Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapytanie o CROME

Featured Replies

Napisano

Witam,

jestem z sąsiedniego pokoju, STILO wink.gif.

Szwagier szuka samochodu, kombii mo być wink.gif, duże coś i podsunąłem mu pomysł z Fiatem Croma. I teraz mam do szanownych użytkowników tegoż samochodu pytań kilka:

1. czy warto ?:) - bo pewnie długo szukaliście i dlaczego CROMA właśnie?

2. na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

3. silnik wiem, że oszczędny itd. Ale jak zawieszenie? Jakieś usterki ?

4. oglądaliśmy ostatnio Cromę w salonie, http://otomoto.pl/fiat-croma-C22080256.html

pomijam jasny welur, kwestia gustu wink.gif itd. Ale czy warto kupić coś takiego? Podobno od 2 tyg. jest wystawiony. Przedtem jeździł tym prezes. Słyszałem,że FIAT tak robi, czy macie jakieś doświadczenia na tym polu ?

Autko ma być głównie na trasę, w związku z pracą za granicą, wyjazdy nie dość częste, także chodzi o to,żeby się zapakować i ekonomicznie przejechać trasę. Docelowo, dzieci.

Z góry dzięki za wszelkie rzetelne opinie ( i te mniej, też wink.gif ).

Będę wdzięczny za naprawdę konkretne rady, wskazówki.

pozdrawiam

P.S.

one mają ocynk?

Napisano

> 1. czy warto ?:) - bo pewnie długo szukaliście

Warto - jeździ.

> i dlaczego CROMA właśnie?

Bo Fiat nie miał innego kombi z automatem a AR159 kombi się nie trafiła.

> 2. na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

Na to samo co w każdym innym samochodzie.

> 3. silnik wiem, że oszczędny itd. Ale jak zawieszenie? Jakieś usterki ?

To jest VectraC z silnikiem Fiata.

> 4. oglądaliśmy ostatnio Cromę w salonie, http://otomoto.pl/fiat-croma-C22080256.html

Szukać wersji z B&M.

> one mają ocynk?

Od czasów Cinquecento Fiaty są ocynkowane.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Bo Fiat nie miał innego kombi z automatem a AR159 kombi się nie trafiła.

też nad tym myślał, ale troszkę ciasno z tyłu.

> Szukać wersji z B&M.

sorki, ale co to B&M?

Napisano

> sorki, ale co to B&M?

Blue and Me, to taki śmieszny system multimedialny oparty o łindows'a, można podawać mu mp3 na pendrive'ie, ma wbudowany zestaw głośnomówiący bluetooth, nudząc się w samochodzie, można z nim pogadać, da się mu powiedzieć, żeby zadzwonił pod wskazany numer itd.

Generalnie dość wygodny gadżet.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Warto.Ja juz 4 razy zrobilem trase 1300km w przeciagu 3 miesiecy Croma, i jestem zadowolony, nie czulem sie zmeczony wogole po takiej trasie, mialem nawet wrazenie ze jeszcze razy tyle moglbym zrobic.Spalanie na trasie z tempomatem ustawionym na 140km/h wyszlo 5,7l.ale zdarzalo sie rowniez jechac wiecej.Rowniez polecam szukac z B&M,fajny gazdzet.

Napisano
  • Autor

dzięki dzięki za koment.!

Jak ktoś coś jeszcze, to piszcie proszę wink.gif.

A takie pytanie, byli teraz oglądać Cromę z tego linku,co dałem go w pierwszym poście i autko uruchamia się ze wciśniętym sprzęgłem...to jest ok?? Do tego nie dało się sprawdzić chwilowego spalania.

Fajne to B&M, ale ogólnie dużego wyboru w ogłoszeniach nie ma :/.

Napisano

> dzięki dzięki za koment.!

> Jak ktoś coś jeszcze, to piszcie proszę .

> A takie pytanie, byli teraz oglądać Cromę z tego linku,co dałem go w pierwszym poście i autko

> uruchamia się ze wciśniętym sprzęgłem...to jest ok?? Do tego nie dało się sprawdzić chwilowego

> spalania.

> Fajne to B&M, ale ogólnie dużego wyboru w ogłoszeniach nie ma :/.

Tak Crome tylko z wcisnietym sprzeglem sie dac odpalic. Spalanie chwilowe jesli auto stoi nie sprawdzisz jak dobrze pamietam.

Napisano

> uruchamia się ze wciśniętym sprzęgłem...to jest ok??

Nie wiem, mam automat, żeby odpalić autko muszę wcisnąć hamulec, o czym informuje stosowny komunikat na wyświetlaczu, możliwe, że w manualu trzeba wcisnąć sprzęgło - jest to logiczne.

> Do tego nie dało się sprawdzić chwilowego

> spalania.

W Fiacie(Stilo/Krowa/NB) na postoju nie pokazuje spalania chwilowego, podczas jazdy zaraz po zerowaniu tripu(reset lub odłączenie akumulatora) też przez pierwsze kilkaset metrów/kilometr nie pokazuje spalania chwilowego.

> Fajne to B&M, ale ogólnie dużego wyboru w ogłoszeniach nie ma :/.

Najłatwiej na zdjęciach poznać po kierownicy - są dodatkowe przyciski, jak wygląda kierownica bez B&M to już wiesz, tak wygląda kierownica z B&M:

Przed FL.

59a3ff0dca4f6db4.jpg

Po FL.

C22079880_8.jpg

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jesli chodzi o jakies awarie w Cromie, nie mialem poki co zadnej.Jedynie z eksploatacyjnych rzeczy co robilem

To przy 76 tys km, przednie klocki hamulcowe, drazki kierownicze i koncowki ktore akurat jeszcze byly dobre,ale zeby 2 razy tej samej roboty nie robic to zmienilem.Przy 86 tys km zmienilem tylne klocki hamulcowe i laczniki stabilizatora z przodu.No i podstawa to oleje.

Napisano
  • Autor

Czyli ogólnie wydaje się OK smile.gif. Wielkie dzięki, zobaczymy co z tego będzie cool.gif. Pozdrawiam

Napisano

Tak ja nie mam powodow zeby narzekac na Crome,A w 10 miesiecy zrobilem 30 tys km.Drazki kierownicze wymienilem bo mnie ich delikatne stukanie irytowalo,komus moze to nie przeszkadzac.

Napisano

> Tak Crome tylko z wcisnietym sprzeglem sie dac odpalic.

nie do końca.... musisz mieć wciśnięty pedał sprzęgła lub hamulca wink.gif

>Spalanie chwilowe jesli auto stoi nie sprawdzisz jak dobrze pamietam.

na 100% nie pokazuje jak masz ustawione l/100km, nie sprawdzałem jak w tej drugiej opcji. Ale to chyba normalne, że jak stoisz, to nie masz l/100km. Wtedy możliwe jest tylko l/h.

Napisano

wystarczy albo sprzęgło albo hamulec. W manualu obie opcje działają

Napisano

> nie do końca.... musisz mieć wciśnięty pedał sprzęgła lub hamulca

No tego nie sprawdzalem z hamulcem, zawsze sprzeglo wciskam gdy odpalam auto wink.gif

Napisano

Ja na początku wlazłem do pudła, dałem na luz , ręczny zaciągnięty .....przekręcam to coś zwane u nas kluczykiem i nic.... grinser006.gif mówię sobie no fantastycznie drugi dzień i już dziad umarł grinser006.gif Żona pewnie z domu mnie wyprowadzi.

> No tego nie sprawdzalem z hamulcem, zawsze sprzeglo wciskam gdy odpalam auto

Napisano

> wystarczy albo sprzęgło albo hamulec. W manualu obie opcje działają

yikes.gif a co ja napisałem....? zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> a co ja napisałem....?

sory przeczytałem "i" zamiast lub

Napisano

> a co ja napisałem....?

Chlopa po Sylwku pewnie jeszcze trzymie zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Oczywiście Croma to samochód jak każdy inny więc większość rad dla kupujących będzie uniwersalna czyli bezwypadkowość, stan ogólny itp itd, nie mniej moje dodatkowe rady ,,przed zakupowe'' są takie:

- W przypadku silnika 1.9 150 sprawdzić czy są i o ile się da w jakim stanie są klapy wirowe kolektora ssącego.

- Sprawdzić jak zapala na zupełnie zimnym silniku , wszelkie drgawki przy zapalaniu, telepanie i ewentualne bączki z wydechu świadczą o niesprawności układów, przy silniku 1,9 150 to dość częste bolączki związane najogólniej z EGR, Klapami wirowymi, wtryskami itp)

- Sprawdzić działanie sprzęgła , wszelkie podejrzane stuki, póki, szarpania, telepania silnikiem na wolnych obrotach nie wróżą dobrze. Sprzęgło w Cromie zwłaszcza dieslu do tanich nie należy, dość droga jest dwumasa, sprzęgło jak i sam wysprzęglik wraz z łożyskiem oporowym.

- Stan ogumienia uważam też za ważny, zwykle Croma ma 17 tki, a opony w tym rozmiarze do tanich nie należą.

- Stuki z tyłu to zwykle wybite wahacze tzw (banany) koszt na szczęście w zamienniku nie jest jakiś porażający.

Dobrze by było wpiąć się do elektroniki i zbadać korekty wtryskiwaczy, stan DPF-u o ile jest, przepływkę itp.

> Witam,

> jestem z sąsiedniego pokoju, STILO .

> Szwagier szuka samochodu, kombii mo być , duże coś i podsunąłem mu pomysł z Fiatem Croma. I teraz

> mam do szanownych użytkowników tegoż samochodu pytań kilka:

> 1. czy warto ?:) - bo pewnie długo szukaliście i dlaczego CROMA właśnie?

> 2. na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

> 3. silnik wiem, że oszczędny itd. Ale jak zawieszenie? Jakieś usterki ?

> 4. oglądaliśmy ostatnio Cromę w salonie, http://otomoto.pl/fiat-croma-C22080256.html

> pomijam jasny welur, kwestia gustu itd. Ale czy warto kupić coś takiego? Podobno od 2 tyg. jest

> wystawiony. Przedtem jeździł tym prezes. Słyszałem,że FIAT tak robi, czy macie jakieś

> doświadczenia na tym polu ?

> Autko ma być głównie na trasę, w związku z pracą za granicą, wyjazdy nie dość częste, także chodzi

> o to,żeby się zapakować i ekonomicznie przejechać trasę. Docelowo, dzieci.

> Z góry dzięki za wszelkie rzetelne opinie ( i te mniej, też ).

> Będę wdzięczny za naprawdę konkretne rady, wskazówki.

> pozdrawiam

> P.S.

> one mają ocynk?

Napisano

Miałem Stilo jtd 1,9 115KM podkręcone do 155KM ... ( do 265 tys km ) mam Cromę 1,9 MJTD 150KM zlosnik.gif

- Przed zakupem sprawdzić stan chłodnicy czy nie odpadają lamele / widać przez grill /

- Sprawdzić klapy wirowe / czy sa i czy pracują

- Spawdzić FES-em filtr cząstek stałych

- nie ma prawa być śladów rdzy lub innych wykwitów...

Auto znacznie wygodniejsze od Stilo, cichsze, odczuwalna prędkość o około 15-20 km/h większa od Stilo ( jadac Cromą 110 czujesz jak byś jechał Stilo 90 km/h ) ale i wyższe oraz znacznie cięższe, znacznie wyżej zawieszone ( duży prześwit ) no i strasznie długie 4,7 metra to już nie jest tak zwinne jak Stilo, bagażnik olbrzymi .... no i to tyle... zawieszenie dobrze się trzyma drogi - wielowahaczowe z tyłu - znacznie lepsze niż w Stilo ... Dużo systemów bezpieczeństwa, nie przeszkadzają można prowadzić auto bokiem na śliskiej i kretej drodze i dalej miec nad nim kontrolę ( czego dzisiaj doświadczyłem ścigając się z Fokusem )

Napisano

Ty lepiej napisz kto wygrał smile.gif Będzie flaszka, albo oficjalna klątwa klubowa za przegraną z Focusem grinser006.gif

> Miałem Stilo jtd 1,9 115KM podkręcone do 155KM ... ( do 265 tys km ) mam Cromę 1,9 MJTD 150KM

> - Przed zakupem sprawdzić stan chłodnicy czy nie odpadają lamele / widać przez grill /

> - Sprawdzić klapy wirowe / czy sa i czy pracują

> - Spawdzić FES-em filtr cząstek stałych

> - nie ma prawa być śladów rdzy lub innych wykwitów...

> Auto znacznie wygodniejsze od Stilo, cichsze, odczuwalna prędkość o około 15-20 km/h większa od

> Stilo ( jadac Cromą 110 czujesz jak byś jechał Stilo 90 km/h ) ale i wyższe oraz znacznie

> cięższe, znacznie wyżej zawieszone ( duży prześwit ) no i strasznie długie 4,7 metra to już

> nie jest tak zwinne jak Stilo, bagażnik olbrzymi .... no i to tyle... zawieszenie dobrze się

> trzyma drogi - wielowahaczowe z tyłu - znacznie lepsze niż w Stilo ... Dużo systemów

> bezpieczeństwa, nie przeszkadzają można prowadzić auto bokiem na śliskiej i kretej drodze i

> dalej miec nad nim kontrolę ( czego dzisiaj doświadczyłem ścigając się z Fokusem )

Napisano
  • Autor

jeszcze raz dzięki wszystkim za wszelkiem koment.!

pozdrawiam cool.gif

Napisano

> Ty lepiej napisz kto wygrał Będzie flaszka, albo oficjalna klątwa klubowa za przegraną z Focusem

> > dalej miec nad nim kontrolę ( czego dzisiaj doświadczyłem ścigając się z Fokusem )

Do fotoradaru Croma nie dała sie wyprzedzić zlosnik.gif... przed fotoradarem ostre hamowanie do 50km/h ... bo to juz teren zabudowany. choć las z prawej i barierki na których juz nie jeden skończył - powyginane... z lewej... znowu wszystkie ABSy ożyły a fokus przeleciał na sąsiednim pasie z znaczna prędkością wiec ciekawe co z tego wyjdzie .... sick.gif

Napisano

Dzielny byłeś grinser006.gif Zrzucimy się na madat grinser006.gif nic nie bojaj grinser006.gif

> Do fotoradaru Croma nie dała sie wyprzedzić ... przed fotoradarem ostre hamowanie do 50km/h ...

> bo to juz teren zabudowany. choć las z prawej i barierki na których juz nie jeden skończył -

> powyginane... z lewej... znowu wszystkie ABSy ożyły a fokus przeleciał na sąsiednim pasie z

> znaczna prędkością wiec ciekawe co z tego wyjdzie ....

Napisano

> Ty lepiej napisz kto wygrał Będzie flaszka, albo oficjalna klątwa klubowa za przegraną z Focusem

> > dalej miec nad nim kontrolę ( czego dzisiaj doświadczyłem ścigając się z Fokusem )

offtopic.gif

PEPCIO, trochę słabo czyta się Twoje posty, jednak nie ze względu na treść, a na formę:

- odpisujesz nad cytowanym tekstem passed_out.gif

- cytujesz cały tekst, nawet jeśli odpowiadasz tylko na ostatnie zdanie passed_out.gif

Czy sprawiło by Ci duży ból i problem odpisywanie w stosowanej przez większość piszących formie...??

Jeśli dasz radę, to z góry dzięki wink.gif20.GIF

Napisano

Oczywiście że nie sprawiło by mi problemu pisanie inaczej, ale nie widzę powodu by tak robić. Dlaczego się czepiasz? Bo lubisz czy jak ?

> PEPCIO, trochę słabo czyta się Twoje posty, jednak nie ze względu na treść, a na formę:

Napisano

> Oczywiście że nie sprawiło by mi problemu pisanie inaczej, ale nie widzę powodu by tak robić.

> Dlaczego się czepiasz? Bo lubisz czy jak ?

1. nie czepiam się, zapytałem,

2. zrobisz jak zechcesz

3. miłego dnia

alien.gif

Napisano

> 1. nie czepiam się, zapytałem,

> 2. zrobisz jak zechcesz

> 3. miłego dnia

na forum FFP też tak robił, niereformowalna jednostka 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> na forum FFP też tak robił, niereformowalna jednostka

Przyjedz na spota to go zreformujemy zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście że nie sprawiło by mi problemu pisanie inaczej, ale nie widzę powodu by tak robić.

Kolega napisał Ci dlaczego.

Do argumentacji kolegi dodam magiczne słowo: Netykieta(konkretnie topposting).

Pozdrawiam BAS

Napisano

Są ku temu co najmniej dwa powody :

- ogólnie przyjęte jest , że odpowiedź na pytanie/post umieszcza się po nim , a nie nad nim bo jest to bardziej logiczne i lepiej czytelne

- pisanie w odwrotnej kolejności i cytowanie w całości poprzedniej wypowiedzi oznacza łamanie regulaminu forum AK , do przestrzegania którego każdy user dobrowolnie się zobowiązał podczas rejestracji .

Mam nadzieję , że te wyjaśnienia wystarczą aby skłonić cię do dobrowolnej zmiany policial.gif

Napisano

> Są ku temu co najmniej dwa powody :

> - ogólnie przyjęte jest , że odpowiedź na pytanie/post umieszcza się po nim , a nie nad nim bo jest

> to bardziej logiczne i lepiej czytelne

> - pisanie w odwrotnej kolejności i cytowanie w całości poprzedniej wypowiedzi oznacza łamanie

> regulaminu forum AK , do przestrzegania którego każdy user dobrowolnie się zobowiązał podczas

> rejestracji .

> Mam nadzieję , że te wyjaśnienia wystarczą aby skłonić cię do dobrowolnej zmiany

Od wielu lat jestem na AK i nikt nigdy nie zwracał uwagi na to, że odpowiadam w ten sposób czyli nad postem. Oczywiście czasami piszę szybko i może mało ,,gramatycznie'' bo wstawiam jakieś tam uśmieszki itp, ale wydaje mi się iż każdy kto chce doczyta sens i intencje tego co piszę.

Co do Twojego policial.gif powiem tyle, nie strasz nie strasz bo to wszystko zaczyna się robić mdłe i nudne.

Pozdrawiam.

Napisano

Nie przyjmuj tego jako atak na swoją osobę, po prostu kolega chciał Cię przekonać, że lepiej jest wywalić cały cytat niż pisać swoją wypowiedź nad nim. Nie ukrywam, że ma rację, bo dzięki temu się znacznie łatwiej przegląda forum na blacie ok.gif (tak robi większość userów).

Dzięki za kooperację wink.gif.

Napisano

> Nie przyjmuj tego jako atak na swoją osobę, po prostu kolega chciał Cię przekonać, że lepiej jest

> wywalić cały cytat niż pisać swoją wypowiedź nad nim. Nie ukrywam, że ma rację, bo dzięki temu

> się znacznie łatwiej przegląda forum na blacie (tak robi większość userów).

> Dzięki za kooperację .

Wybaczcie zamieszanie, nie chciałem nikogo urazić 20.GIF

Napisano

> Wybaczcie zamieszanie, nie chciałem nikogo urazić

Nerwowy rocznik cos jestes grinser006.gif

Napisano

> Nerwowy rocznik cos jestes

To Wy chcieliście mnie ,,osiować'' cokolwiek to oznacza grinser006.gif i ja nie mam być nerwowy ?

Napisano

> To Wy chcieliście mnie ,,osiować'' cokolwiek to oznacza i ja nie mam być nerwowy ?

Tak popsuta Croma byla biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> To Wy chcieliście mnie ,,osiować'' cokolwiek to oznacza i ja nie mam być nerwowy ?

Osiowanie zasadniczo polega na tym, że biorą pały i "osiują" Cię nimi tak długo, aż zaczniesz hymny na cześć Fiata śpiewać zlosnik.gif

Napisano

> Osiowanie zasadniczo polega na tym, że biorą pały i "osiują" Cię nimi tak długo, aż zaczniesz hymny

> na cześć Fiata śpiewać

Trza było od razu tak gadać ,lubię ten sport.... kiedy się osiujemy ?? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Trza było od razu tak gadać ,lubię ten sport.... kiedy się osiujemy ??

Oooo przyszly folkswageny i sie panosza zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Osiowanie zasadniczo polega na tym, że biorą pały i "osiują" Cię nimi tak długo, aż zaczniesz hymny

> na cześć Fiata śpiewać

Przy okazji - Ty już też bez VW ?? smile.gif Co się stało że się ......ło grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.