Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Linki holownicze - test

Featured Replies

Napisano

Sam szukam dla siebie porządnej linki holowniczej, która nie zerwie się przy pierwszym pociągnięciu auta i znalazłem ciekawy i rzetelny moim zdaniem test

link do linek

Najmocniejsza i spełniająca wszystkie wymagania okazała się linka firmy albo importera De Molen 3500 kg, ponoć dostępna za ok 40 PLN na stacji Orlenu

Napisano

> Sam szukam dla siebie porządnej linki holowniczej, która nie zerwie się przy pierwszym pociągnięciu

> auta i znalazłem ciekawy i rzetelny moim zdaniem test

> link do linek

> Najmocniejsza i spełniająca wszystkie wymagania okazała się linka firmy albo importera De Molen

> 3500 kg, ponoć dostępna za ok 40 PLN na stacji Orlenu

ja kupiłem linke za 12zł w realu (do 2t) ciągnęła już passat b3 w kombi kilka razy, passat b5 fl (dość nieumiejętnie z szarpaniem ostrym), audi a4 b5 w kombi

i linka jakos wytrzymuje a nawet sie nie spodziewałem tego po tych 12zł

Napisano

fajny link ok.gif

ciekawe rzeczy mozna poczytac o niektorych przewodach rozruchowych ktore maja np. zmierzony przekroj zyl 0.75mm2 oslabiony.gif

Napisano

Ja zrobiłem sobie sam linkę holowniczą. Ciągałem na niej już wszystko i nie ma obawy że się urwie jak te marketowe.

Wykonałem ją z liny do wspinaczek oraz dwóch szekli ok.gif

Napisano

Przewody rozruchowe też najlepiej zrobić samemu, tylko koszta nie wyjdą 30zł jak te marketowe, a więcej - miedź kosztuje wink.gif W tych marketowych to często izolacja gruba a w środku drucik.

Napisano

świetne testy - dzięki za linka.

Ale te linki to tragedia. Tylko jedna tak naprawdę spełnia wymagania...

Napisano

> Przewody rozruchowe też najlepiej zrobić samemu, tylko koszta nie wyjdą 30zł jak te marketowe, a

> więcej - miedź kosztuje W tych marketowych to często izolacja gruba a w środku drucik.

Może poza marketami da się jednak kupić porządne, co prawda droższe, ale za to pewne przewody, liny czy inne akcesoria?

Powoli to już ociera się o paranoję: mamy XXI wiek a kierowca miałby - jak za dawnych czasów - sam produkować linki czy przewody. Jeszcze trochę to i olej silnikowy lub akumulator też będzie trzeba samemu wyprodukować, że o samym samochodzie nie wspomnę...

Napisano

fajny test, mam linke z testu CARREFOUR 2500kg 8/2010/7-8 (tylko moja jest wlasnie BOTTARI ale wyglada indentycznie) i patrzac po tescie to spelnia to co napisane. poki co jestem zadowlony. do auta o masie 1200-1600 spokojnie wystarcza. jest elastyczna dzieki czemu nie czuc tak szarpniec.

Napisano

W TVN Turbo w którymś z programów nie wiem czy nie "Jazda Polska" ostatnio testowali linki i testy też wyszły poniżej tego co producent gwarantował.

Napisano
  • Autor

> świetne testy - dzięki za linka.

> Ale te linki to tragedia. Tylko jedna tak naprawdę spełnia wymagania...

wymagania zgodnie z deklaracją obciazenia tak ale...

do swojego auta (masa 1560 kg) musze wybrac linkę co najmniej 1500 kg a najlepiej 2000 kg. Najlepsza wydaje się by c ta linka 3500 De Molej, wytrzyjmuje ponad 4000 ale chyba nie jest elastyczna. Można wybrac taka jedną z Cerfura co wytrzymuje ok 2400 kg, na moje potrzeby w zupełnosci wystarczy (choć nie spełnia podanej przez producenta normy 2500). No ale linki, które zrywają się przy 500 czy 700 kg to porazka. ponoć najsłabszym punktem jest zazwyczaj mocowanie klamry, sama klamra, rzadziej sama linka

Napisano
  • Autor

> W TVN Turbo w którymś z programów nie wiem czy nie "Jazda Polska" ostatnio testowali linki i testy

> też wyszły poniżej tego co producent gwarantował.

prawdopodobnie to te same testy, w TV też były robione w PIMOT-cie

Napisano

> wymagania zgodnie z deklaracją obciazenia tak ale...

> do swojego auta (masa 1560 kg) musze wybrac linkę co najmniej 1500 kg a najlepiej 2000 kg.

> Najlepsza wydaje się by c ta linka 3500 De Molej, wytrzyjmuje ponad 4000 ale chyba nie jest

> elastyczna. Można wybrac taka jedną z Cerfura co wytrzymuje ok 2400 kg, na moje potrzeby w

> zupełnosci wystarczy (choć nie spełnia podanej przez producenta normy 2500). No ale linki,

> które zrywają się przy 500 czy 700 kg to porazka. ponoć najsłabszym punktem jest zazwyczaj

> mocowanie klamry, sama klamra, rzadziej sama linka

kiedys matiza chciałem holować - kupiłem linke na BP - strzeliła, oddałem, dostałem nową - znowu strzeliła facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> kiedys matiza chciałem holować - kupiłem linke na BP - strzeliła, oddałem, dostałem nową - znowu

> strzeliła

Bo holować trzeba umieć zlosnik.gif.

Napisano

> Bo holować trzeba umieć .

holowałem nie raz, ale normalne linki miałem, a nie robione z jednorazówek z tesco wink.gif

Napisano

ja przymuszony sytuacją kupiłem na orlenie, chyba 2,5T (taka czerwona)

już ze trzy lata jest cała, a kilka razy wyciągałem ludzi z błota i śniegu, nie bałem się też

holować kumpla ponad 50 km za warszawę

edit:

właśnie zerknąłem w ten test, jest to dokładnie ten De Molen, jednak 3,5T,

kurde, widzę, że miałem duże szczęście przy zakupie smile.gif

ps

sorka, nie działa mi edycja

Napisano

> Ja ma linkę "Home made" z linki stalowej.

Stalówka dla osobowych aut, to najgorsze rozwiązanie. W sytuacji krytycznej, linka będzie cała i odjedzie z kawałkiem podłużnicy hehe.gif

Jednak czasem lepiej, aby się urwała.

Napisano
  • Autor

zgadnijcie co sobie leży już u mniee w aucie i czeka zlosnik.gif

39.90 PLN na Orlenie, dopiero na drugim znalazłem tą czerwoną

Napisano

> zgadnijcie co sobie leży już u mniee w aucie i czeka

> 39.90 PLN na Orlenie, dopiero na drugim znalazłem tą czerwoną

Ona jest elastyczna?

Napisano
  • Autor

> Ona jest elastyczna?

jeśli już to minimalnie, nie jest to taki typ sprężystej rozciągliwej liny

Napisano

> olac linki kupic sztywny hol, mam taki i ciaganie auta nawet 200km nie meczy, zdecydowanie polecam!

A dużo miejsca zajmuje np. w bagażniku? wink.gif

Napisano

> prawdopodobnie to te same testy, w TV też były robione w PIMOT-cie

to czemu one nadal są w handlu oslabiony.gif

mam taką jak te żółte tylko do 3500kg, holowałem sharana (1600kg) i test zdała ...

kupiłem mocniejszą w sumie do vitary, jakby czasem gdzieś trza szarpnąć błota wink.gif

Napisano

> A dużo miejsca zajmuje np. w bagażniku?

60 cm, jak duży parasol

Napisano

> 60 cm, jak duży parasol

no widze, sa na allegro takie po 60 i po 600 te tanie nie pogna sie w razie mocniejszego hamowania? bałbym sie ze to sie pognie jesli kierowca z tyly nie zahamuje chociaz troche ;P

Napisano

> Stalówka dla osobowych aut, to najgorsze rozwiązanie. W sytuacji krytycznej, linka będzie cała i

> odjedzie z kawałkiem podłużnicy

> Jednak czasem lepiej, aby się urwała.

Kupiłem w intercarsie linkę za ~18zł, taką z haczykami zwykłą, nie stalową, ciągnąłem tym Pandę z Bydgoszczy do Zgierza k. Łodzi ~220km.

Na przejeździe w Aleksandrowie Kujawskim mieliśmy postój bo jechał pociąg, gdy ruszyłem usłyszałem tylko "jebudu" - myślę linka strzeliła, zatrzymałem się - linka cała, a w Pandzie wyrwało przednie mocowanie z podłużnicy hehe.gif

Napisano

> Najmocniejsza i spełniająca wszystkie wymagania okazała się linka firmy albo importera De Molen

> 3500 kg, ponoć dostępna za ok 40 PLN na stacji Orlenu

Ale mam nosa smile.gif. Jakis miesiac temu kupilem dokladnie taka w "oszolomie" chyba za 29zl wink.gif. Wydała mi sie najsolidniejsza ze wszystkich, ktore byly na polce a do tego wszystki w jednakowej cenie.

Z programu na TVN Turbo pamietalem by zwracac uwage by byly jakies tam symbole "B", "E" i jeszcze cos oraz instrukcja - ta miala wszystko

Napisano

> Kupiłem w intercarsie linkę za ~18zł, taką z haczykami zwykłą, nie stalową, ciągnąłem tym Pandę z

> Bydgoszczy do Zgierza k. Łodzi ~220km.

> Na przejeździe w Aleksandrowie Kujawskim mieliśmy postój bo jechał pociąg, gdy ruszyłem usłyszałem

> tylko "jebudu" - myślę linka strzeliła, zatrzymałem się - linka cała, a w Pandzie wyrwało

> przednie mocowanie z podłużnicy

Następny wink.gif. Holować trzeba umieć. Rozwalić to kazdy potrafi smile.gif.

Napisano

> Następny . Holować trzeba umieć. Rozwalić to kazdy potrafi .

Się śmiejesz - ale wszystko wytrzymało 150km w tym wyboje we Włocławku, przejazd przez Bydgoszcz, ile razy na światłach stałem we Włocławku chociażby, wyjazd z S10 na E75... a pierdykło dopiero na przejeździe w Aleksandrowie - widać, Panda robi słabą przednią belkę hehe.gif

Napisano

> Się śmiejesz - ale wszystko wytrzymało 150km w tym wyboje we Włocławku, przejazd przez Bydgoszcz,

> ile razy na światłach stałem we Włocławku chociażby, wyjazd z S10 na E75... a pierdykło

> dopiero na przejeździe w Aleksandrowie - widać, Panda robi słabą przednią belkę

Powiedziałbym, że raz zapomniałes, że masz samochód na holu + niefartownie duże zwinięcie linki (z winy holowanego) 270751858-jezyk.gifwink.gif.

Napisano

ja 2 lata temu zakupiłem w carrefourze linkę bottari na opakowaniu do 2T na lince jest zawieszka że do 2500kg w okrągłej sakwie zapinanej na zamek

linką próbowałem wyciągnąć dostawczaka z błota,

za pomocą tej linki koparka wyciągała ponad 1,5t bmw z rowu

zapłaciłem wtedy jakies 20zł

Napisano

Dopisze swoja historie smile.gif

cztery lata temu w pierwszym punto skonczylo mi sie paliwo na dojezdzie do pracy. Kupilem linke 1,5 czy 2T w carrefourze i przewody rozruchowe.

Przewody odpalily auto ktore postalo na mrozie, linka nieuzywana.

Dwa lata pozniej zmienilem auto, bylem na podmoklej lace, zakopal sie wedkarz. Trzy osoby rzucily linki, w tym ja - spiete razem. Znalazl sie smialek, ktory zaczal holowac i pierwsza poszla na laczeniu elstycznej gumy do metalowego zaczepu. Zwiazalismy to na wezel i zadzialalo.

Dwa lata temu taka sama sytuacja tylko jedna moja linka w akcji - zerwala sie z drugiej strony. Zrobilismy wezel z drugiego zaczepu i auto wyciagniete.

Jak obejrzalem pare linek holowniczych w akcji najlepsze sa pasy mocowane do sprzazki i teraz taka mam !

Wracajac do kabli rozruchowych - po dwoch latach od zakupu i jednokrotnym uzyciu nie mozna odpalic nimi zadnego auta, sprawdzane na starym punto, doblo - dymily jakby mialy sie zapalic i nic, ledwo rozrusznik dziala.

Napisano

> Sam szukam

pojedź do sklepu z mocowaniami i pasami do tirów

tam kup sobie atestowane zawiesie o wytrzymałości taką jaką potrzebujesz i dwie szekle waytogo.gif

do tego szmatkę jako chorągiewkę, coby był zgodnie z przepisami i gotowe

sam używam od lat zawiesie 2 tony i ciągałem już różne rzeczy z rowów i innych dziwnych miejsc cool.gif

Napisano

> A dużo miejsca zajmuje np. w bagażniku?

3 cienkie rurki po metr dlugosci - niewiele zajmuja, tyle co parasolka

Napisano

Jak bym chciał inwestować w dobry sprzęt to bym sobie kupił line kinetyczną, niech ktoś taką spróbuje zerwać biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.