Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Houston - mamy problem

Featured Replies

Napisano

no i chyba złe licho dopadło moją Cromę passed_out.gif

pisałem wcześniej o tym, że mocno różnią się dawki korekt paliwa na poszczególnych wtryskach. Najbardziej różnił się cylinder 4. Tu korekta była na poziomie max 2,4.

Od kilku dni silnik pracuje trochę nierówno na biegu jałowym, a dodatkowo mocno telepie silnikiem przy obrotach na poziomie 1000.

Dziś znowu sprawdziłem wtryski i jest chyba coraz gorzej (4 ma korektę na poziomie 5.0, a dodatkowo pierwszy na poziomie -2,4)

Croma_wtryski.JPG

Chyba muszę udać się do jakiegoś serwisu Boscha na sprawdzenie wtrysków passed_out.gif

ps.

EGR jest sprawny, wyczyszczony w sierpniu i jest założona blacha z czterema otworami

Croma_EGR.JPG

z doładowaniem i turbo chyba też wszystko OK:

Croma_do%2525C5%252582adowanie.JPG

Co o tym sądzicie?

Może ktoś sprawdzić FESem jakie ma korekty na wtryskach (ciepły silnik, bieg jałowy i około 2krpm)?

Napisano

ja mogę poratować Cię tylko korektami na ciepłym silniku na biegu jałowym bo akurat na spocie dziś sprawdzałem - u mnie wahają się od 0 do +- 0,34

Napisano

> no i chyba złe licho dopadło moją Cromę

> pisałem wcześniej o tym, że mocno różnią się dawki korekt paliwa na poszczególnych wtryskach.

> Najbardziej różnił się cylinder 4. Tu korekta była na poziomie max 2,4.

> Od kilku dni silnik pracuje trochę nierówno na biegu jałowym, a dodatkowo mocno telepie silnikiem

> przy obrotach na poziomie 1000.

> Dziś znowu sprawdziłem wtryski i jest chyba coraz gorzej (4 ma korektę na poziomie 5.0, a dodatkowo

> pierwszy na poziomie -2,4)

> Chyba muszę udać się do jakiegoś serwisu Boscha na sprawdzenie wtrysków

> ps.

> EGR jest sprawny, wyczyszczony w sierpniu i jest założona blacha z czterema otworami

> z doładowaniem i turbo chyba też wszystko OK:

> Co o tym sądzicie?

> Może ktoś sprawdzić FESem jakie ma korekty na wtryskach (ciepły silnik, bieg jałowy i około 2krpm)?

Odepnij wtyczki od wtryskiwaczy i zobacz czy nie są wypalone. Nie tankowałeś ostatnio? Nie pamiętam czy masz klapy - jak padną i każda się losowo ustawia to dzieją się cuda i potrafi telepać silnikiem na jałowym. Jednak moim zdaniem to wszystko wina tego Motula - Mućka chciała LM i się teraz buntuje biglaugh.gif

EDIT

Norma to korekty do +/- 1,2 - powyżej +/- 2 to już hardkor.

Napisano

> pisałem wcześniej o tym, że mocno różnią się dawki korekt paliwa na poszczególnych wtryskach.

Proponuję ci póki co skuteczny środek do czyszczenia wtrysków , np. TEN .

> Może ktoś sprawdzić FESem jakie ma korekty na wtryskach (ciepły silnik, bieg jałowy i około 2krpm)?

Mam parę trendów z Cromy , ale robionych przy prędkości jałowej .

Napisano
  • Autor

> Odepnij wtyczki od wtryskiwaczy i zobacz czy nie są wypalone.

sprawdzałem - mam żółte wtyczki, ale wyglądają OK. Może jednak trzeba profilaktycznie zmienić na niebieskie..?

> Nie tankowałeś ostatnio?

Tankuję praktycznie zawsze na tych samych 2 stacjach BP na Modlińskiej. Ostatnio zamiast zwykłej ropy wlałem pełen zbiornik Ultimate...

> Nie pamiętam czy masz klapy - jak padną i każda się losowo ustawia to dzieją się cuda i potrafi telepać

> silnikiem na jałowym.

Mam klapy, nie mam DPF. Klapy mam w plastykowym kolektorze.

> Jednak moim zdaniem to wszystko wina tego Motula - Mućka chciała LM i

> się teraz buntuje

Nie ma prawa! horse.gif Silnik zalany jest LM, tyle że bez wcześniejszej płukanki. Następna wymiana będzie z płukaniem silnika!

> EDIT

> Norma to korekty do +/- 1,2 - powyżej +/- 2 to już hardkor.

Wiem, dlatego mnie to tak niepokoi oslabiony.gif

Zastanawiam się jeszcze, czy za to telepanie przy 1krpm winy nie ponosi koło dwumasowe, lub sprzęgło passed_out.gif Chociaż sprzęgło raczej pracuje OK. Jak można sprawdzić (bez rozbierania) czy z dwumasem jest wszystko OK?

Napisano
  • Autor

> Proponuję ci póki co skuteczny środek do czyszczenia wtrysków , np. TEN .

to jest do maszyny JetClean. Nie wiem, czy warto taki wlewany do paliwa, czy lepiej poszukać warsztatu z tym urządzeniem??

> Mam parę trendów z Cromy , ale robionych przy prędkości jałowej .

A możesz wrzucić w tym wątku?

thx

Napisano

> to jest do maszyny JetClean. Nie wiem, czy warto taki wlewany do paliwa, czy lepiej poszukać

> warsztatu z tym urządzeniem??

Możesz sobie "zrobić" uproszczoną wersję -

lub nawet bardziej skomplikowaną - KLIK wink.gif

Czytałem ostatnio , że właśnie w ten sposób poradzili sobie też userzy na forum Mondeo .

> A możesz wrzucić w tym wątku?

Poszperam na dysku i coś później wrzucę ok.gif

Napisano

> sprawdzałem - mam żółte wtyczki, ale wyglądają OK. Może jednak trzeba profilaktycznie zmienić na

> niebieskie..?

A może na nowe...

Na allledrogo są wtyczki żółte do CAMMON RAIL firmy MTA za 15 zł ale wydaje mi się że mają inne styki - poprawione confused.gif

285617016-1987195661_1.jpg285617016-1987195661.jpg

post-15502-14352515034869_thumb.jpg

Napisano

Tam zaraz do Boscha,... możesz przyjechac do mnie zlosnik.gif

Jak już oczywiście dojdzies do przekonania, że wtryski trzeba sprawdzić,.. a chyba raczej trzeba będzie.

Napisano

Croma 1.9 16V 150KM temp. silnika ok. 50oC , obroty jałowe

T Ak Inj.Cor 1 Inj.Cor 2 Inj.Cor 3 Inj.Cor 4

"sec" "V" "mm3/i" "mm3/i" "mm3/i" "mm3/i" " "

0,0 13,9390 -0,3000 1,9000 -2,5200 0,9300 ""

1,0 13,8610 -0,3200 1,9100 -2,5300 0,9500 ""

2,0 13,9780 -0,3400 1,9300 -2,5700 0,9800 ""

3,1 13,8610 -0,3400 1,9400 -2,5800 0,9800 ""

4,1 13,9590 -0,3400 1,9600 -2,6000 0,9900 ""

5,2 13,8610 -0,3600 1,9500 -2,5700 0,9800 ""

Korekcje na cieplejszym silniku na 3 cylindrze spadły potem o 0,2 .

Napisano

4 Wtrysk to normalka, najszybciej leci z uwagi na syf z EGR-a, EGR -a to raczej nikt w tych silnikach nie ma sprawnego, a blaszka z dziurkami daje efekt ,,placebo'' i niewiele poza tym.

Według mnie masz zasyfione wtryski, najbardziej 4 bo najbliżej tego wynalazku zwanego EGR, przy takich korektach o których piszesz obawiam się iż doczyszczenie tego i usprawnienie może być trudne, być może tylko wymiana uratuje sprawę.

Trzeba by wyjąć wtryski i spróbować je oczyścić (pewnie skorupa nagaru i osadów różnej maści oblepiła je całe)

W tych silnikach jedyne co można rozsądnego zrobić:

- Całkowite usunięcie EGR

- Wywalenie klap wirowych, choć w przypadku wywalenia EGR powinny znacznie dłużej pożyć.

Dużo problemów z tymi silnikami, szczerze to gdybym wcześniej o tym wiedział zastanowił bym się czy brać Cromę frown.gif Teraz już za późno jak to się mówi, trzeba sobie radzić.

Daj znać czy udało się coś zdziałać.

Wszystkiego Naj !!!!! w Nowym Roku.

> no i chyba złe licho dopadło moją Cromę

> Najbardziej różnił się cylinder 4. Tu korekta była na poziomie max 2,4.

> Od kilku dni silnik pracuje trochę nierówno na biegu jałowym, a dodatkowo mocno telepie silnikiem

> przy obrotach na poziomie 1000.

> Dziś znowu sprawdziłem wtryski i jest chyba coraz gorzej (4 ma korektę na poziomie 5.0, a dodatkowo

> pierwszy na poziomie -2,4)

> ps.

> EGR jest sprawny, wyczyszczony w sierpniu i jest założona blacha z czterema otworami

> z doładowaniem i turbo chyba też wszystko OK:

> Co o tym sądzicie?

Napisano

Wtyczki zostaw w spokoju, nie wymieniaj bo szkoda kasy.

Problemem będzie u Ciebie to co jest standardem w tych motorach i o czym już pisałem, czyli EGR być może umierające klapy wirowe.

Według mnie :

Znajdź warsztat który:

- wyjmie i oczyści lub wymieni po sprawdzeniu wtryski (wyjęcie może okazać się nie takie proste, bo często nie chcą się ruszyć z gniazd. Tak dla przykładu ja mam u siebie, ale póki co korekcje rzędu 1,2-1,4 na 4 tym i spadły po zastosowaniu do 3 tankowań preparatu czyszczącego wtryski do paliwa)

- wyjmie i oczyści kolektor ssący bo pewnie syf tam panuje nieziemski (przy okazji sprawdzi klapy czy aby żyją jeszcze.

- Zaślepi i wytnie programowo EGR przyczynę tych wszystkich niedomagań.

> sprawdzałem - mam żółte wtyczki, ale wyglądają OK. Może jednak trzeba profilaktycznie zmienić na

> niebieskie..?

> Tankuję praktycznie zawsze na tych samych 2 stacjach BP na Modlińskiej. Ostatnio zamiast zwykłej

> ropy wlałem pełen zbiornik Ultimate...

> Mam klapy, nie mam DPF. Klapy mam w plastykowym kolektorze.

> Nie ma prawa! Silnik zalany jest LM, tyle że bez wcześniejszej płukanki. Następna wymiana będzie

> z płukaniem silnika!

> Wiem, dlatego mnie to tak niepokoi

> Zastanawiam się jeszcze, czy za to telepanie przy 1krpm winy nie ponosi koło dwumasowe, lub

> sprzęgło Chociaż sprzęgło raczej pracuje OK. Jak można sprawdzić (bez rozbierania) czy z

> dwumasem jest wszystko OK?

Napisano

> 4 Wtrysk to normalka, najszybciej leci z uwagi na syf z EGR-a, EGR -a to raczej nikt w tych

> silnikach nie ma sprawnego, a blaszka z dziurkami daje efekt ,,placebo'' i niewiele poza tym.

> Według mnie masz zasyfione wtryski, najbardziej 4 bo najbliżej tego wynalazku zwanego EGR,

No bez przesady... owszem zaniedbany EGR to same nieszczęście i potem to już nie ma co ratować ale jesli się dobrze go wyczyści łacznie z poprawieniem Cewki elektromagnesu i co 25 tyś km sie tam zajrzy to w zupełności pomoże wink.gifok.gif

u mnie korekta jest taka:

285620637-wtreski.JPG

post-15502-14352515046282_thumb.jpg

Napisano

> No bez przesady... owszem zaniedbany EGR to same nieszczęście i potem to już nie ma co ratować ale

> jesli się dobrze go wyczyści łacznie z poprawieniem Cewki elektromagnesu i co 25 tyś km sie

> tam zajrzy to w zupełności pomoże

> u mnie korekta jest taka:

To ja się zapytam przy okazji - co może być przyczyną pokazywania przez FES, wskazań pierwszego wtrysku na 0? Stało się to chyba we wrześniu i już tak zostało- nie pomaga zmiana wersji FES i interfejsów beksa.gif.

Napisano
  • Autor

> Tam zaraz do Boscha,... możesz przyjechac do mnie

yay.gifyay.gifyay.gifyay.gif

Wygląda na to, że mogę zameldować - problem został rozwiązany

smile.gif

Cała operacja odbyła się w WRM Serwis , a polegała na:

- wyciągnięciu wtrysków;

- teście, sprawdzeniu na specjalistycznym stanowisku pomiarowym;

- rozebraniu i wyczyszczeniu końcówek wtrysków.

Po całej operacji korekty wyglądają następująco:

wtryski_20120106.JPG

Na całe szczęście dla mojego portfela wystarczyła operacja czyszczenia mechanicznego (czyszczenie środkiem LM dodawanym do paliwa nie przyniosło zauważalnego rezultatu).

W tej chwili silnik pracuje równo i ciszej na biegu jałowym. Wkręca się również lepiej na obroty w przedziale od jałowych do 2krpm yikes.gif

Na koniec wypada mi jeszcze napisać kilka słów o WRM Serwis.

Jedno jest pewne - brakuje nam tak profesjonalnych i rzetelnych serwisów.

Polecam ten warsztat i wizytę u Radauskas'a dla każdego, kto ma jakiekolwiek problemy z układem wtryskowym w Dieslu.

Jeśli chodzi o koszt takiej wizyty, to dżentelmeni o kasie nie rozmawiają. Mogę jednak zapewnić, że "będzie Pan zadowolony"..

IThankYou.gifIThankYou.gif

Napisano

> Wygląda na to, że mogę zameldować - problem został rozwiązany

Nie wytrzymał! ...mówiłem, pojeździj ze 3 dni i dopiero sprawdź korekcje,... nie wytrzymał... smile.gif

P.S.

Dzięki za dobre słowo.

Napisano
  • Autor

> Nie wytrzymał! ...mówiłem, pojeździj ze 3 dni i dopiero sprawdź korekcje,... nie wytrzymał...

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

wytrzymałem całe 300km... smile.gif

a że silnik inaczej pracuje, to musiałem zobaczyć jak to pokazuje FES na biegu jałowym biglaugh.gifbiglaugh.gif

ps.

jeszcze raz dzięki za dobrą robotę

• 1 miesiąc później...
Napisano

> wytrzymałem całe 300km...

A możesz zapodać logi obecnie? Tak z ciekawości chciałbym obejrzeć smile.gif

Napisano
  • Autor

> A możesz zapodać logi obecnie? Tak z ciekawości chciałbym obejrzeć

z dziś

20120217_croma_wtryski_4.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.