Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padnięta cela w akumulatorze

Featured Replies

Napisano

Jaki są objawy padnietej celi (cel) w akumulatorze poza brakiem możliwości rozruchu?

Pytam ponieważ auto wczoraj jeździło i było wszystko ok a dziś przy próbie odpalenia ledwo kręcił. Ponoć (ponoć bo to nie moj akumulator) nic nie zostało na noc włączone a jednak dziś rano ledwo kręcił rozrusznik.

Ładowanie w aucie w normie tzn. 14-14,5 V, w stanie spoczynku 10 min po odpaleniu na "kable" i chwili działania silnika napiecie spoczynkowe 12,6V więc niby wszystko w normie a akumulator słaby. Mierzyłem pobór prądu w stanie spoczynku i wynosił 0,01 A więc też w normie.

Podładowanie prostownikiem automatycznym zakończone po 2 godzinach. Podejrzewam, że jedna cela padła, możliwe to?

Napisano

> ledwo kręcił rozrusznik.

> Ładowanie w aucie w normie tzn. 14-14,5 V, w stanie spoczynku 10 min po odpaleniu na "kable" i

> chwili działania silnika napiecie spoczynkowe 12,6V więc niby wszystko w normie a akumulator

Z tego co pamiętam to gdyby padła cela miałbyś mniejsze napięcie.

Jednakże mogę się mylić.

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam to gdyby padła cela miałbyś mniejsze napięcie.

> Jednakże mogę się mylić.

no tez mi się tak wydaje,

jednak czas ładowania akumulatora w domu mnie zdziwił, bo w aucie aku ledwo kręcił a po 2 godzinach prostownik pokazuje, że jest naładowany hmm.gif

Napisano

Niekoniecznie to musi być cela, ale aq i tak na złom się nadaje.

Napisano

. Podejrzewam, że jedna cela

> padła, możliwe to?

Możliwe.

Sprawdź (jak się da) gęstość elektrolitu i "czystość "

Jak w którejś celi jest mętny i szarobrumatny to masz winowajcę.

Napisano

Zapytam tak profilaktycznie.

Klemy czyste? Połączenie masowe z budą lub silnikiem czyste?

"+" na rozruszniku czysty nie poluzowany?

Napisano
  • Autor

> . Podejrzewam, że jedna cela

> Możliwe.

> Sprawdź (jak się da) gęstość elektrolitu i "czystość "

> Jak w którejś celi jest mętny i szarobrumatny to masz winowajcę.

elektrolit czysty, bo wyjąłem wieczko przed ładowaniem i patrzyłem czy wogole jest elektrolit

pozostaje tylko zmierzyć gestośc

Napisano

> no tez mi się tak wydaje,

> jednak czas ładowania akumulatora w domu mnie zdziwił, bo w aucie aku ledwo kręcił a po 2 godzinach

> prostownik pokazuje, że jest naładowany

Dzień pojeździsz i nastepnego dnia auta nie odpalisz rano

Napisano
  • Autor

> Zapytam tak profilaktycznie.

> Klemy czyste? Połączenie masowe z budą lub silnikiem czyste?

> "+" na rozruszniku czysty nie poluzowany?

podejrzewam, że wszystko jest ok, bo na "pożyczanym" przez kable prądzie zapalił bez problemu wink.gif

Napisano

> elektrolit czysty, bo wyjąłem wieczko przed ładowaniem i patrzyłem czy wogole jest elektrolit

> pozostaje tylko zmierzyć gestośc

Można też obserwować zachowanie akumulatora podczas dużego poboru prądu np przy włączonym rozruszniku. W tej uszkodzonej celi powinny zachodzić burzliwe reakcje chemiczne typu gazowanie i zwiększona ciepłota.

Napisano

> podejrzewam, że wszystko jest ok, bo na "pożyczanym" przez kable prądzie zapalił bez problemu

Podejrzewasz to za mało wink.gif

Napisano
  • Autor

> Podejrzewasz to za mało

nie sprawdzałem tego wiec podejrzewam wink.gif

ale skoro na kablach palił dobrze a po odpieciu kabli, zgaszeniu i ponownej próbie odpalenia dalej ledwo krecił to watpię aby raz wszystko było źle a raz dobrze...

narazie to sa tylko domysły bo nie jestem włascicielem auta i nie mam go pod ręka aby to sprawdzic, oczywiście jutro to sprawdzę

Napisano

może być przerwa między ogniwami - miałem tak w 2 miesięcznym aku - objawy takie jak Twoje, z kabli jak odpalał szalał jak głupi, jak w czasie dnia jeżdżone wszystko OK, postał noc i rano już klapa. Aku na gwarancji, więc pojechałem do gościa no i go zostawiłem. Po tygodniu dzwoni że zrobiony, przyjechałem, pyta się czy jakiś wypadek miałem tym samochodem, mówie że nie itd itp - okazało się że w aku była jakaś przerwa między ogniwami i raz sobie stykało a raz nie i dlatego tak się działo.

Napisano

Jak Ci nie będzie chciał odpalić to zmierz woltomierzem napięcie aku. Każdy spadek o 2 V to padnięta jedna cela.

Napisano

Miałem tak kiedyś w CC900 - przychodzę do auta przed wyjazdem, przekręcam kluczyk, kontrolki świecą a rozrusznik nawet nie zakręcił. Podłączenie prostownika nic nie dało. Odpaliłem na pych, podjechałem do serwisu akumulatorów i pan zdiagnozował zwarcie na celach. Moim zdaniem Twój aku padł, być może pojemnościowo już nie wyrabiał i jak zrobiło się chłodniej to nie dał rady, ale na zwarcie na celach mi to nie wygląda...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.