Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Corsa C 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam,

potrzebuję kupić żonie na dojazdy do pracy jakieś wozidło i wybór wstępnie padł na Corse C z silnikiem 1.2. Dziennie będzie jeździła z 60 km. Chcemy założyć po kupnie gaz, ewentualnie szukać już z gazem.

Czy jakieś sugestie z Waszej strony odnośnie zakupu tego auta? Jak sprawują się te silniki przy instalacjach gazowych? Czytałem że w silnik 1.0 nie ma co inwestować?

Co prócz podstawowych rzeczy warto sprawdzić przy kupnie? jakieś typowe usterki dla tego modelu?

jeśli był już podobny temat to proszę o nakierowanie.

Dziękuję i pozdrawiam

Napisano

> Co prócz podstawowych rzeczy warto sprawdzić przy kupnie? jakieś typowe usterki dla tego modelu?

Co prawda o silniku nic Koledze nie opowiem, bo mam 1.3, ale niech Kolega sprawdzi czy wycieraczki działają szybko i bez zgrzytów - lubi zacierać się mechanizm, a nowy podobno 300PLN (ja swój reanimowałem)

Napisano

> jeśli był już podobny temat to proszę o nakierowanie.

> Dziękuję i pozdrawiam

czytamy

znów czytamy

temat korozyjny

przed zakupem

co do korozji - sprawdź okolicę pod gumowym pierścieniem wlewu paliwa - coś tam wyskakuje i jest później problem... (wygląda to tak, że otwór odwadniający wlewu paliwa jest "zabijany" błotem od strony nadkola (takie jest moje przypuszczenie))

Napisano

> Co prawda o silniku nic Koledze nie opowiem, bo mam 1.3, ale niech Kolega sprawdzi czy wycieraczki

> działają szybko i bez zgrzytów - lubi zacierać się mechanizm, a nowy podobno 300PLN (ja swój

> reanimowałem)

A nie można jakiejś używki na alledrogo kupić?

Napisano

> A nie można jakiejś używki na alledrogo kupić?

Pewnie można - u mnie trzeba było rozwiercić 5 nitów przy przekładni + mała miedziana płytka i lutownica. Razem z czyszczeniem sworzni ok 2h roboty i od pół roku śmiga dalej bez zarzutu.

Napisano

> Pewnie można - u mnie trzeba było rozwiercić 5 nitów przy przekładni + mała miedziana płytka i

> lutownica. Razem z czyszczeniem sworzni ok 2h roboty i od pół roku śmiga dalej bez zarzutu.

Nie wiem co prawda jak jest w Corsie, ale jak mi się zatarł mechanizm w Omedze to za 40 zł kupiłem całą używkę, wymieniłem sam w garażu i śmiga.

Napisano

>Chcemy założyć po kupnie gaz, ewentualnie szukać już z gazem.

Sekwencja i autko smiga jak ta lala. Uważaj na auto po " L "

Napisano

Osłuchaj silnik czy nie chodzi jak diesel jak się rozgrzeje, jak klekocze to rozrząd do wymiany mnie to kosztowało 1700 pln zlosnik.gif

Poza tym sprawdź maglownice czy nie puka bo to jeden ze słabych punktów w Corsie c.

Napisano

> A nie można jakiejś używki na alledrogo kupić?

Ja nowke kupilem za okolo 100 zl

Napisano

1700 pln

Ile???

w Z14XEP dałem 1400zł z nowym olejem i filtrami

Napisano

> 1700 pln

> Ile???

> w Z14XEP dałem 1400zł z nowym olejem i filtrami

Na gratach nie oszczędzałem, sama pompa wody kosztowała 300 pln, do tego doszedł olej, płyn chłodniczy, komplet uszczelek i jakieś łożysko czy uszczelniacz alien.gif no i robocizna 400 pln

Napisano

> Sekwencja i autko smiga jak ta lala. Uważaj na auto po " L "

Ale jak poznać, że auto nie jezdziło w nauce?

Napisano

> Ale jak poznać, że auto nie jezdziło w nauce?

W książce pojazdu i dowodzie rej powinien być wpis że auto przystosowane do L. Jeśli nie ma to trzeba sprawdzić kiedy dowód rej i KP były wydane, jeśli niedawno to mógł ktoś wyrobić wtórniki a w nich nie będzie wpisu o L Ślady po mocowaniach dodatkowych pedałów.

Napisano

> Ale jak poznać, że auto nie jezdziło w nauce?

Zaglądnij pod deske rozdzielczą po stronie kierowcy i pasażera , napewno jak coś zobaczysz ślady ingerencji "fachowców", zobacz czy niedłubana była instalacji elektryczna pod oświetlenie L i czy nie ma śladów , od nakładek na lusterkach zewnętrznych.

• 3 miesiące później...
Napisano

Wtórnik karty pojazdu prawie zawsze oznacza przeszłość z Lką w tle. Poza tym otwór w przegrodzie czołowej po stronie pasażera będzie świeżo zaślepiony co będzie widać po nowych śrubach albo nowej zaślepce.

Ogólnie to co cię pcha w kierunku CC z silnikiem 1.2. To jest tylko troszkę lepszy silnik od sławnego 1.0 czyli największej porażki w historii GM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.