).To

> cos sie moze popsuc?Czy wyjecie bezpiecznika od klimy zalatwi sprawe?

> Bo sprawa jest dosc napieta,mianowicie poszla chlodnica wody i klimy(zderzenie z psem).I nie wiem

> czy na szybko dostane chlodnice klimy,a samochod ,,nie moze stac".I jakis czas by uplynal do

> momentu jej zalozenia.Tylko zastanawiam sie co moze sie stac przy takim zestawieniu?

Teoretycznie tak jak pisze vadero zlosnik.gif

Praktycznie to zależy jakie to auto a dokladniej to jaka tam siedzi sprężarka ze sprzęgiełkiem czy bez ale i tak w obu przypadkach da sie jezdzić waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> rozszczelniony układ = konieczność wymiany oprócz skraplacza też osuszcza.

Dziś spróbujemy ją wyprostować-lekko się wygieła od strzała w psa.Jak nie to kupujemy drugą.

Generalnie pies wielkości x2 jamnik,jazda jakies 40-50km/h bo teren zabudowany i mgła.Niestety bez hamowania bo nie było nawet czasu:

straty:

ramka + tablica

Połamany zderzak( idzie pokleić)

chłodnica wody -pogięła się i pękła

Chłodnica klimy -wgięta

Tunel doprowadzający powietrze do IC -może uda się odratować

Halogen

A właśnie czy czynnik jest kolorowy czy przezroczysty.Bo jeśli kolorowy,to nie mam nawet co się brać za prostowanie tej chłodnicy klimy.Bo nie widać,żeby były kolorowe zacieki.

Napisano

> A właśnie czy czynnik jest kolorowy czy przezroczysty.Bo jeśli kolorowy,to nie mam nawet co się

> brać za prostowanie tej chłodnicy klimy.Bo nie widać,żeby były kolorowe zacieki.

Sam czynnik R134a jest przeźroczysty, ale w handlu najczęściej spotyka się z dodatkiem barwnika (ja zawsze miałem zielony)

Jeśli martwisz się o klimę a nie masz czasu na sprawdzenie szczelności to odłącz sprzęgło przy sprężarce lub wtyczkę przy czujniku ciśnienia ( to drugie spowoduje wywalenie błędu na climatronicu)

Napisano
  • Autor

> Sam czynnik R134a jest przeźroczysty, ale w handlu najczęściej spotyka się z dodatkiem barwnika (ja

> zawsze miałem zielony)

> Jeśli martwisz się o klimę a nie masz czasu na sprawdzenie szczelności to odłącz sprzęgło przy

> sprężarce lub wtyczkę przy czujniku ciśnienia ( to drugie spowoduje wywalenie błędu na

> climatronicu)

Hmm wtyczke przy sprezarce widzialem,to chyba wystarczy?

A czy szkodliwa jest dla ukladu jesli,zaloze druga chlodnice a narazie ukladu nie napelnie?

Napisano

> Hmm wtyczke przy sprezarce widzialem,to chyba wystarczy?

> A czy szkodliwa jest dla ukladu jesli,zaloze druga chlodnice a narazie ukladu nie napelnie?

Jeśli masz tak zostawić na tydzień/dwa to nic nie powinno się stać ( o ile nie wymieniasz jej pod blokiem), natomiast na dłuższą metę mogą być problemy.

W granatowej Octavii, z 7 lat temu zakładałem używaną klimę która leżała ponad 2 miesiące w garażu "luzem" i całość działa do dzisiaj bez problemu.

Napisano

> Hmm wtyczke przy sprezarce widzialem,to chyba wystarczy?

Wystarczy.

> A czy szkodliwa jest dla ukladu jesli,zaloze druga chlodnice a narazie ukladu nie napelnie?

W lipcu tego roku robiłem klimę u kumpla. Trzy lata temu kupił auto, w którym "chłodnica" klimy miała dziurę na grubość palca. Ile wcześniej z tym jeździło? nie wiadomo, w każdym razie po wymianie skraplacza i osuszacza, bez płukania, po nabiciu, śmiga aż miło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.